Utazás

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

andika

Állandó Tag
Állandó Tag
Háááát persze hogy neked, csak nem futában akrom,mert ahogy látom igéynes munka jó alaposan akarom,mondjuk egyik este!
Klassz!üGYES VAGY!
 

zolcsika

Állandó Tag
Állandó Tag
:) Sziasztok! MOSCOW KREMLIN GUARD Gondolkodtam rajta, hogy hova rakjam fel ezt a különleges témáju videót. Remélem nincs rossz helyen és hátha valaki nem látta!http://<OBJECT height=350 width=425>
<EMBED src="<a href=" width=" target=" type="text/html; charset=ISO-8859-2" _blank? <object http:>http://<OBJECT height=350 width=425>
&nbsp
<embed src="http://www.youtube.com/v/TDDXr4vh6Yo" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></OBJECT>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></EMBED></OBJECT>
 

Forex

Állandó Tag
Állandó Tag
SZVSZ egy utazás előtt a legfontosabb dolog a szálláshely kiválasztása. Szerintem érdemes válogatni, mert nem mind1, hogy mennyit gombolnak le rólunk. Sajnos a
legvacakabb az egészben az, hogy a turizmus "indokolt anyagi érdekek mellett" a
szimbiózist egyáltalán nem biztosítja. Értem ez alatt, hogy pl. a repülőjegyek és a
szálláshelyek akciója köszönőviszonyban sincs egymással. A repülüjegyek akkor olcsók ha az ember hétvégén utazik. A szálláshely, pl. hotelek esetében meg pont
hétvégén a legdrágább :( De ami a lényeg a különböző online kínálatok között nagyon
nagy differenciák lehetnek.
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

A külföldi utazás a remélt élmények mellett, vagy azok helyett kellemetlen eseményekkel is járhat. Az egyik leggyakoribb veszély, hogy étel, ital fogyasztása miatt megbetegszünk.

Az ún. „utazási hasmenés” az utazók jelentős részének teszi lehetetlenné az utazás élvezetét.
A megbetegedés okai az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák, melyek gyomor-bélrendszeri fertőzést okoznak.
Ezeket a mikrobákat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók, a vízben, a belőle készült jégkockában, pasztőrözetlen tejben zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, süteményekben, fagylaltban, és a legyek is terjeszthetik.
Különösen veszélyeztetett a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott az alábbi tanácsok betartása.

Mit tegyen?

Utazás előtt tájékozódjon az ország és a leendő szálláshely higiénés viszonyairól, és arról, hogy a csapvíz iható-e.
Tájékozódjon arról is, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése.
Készüljön fel egy esetleges bélfertőzésre, kérjen orvosától erre vonatkozóan tanácsot, esetleg vigye magával a javasolt gyógyszert. A gyógyszertárban olyan sókeveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.
Ha a csapvíz nem biztonságos, vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.
Ha életkora vagy állapota miatt különösen érzékeny (idős, gyermek, terhes, beteg), vigyen magával szükség esetére nem romlandó biztonságos hazai élelmiszert.
Vigyen magával szappant, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendőt.
Mosson kezet szappannal, amilyen gyakran csak tud. Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.
Rossz higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.

Mit egyen, mit ne egyen?

Fogyasszon frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.
A több órán át langyosan tárolt, kész ételek azonban veszélyesek. A legyeknek által látogatott, nem tiszta edényben tálal ételt ne fogadja el.
A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldség-gyümölcsökre vonatkozó alapszabály:„hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”.
A saláták, szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.
Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt. (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de tojásrántotta nem javasolt.
Nyers kagylót ne egyen. Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.
Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot.
Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket.
Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.
Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja.
A palackozott italok (ha Ön előtt nyitják fel), és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak.

Mit tegyen megbetegedés esetén?

Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást.
Amennyiben azonban a tünetek három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, ha a beteg hány, vagy lázas, orvoshoz kell fordulni, illetve ha ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer szedését meg kell kezdeni.
Legfontosabb már az első tünetektől megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadékpótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, és az elvesztett anyagokat pótolja az alábbi oldat: 1 kávéskanál sót, hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, és minden hasmenés, hányás után fogyasszon 1-2 dl-t (két év alatti gyermek ½ -1 dl-t.)
Ha utazás során vagy hazatérés után bármilyen szokatlan betegségi tünetet észlel, forduljon orvoshoz.

Készült az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján (Guide on safe food for travellers).

 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére