Hírek Turisták szeme láttára lélegzik a föld, tudósok most választ adnak, hogy mi történik

Hiperventillál vajon az erdő abban a világhírű videóban, amit turisták rögzítettek a kanadai quebeci erdőben?


Nem, ez nem egy speciális effekt, ez a videó valóban egy quebeci erdőben készített valódi felvétel, ahogy lélegzéshez hasonlító mozgást végez egy fa gyökere a földben. A föld ide-oda hullámzik, és úgy néz ki, mintha ez egy élő, lélegző, érző erdőség lenne. Valójában itt sem csoda nem történt, sem varázslat és nem is egy halloweeni trükkről van szó. Nem alszanak óriások a sziklák alatt, nem játszanak kísérteties erdei szellemek a fák között. Ez valóban megtörtént, csak nem minden az, aminek elsőre látszik.

Mark Sirois időjáráskutató megfejtette, hogy mi történik a videón, és egy teljesen hétköznapi meteorológiai jelenséget azonosított. A természeti elemek tökéletes együttállása hozta létre azt a szokatlan jelenetet, amelyet a videóban rögzítettek és ami bejárta a világhálót.

„Ha a háttérben a fákat nézzük, egyértelmű, hogy nagyon erős volt a szél. Az erdő talaját, úgy tűnik, moha borítja, ami a fiatalabb fák gyökérzetének nagy részét laza közegben hagyja meg. Ahogy a szél megingatja a fákat, a gyökerek felemelik a talajt, ez pedig a légzés látszatát kelti”
– elemezte Sirois, akinek magyarázatát más meteorológiai szakértők is megerősítették, így egyetértenek abban, hogy a jelenet nyugtalanító megjelenése ellenére nincs semmi varázslat, ez a véletlen és a természet játéka.

Az erdő tényleg lélegzik, azonban nem a gyökereivel a föld alatt.




1666051328345.png
 
Nem egy nagy csoda ez. A fenyő gyökérzete vízszintesen terjeszkedik, általában olyan hosszan, mit a lombozat átmérője. Ha erős szél fúj, az az egész fát megmozgatja és a törzs pedig "igyekszik" a mozgatás kényszere miatt a széliránynak megfelelően mozogni, ha csökken a szél erőssége akkor meg vissza a helyére. A talaj pedig engedelmeskedik a gyökérzet emelkedésének.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,798
Tagok
615,335
Legújabb tagunk
KevinSon
Oldal tetejére