torontoi Arany Janos hetvegi magyar iskola

Zoli témája a 'Toronto és környéke' fórumban , 2004 Május 12.

 1. Zoli

  Zoli Állandó Tag

  Kérek mindenkit, hogy itt beszéljék meg az iskolával kapcsolatos kérdéseket!

  Kultúrált beszélgetést kívánok.
   
 2. kerekperec

  kerekperec Állandó Tag

  Szeretnem megkerdezni, hogy hany szulo hozta el a gyereket az utobbi idoben az iskolabol, es miert?
   
 3. Pufi

  Pufi Állandó Tag

  Szerintem azért kapsz ilyen nehezen választ mert a Magyar Ház iskolája és a Magyar Ház állapota összefügg. Senki nem akar beszélni róla, mert könnyen hazaáruló lesz.
   
 4. kerekperec

  kerekperec Állandó Tag

  Kosz Pufi.
   
 5. BociSajt

  BociSajt Állandó Tag

  :(

  Az a problema a magyar hazzal hogy sosem a torontoi magyarsagot hanem az eppen a vezeto szekben ulo kis csoportot kepviseli.
   
 6. Spanky

  Spanky Állandó Tag

  Talán nem is az van, hogy egy "nem igazán jól beszélő emberkére volt bízva"
  Hanem inkább nem sok ugymond "ujkanadás szakember" megy el társadalmi munkába, gyerekeket tanitani.
  Mit várnak akkor ezek az emberek.
  Kritizálni könyü. Besegiteni viszont nehezebb.

  Avval együtt, le a kalapal Klári elött.
  11 éves korában jött el Magyarországrol és mégis veszi a fáradságot, hogy tanitsa a molekulákat. :meghajolo
   
 7. Judith

  Judith Állandó Tag

  Spanky, teljes mértékben egyetértek Veled. Klári, mélységes tiszteletem. :meghajolo :meghajolo :meghajolo
   
 8. Zoli

  Zoli Állandó Tag

  A probléma talán abban van, hogy a gyerekeiket az iskolába beíartó szűlők azt hiszik , hogy egy itteni iskola tud ogyanolyan színvonalú képzést biztosítani a gyerekeiknek mint egy Magyarhonban lévő. Más csak a tantárgyak jellege miatt sem lehetséges ez, de szerintem a gyerekek magyarnyelvi tudása sem teszi ezt lehetővé leggyakrabban. Azt gondolom, nagyon nehéz lehet egy pár hete MO-ról jött gyerek és egy itt született gyerek elvárásainak megfelelő oktatási formát kitalálni.

  Spanky irja: "Hanem inkább nem sok ugymond "ujkanadás szakember" megy el társadalmi munkába, gyerekeket tanitani."

  Nos, más sem "ujkanadás" sem "régikanadás" nem megy el ingyen tanítani, de nem csak tanítani, hanem egyáltalán segíteni (lásd: Kanadai Magyarok Közösségi Szolgálatának felhívását!) ha arra még igény is lenne.
  Amiben egyetértünk, kritizálni könnyű, tenni az a nehéz, mert ahhoz akarat, elszántság és némi segítőkézségre is szükség van, a szaktudásról nem is beszélve.
   
 9. klari

  klari Állandó Tag

  Kerekperec, talán Te jöbban vagy informálva mint én, mert én nem tudom, hogy ki viszi el a gyerekét és miért. Minden évben vannak akik elköltöznek, vissza mennek haza, problémát találnak a Házzal (ez sajnos nem kevés), de minden évben jönnek újak is akik lelkesen segítenek.

  CattiBrie írta:
  "Amit érzékeltünk frissen kiérkezett magyarként, hogy a magyar nyelv oktatása egy már nem igazán jól beszélő emberkére volt bízva. "

  Ha igazán voltál az iskolánkban akkor tudhatod, hogy én soha nem tanítottam a gyerekeket. Én azért vagyok az igazgató, hogy az adminisztrációt és a vezetést intézzem mivel azon a téren vannak összeköttetéseim a Canadai iskolaszékekkel.
  A tanárok egytől egyig Magyar Országon képzett tanárok akik tökéletesen beszélnek magyarul. Sőt nem egynek még az angolja nagyon is hiányos, tehát nem is tudna máshogy beszélni a gyerekekkel.

  Most pedig szeretném tisztázni, hogy mi a célja a mi iskolánknak. Nem az, hogy tökéletes magyar tanítási rendszerhez igazodjunk, hanem az, hogy az itt élő magyar családok találjanak maguknak és gyermekeiknek magyar társakat és magyar légkörben neveljék gyermekeiket. A tananyag természetesen nem olyan mint otthon, hiszen az itt született gyerekek nem lennének képesek azon a szinten tanulni. Az újonnan jövötteknek mindig lehet több feladatot adni. Nem a tananyag a lényeg hanem inkább az, hogy örömmel jöjjenek a gyerekek. Ezt viszont állítom, hogy meg van.

  Olvassátok honlapunkat.

  http://canadahun.com/aranyjanos/
   
 10. Zoli

  Zoli Állandó Tag

  Klári,

  azt gondolom, hogy jogos elvárás lenne azok részéről, akik kérdeznek, hogy megmondják konkrétan mi a bajuk. Ma, úgy tünik 7500 km távolságból már "mernek" nickneven kérdezni az emberek, mig az itteni szegények, még azt sem.

  Nem tartom korrektnek azokat, akik ilyen módon próbálják megtalálni ál vagy valós problémájukra a választ.

  A korrekt az lenne, ha megneveznék önmagukat, mint azt Klári teszi, és nem nicknév mögé bújva tennék fel szánalmas kérdéseiket.

  Állj ki, mond meg a neved és kérdezz egyenesen, vagy mondj megalapozott véleményt!
   
 11. kerekperec

  kerekperec Állandó Tag

  Kedves Zoli! Feltettem egy kerdest, leginkabb kivancsisagbol. Erre mostmar ott tartunk, hogy hadonaszol kivont karddal, ahelyett hogy valaszolnal. Valoszinu hogy ott vagy te is valamilyen pozicioban az iskolaban, vagy valaki sziveben, hogy ennyi energiat pazarolsz a dologra. Tevedek? Az en nick nevem er annyit mint a tied, lehet hogy Geza vagy, vagy Jeno? Kit erdekel?
   
 12. torontoi magyar

  torontoi magyar Új tag

  Szerintem a torontoi Arany Janos magyar iskola legfokeppen 2003. aprilis 5-e miatt doglodik. Ugyanis akkor volt egy szavaloverseny a torontoi Magyar Hazban, melyet minden evben mas iskola rendez a torontoi es Toroto kornyeki magyar iskolak diakjai kozott. Tavaly aprilis 5-re onos esot igertek, s az idojarasi elorejelzes be is jott, minden csuszos volt, veszelyes volt vezetni. 2003 aprilis 3-an es 4-en jeges, csuszos, jegviharos, jegdaras napok voltak Torontoban.
  Az Arany Janos iskola igazgatonoje, az itt hozzaszolo Szocs Klara ennek ellenere megrendezte a szavaloversenyt. Mivel epp akkor volt a SARS orulet Torontoban es kornyeken, ezert a Toronto melletti magyar iskolak legfokeppen a SARS-ra valo hivatkozassal mondtak le a szavaloversenyen valo reszveteluket.
  Az Arany Janos iskolai szavaloversenyt szervezo tanarno az onos eso miatt azt javasolta, hogy ne rendezzek meg a szavaloversenyt aprilis 5-en, hanem halasszak el. Szocs Klara ezzel nem ertett egyet es nem torolte el. Mivel az Arany Janos iskolabol alig jelent meg nehany versenyzo, igy a szinten torontoi Szent Erzsebet templom iskolainak a szavaloi arattak le a baberokat.
  Elottem van Szocs Klara korlevele, amelyben a szavaloverseny utan leirta, hogy o hogy latta ezt az egeszet. Szerinte ha nem rendeztek volna meg a szavaloversenyt az elore kituzott idopontban, akkor mar nem lett volna ido megrendezni a tanev vegenek a gyors kozeledte miatt. Kerdes, hogy erdemes volt-e igy megrendezni, hogy a nem torontoiak egyaltalan nem jottek el - fokeppen - a SARS miatt, igy maximum ket iskola diakjai versenyezhettek.
  Klara korlevele is elfogadhato, bar - szerintem - a SZABOTALAS szot nem kellett volna benne hasznalni. Csuszos, jeges utak miatt maradtak tavol a resztvevok, nem szabotalas celjabol.
  Hogy hogy ereztek a szulok, gyerekek? A labukkal szavaztak. A 2002/2003-as tanevben kb. 50 tanuloja volt az Arany Janos iskolanak, a kovetkezoben, azaz most kb. 20 van. Javitsatok ki, ha tevedek.

  Klari!
  A korleveledben reszletesen leirtad, hogy miert nem volt veszelyes a 2003. aprilis 5-ei kozlekedes. Te ugy lattad, de vedd figyelembe, hogy nem mindenki lakik alig 1-2 km-re a Magyar Haztol! Sokan 10-20-50 km-rol vezettek be.
  A szavaloverseny elotti ket nap jeges idojarasa es az aprilis 5-re elorejelzett onos eso miatt le kellett volna mondani a szavazoversenyt. Nem tetted meg.
  Mi lett volna akkor, ha mondjuk mindenki elmegy, s csak egy autoval tortenik baleset a rendkivul rossz utviszonyok miatt, s esetleg valaki - esetleg egy magyar iskolas gyermek - egy eletre megnyomorodik?
  Igy gyakorlatilag szetesett az Arany Janos iskola.
  A vegkovetkeztetest mindenki vonja le sajat maga.

  Arra kerek mindenkit, hogyha ehhez a hozzaszolasomhoz hozza kivan szolni, azt higgadtan, megfontoltan tegye. Ne szemelyeskedjunk egymassal, ugy erzem, hogy en sem azt tettem.
  Nem az a celom, hogy az indulatokat szitsam, csak gondoltam, hogy ez a tortenet is ide kivankozik.
   
 13. Zoli

  Zoli Állandó Tag  Kedves Kerekperec!

  Kiváncsi ember hamar megöregszik, mondja a közmondás.


  Mire kellene válaszolnom, ha semmi közöm az iskolához? Nem járok a Magyar Házba, nem zaklatok békés emberket és nem orditok le senkit sehol.  Igen, rosszindulatúan tévedsz. Ha bár, Rád is mostanság sok energiát fektetek, csak ne hogy valaki megszóljon érte, vagy még a végén összehoznak Veled.


  <!--QuoteBegin-kerekperec
  @May 12 2004, 04:46 PM
  Az en nick nevem er annyit mint a tied, lehet hogy Geza vagy, vagy Jeno? Kit erdekel?[/quote]


  Ebben igazad van!
   
 14. starter

  starter Vendég

  Hat egeen,
  Torontoi Magyar pontosan emlekszik a kalamajkara. (Es nem csak O)
  Ez igy tortent.
  Azok nem nyerhettek, akik keszultek a nagy esemenyre es megsem lehettek ott. (reszletek fennt)
  Vesztesek az iskola gyermekei, a szulok, a hozzatartozok es sajnos azok a tanarok is, akik a szavaloverseny felkeszitesben reszt vettek.
  Sajnos. :(
   
 15. Spanky

  Spanky Állandó Tag

  Hölgyek és Urak,

  PLEASE !!! ne csináljunk ebböl veszekedést.
  Nagyon szépen kérek mindenkit.

  Köszönöm.
   
 16. GIGI

  GIGI Állandó Tag

  :o Csak annyit hadd kerdezzek mar meg Toletek Gyerekek:
  barki barhonnan hall valamit, s normalis egyenes (!) uton itt megkerdezi a temaban illetekest - ertsd Kerekperec Klarit -, az miert kavar ekkora vihart? :(
  Perec kerdezett, Klari vegre valaszolt is... ennyi
  Tudjatok Ti mit csinaltok, es min vitatkoztok? :angry:
  Mire jo ez? A szavakba kotni, s a leirt szavakba hatso gondolatokat belemagyarazni... ( "ki mint el, ugy itel" ?)
  ....Na most lehet bekezdesekre, sorokra szedni a beirasomat <_<
   
 17. klari

  klari Állandó Tag

  Különböző emberek különböző álláspontot tudnak foglalni. Egy vezetőnek (igazgatónak) dönteni kell. Bármi a döntése, lesz aki nem ért vele egyet. Nem is itt volt a probléma. Nem ismétlem a levelem mert aki itt álnév mögött írogat nagyon jól tudja, hogy miért döntöttem úgy. Nem a döntés miatt lett rossz szájíz. Aki itt vádol nagyon jól tudja, hogy ez a kedves tanárnő, akit most is nagyon tisztelek a jó munkájáért, igen is szabotálta a szavalóversenyt. Érdekes módon, be tudott jönni az iskolába (talán mégsem volt annyira rossz idő?) de nem hozta az érmeket, juszt sem, és amikor látta, hogy mégis eljöttek akiket eltanácsolt akkor sarkon fordult és haza ment. Ezzel a saját gyerekeit is megfosztotta attól, hogy részt vegyenek a versenyen. Később megtudtam, hogy a verseny előtt telefonált embereknek, hogy le lett mondva a szavalóverseny és ne jöjjenek el. Aki az okleveleket írta, annak is azt mondta, így az ő fia sem vehetett részt és nem tudtuk helyben kiadni sem az érmeket sem az okleveleket. Csodálom, hogy ezt nem szégyeli.
  Ebben van a probléma, mert ha a főnököd bármilyen dologgal megbíz, akkor a Te feladatod, hogy segítsd akkor is ha nem értessz vele egyet. Azt is megmagyaráztam, hogy amíg a tanárnő csak a saját szempontjából látja a helyzetet, az igazgató sok más szempontot is figyelembe kell vegyen. Nagyon sajnálom, ha eltanácsolt gyerekeket, de a mi iskolánkban soha nem volt divatban a hátbaszúrás.

  Ezennel ezt a témát lezárom. Akinek kérdése van, írja meg a telefonszámát és személyesen elbeszélgetek vele bármikor.
   
 18. torontoi magyar

  torontoi magyar Új tag

  Kedves Klari!

  Koszonom, hogy valaszra meltattal.
  Igen, "alnev mogott irogatok", de tudom, hogy mit beszelek.
  Az internet az egy olyan forum, ahol mindenki maga donti el, hogy az igazi nevet es fenykepet hasznalja vagy sem. Ezt hivjak demokracianak. Te ugy dontottel en igy. Igyekszem evvel nem visszaelni, tenyszeru s indulatmentes maradni.

  Becsulom a kitartasodat, lenduletedet, szivossagodat. Sajnos az akaras nem mindig eleg. Nem eleg jo adminisztratornak lenni egy ilyen hetvegi iskola vezetesehez, mas fontos emberi tulajdonsagok is szuksegesek.

  Szomoru, hogy hogy all az Arany Janos iskola sorsa, lehet, hogy kar volt az egeszet felhozni. Mindenesetre szerintem mielott ezert mast vagy masokat okolsz, jo ha ertesulsz masok velemenyerol is. Ebben probalok meg itt es most segiteni Neked.

  Nem vadoltalak itt semmifelevel, csak leirtam, hogy mi is tortent tavaly tavasszal.

  Ismetlem, hogy a tanarno NEM szabotalta a szavaloversenyt. Nala jobbindulatu embert nehez talalni. Te csinaltal presztizskerdest az egeszbol, aminek az Arany Janos iskola itta meg a levet.
  A tanarnot egy kollegaja vitte be aznap autoval az iskolaba. A tanarno annyira a sziven viselte az egesz dolgot, hogy megis bement aznap egyes kollegai unszolasara az iskolaba. Az ermeket pedig otthon felejtette. Ilyen egyszeru az eset. A szavaloversenyt a veszelyes idojaras miatt mondta le. Minden epeszu, logikusan gondolkodo ember igy tett volna a helyeben.

  Igen, elvileg a fonoknek mindig igaza van. Viszont Kanadaban mar eleg regota demokracia van, s ezt figyelembe veve esetleg Te is hallgathattal volna azokra, akik azt mondtak, hogy ne legyen ilyen korulmenyek kozott a szavaloverseny megrendezve. Nem volt jogod olyan utviszonyok mellett elvarni, hogy mindenki a testi epseget veszelyeztetve megjelenjen. Sot! Amikor lattad, hogy az iskolad versenyzoibol alig jelentek meg, meg akkor is lemondhattad volna az egeszet.

  "Nagyon sajnálom, ha eltanácsolt gyerekeket, de a mi iskolánkban soha nem volt divatban a hátbaszúrás."

  Azt irtad, hogy husz eve vezeted az Arany Janos iskolat. Ezen evek alatt az iskola letszama igencsak megcsappant. Sokan pont Miattad mentek el masik iskolaba. Ez is teny es nem vadaskodas.

  Ha iden tavasszal elmentel volna a torontoi Szent Erzsebet templom magyar iskolajaba a szokasos evi szavaloversenyre, megdobbentel volna, hogy mennyi gyermek volt ott, aki azelott a Te iskoladba jart. Gondolom megvolt az okod ra, hogy miert nem mentel es egyebkent is semmi kozom hozza. Viszont javaslom, hogy jovore menj el a tavaszi szavazoversenyre, barhol is tartjak, s ha meg mindig ugy erzed, hogy nem Te vagy az oka az egesznek, vagy legalabbis egy reszenek, akkor kerdezd meg az ismeros szuloket, hogy miert hagytak ott a Te iskoladat.

  Na, csak ennyit akartam mondani.

  Kellemes nyaralast kivanok. Tisztelettel: egy torontoi magyar
   
 19. Pufi

  Pufi Állandó Tag

  gyerekek ez egy őrület, itt semmi sem szent. Könyörgöm menjünk együtt misére...

  Klári nagyon sajnállak, mert hasonlókban volt részem...
   
 20. starter

  starter Vendég

  Tisztelettel:
  a gyermekek jo helyen vannak.
  Es ez a lenyeg Torontoban.

  Udvozlet, koszonet es hala minden pedagogusnak, akik a magyar nyelvet sok-sok odaadassal tanitjak a gyermekeknek.

  starter
   

Megosztás