Tudomány - Fizika - Csillagászat

damagedealer témája a 'Irodalom' fórumban , 2013 Május 13.

 1. keresztúr

  keresztúr Állandó Tag

  Simon Singh
  A nagy Fermat-sejtés
  [​IMG]

  A világot 350 éven keresztül lázban tartó matematikai probléma szenzációs megoldásának lebilincselő története.

  „Igazán csodálatos bizonyítást találtam erre a tételre, de ez a margó túl keskeny, semhogy ideírhatnám.” A 17. században élt francia Pierre de Fermat-nak e szavai felcsigázták az emberek képzeletét, s különös matematikai küzdelemre késztették az elkövetkező nemzedékeket. A nagy Fermat sejtés a matematika szent Grálja lett. Voltak, akik egész életüket a bizonyításnak szentelték. Akadt, aki kétségbeesésében önkezével vetett véget életének, másvalakit pedig épp a nagy Fermat-sejtés mentett meg az öngyilkosságtól, ezért végrendeletében óriási díjat ajánlott fel a megoldásért. És akkor jött egy princetoni professzor, Andrew Wiles, aki már tízéves kora óta álmodozott a bizonyításról. 1993-ban, hétévi magányos és titokban végzett kutatómunka után szenzációs bejelentéssel kápráztatta el a világot: megvan a bizonyítás!
   

  Csatolt fájlok:

 2. keresztúr

  keresztúr Állandó Tag

  Ahmed Zewail
  A fáraók földjének Nobel-díjasa
  [​IMG]

  „A könyv három nagy témája: az élet, a tudomány és jövő – ahogy én látom." Írja a szerző.
  Az élet: az ő élete, ahogy a kis Ahmed a Nílus menti városkából Alexandriába jut, onnan egyenest Kaliforniába, a híres-neves Caltech Egyetemre, ahol egy nagyszerű tudóscsapat tagjaként a molekuláris történések, az elemi reakciók megfigyelésével foglalkozhat.

  A tudomány: az ő tudományát femtokémiának hívják, mivel a femto a 10-15, azaz a milliomod milliomodjának ezredrészének kifejezésére szolgál, s az ilyen parányi idő alatt lezajló molekuláris folyamatok tudománya a femtokémia. Az ebben a röpke időtöredékben alig létezők kimérése, viselkedésük megértése elismerésre méltó. Nobel-díjra is.

  A jövő: a különleges életpálya tapasztalatai alapján vázolja a jövőt, ami az egyiptomi múlt és jelen, illetve az amerikai high-tech tudomány között feszül. Nekünk magyaroknak különös és ritka ez a nézőpont, de jó tudnunk, hogy neves tudósok hazájaként tart bennünket számon.

  Regényes életút, értő magyarázat a molekuláris világ történéseiről és egy jövőkép: „világrendetlenségről" és tennivalókról.

  Ahmed Zewail 1946-ban Egyiptomban született, de doktori tanulmányait már az Egyesült Államokban folytatta. Jelenleg a Caltech oktatója, ahol 1990 óta a kémiai fizika Linus Pauling professzora. 1999-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat, mert kísérletileg bizonyította, hogy gyors lézerek alkalmazásával lehetséges az atomok megfigyelése, miközben azok a reagáló molekulákban átrendeződnek.

  A szerző az első arab származású, és a természettudományok területén kapott Nobel-díjat.
   

  Csatolt fájlok:

  Aylil, Azse és Julcsi960 kedveli ezt.
 3. keresztúr

  keresztúr Állandó Tag

  Albert Einstein; Leopold Infeld
  Hogyan lett a fizika nagyhatalom?
  [​IMG]

  Kivételes érdeklődéssel kell e könyvet a kezünkbe vennünk: egyik szerzője a világ egyik legnagyobb elméleti fizikusa, a relativitáselmélet megteremtője, és nagy gondolkodó, akinek páncélba zárva őrzik a jövő nemzedékekhez szóló üzenetét.
  Einstein egyetlen ismeretterjesztő műve ez, amelyben a fizikai elméletek születését, hanyatlását és az új eszmék feltűnését és kibontakozását mutatja be, ismerteti a mechanikai szemlélet évszázados uralmát, a mezőelmélet, a relativitáselmélet kialakulását. Mesteri módon fejti ki a modern fizikai problémák lényegét, anélkül, hogy az olvasónak matematikai képletekkel kellene birkóznia.
  Mindenkinek el kell olvasnia, aki a fizika iránt érdeklődik.
   

  Csatolt fájlok:

 4. keresztúr

  keresztúr Állandó Tag

  Bill Bryson
  Majdnem minden rövid története
  [​IMG]

  Bill Bryson nagy fába vágta a fejszéjét. Olyan dolgokról mesél, amelyek a legtöbb embert általában halálra untatják: geológiáról, kémiáról és részecskefizikáról. Megtalálja a módját, hogy felkeltse még az olyan olvasó érdeklődését is, akit soha nem érdekeltek a természettudományok. A könyv elsősorban nem is arról szól, hogy mi az, amit tudunk, hanem, hogy honnan szereztük tudásunkat. Honnan tudjuk, mi van a Föld közepében, mi az a fekete lyuk és hogy hol voltak a földrészek 600 millió éve? Hogyan jöhetett rá valaki ezekre a dolgokra?
   

  Csatolt fájlok:

 5. siral

  siral Állandó Tag

  CSILLAGÁSZATI ÚJSÁGOK

  download (2).jpg download (4).jpg download (5).jpg download.jpg images (1).jpg images (2).jpg images (3).jpg images (5).jpg images (6).jpg images (9).jpg images (12).jpg images (13).jpg images (14).jpg images (15).jpg images (16).jpg images (17).jpg images (20).jpg images (21).jpg images (23).jpg images (24).jpg
   

  Csatolt fájlok:

  keresztúr és Julcsi960 kedveli ezt.
 6. siral

  siral Állandó Tag

  Carlo Rovelli
  Hét rövid fizikalecke


  download.jpg

  Kiadó: Park Könyvkiadó Kft.
  Kiadási év: 2016
  Formátum: epub, pdf

  A Hét rövid fizikalecke évszázadok tudásának bravúros és szellemes összefoglalója. Carlo Rovelli a 20. századi fizika forradalmi felfedezésein és rejtélyein relativitáselmélet, kvantumfizika, fekete lyukak, az univerzum szerkezete vezeti át az olvasót élvezetes, közérthető és választékos stílusban. Megismertet a múlt század jelentős tudományos felfedezéseivel és azok jelentőségével, s teszi mindezt olyan könnyed és szórakoztató stílusban, hogy még a modern fizikában járatlanok is kedvet kapnak a tudományhoz.
  A tudományos kíváncsiság, a valóság elmélyült kutatása és a tudósok képessége arra, hogy másképp lássák a világot, már-már költészet.
   

  Csatolt fájlok:

 7. siral

  siral Állandó Tag

  Fekete lyukak
  Stephen W. Hawking

  download.jpg

  Formátum: pdf
  Kiadó: Akkord Kiadó Kft.
  Kiadás éve: 2017

  "Azt tartják, a tények néha furcsábbak a fantázia szüleményeinél, és ez sehol másutt nem igaz annyira, mint a fekete lyukak esetében. A fekete lyukak különösebbek, mint bármi, amit csak a tudományos-fantasztikus írók megálmodtak."

  Stephen Hawking professzor 2016-ban két előadást tartott a BBC Reith-előadássorozatában, arról a témáról, amelyik már évtizedek óta foglalkoztatja őt - a fekete lyukakról.

  A legendás fizikus ebben a két, maradandó élményt adó előadásában kifejti, hogy csak akkor juthatunk közelebb az univerzum titkainak feltárásához, ha megértjük a fekete lyukakat és azt a kihívást, amelyet ezek az objektumok a tér és az idő természetére vonatkozóan jelentenek.
   

  Csatolt fájlok:

 8. keresztúr

  keresztúr Állandó Tag

  A kozmosz szövedéke
  Greene, Brian
  [​IMG]
  A világ vezető fizikusainak egyike, Az elegáns univerzum szerzője, Pulitzer-díjra jelölt Brian Greene a Világegyetemen átívelő túrára visz minket, mely után teljesen másként fogjuk látni a világot.
  Bár a kozmosz alapvető szerkezetét a tér és az idő határozza meg, ezek mindmáig legrejtélyesebb fogalmaink közé tartoznak. Létezike a tér? Létezhet-e a Világegyetem tér és idő nélkül? Miért van iránya az időnek? Visszautazhatunk-e a múltba? Greene felfedezőútra visz bennünket, melynek során megismerkedhetünk a modern fizika által feltárt, a mindennapi világunk felszíne alatt meghúzódó valóság új rétegeivel. A szerző végigkíséri az olvasót Newton abszolút térrel és idővel bíró világától a téridő einsteini elgondolásáig vezető úton, és a kvantummechanika izgalmasan bizarr elmélete mellett bemutatja a tudományos életet napjainkban foglalkoztató, többségében eddig megválaszolatlan problémákat is.
   

  Csatolt fájlok:

 9. keresztúr

  keresztúr Állandó Tag

  Timothy Ferris
  A világmindenség
  [​IMG]

  Amióta a kozmológia tudománnyá nőtte ki magát, szorosan összekapcsolódott a fizikával. Nem véletlen, hogy az általános relativitáselmélet jelentéstartalmának letisztulásával kapott szárnyakat. Einstein elmélete volt az első, melytől univerzális megoldást lehetett remélni a világegyetem kialakulására és fejlődésére vonatkozóan is.
  Ezek a remények nem minden tekintetben váltak valóra, egyre inkább kiderült, hogy az univerzum megértéséhez még Einstein gravitációs elméleténél is bonyolultabb, általánosabb elméletre van szükség. Így aztán a kozmológia lassanként szerves egységbe olvad a fizika makroszkopikus szintű általános elméleteivel, de ami még ennél is furcsább, napjainkban úgy látszik, hogy a világegyetem jellegét a szubatomi szinten megnyilvánuló kölcsönhatások alakították. Az elméletalkotás alapja a megfigyelés. Bizonyos alapvető természeti állandók értékének pontos meghatározását csak műszereink fokozatos fejlesztésétől remélhetjük.
  A Honnan jövünk? Mik vagyunk?…
   

  Csatolt fájlok:

 10. siral

  siral Állandó Tag

  Héjjas István
  Buddha és a részecskegyorsító
  Édesvíz Kiadó 2004

  2000001369610.jpg
  Formátum: epub
   

  Csatolt fájlok:

  RainKing és Julcsi960 kedveli ezt.
 11. siral

  siral Állandó Tag

  Vlagyiszlav Volkov
  A csillagok felé
  1975 epub
  covers_378548.jpg
  Kivételes érdekességű könyv ez: egy hősi halált halt szovjet űrhajós önéletrajzi naplója. Vallomásaiban megelevenedik gyermekkora, a Nagy Honvédő Háború korszaka, majd fiatal éveinek romantikus útkeresése, míg eljut a Csillagvárosba, és a Szojuz űrhajókon a kozmoszba repül. Miközben űrhajós-életének eseményeiről beszámol, ilyen kérdésekre is válaszol: Milyen a Föld a kozmoszból? Hogyan lehet valaki űrhajós? Milyen az élet az űrhajóban? Az űrhajósélet mellett szerzőnk feltárja az olvasó előtt az űrhajózás ezernyi titkát, s közérthető nyelven magyarázza el az ismeretlen műszerek, eszközök működését. Mindenkinek el kell olvasnia ezt a könyvet, aki a kozmosz úttörőinek izgalmas életére kíváncsi.​
   

  Csatolt fájlok:

  RainKing, Julcsi960 és MGandhi kedveli ezt.

Megosztás