Hírek Torontói magyarok felforgatták a kanadai labdarúgást

Hungaria Toronto Vasas FC. Nem csalás, nem ámítás, van egy ilyen – kétharmadrészt magyar játékosokat foglalkoztató – futballcsapat Kanadában. Jó, jó, nem hasonlítható a Real Madridhoz, de egy fordulóval a befejezés előtt már megnyerte Ontario állam keleti térségének bajnokságát, ami a kanadai labdarúgás harmadik vonalának tekinthető. Interjú Horvát Adalbert klubtulajdonossal, a torontói Brüll Alfréddal.

Egy jól tájékozott ismerősömtől kaptam Horvát úr telefonszámát, és az infót, hogy Torontóban működik egy magyar futballcsapat, amely éppen megnyerte a regionális bajnokságot. Ráadásul ennek a csapatnak 2012 és 2015 között neves magyar edzője volt Kiss László, a „Kampó” személyében, akit fénykorában Mini Menotti néven emlegettek, amikor még Verebes József pályaedzőjeként oroszlánrészt vállalt az MTK 1987-es bajnoki címéből.

Horvát úr teljes neve Horvát Adalbert, mindössze 36 esztendős, ő a Hungaria Toronto Vasas FC – mert ez a klub teljes neve – tulajdonosa, és sokkoló információval kezdi telefonbeszélgetésünket.



Megnéztem minden fellelhető honlapot, visszamentem ötven évet az időben, de nem találtam hasonló bravúrt: ez az első eset, hogy magyar identitású futballcsapat bajnokságot nyer Kanadában – mondja a fiatal vállalkozó, aki alig tizenhárom éve, 2008-ban hagyta el az óhazát, és telepedett le az újvilágban, ahol lényegében egyedül finanszírozza a klubot néhány magyar üzletember, étteremtulajdonos segítségével. – Amit megnyertünk, az Ontario állam keleti térségének a bajnoksága, ez valójában a kanadai futball harmadik vonala, amatőr liga, amely területi alapon töb regionális ligából áll össze. A mi klubunk 2003-ban alakult, öt évvel az előtt, hogy én kijöttem volna Kanadába, Rajnák Ágnes és Turcsik Károly alapította. Eleinte ilyen háztömb körüli, meg terembajnokságokban vitézkedett a csapat, de amikor 2008-ban kijöttem, bizonyos Deák László átvette a klubot, és Toronto Vasas FC néven ment tovább 2012 és 2015 között Kiss László volt az edzőnk!

A 2003-ban alakult klub vezetőségében tiszteletbeli elnökként a Torontóban élő Lami Kálmán is részt vett, aki persze nem azonos Moldova hősével a Ferencvárosi koktélból, Lami Árpáddal, a halhatatlan balhátvéddel. Bár Lami Kálmán is már-már halhatatlan volt, szép kort élt meg, 2007-ben, 86 éves korában távozott az élők sorából. Nagy játékos volt, valaha Illovszky Rudolffal, Szilágyi Gyulával játszott együtt a Vasasban. 2015-ben a Deák László létre hozta a Hungária nevű egyesületet, amely egyesült a Toronto Vasas FC-vel, és hat éve ez az egyesült klub működik, ez nyerte meg most a kelet-ontariói bajnokságot.

image10

Fotó: A diadalmas torontói magyarok. Horvát Adalbert

Gyakorlatilag én gyúrtam össze ezt a két klubot, engedélyt kértem és kaptam Markovits László úrtól, a Vasas SC elnökétől a névhasználatra. Én vagyok az elnök, de Turcsik és Deák urak megmaradtak tiszteletbeli elnöknek, ők idősebb urak – folytatta Horvát úr, aki évekig a csapat gólkirálya és legjobb játékosa volt. – Jómagam vérmes Vasas-drukker vagyok, ezért is van benne a Vasas a klub nevében. Jelentős magyar kolónia él Torontóban és környékén, mintegy hatvanezren vagyunk, és a csapat játékosainak a kétharmada is magyar, de vannak játékosaink más országokból is.

A közelmúltban Dunaszerdahelyről is érkezett két magyar játékos, Boráros Attila és Bazsó Zsolt, , továbbá Kovács Péter Levente. Nagy köszönettel tartoznak Meskó Tamás kapusnak és csapatkapitánynak, aki bravúros védéseivel járult hozzá a sikerekhez, a tartományi bajnokság megnyeréséhez.

Kiss László szép emlékként idézte fel a 2012 és 2015 között Torontóban töltött három évet.

Amatőr csapat a Hungária Toronto Vasas FC, szerelemből futballoznak ott a magyar és nem magyar srácok – mondta az örök ellenzéki „Kampó”. – Jól éreztem magam a klubnál, szerény, de biztos megélhetést biztosítottak nekem, örömmel hallom, hogy megnyerték a tartományi bajnokságot.

Persze jelentős volt a fluktuáció a csapatban, sok tehetséges magyar srác, aki odakint természetesen dolgozott, hiszen a klubnál nem fizettek, egy idő után odébb állt, mivel jól kerestek, és minél többet dolgoztak, annál több pénz állt a házhoz. Akár havi két-háromezer follár is, ami óriási különbség volt a Magyarországon megkeresett 60-100 ezer forinthoz képest. Egy idő után egyszerűen már nem maradt idejük a játékra.

image11

Fotó: A csapat és tulajdonosa, Horvát Adalbert. Horvát Adalbert

De hát ez a legtöbb amatőr csapatnál így van, beszéljünk akár Kanadáról, akár Magyarországról.

Most azonban nagy az öröm a klub háza táján, hiszen az utolsó fordulóbeli, Toronto Celtic elleni meccs eredményétől függetlenül már bajnokok!

foci.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,117
Üzenet
4,799,596
Tagok
615,614
Legújabb tagunk
AndikaLaOL
Oldal tetejére