Trump akkora pofont adott a kínai tech vállalatnak, hogy majdnem a Fortnite adta a másikat

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön írta alá azt az elnöki rendeletet, amely lényegében betiltja a két nagyobb kínai tech vállalat működését az USA-ban.

A „betiltás” szót persze némileg tágan kell értelmezni, hiszen ahogy már írtuk, az amerikai elnök ezt nem teheti meg. Megteheti viszont, hogy megtiltja bármely amerikai cégnek vagy magánszemélynek, hogy ezekkel a vállalatokkal kereskedjenek – pontosan ez is történt az elnöki rendelettel.

A tiltás 45 napon belül lép életbe.

Egy nap, két rendelet
Az elnöki rendelet szövege szerint a Kínai Népköztársaság által fejlesztett és birtokolt applikációk terjedése az Egyesült Államokban veszélyezteti az USA külpolitikáját, nemzetvédelmét, valamint a gazdaságát is. Ennek szellemében kapta a korlátozást a kínai ByteDance, a TikTok működtetője órákkal azután, hogy a népszerű videóalkalmazás használatát az USA Szenátusa megtiltotta a kormányzati gépeken.

Mindez azt jelenti például, hogy sem az Apple, sem pedig a Google nem szerepeltetheti a TikTokot a boltjaiban.

A ByteDance-szel kapcsolatos rendelet azonban csak a jéghegy csúcsa volt. Még aznap ugyanis született egy másik, hasonló rendelet, amely a kínai tech óriást, a Tencentet korlátozta hasonló módon. A gond ezzel az volt, hogy a Tencent nem csak azt az üzenetküldő alkalmazást, a WeChatet tarja fenn, amit Trump valószínűleg meg kívánt célozni, hanem komoly érdekeltséggel rendelkezik több nagy amerikai cégben, elsősorban videojátékokat forgalmazó vállalatokban.

Tencent: a kínai Facebook és a világ összes játékvállalata egyben
A szóban forgó WeChat üzenetküldő alkalmazást elsősorban a kínai diaszpóra használja az USA-ban – az Amerikában tanuló diákok például ezen keresztül tartják a kapcsolatot a Kínában maradt családtagjaikkal. A WeChat Kínán belüli változata, a szintén a Tencent által működtetett Weixin pedig hatalmas népszerűségre tett szert az ázsiai országban. A Weixin szolgáltatások széles skáláját kínálja az üzenetküldésen felül, akár pénzküldési lehetőséget is.

Ennek megfelelően a sencseni székhelyű Tencent Kína egyik óriáscége. A Weixint napi szinten kínaiak százmillió használják a képmegosztáson keresztül az ételrendelésig szinte bármire. A vállalat márciusi jelentése szerint a Weixin és a WeChat összesített, aktív felhasználói bázisa közel 1,2 milliárd felhasználót tett ki. Összehasonlításként: a Facebooknak 2020 első negyedévében volt 2,6 milliárd aktív felhasználója az egész világon.

Ám a Tencent nem csak a WeChatet működteti, hanem – bár ezt aránylag kevesen tudják – bevételei alapján ez a világ legnagyobb videójátékokkal foglalkozó vállalata a Newzoo piacelemző szerint. A cég nem csak saját mobiltelefonos játékokat árusít, de komoly érdekeltségei vannak piacvezető amerikai vállalatokban.

A borzasztó népszerű League of Legends-et és az éppen felfutó Valorant tulajdonló Riot Gamest például tokkal vonóval a Tencent tulajdonolja. De a kínai gigászé az Epic Games 40 százaléka. Az Epic Games adja ki a pénznyomdának számító Fortnite-ot, és a rengeteg szoftver által használt Unreal Engine-t is. Ám még ezeken felül is rendelkeznek tulajdoni részekkel kisebb és nagyobb vállalatokban, például a Tencenté az Activision Blizzard (Call of Duty, Overwatch) 5 százaléka is.

A Tencent ezeken felül Kína legnagyobb felhő-szolgaltatást kínáló vállalata, de akad érdekeltsége a zene streamingben is (Tencent Music – ezt a Wall Streeten is jegyzik), sőt videó-stream felületete is van, sőt épp mostanság álltak elő egy olyan, rövidebb videók megosztására alkalmas applikációval, amellyel épp a TikTok babérjaira törnek. A csütörtöki hír pedig nem tett ugyan jót a Tencent árfolyamának, de éves szinten a részvények így is 40 százalékot emelkedtek. A Tencent teljes értékét 650 milliárd dollárra becslik, ami duplája például a Netflix értékének.

A TikTok után a Fortnite is megy a levesbe?
A probléma tehát az volt az elnöki rendelettel, hogy bár a WeChatet célozta, a nem egyértelmű szövegezés miatt azt akár úgy is lehetett érteni, hogy befagy a tranzakciós lehetőség a kínai vállalat és fent említett amerikai cégek közt. Utóbb kiderült, hogy a Fehér Háznak ez utóbbi nem állt szándékában, tehát a Tencent és a videojáték vállalatok működését a mostani rendelet nem érinti.

A kicsit szeleburdi szövegezés akár annak is lehet a következménye, hogy a WeChat megtorpedózása a Trump-adminisztráció számára inkább szimbolikus cselekedet. A WeChat részesedése az amerikai piacon belül ugyanis elhanyagolható. Amennyiben azonban a tiltás kiterjedne a videojátékos applikációkra, valamint a Tencent egyéb érdekeltségeire, az valóban gondot jelentene a sencseni vállalatnak.

A Tencent bevételének több mint fele ugyanis pont az olyan „kiegészítő szolgáltatásokból” (Value Added Services) érkezik, mint amilyenek például a videojátékok mikrotranzakciói. (A bevétel maradéka a pénzügyi szolgáltatásokból – például a WeChat Pay (25 százalék) és a hirdetési felületekből (~20 százalék) jön össze.)

A mikrotranzakciók különböző kiegészítők vásárlását jelentik, vagyis az ember vesz mondjuk egy kamuflázs hajpántot a karakterének, hogy ezzel is kitűnjön a többi avatár közül. Ezeket a cuccokat kisebb-nagyobb összegekért lehet beszerezni, és a PUBG mobilváltozatában (meglepetés: ez szintén a Tencenté) például annyi pénzt vertek el ilyesmire az emberek, hogy a játék tavaly a 10. helyet szerezte meg az USA fogyasztói költéseket sorrendező listáján.

A WeChat tehát nem feltétlen fáj a Tencentnek, de amennyiben elvesztik az Egyesült Államok mobiljátékos piacát, az már annál inkább fog. Kérdés persze, hogy ez-e a célja a jelenlegi adminisztrációnak. Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter szerdán mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy a „megbízhatatlan kínai applikációkat” el kell tüntetni az amerikai online boltokból. Nem is kell tehát túlságosan tágan értelmeznünk a fenti szavakat, hogy a mobilos PUBG épp ilyen applikáció legyen.

Nagy szavak Amerikában, öngól Kínában
Nem tisztázott az sem, hogy az Apple-nek és a Google-nek el kell-e tüntetnie ezeket az applikációkat a kínai online felületeiről is. A kérdés már csak azért is érdekes, mert ha bizonyos amerikai vállalatok meg is szerzik ezeknek a szolgáltatásoknak a működtetését (mint ahogy az éppen terítéken van a TikTok esetén, amire a Microsoft csapna le), ezek a megállapodások nem fogják érinteni az appok Kínán belüli működési- és tulajdon viszonyait.

Vagyis Trump elfogadna egy Microsoft által futtatott TikTokot Amerikában, de mi lesz a kínai TikTokkal? Vagy még fontosabb kérdés: amennyiben hasonló tranzakcióval amerikai üzemeltetőhöz kerül a WeChat, mi lesz a Weixinnel?

A Weixin ugyanis nem csak egy jópofa alkalmazás az ázsiai országban, hanem a mindennapi élethez szükséges applikáció. Amennyiben pedig ez 45 napon belül elérhetetlenné válna az Apple által forgalmazott termékeken, az nyilvánvalóan meglátszana az almás kütyük eladásain is.

Mi lesz most?
A Kínai külügyminisztérium mindenesetre már erős ellenkezését fejezte ki a WeChatet és a TikTokot érintő elnöki rendeletekkel kapcsolatban. A külügyminisztérium szóvivője szerint az USA politikai manipulációval él és nyomást gyakorol, és a nemzetbiztonság takarója alatt nyomja el állami erővel a nem amerikai tulajdonú vállalkozásokat.

A TikTok közleménye szerint őket sokkolta Trump döntése, a Tencent viszont egyelőre nem kommentálta a rendeletet, hanem egyelőre tanulmányozzák azt, és megpróbálják teljes egészében megérteni (mint szó volt róla, a Tencent esetén elég sok volt a homályos folt).


A legutóbbi hírek szerint a Microsoft kész megvásárolni a TikTokot, vagy annak legalábbis egy részét. A tervezett megállapodás hallatán az iparági elemzők is csak kapkodták a fejük: habár a Microsoftnak 133 milliárd dollár készpénzállománya van, és az utóbbi hat év alatt több, mint 80 céget vásárolt fel, a TikTok nem feltétlen illik bele a porfóliójukba.

Egyesek szerint a vásárlás oka az lehet, hogy a kínai vállalat most – éppen az elnöki rendelet miatt – rendkívül olcsó. A Microsoft maximum 40 milliárd dollárt fizetne a TikTokért, amely akár 200 milliárdot is érhet éveken belül, ha megfelelően menedzselik. Az előbbi ha azonban csupa nagybetűvel írandó, és a Microsoft épp mostanában fürdött be egy közösségi alkalmazással, a saját fejlesztésű Mixerrel. Holott a Mixer szoftveresen elég erős volt, sikerült nagy neveket is leszerződtetni a promotálására (például Ninját).

Más kérdés, hogy a TikTok már most elég népszerű, fiatalos applikáció, valami olyasmi tehát, amit Microsoft láthatóan sikertelenül próbált felépíteni, mint brandet.

Bill Gates, a Microsoft alapítója viszont a tervezett üzletről úgy nyilatkozott a Wirednek, hogy ez egy furcsa, mérgező kehely, és nem könnyű nagynak lenni a közösségi médiában.

Egészen más a Tencent helyzete azonban. Ők még ha el is engednék a WeChatet, a mobiljátékokat és egyéb applikációkat biztos nem fogják, mivel ebből jelentős bevételük származik. Itt tényleg csak az a kérdés, hogy:

Mit akar ezzel az egésszel Trump?
Hivatalosan a tiltás oka, hogy Trumpék szerint a kínai tulajdonú vállalatokat a kínai kormány bármikor együttműködésre szólíthatja fel, és ezért egy idegen állam terjeszthet ezeken a platformokon megtévesztő információkat vagy fenyegetheti egyéb módon a nemzetbiztonságot. Sőt épp a WeChat esetén felmerül, hogy akár a saját, idegenbe szakadt állampolgárain is rajta tarthatja ennek segítségével a szemét a kínai állam.

Mindezek nem olyan forgatókönyvek, amelyek egész biztosan csak a fantázia szüleményei.

Ugyanakkor, mint a WeChatet szabályozó rendelet mutatja, a dolog nem olyan egyszerű, mint kettécsapni a gordiuszi csomót egy karddal. Kínai és amerikai vállalatok érdekeltségei már ezen a szinten is közel szétválaszthatatlanok: legyen szó az Apple kínai online boltjáról vagy a Tencent által működtetett mobiltelefonos PUBG-ről Amerikában.

Némi cinizmussal pedig akár az is felmerülhet bennünk, hogy közeleg a választás, és Trump egy félrekezelt járvánnyal, bedőlő üzletekkel és hosszú ideje példátlan tüntetéshullámmal a háta mögött nem áll túl jól. Muszáj tehát erős vezetőnek mutatkoznia és könnyű győzelmeket aratnia. A TikTok pedig bár népszerű, de mégiscsak mindössze egy jópofa alkalmazás, a WeChat pedig Amerikán belül szinte jelentéktelen. Ám még ez utóbbi esetben is sikerült beleszaladni pár láthatatlan pofonba, és többek szerint épp az amerikai lobbi (mondjuk az Apple) torpedózza meg idővel ezeket a rendeleteket például a fentebb kifejtett, az almás vállalat kínai működését ellehetetlenítő aspektusa miatt.

Az internet a tekintélyelvűség trójai falova (vagy épp ellenkezőleg)?
Több kritikus hang szerint pedig ezzel Amerika, a demokrácia szószólója antidemokratikus precedenst teremt, és azok a kormányok, illetve tekintélyelvű erők, amelyek eddig is szívesen korlátozták (volna) ilyen-olyan mértékben, hogy a polgáriak miként használják az internetet, ebben a lépésben csak felhívást látnak majd keringőre.


Az biztos, hogy a helyzet elég faramuci, a TikTok bár kínai tulajdonú, de magánvállalat, amely nem a Kínai Népköztársaság területén működik. Sőt a ByteDance határozottan állítja, hogy a felhasználói adatokat az USA-n belül található szervereken parkoltatja.

Közben viszont Kínának sosem okozott különösebb fejfájást, hogy betiltson olyan amerikai cégeket, mint például a Facebook vagy a Twitter. Miközben tehát az Egyesült Államok elvben a demokráciát védi az olyan diktatórikus hatalmaktól, mint a Kínai Népköztársaság, ezt egyre inkább a Kínára jellemző eszközökkel teszi.

Ez pedig elég aggasztó irány.
 
Nem mindegy hogy a NEKIK nem tetszőt tíltják vagy az igazságot.
Evidens, hogy a nekik nem tetsző valós, létező események közlését tiltják. Hasonlóam mint mikor egy fórumon, egy önjelölt cenzor azonnal töröl például egy Gyöngyöspatán készült dokumentumfelvételt, nehogy lássák az emberek a valóságot.

Az igazság az nem objektív hanem szubjektív.
hűha ... szóval az igazságnak semmi köze a valósághoz?

Szerinted melyik ideológiának kellene helyt adni pl: facebookon???
ami kedves Mark Zuckerbergnek és pénzt hoz neki
 
Utoljára módosítva:
Akár melyik Topik félre csúszhat egy kicsit. De a Mórickázásod semmit nem változtat a Fidesz vélemény terrorján.

Csúszhat, persze, csúszhat, föleg ha valaki tereli;). tedd ha olyanod van.De, legyen:

Nem tudom, utalhatok-e arra, hogy nevezett képzödményt a birka, tudatlan, börgatyában rohangáló magyar választó az elmult 10 évben 3szor 2/3-al választotta ám meg.

Micsoda társaság....most mondd meg...
 
Utoljára módosítva:
Innen fúj a szél, mi? :rohog:

https://media1.hu/2019/05/15/letiltotta-a-facebook-a-fidesz-kozeli-mediaorias-a-mediaworks-fiokjat/

Cenzúrálni tervezitek a Facebook-ot.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/hogy-mi-van-facebook-torveny-johet-magyarorszagon-11851
***
Akár melyik Topik félre csúszhat egy kicsit. De a Mórickázásod semmit nem változtat a Fidesz vélemény terrorján.
***

Na most nagyon rohogok:)
A fidesznek véleményterrorja eszerint van a facebooknak csak véleménye.
Aztan: cenzura - a cikk pont arrol beszel, hogy ne cenzurazhasson a facebook :)
Vagyis a Te szóhasznalatodban ha a face letilt cikkeket az rendteremtés, ha a fidesz vissza akarja allitani az cenzura :)))))))))
Valahol valami nagyon zavaros a fogalmak korül :)))))
Mindenki azt szeretné letiltani, ami neki kínos, vagy azt meghagyni amit Ő tart igazságnak.
 
Csúszhat, persze, csúszhat, föleg ha valaki tereli;). tedd ha olyanod van.De, legyen:

Nem tudom, utalhatok-e arra, hogy nevezett képzödményt a birka, tudatlan, börgatyában rohangáló magyar választó az elmult 10 évben 3szor 2/3-al választotta ám meg.

Micsoda társaság....most mondd meg...
Hála az égnek egy olyan országban élek és szavazhatok, ahol a Fidesz által össze eszkabált választási szisztémának forradalom lenne a következménye.

A WC ben ragasztottam ki ezt a képet a Fidesz tolerancia szimbóljaként.
Ez láttán még véletlenül sem kap el a honvágy.

o1.1.1.jpg
 
Irsz
Hála az égnek egy olyan országban élek és szavazhatok, ahol a Fidesz által össze eszkabált választási szisztémának forradalom lenne a következménye.

A WC ben ragasztottam ki ezt a képet a Fidesz tolerancia szimbóljaként.
Ez láttán még véletlenül sem kap el a honvágy.

Csatolás megtekintése 1747106

Irsz már marhaságokat....mikor volt Svájcban forradalom?? Mert ahol nem volt, nincs kulturája, ott nem is lesz.
De mégegyszer:olvasd mán el csillogo szemekkel a felütös topicnyitást
 
Csúszhat, persze, csúszhat, föleg ha valaki tereli;). tedd ha olyanod van.De, legyen:

Nem tudom, utalhatok-e arra, hogy nevezett képzödményt a birka, tudatlan, börgatyában rohangáló magyar választó az elmult 10 évben 3szor 2/3-al választotta ám meg.

Micsoda társaság....most mondd meg...
Lesz az még többször is.
 
ami kedves Mark Zuckerbergnek és pénzt hoz neki
Meglepő ..ilyen a kapitalizmus.
hűha ... szóval az igazságnak semmi köze a valósághoz?
Ilyet nem írtam....azt irtam hogy az igazság az szubjektív.
Hogy egy példával megvilágítsam....50kg az egyik embernek könnyű a másiknak nehéz. Akkor kinek is van igaza??
Evidens, hogy a nekik nem tetsző valós, létező események közlését tiltják. Hasonlóam mint mikor egy fórumon, egy önjelölt cenzor azonnal töröl például egy Gyöngyöspatán készült dokumentumfelvételt, nehogy lássák az emberek a valóságot.
Miről is szólhatott ez a felvétel?
Lehet hogy nem is ahhoz a cikkhez vagy témához illett.
 
Lesz az még többször is.
Na most akkor megjelenhet dolog vagy nem jelenhet?
Ha akarom vemhes ha akarom nem vemhes? :)

Egyebkenbt bocs az ironizálásért, de nekem az furcsa, mi8kor emberek egyszer erre panaszkodnak egyszer arra.
(csak az szamitana ki a kedvezményezett? lehet sokat kell még nekem tanulni a politikábol)
 
Na most akkor megjelenhet dolog vagy nem jelenhet?
Ha akarom vemhes ha akarom nem vemhes? :)

Egyebkenbt bocs az ironizálásért, de nekem az furcsa, mi8kor emberek egyszer erre panaszkodnak egyszer arra.
(csak az szamitana ki a kedvezményezett? lehet sokat kell még nekem tanulni a politikábol)
Honnan tudjam hogy megjelenhet vagy sem??
Nem tudom hogy a kormány mit szeretne megjelentetni a facebookon.
 
Ilyet nem írtam....azt irtam hogy az igazság az szubjektív.
Hogy egy példával megvilágítsam....50kg az egyik embernek könnyű a másiknak nehéz. Akkor kinek is van igaza??
már hogy lehetne az igazság szubjektív?! Szerinted annyi igazság van ahány ember?
Pontosan ezért nem lenne szabad letiltani, törölni a tények közlését, hogy látszódjon az igazság más oldalról is.
A hasonlatoddal élve az egyik fél azt mondja 50kg, a másik meg azt állítja, hogy 50dkg. Például a magyar elenzék így hazudik:
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője április 20-i parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott: „Csak hogy világos legyen: az egész kerek nagy világon Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus-járványban.”
 
már hogy lehetne az igazság szubjektív?! Szerinted annyi igazság van ahány ember?
Pontosan ezért nem lenne szabad letiltani, törölni a tények közlését, hogy látszódjon az igazság más oldalról is.
A hasonlatoddal élve az egyik fél azt mondja 50kg, a másik meg azt állítja, hogy 50dkg. Például a magyar elenzék így hazudik:
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője április 20-i parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott: „Csak hogy világos legyen: az egész kerek nagy világon Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus-járványban.”


Tényleg ezt mondta? Kolosszális...na ezért tart ott az elöretolt ellenzék, ahol.

Ez ugye akkor bölcs svájci tanitónk s forumtársunk tanitása szellemében azt jelenti, hogy a börgatyában rohangáló primitiv magyar vagy a meglevö elnyomó uralkodó pártot választja, avagy választja az elöretolt, távvezérelt ellenzéket, akik meg egyszerüen tényszerütlen hülyeségeket beszélnek....Mert ahogy olvasom, aznap az Arató is elmondott pár okosságot

Nem egyszerü a magyarság élete.
 
Utoljára módosítva:
A WC ben ragasztottam ki ezt a képet a Fidesz tolerancia szimbóljaként.
Ez láttán még véletlenül sem kap el a honvágy.
azért ez egy 2018 -as hamisítvány, rágalmazás (linkeld be az eredeti szöveget, hangfelvételt, ne egy PaintShop montázst). Hol áll ehhez, Bangóné patkányozása :)
 
Utoljára módosítva:
Irsz


Irsz már marhaságokat....mikor volt Svájcban forradalom?? Mert ahol nem volt, nincs kulturája, ott nem is lesz.
De mégegyszer:olvasd mán el csillogo szemekkel a felütös topicnyitást
Nyilvánvalónak kellene lenni, hogy ezt képletesen gondoltam. A nép ellenállásán már kisebb dolgok megbuktak.
Tizenötezer ember foglalt el egy atomerőmű építkezést. 10 hétig tartott az elfoglalás. Az országos szolidaritás miatt is feladta a kormány a tervet. 1.4 milliárd CHF volt a veszteség. Mindenki alábecsüli őket.
 
Utoljára módosítva:
Nyilván valónak kellene lenni, hogy ezt képletesen gondoltam. A nép ellenállásán már kisebb dolgok megbuktak.
Tizenötezer ember foglalt el egy atomerőmű építkezést. 10 hétig tartott az elfoglalás. Az országos szolidaritás miatt is feladta a kormány a tervet. 1.4 milliárd CHF volt a veszteség. Mindenki alábecsüli őket.
ez is Svájc, meg a nép
 
Tényleg ezt mondta? Kolosszális...na ezért tart ott az elöretolt ellenzék, ahol.

Ez ugye akkor bölcs svájci tanitónk s forumtársunk tanitása szellemében azt jelenti, hogy a börgatyában rohangáló primitiv magyar vagy a meglevö elnyomó uralkodó pártot választja, avagy választja az elöretolt, távvezérelt ellenzéket, akik meg egyszerüen tényszerütlen hülyeségeket beszélnek....Mert ahogy olvasom, aznap az Arató is elmondott pár okosságot

Nem egyszerü a magyarság élete.
Látod téged is elkapott a kormányzópárt befolyása.
Nem kell döntened úgy hogy ellenzék és kormány...a kormány egy párt az ellenzék meg sok kicsi...lehet keresgélni.
 
Nem kell döntened úgy hogy ellenzék és kormány...a kormány egy párt az ellenzék meg sok kicsi...lehet keresgélni.
Ha kívánod átküldöm a linkeket, az ellenzéki politikusok nyilatkozataival.
Nem is csoda, hogy kellenek nekik az afrikai bevándorlók az új szavazóbázis, elvégre ahogy Niedermüller jeles képviselőjük, mondja: A fehér, hetero keresztények „rémisztő képződmények” természetesen Niedermüller youtubeos nyilatkozatát lehet mellékelni ha kívánod.
Ezek nem rágalmazások vagy vádaskodások mint a Bayer ellenes PhotoShop montázs.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Nyilván valónak kellene lenni, hogy ezt képletesen gondoltam. A nép ellenállásán már kisebb dolgok megbuktak.
Tizenötezer ember foglalt el egy atomerőmű építkezést. 10 hétig tartott az elfoglalás. Az országos szolidaritás miatt is feladta a kormány a tervet. 1.4 milliárd CHF volt a veszteség. Mindenki alábecsüli őket.
Azért a nép, főleg nagy tömegben birka. Pl. az említett 15 e emberből mennyien vágták az adott ország energetikai rendszerének működését, vagy csak azt mantrázta az atom rosssz, me rosssz és kész. Vagy ott van a tipikus nyugdíjas szavazó, akinek egy része azért szavaz x-re mert emelte a nyúgdíját.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Melitta wrote on Kata1002's profile.
Teljes jogu tag vagy a 20 hozzaszolas utan.
Remélem frissül 1 óra múlva!
Szoboszlai Béla wrote on bejelentkezés's profile.
Heló! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetek rendes tag?
sancsa wrote on Ajuda67's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaid, kedvencem az Ősi fajok.

Statisztikák

Témák
36,874
Üzenet
4,491,173
Tagok
596,013
Legújabb tagunk
maryann8
Oldal tetejére