Vajktól, az új kenyéren át, egészen az állami ünnepig – Ez augusztus 20-a története

Egész napos baráti és családi programok, állami rendezvények, tűzijáték... a koronavírus-járvány miatt idén sajnos ezek java részét el kell engednünk. Ám ez a helyzet nem teszi kevésbé fontossá augusztus 20-át. Te vajon tudod-e, hogy pontosan mit és mióta ünneplünk ezen a napon?

Vajktól a szentségig

Az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király Vajkként született, az István nevet megkeresztelkedése után vette fel. Őt tartják a keresztény magyar állam megalapítójának. Kevesen tudják, de I. István hazánk fővédőszentje is. 1038. augusztus 15-én halt meg, Székesfehérváron, a maga által építettet bazilikában temették el. Szentté avatása is itt történt, 1083. augusztus 20-án. Ekkor felnyitották a sírját, de jobb kezét nem találták. A legenda szerint I. László király volt az, aki végül 1084. május 30-án rátalált Szent István természetes úton mumifikálódott jobbjára, amelyet a királyi gyűrű alapján azonosítottak. Megalapította a szentjobbi apátságot – ami ma Románia területén található -, ahol évszázadokon át őrizték a Szent jobbot. A török hódoltság idején először Magyarországon belül próbálták biztonságos helyre vinni, végül külföldre menekítették, és majd 200 évre nyoma veszett.
Végül magyar főurak akadtak a nyomára, és Mária Terézia volt az, aki hosszas diplomáciai tárgyalások révén, 1771-ben haza hozatta Budára.

Államalapítás és új kenyér

Augusztus 20-át hosszú ideig egyházi ünnepként tartották számon, majd csökkentették ezek számát, és így szép lassan egyszerűen megfeledkeztünk Szent István napjáról. Végül, a már említett Mária Terézia emelte Szent István napját nemzeti ünneppé. Onnantól kezdve a keresztyén magyar állam alapítására emlékeztek augusztus 20-án, és minden évben, ezen a napon körbevitték a városon a Szent jobbot.
Talán nem meglepő, hogy a magyarság összetartásának is érezhető ünnepet, az 1848-as szabadságharc leverését követően betiltották, és csak az 1867-es kiegyezés után kapta vissza „jogait". 1891-ben, Ferenc József volt az, aki munkaszüneti nappá tette.

1945-ben először lefokozták egyházi ünneppé, majd a kommunista-rendszerben átalakították: először az új kenyeret, majd az alkotmányt ünnepeltették augusztus 20-án az emberekkel, végül 1950-ben a Népköztársaság ünnepe lett.

Szent István napja a mai formáját végül 1991-ben nyerte el, amikor az Országgyűlés állami ünneppé nyilvánította.

Dózsa-Vépy Renáta

images
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok ! Az év végi hajrában szükségünk lenne 6. osztályos Természetismeret OFI ( Horváth Miklós, Molnár László ) témazáróra, téma: Hazai tájakon, Vizek vízpartok életközössége,
és Nyelvtan témazáróra,Raátz Judit Minden segítséget előre is nagyon szépen köszönök!
Agenta wrote on tass500's profile.
Szia!

'Frank Schätzing: Limit' c könyve németül.

Mobi és epub formában, nem tudom melyik a jó Neked.

Üdv!
A.
Sziasztok én 5.osztályos történelem mf megoldásokat keresem mozaik kiadó 2020-as kiadását.Illetve 5 osztályos történelem év végi dolgozat kérdéseit megoldókulcsal előre is köszönöm a segítséget.
jövő13 wrote on Dzsonatan's profile.
Szia! Megkaptad a kémia feladatlapok megoldásait?Feltöltenéd?Köszönöm!
Ténia wrote on ametiszt99's profile.
Kedves ametiszt 99!

Szeretném kérni Khaled Hosseini-Papírsárkányok hangoskönyvet, amit találtam linket, nem él.

Köszönettel:
Ténia

Statisztikák

Témák
36,440
Üzenet
4,397,900
Tagok
591,083
Legújabb tagunk
nagy Berhua
Oldal tetejére