Végrehajtást indítottak Szijjártó tárcájával szemben, mert titkolják egy milliárdokat kapó amerikai

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 9.

Melitta - 2019 Február 9, 07:52
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Végrehajtási eljárást indított az Átlátszó a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben, mert egy jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a tárca a portál által igényelt összes közérdekű adatot.

  Az Átlátszó azt szerette volna megtudni, mire költi a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a Magyar Foundation of North America nevű szervezet, ami évente több mint 600 millió forintot kap a kormánytól.

  Ahhoz képest, hogy 2015 óta mindössze egyetlen olyan rendezvénysorozatot sikerült megszerveznie, amelynek sajtóvisszhangja is volt, kétmilliárd forintot költhetett el a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban működő Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű alapítvány.

  Az MFNA hivatalosan a magyar kultúrát népszerűsíti az Egyesült Államokban, kapcsolatot tart az amerikai magyarokkal és a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésén dolgozik, de az három év múltán sem világos, hogy a magyar adófizetők pénzét mire fordította és mit ért el vele.

  Ennek a kiderítéséért az Átlátszó kétszer is a amerikai lobbiügyeket jelenleg felügyelő Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM) fordult, de az MFNA pályázatán, illetve a 2015-ös, a 20116-os és a 2017-es támogatási szerződésen kívül a tárcától nem kapott más dokumentumot. A KKM-ben mintha vigyáztak volna, hogy a néhány oldalt csak homályosan sikerüljön lemásolniuk – figyelemre méltó, hogy azokról az oldalakról van szó, amelyeken költségvetés-tervezetek, illetve konkrét számok is szerepelnek –, de a 2017-es támogatási szerződésből annyit azért ki lehet venni, hogy az MFNA 2015-ben és 2016-ban évi 612,4 millió, 2017 óta pedig évi 747 millió forintot – összesen csaknem kétmilliárdot – költhet el teljességgel átláthatatlan módon.

  Az MFNA 2014-es és 2015-ös amerikai adóbevallásából derült ki, hogy az alapítvány

  • reklám és promócióra 99 000 dollárt (27 millió forintot)
  • menedzsmentre 221 500 dollárt (60 millió forintot)
  • jogi költségekre 294 682 dollárt (80 millió forintot)
  • adománygyűjtő szolgáltatásra 100 000 dollárt (27 millió forintot)
  • egyéb szolgáltatásokra díja 100 339 dollárt (27 millió forintot)
  • utazásra 80 781 dollárt (22 millió forintot)
  • konferenciákra és más találkozókra 24 800 dollárt (67,3 millió forintot
  • kutatásra pedig 590 000 millió dollárt (160,2 millió forintot)
  • költött el. Ami a vezetői fizetéseket illeti,
  • Jo Anne Barnhart igazgató 125 000 dollárt (34 millió forintot)
  • Craig Engle jogász 294 682 dollárt (80 millió forintot)
  • Chris Larson adománygyűjtő szakember 100 000 dollárt (27 millió forintot)
  • David Satterfield könyvelő pedig 16 542 dollárt (4,5 millió forintot)
  kapott a munkájáért. Az adóbevallásból az nem derül ki, hogy ha Barnhart 34 millió forintnak megfelelő összeget keresett, a menedzsmentre költött 60 millióból fennmaradó 26 milliónak mi lett a sorsa.

  Engle-nek viszont, úgy tűnik, csillagászati órabérrel dolgozik, azért a heti egy óra munkáért, amely az adóbevallásban szerepel, alkalmanként 1,6 millió forintot kapott.

  A hírportál közérdekű adatigénylésben kérte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól az alapítvány által összeállított és hazaküldött számlaösszesítőket. A tárca először azt válaszolta, ilyen dokumentumok nem léteznek, arra pedig nem kötelezhetik őket, hogy új dokumentumot állítsanak elő, ezért indult a per.
  168ora

  upload_2019-2-9_1-52-26.jpeg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 9.

  1. setni
   setni
   Húúú, ebből sem lesz semmi.
   Vagyis lesz...Soros!!!!
   Végrehajtás? Kit érdekel majd pótolják a veszteségeket még húzzák egy kicsit majd elbagatellizálják.
  2. Ernoe
   Ernoe
   Addig jár a korsó a kútra... :D
  3. tornando
   tornando
   Ez igaz?
   Ilyet tett a Szijjártó és tárcája?
  4. tornando
   tornando
   Kicsit az érdekel miért nem működnek együtt a bíróságok Fideszékkel mindég.
   A hajléktalannál voltak másképp döntők.
   A Jobbik sorra nyerte a pereket és a kártérítést.
   A ukránok ellen eljárás indult.
   Jele ez valaminek vagy ezt a közigazgatási bíróságokkal hatástalanítják ezeket a bírósági küllőférezéseket?
   Egészen addig amíg engedelmes vérbírók nem lesznek.Mint rákosi és Kádár alatt?
   [​IMG]
   Utoljára módosítva: 2019 Február 9
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   No ilyenkor érzem, hogy kezd felforrni a vérem... Nem ok nélkül.
  6. csigafi
   csigafi
   Ha nekem fizetnének ennyit hogy népszerűsítem a Magyar kultúrát akkor nekem ez egy álom meló lenne. Na és akkor valóban népszerűsítve is lenne. mondjuk 2 Milliárd forint az kb egy egy átlag amerikai évi keresete ? Bár hülyeséget beszélek annál sokszor tőbb. Hiszen akit én ismerek az is olyan 6 Milliot keres havonta ft-ba átszámolva Amerikában. pedig ő csak egy átlag melós kint.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ez az összeg nekem olyan álom, álom, édes álom... Igaz az ottani árak is másak, mint itthon. Nagyon is mások. Ha Amerikában egy családban bárki lebetegszik, fut a ház, fut az autó, fut minden... Szinte hetek alatt, minden semmivé veszhet, mert elviszi az orvosi költség. Ha nem volt olyan biztosítása az érintettnek, mely fedezte volna a kórházi- és egyéb költségeket. Itthon nyekergünk, nyavalygunk, hogy ez nincs, az nincs, koszos, koszlott, bogaras, ránk esik, ránk hullik, beázik, megfagyunk, büdös, nem néznek ránk, ki van kapcsolva a csengő a kórteremben... Meg sem hallgatnak, de azért valamilyen ellátást csak kapunk. Igaz, történt nem is olyan régen, hogy a sürgősségin meg sem vizsgálták a szerencsétlen beteget, ott halt meg... Tudjuk, hetekig ez volt a téma, s nem véletlenül. Most nem tudni, mi változott, vagy változott-e egyáltalán bármi is, de csend van. Lehet, hogy hírzárlat, de az is lehet, hogy némileg összekapták a kórházat?! Szerencsémre nem tudom, sem én, de egyetlen ismerősöm sem szorult rájuk.
  8. Melitta
   Melitta
   Azert zongorazni nem lehet a millio es a milliardos fizetes kozott. Nem nevezheto milliados fizetesek Usaba se.
  9. tornando
   tornando
   Közérdekű adat :
   A Paks2 adatait ki kell adni döntött a bíróság?
   Paks 2 - Vége a titkolózásnak
   a közérdekű adatok nyilvánosságát a felek megegyezése nem írhatja felül. A bíróság úgy ítélte meg, hogy nemzetbiztonsági indokkal sem lehet a teljes szöveget titkosítani.

   [​IMG]
   Az elsőfokú ítélet így azt is jelenti, hogy az Orbán-kormány 2014 óta jogellenesen – egy orosz állami cég üzleti érdekeit a magyar polgárok jogos igényei elé helyezve – korlátozza a magyar állam történetének legdrágább beruházására vonatkozó adatok megismerhetőségét.
   https://javorbenedek.blog.hu/2018/08/27/paks2_engedelye_szerint_a_mult_het_nem_letezett
   Utoljára módosítva: 2019 Február 10
   Ernoe és Melitta kedveli ezt.
  10. tornando
   tornando
   .
   Másodfokon is úgy ítélte meg a bíróság, hogy bizonyos kitakarásokkal, nyilvánosak a Paksi 2-beruházás szerződései, melyet az Orbán-kabinet kötött Oroszországgal. Így a bíróság az elsőfokú bíróság tavalyi döntését helybenhagyva kimondta, hogy nem lehet több ezer oldalnyi szerződést egy az egyben eltitkolni.
   ,
   Mi van ezekkel a bíróságokkal?
   Ideje lesz már a közigazgatási bíróságok alá rendelni mert sorozatosan bukja a kormány
   Csak nem terjed a lázadás?
   Mert akkor van remény hogy bomlik a Fidesz meg az agya akik hittek nekik 10 évig
  11. Ernoe
   Ernoe
   Nem vagyok képben. Van ennek köze ahhoz, hogy az Osztrákok beperelték Magyarországot?
   -
   (A beperelésről jut eszembe. Figyeljünk oda, Orbán nagy erővel támogatja a szomszédos országok nacionalista pártjait, mert szövetségeseket lát bennük. Aztán ha ezek egy kis hatalmat kapnak az országukban rögtön kijön az igazi énje a nacionalizmusnak és Magyarország húzza a rövidebbet. :()
   -
   Tegnap ismételten "neonáci-majális" volt Budapesten. SS-egyenruhás legények magyar és szomszédos európai országokból ünnepelték a "hősiességet" amivel a nacik Budapestet Hitler utolsó bástyájává tették.
   -
   Nem akarom ecsetelni mit jelentett a két hatalmas folyó által három részre szelt ország számára, hogy ezek a nacik az összes Dunai és Tiszai hidat felrobbantották, az állami kincstár értékeit (400 vagon) nyugatra vitték, nem beszélve a több tízezer civil halottról, akinek azért kellett meghalnia, hogy Hitler napjai meglegyen hosszabbítva.
   -
   Nagyon érdekelne, hogy kommentározta ezt az Oroszokat gyalázó, bennünket pedig a világ előtt lejárató naci-gyülekezetet a magyar kormány? Én sajnos nem halottam egy szot sem erről a tegnapi M1 hireben. Ott szokásosan 10 témából 8 a menekültekkel és távoli országokban valamikor történt terrorról volt szo, a maradék idöjárás jelentés és egy himnusz a kormány számára volt.
   -
   Az is érdekelne mit szolt Putyin ahhoz, hogy Magyarországon ismételten a szennybe húzták az orosz felszabadító csapatokat?
   -
   upload_2019-2-10_8-53-19.png

Megosztás