Trump megkegyelmezett két pulykának

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 22.

Melitta - 2017 November 22, 03:29
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Donald Trump amerikai elnök a Hálaadás napja előtt, kedden, a Fehér Ház Rózsakertjében ünnepélyesen megkegyelmezett két termetes pulykának, Combocskának és Villacsontnak.

  A napfényes időben tartott ceremónián Trump ünnepélyes hangon bejelentette: "pulykák millióival ellentétben Combocskára nagyon fényes jövő vár. Virginiában együtt élhet majd barátjával, Villacsonttal és azzal a két pulykával, amelynek tavaly kegyelmezett meg az előző elnök, Barack Obama."
  Trump tréfásan hozzátette: "Mint sokan tudják, nagyon is aktív vagyok elődöm elnöki rendeleteinek visszavonásában, ám a Fehér Ház tanácsadói ezúttal arról tájékoztattak, hogy a Krumpli és Csöppség kegyelmére vonatkozó tavalyi elnöki rendelet semmi szín alatt sem vonható vissza". Krumpli és Csöppség az a két pulyka, amely tavaly részesült elnöki kegyelemben.

  A Hálaadás ünnepe előtti "pulykakegyelem" amerikai hagyománya Abraham Lincoln elnöktől ered. Lincoln kisfia, Tad ugyanis úgy megbarátkozott a Hálaadásra vásárolt pulykával, hogy a család sajnálta levágni, így az elnök - szintén ünnepélyes keretek között - megkegyelmezett a nagy madárnak. A kegyelemosztás azonban nyilvános ceremóniával kísért, "hivatalos" hagyománnyá Harry Truman elnöksége idején vált.

  Combocska és Villacsont egy minnesotai farmról érkezett szárnyas, egyenként több mint 16 kilósak. Madáréletüket a virginiai Blacksburgben lévő műegyetem melletti farmon folytatják.
  Csütörtökön azonban pulykák milliói mondhatnak búcsút életüknek. A Hálaadás napi ünnepi vacsorán ugyanis hagyományosan áfonyás pulykasült kerül az amerikai családok asztalaira.

  trump es a pulka.jpeg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 22.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Na végre valami jót is tett Trump! Ezúttal respect neki!

   Amióta az USA-ban élek, még egyszer se ettem pulykát. Eleinte szimplán nem volt rá pénzem... Aztán mikrosütőm... Aztán időm hogy elkészítsem...

   Most már megengedhetném magamnak, és az se mondható hogy vegetariánus lennék, bár tulajdonképpen nagyon ritkán eszem húst, nem is igazán kívánom. És ha hiszitek ha nem, épp e hét hétfőjén, reggeltájt gondoltam rá, hogy idén már illene kipróbálni a pulykasültet, elvégre új hazám hagyománya meg minden... De ugyanakkor eszembe jutott az is, hogy eddig az elnökök megkegyelmeztek a pulykáknak. Obama is, aki bizonyos értelemben a példaképem. Na most 2 eset van - gondoltam akkor: Trump is majd vagy megkegyelmez a pulykáknak, vagy nem. Ha nem, akkor a szememben eggyel több ok hogy utáljam, tehát én nem ehetek pulykát idén (sem...), mert akkor olyanná válnék mint Trump! Ha viszont ő is megkegyelmez a pulykáknak, akkor hogy is tehetnék olyat hogy én pulykát eszem, hiszen akkor ROSSZABB lennék még Trumpnál is! Elképzelhetetlen! Eleve, én mint az USA új jövevénye, a lehető legjobb állampolgár kell legyek, vagy legalábbis efelé kell igyekeznem, illik tehát hogy amiben lehet, kövessem az Elnököt, azon dolgokban minimum amikkel kapcsolatban nagyjából közmegegyezés van errefelé hogy jó elnöki döntés!

   Szóval, idén se eszem pulykát...

   Hm, az USA nem is különbözik olyan nagyon Magyarországtól. Egyik ország se tökéletes ugyanis: egyik helyen se ehetek pulykát! Micsoda világban élek...
  2. Melitta
   Melitta
   Charles Gati: Amerika ünnepel

   Holnap, csütörtökön, a Hálaadás napján Amerika ünnepel, bár már nehéz felidézni, hogy mit. Csaknem 400 évvel ezelőtt a termésért adtak hálát az Újvilág új lakói, de erre már szinte senki sem emlékszik. Elvégre a terméstől függetlenül bőven van élelem az üzletekben, beleértve a pulykát, amely az évszázadok során az ünnep szimbóluma lett.

   Manapság ez az az ünnep, amikor a család összejön a pulyka és a hozzá járó töltelék, az áfonyaszósz és még néhány „kötelező” étel elfogyasztására. Ez a szabály, kivétel nincs. Nem lehet azt mondani, hogy a pulyka száraz és unalmas, jobb lenne inkább borjúpörköltet enni uborkasalátával. A sarki rendőr ugyan nem kardoskodna a pulyka mellett, de a családi kritika egyöntetűen elítélné a disszidens elhajlót. Ma pulykát eszünk! Ez van, ezt kell szeretni.

   Nagyobb családoknál az ünneplés két napig tart. Csütörtökön és pénteken. Mi például pénteken ünneplünk, hogy gyerekeim és unokáim egy része családjuk másik felénél lehessen csütörtökön. Az egyik fiam például menyem New York-i családjával ünnepel csütörtökön, majd még aznap koraeste Washingtonba hajt. Ez az út, amely általában négy-öt órát vesz igénybe, a Hálaadás napján (vagy pláne a Hálaadás előtti napon) két-három órával tovább is tarthat. Ennek ellenére még senki sem javasolta, hogy a rémes forgalom miatt jobb lenne egy héttel korábban vagy egy héttel később ünnepelni.

   Az ünnep ellenére nem lehet azt mondani, hogy most hirtelen megáll az élet Amerikában. Igaz, az egyetemeken ilyenkor egyhetes szünet van, és az állami hivatalok nagy többsége is zárva tart. De időközben ez a csaknem egyedülálló amerikai ünnep a leszállított-árú kereskedelmi cikkek ünnepe is lett. Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a nagy sale, a fantasztikus akciók már csütörtök délután elkezdődjenek, azonban az utóbbi néhány évben ez is megváltozott. Az áruházak egy része ugyanis már csütörtökön délután 3-kor kinyit, ami azt jelenti, hogy a vásárlás örömétől megrészegült családok korán esznek, gyorsan elteszik a maradék pulykát a fridzsiderbe, talán elmosogatnak, majd rohannak az üzletbe. A hirdetések szerint a csütörtöki árak nem lesznek magasabbak a péntekinél, amelyek viszont tradicionálisan az év legalacsonyabb árai.

   Aki nem megy el vásárolni, az marad a családdal. Legtöbben (amerikai) futballmeccseket néznek majd a TV-n, lesznek, akik a gyerekekkel – az én esetemben az unokákkal – kártyáznak vagy sakkoznak. A TV hírei kétes értékű információkkal traktálják a nézőket (ezt teszik minden évben). Izgatottan jelentik majd, hogy mekkora a légiforgalom, a repülőterek zsúfoltak, az országutakon megállt az élet – és mindezt számokkal illusztrálják. Ennyi és ennyi repülőgép késett, ennyi és ennyi autó jön és megy – ennyivel és ennyivel több, mint tavaly. Nem tudom, ki találja ki ezeket a számokat és azt sem, hogy kit érdekelnek az új „rekordok”.

   Mégis szép ünnep ez, alig várom. Nagy a család. Tizennyolcan leszünk. Jövőre, Isten segítségével, tizenkilencen.

   Charles Gati

   pulyka.jpg
  3. varázsdoboz
   varázsdoboz
   hogy hasonlítanak egymásra.
  4. Bündi2
   Bündi2
   szerintem nem mikrosutobe kell sutni a pulykat lehet bele se fer...
   udvarfy kedveli ezt.
  5. Ernoe
   Ernoe
   Nem tudom hogy van ez angol nyelvterületen, nállunk
   északon, Hamburg környékén a pulykát "Puten-nek", délen, Bayor-országban pedig "Truthahn-nak" nevezik.
   -
   Az europában élö amerikaiak rengeteg anglicizmust hoztak a nyelvünkbe, amiket mi szemrebbenés nélkül keverünk. Angolul a "pulyka" az "turkey", mi mégis azt mondjuk: "Thanksgiving-Time az "Truthahn-Time" békén hagyva ezzel a török származásu polgárainkat.
   -
   Akit érdekel: a him pulyka németül "Puter" ill. "Truthahn" mig a nönemü változata "Pute" ill. "Truthuhn"
   Aki a Schweizi Albinen-be készül letelepedni, annak jo ha tudja, ott a puykát "Truten"-nek nevezik. :)
   -
   A speciális barátomnak szeretném megemliteni, hogy a "pulyka", a "pulyka-kakas" felesége,
   képes tojást tojni amiböl pulyka-kakas bujik ki, anélkül, hogy egy megtermékenyités történt volna.

   -
   A pulykák "betegen begyes" állatok, a "korcsokat" tenyésztjük.
   A pulykának természetellenesen nagy mellei vannak, alig tudnak menni, nem, hogy repülni.
   A pulyka egy kitenyésztett állat, a természetben vadon nem is létezik.
   -
   Az agya olyan pici, hogy a legkülönbözöbb legendákat lehet rolluk hallani.
   Mig a csirke magátol bemegy az olba ha esik az esö, a pulykát ugy kell betessékelni, hogy ne ázzon meg.
   A szárnyasállat tulélési-ösztönét csorba érte, ennek ellenére nem valoszinü, hogy megfulladna az esöben.
   Ha elkezd esni az esö akkor kiváncsiságbol az ég felé forditja a fejét és ha valami a szemébe hull pánikba esik. :)
   -
   Még egy érdeksesség, a pulykának többféle fajta husa van, van amelyok fehér van amelyik része piros.... nem vagyok hentes de ök eltudják mondeni.
   Joétvágyat kivánok a pulykához. :)
  6. zulufönök
   zulufönök
   Trump,szerintem egy "sötét ló".Vagy egy oltári nagy idióta,vagy egy nagy elnök....lenne,ha hagynák!
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Csak filmekben - főleg amerikai karácsonyi filmekben - láttam hatalmas sűlt pulykát, óriási tálon az ünnepi asztalon. Én még csak darabokban vettem, pulyka mellet, combot, aprólékot. De tény, hogy ennek a két szerencsés tollasnak szép életet biztosít az amerikai hagyomány. A többi pedig? Sütőben végzi...
   [​IMG]

   Csatolt fájlok:

  8. gumelig
   gumelig
   Erröl a karácsonyi bulirol a pulykák is így gondolkodhatnak.;)

   37CFB14D-E6DE-4099-99FF-35DC372D2B6D.jpeg
   johannsebastian kedveli ezt.
  9. *Rima
   *Rima
   ennek surgosen nezz utana (mifelenk meg vadasszak is )
   Beka Holt és udvarfy kedveli ezt.
  10. udvarfy
   udvarfy
   Lehet ám , hogy tévedek , de nem esetleg akkor ca. 400 évvel ezelött az indiánok gondoskodtak élelemmel az elsö telepesekröl akik majd éhen haltak ?? Nem e erre emlékeznek ezzen a napon ??
   Beka Holt és *Rima kedveli ezt.
  11. *Rima
   *Rima
   ... hogy neked micsoda memoriad van ypg7qidopunuz40z8b6h.gif uuuugyaaaam
   Beka Holt kedveli ezt.
  12. udvarfy
   udvarfy
   Beka Holt kedveli ezt.
  13. Ernoe
   Ernoe
   Igazad van, Kanadaban , USA ban... elnek vadon. Elfelejtettem.

   Europaban ugy tudom csak kihelyezett peldanyok vannak mindig potolni kell öket mert kihalnanak.
   Na meg a tenyesztettek vagy 10 kg nehezebbek mind a wadon elök.

Megosztás