Vadászat

levelezzunk 8891 témája a 'Irodalom' fórumban , 2019 Szeptember 26.

 1. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Kerekes L A sárkányrepülés varázsa.jpg sárkányrepülés varázsa
   

  Csatolt fájlok:

  McMelikszi, prominor és Julcsi960 kedveli ezt.
 2. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Balogh Ottó Orrvérzésig kutyaszán iditarod
   

  Csatolt fájlok:

  McMelikszi és Julcsi960 kedveli ezt.
 3. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Holzapfel Rudolf Búvárkodás
   

  Csatolt fájlok:

 4. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Denk R Vitorlázás kezdőknek és haladóknak Denk R.jpg Vitorlázás kezdőknek és haladóknak
   

  Csatolt fájlok:

  McMelikszi, Hopehely77 és Julcsi960 kedveli ezt.
 5. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Overschmidt- Gliewe- Somlóvári- Friedel Sporthajózás
   

  Csatolt fájlok:

  McMelikszi és Julcsi960 kedveli ezt.
 6. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Lenkei Zsolt Szörf könyv
   

  Csatolt fájlok:

  McMelikszi és Julcsi960 kedveli ezt.
 7. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  hajózási tesztkönyv.jpg Motoros és vitorlás kishajó-vezetői vizsga 1996
  Horváth Imre Hajózási Szabályzat Tesztkönyv
   
  McMelikszi, prominor és Julcsi960 kedveli ezt.
 8. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2019 Október 10
 9. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  az erdő.jpg
  "A közép-európai erdők ökológiája". Minden az erdőről, a fákról, és az erdei ökoszisztémáról.
  https://data.hu/get/12085493/erdo_Reichholf_Josef_Az.pdf

  Itt hívnám fel figyelmeteket Wohlleben Peter feltöltött könyveire (A fák titkos élete, Az állatok érzelmi élete, A természet rejtett hálózata) melyek a"legális e-bookok-filozófia, pszichológia II." topicról tölthetők le, illetve "Érted a fák beszédét?" c könyvére amely a "Gyereksarok- gyerekeknek- gyermek- és ifjúsági könyvek IV"-en található.

  A fákról cserjékről később többet...akik az erdő, erdészet iránt magasabb szinten érdeklődnek azok figyelmébe néhány erdészeti tankönyv:

  Mátyás Csaba et al. Erdészeti ökológia

  Mátyás Csaba Erdészeti- természetvédelmi genetika

  Szabó Ilona Erdészeti növénykórtan

  Pagony Hubert Erdei károsítók
  https://data.hu/get/12085496/Erdei_karositok_Pagony_Hubert.pdf

  Varga Ferenc Erdővédelemtan
   
 10. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Bartha Dénes Magyarország fa- és cserjefajai
  A témában nagy számban kiadott művek gyakran külföldi szerzők fordításai, melyek egyrészt olyan növényeket is említenek, melyek itthon nincsenek, másrészt nem tartalmaznak hazai növényeket. A kötet szerzője ezt kívánja kiküszöbölni a tudományos igénnyel megírt könyvvel.

  Tóth Imre Lombos fák és cserjék
  https://data.hu/get/12085500/fak_es_cserjek_Lombos_Toth_Imre.pdf
  A könyv 5. bővített kiadásban főként a kertekben, parkokban, faiskolákban található díszfákkal és cserjékkel foglalkozik.

  Azoknak, akiket a leggyakoribb külföldi fafajták is érdekelnek, ajánlom a határozó könyvek közül
  Coombes Allen J Fák c. művét amely a világ 500 fafajtával ismertet meg.
  https://data.hu/get/12086964/Fak_Coombes_Allen_J.pdf

  Aki nem kíván elmélyedni az őt egyébként érdeklő témában, azok figyelmét felhívom a Búvár könyvek népszerű sorozatára, melynek köteteit tudomásom szerint teljes számban feltöltötték az e-book vegyes fórumra.

  Nem utolsó sorban: a fiatalok számára ajánlom az "Ifjú felfedezők" sorozatban:
  Morel Gaud- Wilkinson JohnFák könyve c könyvét. Ez a könyv dekoratív és közérthető módon ad ízelítőt a fák életéről és életciklusáról, károsítóiról, és a végén tartalmaz egy fa határozót is.
   

  Csatolt fájlok:

 11. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Vosátka Mirko Természetjárók enciklopédiája
  https://data.hu/get/12087905/Termeszetjarok_enciklopediaja_Vosatka_Mirko.pdf
  A könyv betűrendes enciklopédia, a természetjárással összefüggő tárgykörben.

  A vadászat sokáig a jómódú felső osztály sportja volt, jog szerint is. 1875 után két nagy turisztikai egyesület jött létre a Kárpátokban, a felvidéki és erdélyi. Fő céljuk az adott területen a turizmus beindítása, népszerűsítése, a térség bemutatása és az infrastuktúra fokozatos kiépítése. Sorra épültek a védházak, múzeumok, turistautak, üdülő övezetek és szaporodtak a csatlakozó regionális osztályok. Ezek közül legnagyobb a kárpáti egyesület osztályaként a budapesti, a főváros környéki turizmus népszerűsítésére. Ebből jött létre a Magyar Turista Egyesület a századforduló előtt- most már az egész országra kiterjedően. A századfordulóra már evezős, alpesi hegymászó és lábszánkó (sí) osztályai is alakultak, és a középosztály mellett munkás turista osztályok is szerveződtek. Még az első világháború előtt létrejött a Magyar Turista Szövetség, amely egyesítette a területi egyesületeket, összehangolta tevékenységüket, elismertette jog szerint a turista mozgalmat, némi rendszeres támogatást is szerezve a kormánytól. A szövetségnek olyan elnökei voltak, mint Eötvös Lóránd, vagy védnökei, mint Teleki Pál. A hazai turizmus fejlődése folyamatos volt, de hullámzó intenzitású. Már az I. VH előtt 500 fős volt a tanítói osztálya, mely feladatának tekintette a természetjárás fiatalok közötti népszerűsítését és a vezető képzést, majd egyetemi osztálya, melynek nevéhez fűződik a szervezett barlangjárás és kutatás. A II. VH előtt reneszánszát élte a turizmus taglétszámát tekintve is, erőteljesebb lett a szakosodás és sorra jelentek meg folyóirataik. Akit a turizmus történetnek e korai évtizedei érdekelnek, annak ajánlom Jellinek János MEK-ről letölthető két könyvét:

  Jellinek János A magyar természetjárás története
  Jellinek János Természetjárás iskolája

  A specializálódás nyomán ma a Magyar Természetjáró Szövetségben tömörülnek a hasonló egyesületek, hat szakágban (gyalogos, kerékpáros, vízi, túrasi, hegymászás, barlangászat).
  Ma a természetjárás újra virágkorát éri: a jelzett turistautak hossza már meghaladja a 20 ezer kilométert. A csúcsszerv révén a mozgalom az európai szervezetekhez is kapcsolódik.
  Bővebb tájékoztatást kaphatsz itt:
  http://mtsz.org/cikkek

  Alább a Petőfi túrakör jóvoltából egy összesítést találsz a hazai egyesületekről területi elhelyezkedés szerint. Ha kiválasztottad a hozzád legközelebbit, csatlakozhatsz túravezetéssel túráikhoz, kiválaszthatsz ajánlott túraútvonalakat, kaphatsz tanácsot, térképet, útikönyvet, vagy éppen segítheted az útvonalak kiépítését, karbantartását.
  http://www.petofiturakor.hu/turaweblapok.html

  Ha érdekel a természetjárás, külön is figyelmedbe ajánlom ezt a weblapot:
  https://www.termeszetjaro.hu/hu/
  A honlapot szoftverfejlesztők üzemeltetik, aki ingyenes természetjáró applikációt bocsátanak rendelkezésedre, okostelefonra. Ez egy digitalizált útvonalvezető, ami a GPS-t felhasználva lehetőséget ad túrák tervezésére, időtartam, nehézségi fok kiválasztásra, túravezetésre, kontrollra arról hol vagy és hogy eddig hol jártál, hol tartassz. Számos túrát ajánl gyalog és hegyikerékpárra, tájékoztatást ad Magyarországon az út menti nevezetességekről, forrásokról, de segíthet külföldi túrák megtervezésében is. Beszélni is tud, ha akarod.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2019 Október 12
 12. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Grylls Bear Térképek és navigáció
  Túlélés: térképek- tájolók- GPS- egyéb tájékozódási módszerek
  és ha már túlélés, egy másik könyve
  Grylls Bear Sátorozás
  sátrak és más menedékek, eszközök, sátorhely, alvás, étkezés, wc és zuhanyzás- főzés

  A korábbi hozzászólásomban a természetjárással kapcsolatban említettem, hogy a századforduló táján Kogutovicz Manó elkészítette az első turistatérképet Budapest környékére, és azt is, hogy megkezdődött a túravezetők képzése. A 30-as évekre egységessé vál a túrista térképek jelrendszere is. A Természetjáró Szövetség - és más egyesületek vezetőépzéseket ma is végeznek, és ebben fontos helye van a tereptan, térkép és tájoló ismeretének. Sőt e képzés már gyerekkorban elkezdődik- akár az iskolai és erdei táborokban, akár a cserkészeknél. A tanárok számára akkreditált képzés is van a gyalogtúrázás vezetésére, ifjúsági és más táborvezetők pedig támogatott projekteken vehetnek részt a vándortáborok, táborok szervezésével, vezetésével kapcsolatban, beleértve a projekttervezés módszertanát is.
  Alább az elmondottakhoz töltök fel néhány könyvet és dokumentumot.

  Halász Miklós Tereptan és Térképismeret túravezetőknek

  Soós István Cserkészek térképészkönyve

  Pálmai Vencel (szerk.) Túravezetők általános ismeretei

  Az erdei sportok speciális formája a tájékozódási futás. Ötvözi a térképolvasást, tájékozódást, terepfutást és feladatmegoldást a kijelölt ellenőrző pontokon. Skandináv sport, de nekünk is vannak női és junior világbajnokaink. A szakág 1970-ben vált ki a természetjáró szövetségből és tájfutó, tájkerékpáros és tájsí osztályok mellett speciális osztálya is van (Trail O) mozgássérültek számára. Valamiért nem tudom feltölteni tájékoztató füzetüket, de akit érdekel, megtalálja a honlapjukat itt:
  http://tajfutas.hu/mtfsz
  ismertetőjüket itt: http://mtfsz.hu/old_wp/?page_id=277
   
 13. ani515

  ani515 Állandó Tag

  Kordos László - Magyarország barlangjai

  A barlangok és az emberek kapcsolata rendkívül sokrétű és mindig változó volt. A barlangok nagy része már kialakult, mire az ősember vagy elődei megjelentek a Földön, s kapcsolatba kerültek a sajátos föld alatti világgal, a sötéttel, a misztikussal és a védelmet nyújtóval.
  Magyarország jelentős barlangjait bemutató könyv, térképekkel, helyszínrajzokkal kiegészítve. (Aggteleki-karszt, Bükk, Budai-hegység, Pilis, Gerecse, Bakony, Mecsek, …) Eredeti megjelenés éve: 1984
   

  Csatolt fájlok:

 14. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Tasnádi Kubacska András Gyűjtés hegyen-völgyön
  A szerző áttekinti a természetjárás során gyűjthető kőzeteket, ősmaradványokat, növényeket és állatokat, rovarokat.

  Tasnadi Kubacska Andras Ősvilági utazás
  A z ugyancsak Búvár könyvek sorozatban megjelent fiatalok számára készült könyv bemutatja Pannónia őskori tájait és a jelenben fellelhető/fellelt ősmaradványokat.
  Aki komolyabban érdeklődik a téma iránt, annak figyelmébe ajánlok két könyvet:
  Baldi Tamás Egy geologus barangolásai Magyarországon és
  Főzy- Szente A Kárpát-medence ősmaradványai
  https://data.hu/get/12092027/Fozy-_Szente_A_Karpat-medence_osmaradvanyai.pdf

  Ízelítőnek a természetjárás során található növények és állatok meghatározásához:
  Eisenreich- Handel- Zimmer Állat- és növényhatározó természetjáróknak
  https://data.hu/get/12092020/Eisenr...lat-_es_novenyhatarozo_termeszetjaroknak.djvu

  és hogy a gyűjtés eredményét megőrizzük:
  H. Battha L- Horvatovich S Növények és rovarok preparálása
   
 15. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Schmidt Egon Távcsővel a nyakamban
  Merthogy vadászni nem csak puskával lehet... A szerző ornitológus, célkeresztben a madarak... és ha már madárlesre adjuk a fejünket, azt csináljuk hatékonyan:

  Schmidt Egon Hogyan figyeljük madarainkat?
  mit, mikor, hogyan

  Sterbetz István Őszi tücsök hangol
  fényképezőgéppel, messzelátóval, mikroszkóppal...

  Vagy éppen filmfelvevővel: Durrel Gerald Vadászat felvevőgéppel- ezt nem töltöm fel, mert a Táncsics Kiadó "Útikalandok" sorozat tagjaként valahol az e-book vegyesen van. Helyette inkább egy vadállat és természetfestő vadászati könyvét:

  kuhnert modell.jpg Kuhnert Wilhelm Modelljeim földjén
   

  Csatolt fájlok:

 16. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Faragó Sándor Vadászati állattan Vadászati állattan Faragó Sándor.png

  Juhász l- Kozák L Vadászati állattan -Madarak

  Csányi Sándor Vadbiológia

  Bicsérdi-Egri-Sugár-Sztojkov Vadbetegségek

  Bencze L Vadgazdálkodásunk természeti adottságai

  Bencze L A vadállomány fenntartásának lehetőségei

  Kőhalmy Tamás Vadgazdálkodás
   
 17. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Kovács László Vadássz velem! A golyólövés gyakorlata. vadássz velem golyólövés.jpg

  Montagh András Sikeres sörétlövés

  Zoltán Attila Vadászfegyver és lőismeret I

  Zoltán Attila Vadászfegyver és lőismeret II nemzetközi vadászfegyver kalauz

  Kovács Dénes Vadásztöltény és lőtechnikai ismeret

  Hardy József Vadászfegyverekről a vadászoknak

  Náhlik A Fegyvertan és ballisztika
  tankönyv erdőmérnöki kar

  Amit a fegyverismereti vizsgára tudni kell 1997
  marok, sörétes és golyós lőfegyverekre vonatkozó jogszabályok. 2012 után ezek változtak, ezért a vizsgára az ezt követő kiadásokból kell felkészülni. Ennek csak a borítóját töltöm fel.
   
 18. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Bölcsházai Belházy Jenő A vadászati ismeretek kézikönyve I.
  Első rész Fegyvertan
  Második rész: Fogó-készülékek, csalétkek, hívók, hurkok s a
  vadászatnál még szükséges egyéb berendezésekről, szerszámokról és tárgyakról
  Harmadik rész: vadászebek, vadászló és sólyom

  Szécsi Zsigmond A vadászati ismeretek kézikönyve II.
  A hazai vadak természetrajza
  Első rész : Emlősök
  Második rész madarak

  Illés Nándor A vadászati ismeretek kézikönyve III/1-2
  A vadászat kezelése és gyakorlása
  Az első rész a vadászati módokat általában, a második hazai vadanként veszi számba
  Az 1895 budapesti kiadás reprint kiadása

  . vad ismeretek Belházy.jpg


  Zoltán- Gyenge- Tordai Képes vadászati szótár 5 nyelven
  Már a fenti kézikönyv is számos vadászati szakszót tartalmaz. Ezek értelmezését segíti a laikus és külföldi vendégvadász számára a szótár
   
 19. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Oggolder- Csontos (szerk.) Horgászismeretek kezdőknek és haladóknak

  Pintér Károly Horgászati alapismeretek
  https://data.hu/get/12100243/Horgaszati_alapismeretek_Pinter_Karoly.pdf

  Horgászvizsga Pintér Károly 1994

  Horgászvizsgara való felkészülést segítő tankönyv (NÉBIH)

  horgvizsgab660_220.jpg

  A horgászatra, egyesületekre, horgászokra, horgász eszközökre, módszerekre vonatkozó újabb jogszabályok, horgászetika
  https://data.hu/get/12100245/Horgaszvizsgara_valo_felkeszulest_segito_tankonyv.pdf

  Horgászatlasz Magyarország horgászvizei
  https://data.hu/get/12100249/Horgaszatlasz_Magyarorszag_horgaszvizei-.pdf
   
 20. pszi53

  pszi53 Állandó Tag

  Nagy Tibor (szerk) Vadászlövészet
  A könyv értelmezi a fogalmat és a korong- skeet- és futóvadlövészet sajátosságait. (Korong: a lövész áll, a korongok röppályája változó. Skeet: a röppályák vállandóak, a lövész helyet vált. Futóvad: mozgó szarvas, őz, vaddisznó, vagy nyúl céltáblával. Ezután ismerteti mindegyik végrehajtás módját és versenyszabályzatát, majd tanácsokat ad a pályák elkészítéséhez.

  Zalay Géza és József A sörétlövés gyakorlata

  Kovács L Vadászpuskák varázsában

  Kovács Dénes Vadászfegyverekről nem csak vadászoknak

  Kovács László Töltényportrék

  Kovács László Tizenhárom töltény
   

Megosztás