Vadászat

ultrabox

Állandó Tag
Állandó Tag

Csatolások

 • Raul H. Francé Az örök erdő.jpg
  Raul H. Francé Az örök erdő.jpg
  58.8 KB · Olvasás: 9

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Peter Hathaway Capstick - Halál a magas fűben

1663732725124.png

A kötet Capstick saját tapasztalataira és kollégáinak megbízható elbeszéléseire alapozva, hűen ábrázolja az afrikai veszélyes nagyvadat – nemcsak az oroszlánt, a leopárdot vagy az elefántot, hanem az őskorból itt maradt orrszarvút és a gyanútlan zsákmányára türelmesen váró krokodilt éppúgy, mint a hatalmas vízilovat vagy az elszabadult gőzmozdony erejével támadó kafferbivalyt.

Capstick született mesélő, akinek színes leírásai, az érdekeset-izgalmasat mindig észrevevő meglátásai, hiteles megjegyzései a szemünk elé varázsolják a világ legvadabb gyilkosait – az olyan lebecsült gyilkosokat, mint a meglepően bátor és ravasz hiéna, az olyan csendes gyilkosokat, mint a villámnál is gyorsabban lecsapó mamba, vagy az olyan csapatosan ölő gyilkosokat, mint a vadkutya.
Az olvasó hátradőlhet karosszékében, és jeges italát szürcsölgetve elmerülhet az olyasfajta történetekben, amilyeneket Hemingway vagy Ruark halhatott a hotelok bárjában Nairobitól Johannesburgig, olyan veterán vadászoktól, akik mindezt a tábortüzek mellett mesélték, vagy maguk látták puskájuk célgömbjén keresztül.

Van olyan érdekes, mint bármelyik regény, van olyan feszes és izgalmas, mint bármelyik kalandos történet – a Halál a magas fűben elragad minket a sötétség mélyére, hogy ott megláthassuk azt az Afrikát, amit alig néhányan láthattak.
2009

 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Vízivilág

1663745731145.png


A tavak, folyók, mocsarak, kanyargó patakok, de még az alkalmi tócsák is ezernyi látnivalót rejtegetnek. A titkokkal teli külön világ lakói, madarak, békék, pockok, szitakötők valamilyen formában mind a vízhez, az ott élő növényekhez kötődnek. Róluk, nem egyszer furcsa szokásaikról szólnak a szerzők, sokszor kiegészítve a határozókönyvek nyújtotta ismereteket. De rádöbbenünk arra is, hogy e csodálatos vízivilág fokozottan veszélyeztetett, még akkor is, ha az olyan neveknek, mint a Kis-Balaton, a Velencei-tó vagy a Hortobágy nemzetközileg jó csengése van. Segítenünk kell vizeink lakóinak, hogy unokáink is gyönyörködhessenek a hófehér kócsagokban, kanalasgémekben, a nyári esték hangulatos békakoncertjében.

2001
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Madárdal erdőn-mezőn

1663745984215.png


A városi ember számára már az is felfrissülés, hogy legalább néhány történet erejéig közelebb kerül a természet világához. Ezt a könyvet olvasva részesei lehetünk izgalmas madárfogásoknak, romantikus hajnali kirándulásoknak.
A kötetben elsősorban madarásztörténetek találhatók, de sok érdekeset tudhatunk meg más állatokról is.
Az egész könyvet a természet őszinte szeretete és ismerete jellemzi.
1981
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Hörcsögök, egerek, egyebek

1663746566281.png


Az utóbbi években hazánkban is mind nagyobb a keletje a különböző hobbiállatoknak. Nem mintha korábban nem tartottak volna sokan aranyhalat, hullámos papagájt vagy kanárit, főleg a városi lakásokban, de most valahogy az állatokkal kapcsolatos hobbihullám erősen meglódult. Különösen igaz ez, ha az apró emlősökre gondolunk. Régebben volt a fehér egér, aztán jött a tengerimalac és az aranyhörcsög, ma pedig már egész sor kisrágcsáló között válogathatunk. Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz sem, hogy az utazási lehetőségek növekedésével a kínálat rövidesen tovább bővül, egyre újabb és "izgalmasabb" állatok kerülnek a terráriumokba, válnak nemcsak egyszerű hobbiállatokká, de lelkes fiatal természetbúvárok megfigyelési alanyaivá is.
1989
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Madárvédelem a ház körül

1663755369057.png

Akinek telke, hétvégi háza és körülötte kisebb-nagyobb kertje van, természetesen örül az ott megjelenő tollas vendégeknek.
Ahol gyümölcsfák, néhány örökzöld és bokrok is állnak, időről időre megfordulnak a madarak, néha talán költenek is, de ahhoz, hogy számukat növelni tudjuk és rendszeres fészkelésre is bírjuk őket, bizonyos előkészületek szükségesek.
A gyakorlati madárvédelem ráfordítási költségei általában nem magasak, a gondoskodást a madarak csengő énekükkel és szorgos rovarpusztításukkal busásan meghálálják.

1994
 

Csatolások

 • Schmidt Egon - Madárvédelem a ház körül.pdf
  13.8 MB · Olvasás: 17

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Kisemlősök

1663755636798.png


Az emberek nagy többsége nem rokonszenvez az apró emlősökkel, a denevérekkel, cickányokkal, egerekkel és társaikkal. Egyesek „félnek”, mások „irtóznak” tőlük – teljesen alaptalanul. Érdekes, hogy azért akadnak közöttük olyan fajok is, például a sün vagy a mókus, amelyek az előbbiekkel ellentétben általános népszerűségnek örvendenek és számos gyermekmese főhőseivé váltak. Próbáljuk meg túltenni magunkat azon az ellenszenven, melyet valósággal belénk neveltek még gyermekkorunkban. Lássuk meg bennük is a természet más fajokkal egyenértékű tagjait, hogy ha erdőn és mezőn járva, véletlenül találkozunk valamelyikükkel, jó érzéssel gondoljunk az avarban motozó hegyes orrú cickányra vagy a hosszú farkú egérre.
2001
 

Csatolások

 • Schmidt - Gémes - Kisemlosok.pdf
  817.6 KB · Olvasás: 11
Oldal tetejére