Tudomány - áltudomány

korhely1

Állandó Tag
Állandó Tag
"Mexikó nyilvánosságra fog hozni kódexeket, leleteket és jelentős dokumentumokat, melyek bizonyítják a maják és a földönkívüliek kapcsolatát, és mindezen információkat régészek erősítik meg. A mexikói kormány nem egyedül teszi ezt a nyilatkozatot, mindent, amit mond, támogatni fogjuk." - nyilatkozta a NATI​

NATI = Nemzeti Antroplógiai és Történelmi Intézet



Csillagözön, felfokozott izgalommal vártam a 2012-ben bejelentett megdönthetetlen bizonyítékok nyilvánosságra hozását. Annyira szomorú vok, h. csalatkoznom kellett a szavahihatőségedben... :(
Esetleg farigcsáljak magamnak néhány megdönthetetlen bizonyítékot? Mert tudok ám én is ilyen cuki figurákat!
Már-már arra gondolok, h. az ősi maya kódexek se 100%-ig megbízhatóak, mert a világvégére is tök feleslegesen készülődtem. :(
Mi lesz így? Teljesen eseménytelen az élet... :( :(
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
A leletek a new jersey-i Teledyne izotóplaboratórium C14-es vizsgálata szerint 6500 évesek, vagyis elvileg abban az időben még semmit sem tudhattak az emberek a dínókról.
Cserépből C14 vizsgálat? Ez megint egy olyan zseniális felfedezés, amit a gonosz, összeesküvő tudósok eltitkoltak a tudatlanok elől.:rohog:
Az ismert áltudományos "szakíró" Charles Hapgood említ ugyan C14 vizsgálatokat, de természetesen nem a figurákból, hanem az azokat állítólag tartalmazó földrétegből. Az efféle anyagok kormeghatározására használt termolumineszcens vizsgálat Hapgood által megadott eredményét pedig később maga Hapgood is érvénytelennek nyilvánította, igaz, más szerzők szerint valótlan indokkal. Az újabb vizsgálatok (pl. THERMOLUMINESCENT DATING AND THE MONSTERS OF ACAMBARO (GARY W. CARRIVEAU, MARK C. HAN in AMERICAN ANTIQUITY [Vol. 41, No. 4, 1976])), szerint pedig a figurák a múlt század harmincas-negyvenes éveiből származnak.

Ám ami még meghökkentőbb, hogy a kiállított szobrocskák csak egy töredékét képezik az egész leletanyagnak, hiszen több mint 33.000 darab vár még vizsgálatra a múzeum pincéjében.
Félreértések elkerülése végett: a "felfedező" családjának magántulajdonban lévő múzeum pincéjében.
Egyébként ez a kollekció egy tekintetben valóban világraszóló szenzáció: ilyen mennyiségű kerámia ilyen jól megőrzött állapotban még soha nem került elő a föld alól.:D
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt mondják, a Van Allen övezetet ember nem tudja jelenleg átrepülni.......


Nem értem a problémádat. A filmben is elég világosan elmondták, hogy jelenleg nincs megfelelő felszerelésük. Nincs olyan teljesítményű hordozó rakétájuk, ami kellően nagy sebességgel (expozíció = intenzitás * idő) átvinné őket a Van Allen övön. Az Orion egység már elkészült, a sugárzás elleni védelemmel együtt. Az Apollo egységek sugárvédelmét alumínium szendvics panelekkel oldották meg, ezt most (nagyobb űrkabin, nagyobb létszámú személyzet) túl nehéznek találták, ezért fejlesztettek ki egy másik megoldást. És amint azt a filmben is láthattad, a Van Allen övek nem teljesen burkolják be a Földet, hanem az egyenlítő síkjában alkotnak egy gyűrűt. Így megfelelő röppálya kiválasztásával minimalizálni lehet a sugárterhelést, ahogyan azt az Apolló repülések idején is tették.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Dr. Héjjas István: Van elég energiánk - Kinek használ az energiaválság?

Egyesek szerint Magyarországon nem gond a tudományosan igényes könyvek megjelentetése, de ha mégis, akkor az csak azért lehet, mert tudománytalan, vagy áltudomány.


Hát lássuk! Dr. Héjjas István könyvét egyetlen itthoni kiadó sem volt hajlandó megjelentetni, ezért kénytelen volt kivinni Ausztriába. Ott az United pc. nevű kiadó jelentette meg, most onnan hordják haza...
dr_60.gif
Mik is ezek az "áltudományos" közlések? Arról így ír Járosi Márton a "Környezet- és klímavédelem a természettudományok mérlegén" című tanulmányában (Environment Protection and Climate Action on the Balance of Natural Sciences)

"Ami a könyvben szerepel, az már számos alkalommal elhangzott szűk szakmai konferenciákon, megtalálható magas tudományos színvonalú szakmai publikációkban. Ami viszont hiányzik, az, hogy ezek az információk egyszerű, közérthető megfogalmazásban eljussanak a szakmai kérdésekben kevésbé tájékozott szélesebb közönséghez is. Ezt kísérli meg a könyvével a szerző. Héjjas István szakszerű, közérthető, olvasmányos könyvét ajánljuk mindazoknak, akik az életünket jelentősen befolyásoló energetikai és környezeti kérdésekben valóban szeretnének természettudományos ismeretek alapján, saját értelmükre támaszkodva tájékozódni."

Héjjas.jpg

Drágul az energia, károsodik a környezet, miközben az emberiség létszáma gyors ütemben növekszik. Vélt vagy valós környezet- és természetvédelmi kockázatok miatt szénbányákat zárunk be, hőerőműveket állítunk le, és erősödik a tiltakozás az atom-, és vízerőművekkel szemben. A „zöld” megoldások nagy része azonban hatástalan pótcselekvésnek bizonyul, sőt, olykor tovább fokozza a bajokat. Tényleg katasztrofális a helyzet? Van-e egyáltalán megoldás? Mi lenne, ha a közvélemény végre szakszerű, korrekt tájékoztatást kaphatna a szőnyeg alá söpört „kényes” kérdésekről? Erre keresi a választ a szerző az olvasóval együtt.

"Megújuló energia ugyanis a természetben nem létezik. Az energia megmaradás törvénye alapján a világegyetemben az energia mennyisége az ősrobbanás óta állandó, sem nem szaporodik, sem nem csökken. Az energia nem újul meg, csupán átalakul, vagy máshová áramlik. Az átalakulás lehetőségét pedig az ún. entrópia törvény korlátozza, amely szerint egy zárt rendszer entrópia szintje nem csökkenhet, csak növekedhet. Ebből az is következik, hogy bármilyen fajta energia képes lehet teljes egészében magától átalakulni hőenergiává, azonban ha hőenergiából szeretnénk például mechanikai, villamos, vagy kémiai energiát nyerni, akkor ez csak viszonylag alacsony hatásfokkal lehetséges. "

"Az emberi civilizációt az tette lehetővé, hogy sikerült létrehozni a barátságtalan őstermészet keretein belül alacsony entrópia szintű élhető szigeteket, például lakóházakat, városokat, közlekedési, energia ellátási, és egyéb infrastruktúrákat, amelyek sérülését, károsodását (pl. földrengés, árvíz, földcsuszamlás, stb. esetén) környezeti katasztrófaként éljük át. Felvethető az a kérdés is, hogy mekkora járulékos környezetterhelést jelent egy-egy lokális környezeti katasztrófa elhárítása, hiszen az entrópia törvény szerint egy rendszer valamely alrendszerének entrópiáját csak azon az áron lehet csökkenteni, ha más alrendszerekben az entrópia szintet még nagyobb mértékben megnöveljük. Ezért, ha kiküszöbölünk egy nagy intenzitású lokális környezetterhelést, és ehhez máshonnan mozgósítunk erőforrásokat, ezzel máshol okozunk sokkal nagyobb területen kisebb intenzitású elosztott környezetterhelést, amelynek együttes hatása azonban átlagosan 3-szorosan nagyobb, mint amit felszámoltunk. Úgy is mondhatjuk, hogy kamatostól áttoljuk a környezetterhelést egy másik földrajzi térségbe, többnyire az ún. „fejlődő” országokba, miközben jelentősen fokozzuk az egész bolygóra vonatkoztatott összesített környezetterhelést, vagyis a globális entrópia szint növekedést.
Ezért azután, amikor boldogan tapasztaljuk, hogy mennyivel csökkent a villanyszámlánk a korszerűbb villanykörtének köszönhetően, gondoljunk néha azokra a szerencsétlen színes bőrű bányászokra is, akik a világ túlsó felén napi 14-16 órás munkaidőben embertelen körülmények között éhbérért robotolva termelik a higanyt, hogy legyen elég higanygőz az energiatakarékos kompakt lámpáinkban….”

forrás: http://realzoldek.hu
 
Utoljára módosítva:

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Dr. Héjjas István: Van elég energiánk - Kinek használ az energiaválság?

Egyesek szerint Magyarországon nem gond a tudományosan igényes könyvek megjelentetése, de ha mégis, akkor az csak azért lehet, mert tudománytalan, vagy áltudomány.
Ezt ki mondja? Hiszen ha valaki járt már valaha könyvesboltban, láthatja, hogy a tudományosan igényes könyveket számban sokszorosan felülmúlják a tudománytalan vagy áltudományos írások. A tudományosan igényes könyvek kiadására szakosodott kiadók többségére valóban igaz, hogy nem adnak ki tudománytalan vagy áltudományos munkákat, de egyrészt ez az utóbbiak előállítóit nem szokta zavarni, másrészt azok, akik - Kyrához hasonlóan - gondosan megválogatják, hogy mit olvasnak el, rendszerint nem az előbbi körből szoktak válogatni.
Ami pedig Dr. Héjjas Istvánt illeti, ő maga is többször kifejtette, hogy az ismeretszerzés tudományos módszerénél többre tartja a hitet, különösen annak a keleti (vallási, és nem tudományos) filozófiai rendszerekbe vetett fajtáját. Ezért most kivételesen egyetértek Kyrával: ez a hozzászólás szerintem is jó helyen van egy tudományos fórum áltudományokkal foglalkozó témájánál.

Drágul az energia, károsodik a környezet, miközben az emberiség létszáma gyors ütemben növekszik. Vélt vagy valós környezet- és természetvédelmi kockázatok miatt szénbányákat zárunk be, hőerőműveket állítunk le, és erősödik a tiltakozás az atom-, és vízerőművekkel szemben. A „zöld” megoldások nagy része azonban hatástalan pótcselekvésnek bizonyul, sőt, olykor tovább fokozza a bajokat. Tényleg katasztrofális a helyzet? Van-e egyáltalán megoldás? Mi lenne, ha a közvélemény végre szakszerű, korrekt tájékoztatást kaphatna a szőnyeg alá söpört „kényes” kérdésekről? Erre keresi a választ a szerző az olvasóval együtt.
Itt van mindjárt egy szőnyeg alá söpört "kényes" kérdés: Az energia előállítási ára töredéke annak, amit a felhasználó fizet érte. Az államok mindenhol rátesznek egy csomó adót és járulékot. Az pedig már helyről helyre változik, hogy ennek mekkora hányadát fordítják a valós természetvédelmi kockázatot jelentő energiatermelési módok kevésbé kockázatos, de drágább technológiákkal való kiváltására. Ugyanakkor - végső soron a jó ügy érdekében - sem ők, sem a főállású "zöldek" nem reklámozzák a "zöld megoldások" hátrányait, ezért a tájékozatlan (pontosabban a csak tőlük tájékozódó) közvélemény nyomása valóban gyakran pótcselekvés irányába viszi el a végrehajtást.

"Megújuló energia ugyanis a természetben nem létezik. Az energia megmaradás törvénye alapján a világegyetemben az energia mennyisége az ősrobbanás óta állandó, sem nem szaporodik, sem nem csökken. Az energia nem újul meg, csupán átalakul, vagy máshová áramlik. Az átalakulás lehetőségét pedig az ún. entrópia törvény korlátozza, amely szerint egy zárt rendszer entrópia szintje nem csökkenhet, csak növekedhet. Ebből az is következik, hogy bármilyen fajta energia képes lehet teljes egészében magától átalakulni hőenergiává, azonban ha hőenergiából szeretnénk például mechanikai, villamos, vagy kémiai energiát nyerni, akkor ez csak viszonylag alacsony hatásfokkal lehetséges. "
Ezt nevezik mifelénk parasztvakításnak.:) Kíváncsi lennék, hogy pl. Kyra mit értett meg ebből, és milyen következtetést vont le belőle.

"Az emberi civilizációt az tette lehetővé, hogy sikerült létrehozni a barátságtalan őstermészet keretein belül alacsony entrópia szintű élhető szigeteket, például lakóházakat, városokat, közlekedési, energia ellátási, és egyéb infrastruktúrákat, amelyek sérülését, károsodását (pl. földrengés, árvíz, földcsuszamlás, stb. esetén) környezeti katasztrófaként éljük át. Felvethető az a kérdés is, hogy mekkora járulékos környezetterhelést jelent egy-egy lokális környezeti katasztrófa elhárítása, hiszen az entrópia törvény szerint egy rendszer valamely alrendszerének entrópiáját csak azon az áron lehet csökkenteni, ha más alrendszerekben az entrópia szintet még nagyobb mértékben megnöveljük. Ezért, ha kiküszöbölünk egy nagy intenzitású lokális környezetterhelést, és ehhez máshonnan mozgósítunk erőforrásokat, ezzel máshol okozunk sokkal nagyobb területen kisebb intenzitású elosztott környezetterhelést, amelynek együttes hatása azonban átlagosan 3-szorosan nagyobb, mint amit felszámoltunk. Úgy is mondhatjuk, hogy kamatostól áttoljuk a környezetterhelést egy másik földrajzi térségbe, többnyire az ún. „fejlődő” országokba, miközben jelentősen fokozzuk az egész bolygóra vonatkoztatott összesített környezetterhelést, vagyis a globális entrópia szint növekedést.
Ezért azután, amikor boldogan tapasztaljuk, hogy mennyivel csökkent a villanyszámlánk a korszerűbb villanykörtének köszönhetően, gondoljunk néha azokra a szerencsétlen színes bőrű bányászokra is, akik a világ túlsó felén napi 14-16 órás munkaidőben embertelen körülmények között éhbérért robotolva termelik a higanyt, hogy legyen elég higanygőz az energiatakarékos kompakt lámpáinkban….”
Dettó.:) Az ördög ugyanis a részletekben rejtőzik. Pl. ami az entrópiát illeti, a helyzet hasonló a régi vicchez, mikor 15 fokos szobában fagyoskodó polgár a kintről beengedett plusz 5 fokkal akarja befűteni a szobát. Ez (mármint az entrópia kérdése) viszont környezeti problémákkal - legalábbis az energiatermelés és -átalakítás mai szintje mellett - gyakorlatilag nem hozható kapcsolatba, ha az entrópia fizikai fogalmát használjuk. A NewAge vulgár-filozófiai értelmezés mellet még akár igaz is lehet, arra viszont nem érvényesek a fizika törvényei.:)
A higany problémáját is elég érdekesen közelíti meg. Egyrészt a világ higany termelésének kb. 3/4 részét Kína adja, ahol a bányászok ugyan tényleg (hozzánk képest) színes bőrűek, de nem embertelen körülmények között 14-16 órában éhbérért robotolnak. Másrészt azt a darabonként néhány miligrammos mennyiséget, ami egy-egy kompakt fénycsőhöz kell, akár még hazai forrásból is fedezni tudnánk, pl. a begyűjtött higanyos lázmérőkből, meg a bezárt higanykatódos klór-alkáli elektrolízis üzemek hulladékából. Harmadrészt pedig azokon a vidékeken, ahol az energia jelentős részét - hozzánk hasonlóan - "hagyományos" szénerőművek termelik, ott a környezeti higany terhelés jelentős részét ezen erőművek hamuja okozza. Így ha az energiatakarékos fénycsöveket még reciklálják is, ahogyan azt a törvény előírja, akkor a mérleg már pozitív lesz. Ha pedig az energia nagyobb részét néhány fejlett országban koncentráltan termelik, a bányászatot pedig sok fejletlen országban elszórtan végzik, akkor a higany koncentrációja - ami egészségügyi szempontból meghatározó - éppenséggel az előbbiekben lesz magasabb.
 

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Diákok... – Egy tanár elnézést kér
2015 március 30. Kölöknet, Lizanne Foster

Bárcsak lenne egy varázspálcám, hogy adhassak nektek egy olyan iskolát, amelyben vannak terek, amelyben számtalan különböző módon vizsgálódhatnátok, felfedezhetnétek, kísérletezhetnétek és tanulhatnátok.

Kedves 21. századi középiskolás diákok!

A jövő héten új félév kezdődik*, és én úgy érzem, elnézést kell kérnem tőletek. Legnagyobb erőfeszítéseink ellenére nekünk, tanároknak nem sikerült rábeszélnünk a politikai döntéshozókat arra, hogy változásokat hozzanak a közoktatásba. Úgy tűnik, nem tudtuk meggyőzni vezetőnket arról, hogy a ti oktatásotokba befektetett pénz olyan befektetés, amelyből mindannyiunknak haszna származik majd, olyasmi, amely nem szennyezett vizet vagy mérgező levegőt eredményez. Fogadjátok el tehát ezt a bocsánatkérést tőlem egészen addig, amíg oktatásotok nem válik fontosabbá, mint a külföldi cégek igényei........

.........Sajnálom, hogy olyan tárgyakat kell tanulnotok, amelyek nem érdekelnek titeket, olyan időkben, amikor az emberiség össztudása 12 havonta megduplázódik.......

.........Sajnálom, hogy tankönyveitek idejétmúlt információkat tartalmaznak, és hogy az osztálytermekben használt technikai felszerelést nem tartják karban, és az gyakorlatilag elavult.........



.........De leginkább azt sajnálom, hogy az oktatási rendszer arra helyez hangsúlyt, hogy részei legyetek egy nyersanyag-kitermelő, extraktivista gazdaságnak, míg környezetünk, mely nélkül nem lenne gazdaság, éghajlati válságon megy keresztül, mely ki fogja kényszeríteni, hogy minden, amit jelenleg csinálunk társadalmilag, politikailag és gazdaságilag villámgyorsan átalakuljon, s ez az átalakulás titeket teljesen felkészületlenül ér majd.......

Annyira sajnálom.

........Bárcsak nem törte volna össze a bennetek levő kíváncsiságot az osztályterem egyformasága.......

........Sajnálom, hogy elhitetik veletek, hogy az egyetlen dolog, ami számít, az az a fajta tanulás, ami az iskolában történik. És abból is az a fajta, amely az osztályteremben történik. De abból se minden. Csak azok a dolgok számítanak, amelyek benne lesznek a dolgozatban........

..........Bárcsak elvihetnélek titeket máshová, ahol az oktatási rendszer fontos a politikusoknak, akik hiszik, hogy az, hogy milyen lesz országuk társadalma a jövőben, attól függ, milyen az oktatási rendszer ma.

Bárcsak megmutathatnám a hatalmon levőknek azt, hogy mire is lennétek képesek, ha esélyt kapnátok rá. Bárcsak …

Üdvözlettel,
egy Tanár Sorry.jpg
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez így elég hosszú mese. Megtennéd, hogy tételesen utánanézel az egyes állítások valóságtartalmának, aztán konkrétan megjelölöd azokat, amikre ezután sem találtál magyarázatot?

Egy dolog van ami biztos :
A történelmet hazudják, nem leírják: megírják. (az adott "hatalom" "szerkeszti")
A legendák igazak. Megélt események. Nem véletlen, hogy évezredek óta próbálják írtani
a "tudóit".
Talán néha ebből is kiindulhatnál !
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Diákok... – Egy tanár elnézést kér
2015 március 30. Kölöknet, Lizanne Foster

Bárcsak lenne egy varázspálcám, hogy adhassak nektek egy olyan iskolát, amelyben vannak terek, amelyben számtalan különböző módon vizsgálódhatnátok, felfedezhetnétek, kísérletezhetnétek és tanulhatnátok.

Kedves 21. századi középiskolás diákok!

A jövő héten új félév kezdődik*, és én úgy érzem, elnézést kell kérnem tőletek. Legnagyobb erőfeszítéseink ellenére nekünk, tanároknak nem sikerült rábeszélnünk a politikai döntéshozókat arra, hogy változásokat hozzanak a közoktatásba. Úgy tűnik, nem tudtuk meggyőzni vezetőnket arról, hogy a ti oktatásotokba befektetett pénz olyan befektetés, amelyből mindannyiunknak haszna származik majd, olyasmi, amely nem szennyezett vizet vagy mérgező levegőt eredményez. Fogadjátok el tehát ezt a bocsánatkérést tőlem egészen addig, amíg oktatásotok nem válik fontosabbá, mint a külföldi cégek igényei........

.........Sajnálom, hogy olyan tárgyakat kell tanulnotok, amelyek nem érdekelnek titeket, olyan időkben, amikor az emberiség össztudása 12 havonta megduplázódik.......

.........Sajnálom, hogy tankönyveitek idejétmúlt információkat tartalmaznak, és hogy az osztálytermekben használt technikai felszerelést nem tartják karban, és az gyakorlatilag elavult.........



.........De leginkább azt sajnálom, hogy az oktatási rendszer arra helyez hangsúlyt, hogy részei legyetek egy nyersanyag-kitermelő, extraktivista gazdaságnak, míg környezetünk, mely nélkül nem lenne gazdaság, éghajlati válságon megy keresztül, mely ki fogja kényszeríteni, hogy minden, amit jelenleg csinálunk társadalmilag, politikailag és gazdaságilag villámgyorsan átalakuljon, s ez az átalakulás titeket teljesen felkészületlenül ér majd.......

Annyira sajnálom.

........Bárcsak nem törte volna össze a bennetek levő kíváncsiságot az osztályterem egyformasága.......

........Sajnálom, hogy elhitetik veletek, hogy az egyetlen dolog, ami számít, az az a fajta tanulás, ami az iskolában történik. És abból is az a fajta, amely az osztályteremben történik. De abból se minden. Csak azok a dolgok számítanak, amelyek benne lesznek a dolgozatban........

..........Bárcsak elvihetnélek titeket máshová, ahol az oktatási rendszer fontos a politikusoknak, akik hiszik, hogy az, hogy milyen lesz országuk társadalma a jövőben, attól függ, milyen az oktatási rendszer ma.

Bárcsak megmutathatnám a hatalmon levőknek azt, hogy mire is lennétek képesek, ha esélyt kapnátok rá. Bárcsak …

Üdvözlettel,
egy Tanár Csatolás megtekintése 1329943


olyan sikeres munkahelyeket ahol széppénzért 10-12 órákat tölthettek un kreatív tevékenységgel
azért h szomszédaitok, nagyapátok és a kedvenc óvónénid meg ne értse, mit ír alá és milyen jogai
vannak amikor aláírja a céggel a szerződést ?????
s ujjasabb kevésbé menő helyeken ahol sajnálom
aláírta.....
-nem kell multizni mi csináljuk egymással.. !!!
kitaláltuk megtettük s eltűrjük ....
annak a kezében soha nem volt még megoldás aki azt mondta, nem én voltam ő tette...
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy dolog van ami biztos :
A történelmet hazudják, nem leírják: megírják. (az adott "hatalom" "szerkeszti")
A legendák igazak. Megélt események. Nem véletlen, hogy évezredek óta próbálják írtani
a "tudóit".
Talán néha ebből is kiindulhatnál !
Ha ez így lenne, akkor semmi jogod nem lenne kioktatni másokat, hiszen te is csak hazudnál, vagy mások hazugságaira hivatkozhatnál. De nyilvánvalóan nem így van.
Egyrészt gyakorlati példák sokasága mutatja, hogy amit leírnak (az események megtörténtének idején, vagy nem sokkal utána rögzítenek), gyakran szintén hazugság. A történettudomány munkamódszere viszont az, hogy több ilyen "leírt" forrás, és más, ezekkel kapcsolatos dokumentumok, megfigyelések, leletek összevetésével próbálják rekonstruálni, és értelmezni a történteket. Az tagadhatatlan, hogy mind a rekonstrukció, mind az értelmezés erősen függ a kulturális és társadalmi környezettől, de mivel "az adott hatalom" helyről helyre és időről időre változik (lásd például a magyar és a román történészek évszázadokra elnyúló vitáit, vagy a rendszerváltás előtti és utáni magyar történelem felfogásbeli különbségeit), de az adott kérdéskörben megjelent publikációk átfogó ismeretének birtokában van remény a viszonylag objektív véleményalkotásra.
Másrészt a legendák (mármint a szó ortodox, szótári értelmében;)) nem események, hanem megtörtént vagy kitalált események pontatlan, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó leírásai. Ez nyilvánvaló, hiszen az ember nem él évezredekig, tehát a mai "tudók" nem élhették meg az évezredekkel ezelőtti eseményeket. És habár helyenként és időnként erőszakosan is felléptek egyik-másik legenda "tudóival" szemben, azok egyre csak szaporodtak, és velük együtt szaporodtak a legenda-változatok is.
Mindezeket figyelembe véve pedig semmi racionális okom nincs rá, hogy akár csak néha is átvegyem a hibás feltételezéseken alapuló kiindulási pontodat.
 

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha ez így lenne, akkor semmi jogod nem lenne kioktatni másokat, hiszen te is csak hazudnál, vagy mások hazugságaira hivatkozhatnál. De nyilvánvalóan nem így van.
Egyrészt gyakorlati példák sokasága mutatja, hogy amit leírnak (az események megtörténtének idején, vagy nem sokkal utána rögzítenek), gyakran szintén hazugság. A történettudomány munkamódszere viszont az, hogy több ilyen "leírt" forrás, és más, ezekkel kapcsolatos dokumentumok, megfigyelések, leletek összevetésével próbálják rekonstruálni, és értelmezni a történteket. Az tagadhatatlan, hogy mind a rekonstrukció, mind az értelmezés erősen függ a kulturális és társadalmi környezettől, de mivel "az adott hatalom" helyről helyre és időről időre változik (lásd például a magyar és a román történészek évszázadokra elnyúló vitáit, vagy a rendszerváltás előtti és utáni magyar történelem felfogásbeli különbségeit), de az adott kérdéskörben megjelent publikációk átfogó ismeretének birtokában van remény a viszonylag objektív véleményalkotásra.
Másrészt a legendák (mármint a szó ortodox, szótári értelmében;)) nem események, hanem megtörtént vagy kitalált események pontatlan, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó leírásai. Ez nyilvánvaló, hiszen az ember nem él évezredekig, tehát a mai "tudók" nem élhették meg az évezredekkel ezelőtti eseményeket. És habár helyenként és időnként erőszakosan is felléptek egyik-másik legenda "tudóival" szemben, azok egyre csak szaporodtak, és velük együtt szaporodtak a legenda-változatok is.
Mindezeket figyelembe véve pedig semmi racionális okom nincs rá, hogy akár csak néha is átvegyem a hibás feltételezéseken alapuló kiindulási pontodat.

Pedig a legendák lassan valósággá, igazzá válnak.

"........A kérdés most az, hogy kik voltak ezek a titokzatos emberek, akik egyes őseinkkel (mint a Gyenyiszovai ember) keveredtek? Lehet, hogy egy hasonló népcsoport volt? Vagy lehet, hogy egy teljesen különálló új faj.......?

...........ott van az az anomália, melyre vonatkozóan bizonyítékokat találtak, ami arra utal, hogy rendkívül fejlett (sokkal inkább, mint akik ma vagyunk) ősi emberi civilizációk létezhettek a múltban több millió évvel ezelőtt, egészen a közelmúltig. Mindez vajon hogyan illeszkedik bele az egyenletbe?

Amit tudunk, egy apró csepp a tengerben, mely tele van számtalan ismeretlennel, mely még felfedezésre vár, és ami egy nap talán rávilágít az emberi eredet rejtélyére........."
https://www.blogger.com/goog_889230370
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyenyiszovai_ember
http://hu.wikipedia.org/wiki/Neandervölgyi_ember

(1) - http://www.nature.com/news/mystery-humans-spiced
(2) - http://www.newscientist.com/article/dn24603-mystery


Azokról a dolgokról nem beszélve, amelyek azt bizonyítják, hogy a mai tudomány sok-sok idő és kutatás után oda érkezik, ahol a régiek már otthon voltak...
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Pedig a legendák lassan valósággá, igazzá válnak.

"........A kérdés most az, hogy kik voltak ezek a titokzatos emberek, akik egyes őseinkkel (mint a Gyenyiszovai ember) keveredtek? Lehet, hogy egy hasonló népcsoport volt? Vagy lehet, hogy egy teljesen különálló új faj.......?

...........ott van az az anomália, melyre vonatkozóan bizonyítékokat találtak, ami arra utal, hogy rendkívül fejlett (sokkal inkább, mint akik ma vagyunk) ősi emberi civilizációk létezhettek a múltban több millió évvel ezelőtt, egészen a közelmúltig. Mindez vajon hogyan illeszkedik bele az egyenletbe?

Amit tudunk, egy apró csepp a tengerben, mely tele van számtalan ismeretlennel, mely még felfedezésre vár, és ami egy nap talán rávilágít az emberi eredet rejtélyére........."
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyenyiszovai_ember
http://hu.wikipedia.org/wiki/Neandervölgyi_ember

(1) - http://www.nature.com/news/mystery-humans-spiced
(2) - http://www.newscientist.com/article/dn24603-mystery
Bocs, itt már nem tudlak követni. Mik azok a legendák, amik lassan valósággá, igazzá válnak, és amikre ez az idézet is utal? Egyáltalán honnan származik az idézet? (Mert a megadott linkekből nem, az biztos.) És ezek a linkek szerinted az idézet melyik állítását igazolják? Mert a második bekezdésben olvashatót nem, az biztos. A neandervölgyi és a mai ember korabeli kultúráit a csontjaik mellett talált eszközökből és egyéb leletekből elég jól ismerik. A gyenyiszovai emberhez eddig még nem sikerült ilyen régészeti kultúrát rendelni, de ez semmiféle épeszű logika szerint nem igazolja azt a feltételezést, hogy ez a kultúra jelentősen fejlettebb lett volna a vele egykorú ismert kultúráknál.
Ami az első bekezdés kérdését illeti (már ha jól értettem azt): akkor a faj leginkább elterjedt definíciója mellett nem lehet őket különálló fajnak tekinteni, ha egyszer keveredni tudtak egymással. Amint a hivatkozott cikkek is említik, a legvalószínűbb jelölt a csontmaradványaiból és eszköz-leleteiből ismert ún. heidelbergi ember, de mivel ennek a genetikai anyaga még nem ismert, ez az állítás nem igazolható. És csak megjegyezném: erre a kérdésre a legendák még ennyi választ sem adnak.
A harmadik bekezdés igazságtartalmát én sem vitatom, és a belinkelt cikkek is ezt mondják. De felhívom a figyelmedet, hogy az idézet is felfedezésről beszél, nem legendáról, feltételezésről, vagy éppen hazugságról és szélhámosságról.

Azokról a dolgokról nem beszélve, amelyek azt bizonyítják, hogy a mai tudomány sok-sok idő és kutatás után oda érkezik, ahol a régiek már otthon voltak...
A történettudomány már csak ilyen, hiszen éppen erre találták ki: hogy sok-sok idő és kutatás után megérkezzen oda, ahol a régiek otthon voltak, mi viszont csak legendákat hallottunk róla.:) Ugyanis az évezredes tapasztalatok azt mutatják, hogy más módszerekkel (pl. legendák, mesék, "isteni" kinyilatkoztatások bemagolása és ismételgetése) ez a cél az esetek többségében nem érhető el.
 

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy térképen Európa genetikai összetétele
2015. április 28., kedd, 11:13

Az Európában megtalálható genetikai csoportokat ábrázolták egy térképen, ebből úgy tűnik, Magyarország génállománya inkább Ausztriáéhoz hasonlít, mint Finnországéhoz........
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy térképen Európa genetikai összetétele
2015. április 28., kedd, 11:13

Az Európában megtalálható genetikai csoportokat ábrázolták egy térképen, ebből úgy tűnik, Magyarország génállománya inkább Ausztriáéhoz hasonlít, mint Finnországéhoz........
Talán mivel Magyarország földrajzilag inkább Ausztriához van közel, mint Finnországhoz... Hiszen a Románia területén élőkhöz is jobban hasonlítunk az oszmánli törököknél, iraki "mocsári araboknál", vagy a szíriuszi szittyáknál .:)
 

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán mivel Magyarország földrajzilag inkább Ausztriához van közel, mint Finnországhoz... Hiszen a Románia területén élőkhöz is jobban hasonlítunk az oszmánli törököknél, iraki "mocsári araboknál", vagy a szíriuszi szittyáknál .:)

A véleményed úgy forog, mint a napraforgó. A másik topikban egészen másképp láttad a "szittya magyar világot"........
 

flexter

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán mivel Magyarország földrajzilag inkább Ausztriához van közel, mint Finnországhoz... Hiszen a Románia területén élőkhöz is jobban hasonlítunk az oszmánli törököknél, iraki "mocsári araboknál", vagy a szíriuszi szittyáknál .:)
Talán ha megnéznéd a trianoni szenny szerződés előtti térképeket akkor derengene , hogy miért.A mocsari arab az milyen -
 
Utoljára módosítva:

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt gondolom, hogy ugyan még csak az új évezred kezdeti éveit éljük, de már most bátran kijelenthetjük, hogy ennek az eón-nak, világkorszaknak a legjelentősebb felfedezését megtette a tudomány.

Döbbenetes felfedezés: a véletlen okolható a rák kialakulásáért

A daganatos betegségek kialakulásának zöme nem kapcsolódik a környezethez vagy az életstílushoz – derült ki az amerikai John Hopkins Egyetem kutatóinak tanulmányából. A szakembereknek a Science folyóiratban publikált dolgozata szerint a daganatos betegségek nagy része biológiai balszerencse, semmint az egészségtelen életmód, vagy az öröklött genetikai hibák számlájára írható.


"A felfedezés azért számít forradalminak
, mert az utóbbi időben számos szakember azzal indokolta a daganatos betegségek kialakulását, hogy az emberek nagy többsége helytelenül táplálkozik, nem végez elegendő mennyiségű testmozgást, és a szülőktől örökölt hibás gének is hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Az újonnan publikált kutatás azonban ellentmond ezeknek a megállapításoknak, mivel szerinte a rákért az esetek zömében a véletlen, vagy balszerencse okolható, és nem a helytelen életstílus vagy a hibás gének.........."

http://filantropikum.com/dobbenetes-felfedezes-a-veletlen-okolhato-a-rak-kialakulasaert/

Nem tudom, a sok évtizedes, nem kevés ráfordítást igénylő kutatásokra, kutatókra, - kutatási eredményekre!!!! - mit mondanak?

Rájöttek végre: sem mozogni, sportolni, sem az étkezéssel vigyázni....szóval vegyed a kilós virslit, az olcsó dobozos sört, ülj a TV elé és nézd a "monumentális " filmalkotásokat, műsorokat, mint pl. az "Éden Hotelt", stb.

Minden esetre a materializmus Istene teszi a dolgát.

Hogyan alakult ki a Mindenség? Véletlenül.
Hogyan alakult ki az Élet? Az élettelenből, véletlenül.
Hogyan történnek a dolgok? Véletlenül.

Szerintem annyit megérdemelne a Véletlen, hogy legalább országonként, - aztán városonként, településenként.....oltárokat állítanának. A véletlennek.
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
A véleményed úgy forog, mint a napraforgó. A másik topikban egészen másképp láttad a "szittya magyar világot"........
Ez még tőled is durva volt, haver. De sebaj, megpróbálom úgy elmagyarázni, hogy te is megértsd. A másik topikban nem nyilatkoztam arról, hogyan látom a "szittya magyar világot", le sem írtam a "szittya" szót. Nem is lett volna rá okom, hiszen ez valami "nyelvújított" marhaság. Ugyanis a t+y betűkombináció csak a latin betűs magyar írásban jelenti a "ty"kettőshangzót. Ha akár latinban, akár törökben, akár bármilyen rovásírásban így lett volna leírva, annak más lenne az olvasata. A görögöknél bukkant fel először a latin betűs magyar átírással kb. "szküsza" név, amivel a pusztákon élő különböző nyelveket beszélő, különböző törzsekhez, népekhez tartozó nomádokat jelölték. A latin nyelvű források a "scytha" alakot használták, a Tarih-i Üngürüsz pedig (latin betűkkel átírva) Dzsidijja vagy Szidijja földjéről és népéről beszél. Arra viszont semmi történeti adat nincsen, hogy létezett valaha is olyan nép, ami saját magára ezen nevek bármelyikét használta volna.
Ami viszont a tárgyalt írásban is megjelenő szkíta-magyar rokonság kérdését illeti, arról ugyanaz a véleményem, mint a szkíták szíriuszi eredetét valló posztmodern népmesékről, tehát ebből a szempontból is teljesen hibás a napraforgós hasonlatod.
 
Oldal tetejére