Tragédia a Dunán: videó a halálos hajóbalesetről

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 30.

Melitta - 2019 Május 30, 16:25
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Drámai hajóbaleset történt szerda este a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán. Csütörtök reggeli hírek szerint heten meghaltak, heten pedig megsérültek, amikor a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén. 21 embert még keresnek.

  Az Időkép egyik kamerája a Victoria Hotel tetején rögzítette az eseményeket, a felvételen az látszik, hogy a szállodahajó hátulról belefut a Hableányba. A 24.hu azt írja, a hajók mozgását követő honlapokra hivatkozva, a Hableány jeladója utoljára 21:05-kor sugárzott pozíciót a Margit híd lábától.  upload_2019-5-30_10-25-2.jpeg
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 30.

  1. csigafi
   csigafi
   Hát ez egyértelműen balfaszság volt. Emberi mulasztás. Még is mit csinálta kapitány részegen feküdt valamerre? Megértem én hogy nem egy nagy forgalmú útvonal ls lehet lazára venni a gyeplőt most ennek meg is lett az eredménye
   Na most már van Magyar Titanic történet is.
  2. setni
   setni
   Sajnos most van egy másik tragédia évfordulója is..
   2019. május 29-én, szerda este elsüllyedt a Hableány hajó Budapesten a Dunán, halálos áldozatokkal járó tragédia történt.[​IMG]

   Egy napra rá egy másik szomorú évfordulóra emlékezhetünk.[​IMG]

   A Pajtás nevű gőzhajó 1917-ben épült Budapesten az újpesti Schlick hajógyárban, 1918-ban állt szolgálatba és 1987-ig szolgált. 1954. május 30-án felborult a Balatonon, 22 halálos áldozatot követelve.
   Éva Kismadar, johannsebastian és Ernoe kedveli ezt.
  3. csigafi
   csigafi
   Még jó hogy nincs Tengerünk :) Ok ok tudom kissé íronikus hogy ezen most mosolygók de persze értem én hogy azért ez nagyon durva dráma és nem poénos az annyira mint ahogy én fogom fel. Na de az ember vagy nevet azon amit nem ért vagy nem szól semmit. És én ezt most még nem értem annyira hogy fel is fogjam
  4. setni
   setni
   Értelek a tragédiát nehéz felfogni és feldolgozni egyéne válogatja hogy reagál rá.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Mindent meg lehet érteni. Azt viszont nem, hogy sötétben, rossz időben, miért hajóztak ki a Dunára a kis hajóval? Miért nem maradtak a kikötőben, hiszen ott is lehetett volna vacsorázni, poharazgatni? A sötétben még úgy is látható lett volna a kivilágított Lánchíd, a Budai Vár és a Halászbástya, sőt még a Gellért-szobor is, ha éppen olyan helyen álltak volna meg. Olvastam, hogy viszonylag nagy a forgalom a kis hajókkal a Dunán. Miért nincs szabályozva? A szálloda hajónak este miért nincs a helye a kikötőben? Miért veszélyeztet kis hajókat? No meg ugye, azt sem tudom elfogadni, miért nincs minden ülés alatt mentő öv? Önmagától felfújható mentő mellény? - Ha azt írja bárki is, hogy ellophatják. Nem fogadom el. Kilépésnél az utasokat a matrózoknak át kell nézni, valóban ne lehessen alkalmuk sem arra, hogy az életmentő eszközt bárki is eltulajdoníthassa. Megvan a negatív véleményem az egész káoszról, ami ismét bebizonyosodott, hogy a nem megfelelő emberek vannak, azon a helyen, ahol megfelelő embereknek kellene lenniök.
   [​IMG]
   aryes, setni és csigafi kedveli ezt.
  6. Ernoe
   Ernoe
   Őszinte részvétem. Nagyon szimbolikus ami történt a magyar parlament előtt.
   -
   Talán el kellene gondolkodni.
   Ha az országház előtt a vízbe lehet fulladni, még inkább a Földközi tengeren
   [​IMG]
  7. csigafi
   csigafi
   Nos ez Magyarország ahol sokszor gyakorlatban mutatkozik meg a hozzá nem értés alkalmatlansága- ami már lassan divattá nővi ki magát. Már az lesz ciki ha valaki jól csinál valamit. Na meg tudod lennének hozzáértő profi önkéntesek a kutatásra csak el vannak hajtva hogy civilek ne avatkozzanak bele.......
   setni és Ernoe kedveli ezt.
  8. csigafi
   csigafi
   tornando és Ernoe kedveli ezt.
  9. csigafi
   csigafi
   Mondjuk még az jutott eszembe ha télen egy kis kb 10 cm es hó eltakaritás megoldása gondot okoz országos szinten akkor ezen hogyne akadnának fent. Meg mi az a hülyeség hogy a búvároknak még külön fel kell építeni valamit amiről majd betudnak ugrálni a vízbe hogy meg kezdhessék a mentéset ilyen csak a mesében van. Bár ez egy meseország habbal jó sok habbal :)
   Róbert Ortú kedveli ezt.
  10. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   A legfrissebb információ szerint a "Hableány" befordult a Viking Sygin elé.
   A kérdés az, hogy miért kellett ezt a manővert végrehajtani?
   Miért nem lehetett megvárni ameddig a Viking elhalad?
   Az én külön, saját, személyes és egyedi véleményem szerint, az a vízi káosz, ami az elmúlt években a Duna belvárosi szakszán éjjel-nappal volt tapasztalható ezt érlelte meg. A Fővárosi Önkormányzat és a Vízi-rendőrség egyaránt felelős azért, hogy ez eddig fajult. Nem a hajók műszaki állapotával van a gond, hanem azzal a felelőtlen fickándozással, ami ami az utas viziélményének, és ezzel együtt a hajózási társaság bevételének fokozása érdekében történik. Ezek a városnéző kishajók megszabott, tól - ig útvonalon közlekednek, mert az üzemanyag nem olcsó. Ezért (kvázi) 1 méterrel sem lépheti túl a megszabott távolságot, mert az literben nem kevés és a bevétel kárára megy. Ezért kockáztatják a hajók vezetői az ilyen manővereket. Mindezt fel kellett volna már régen ismernie a városvezetésnek és a vizirendészetnek is. Meglehet, hogy a hozzáértők, vagyis a vízi emberek mindezeket már időben jelezték, szóvá tették, azonban van az az érdek, ami mindezt a szőnyeg alá söpri.
   És hogy mindehhez mi köze a "Hableány"-nak"? hableany.jpg Az, hogy 2019 áprilisában a BKV Zrt. szolgálatában üzemelt, mint menetrendszerű D 11. jelű hajó a Kopaszi gát és Római fürdő között.
   Utoljára módosítva: 2019 Május 31
  11. szavapart
   szavapart
   Napi szinten járnak kis hajók a budapesti szakaszon. Város nézés, menetrend szerinti járat, esti város nézés...stb. Szabályozva van. Létezik olyan, hogy vizi kresz. A probléma inkább az, hogy a szálloda hajók, amiknek van kikötő helyük természetesen, szintén megindulnak esténkét egy körre. Így a már alapból zsúfolt folyószakaszt még jobban megterhelik, és egy focipálya nagyságú hajót nem igazán lehet megállítani, csak úgy. Valószínűleg mind két kapitány hibázott, vagy rosszul kommunikált egymással.
   A kis hajó "befordulását" a nagy elé feltehetően a Bernoulli-törvény okozhatta.
   Mentő övek, mellények vannak, de esély sem volt a használatukra. 3 perc és vége volt az egésznek.

   Természetesen: Részvétem az elhunytak hozzátartozóinak!
  12. johannsebastian
   johannsebastian
   Sőt, állítólag 7, azaz 7 másodperc alatt el is süllyedt a turistahajó. --- Hasonlóképp részvétem minden érintettnek!
  13. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Hogy jön ez most ide ?! A kis hajón turisták voltak, csak úgy mint a nagyon.
   tornando és Georgina Bojana kedveli ezt.
  14. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Én is hiányoltam már a migránsozást... :(
   tornando kedveli ezt.
  15. ladybug7spots
   ladybug7spots
   :D
  16. eddy56
   eddy56
   Szerintem nem azt szólítottad meg akit kellett volna. Nem ő kezdte a migaransozast
   johannsebastian kedveli ezt.
  17. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Azt szólítottam meg, akit akartam, mivel egy konkrét (beidézett) hozzászólásra reagáltam.
   Talán te nézted félre, hogy nekem, vagy Verbovszkynak akartál írni...
  18. Ernoe
   Ernoe
   Amiről te beszélsz az nem tartozik a témához. De ha már szóba hozod, biztos vagyok benne, hogy ha bajba lennél ott ahol vagy, nem várnál egy megivóra, úgy mentenéd a bördelt ahogy csak tudnád.
   -
   1956-ban, alig 3 hét alatt több ember hagyta el Magyarországot mind ahány a 2015-ös menekülthullám idején áthaladt rajta. Hagyd már abba a mesét, hogy menekültek csak akkor jönnek ha csalogatod öket.
   -
   Én csak azt akartam mondani, hogy minden embert kötelesek vagyunk megmenteni ha fuldoklik, függetlenül attól, hogy egy emberibb élet reményébe egy gumicsónakból, vagy nagy jólétben séta-hajókázás közben esett a vízbe.
   -
   A magyar kormány se a menekülteken nem akar segíteni se pedig a hazájukban rekedteken.
   A "Nekünk Magyarország az első" egy üzenet amit nem lehet félre érteni.
   -
   Egy adäquat válasz az lenne, ha Nyugat Europa is ilyen táblával a kezében kommunikálna Orbánnal.
   -
   De foglalkozunk inkább az áldozatokkal, ha otthon maradtak volna nem történt volna meg ez.
   Egy Orbáni logika tovább szőve. Na ja, a kapitány, a hajó, az áldozatok mind külföldiek voltak. :rolleyes:
  19. johannsebastian
   johannsebastian
   Miért nem Ernoe-t kérdezed?! Vagy az Orbán-Salvini kép nem üti ki a szemed?!

Megosztás