Vajktól, az új kenyéren át, egészen az állami ünnepig – Ez augusztus 20-a története

Egész napos baráti és családi programok, állami rendezvények, tűzijáték... a koronavírus-járvány miatt idén sajnos ezek java részét el kell engednünk. Ám ez a helyzet nem teszi kevésbé fontossá augusztus 20-át. Te vajon tudod-e, hogy pontosan mit és mióta ünneplünk ezen a napon?

Vajktól a szentségig

Az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király Vajkként született, az István nevet megkeresztelkedése után vette fel. Őt tartják a keresztény magyar állam megalapítójának. Kevesen tudják, de I. István hazánk fővédőszentje is. 1038. augusztus 15-én halt meg, Székesfehérváron, a maga által építettet bazilikában temették el. Szentté avatása is itt történt, 1083. augusztus 20-án. Ekkor felnyitották a sírját, de jobb kezét nem találták. A legenda szerint I. László király volt az, aki végül 1084. május 30-án rátalált Szent István természetes úton mumifikálódott jobbjára, amelyet a királyi gyűrű alapján azonosítottak. Megalapította a szentjobbi apátságot – ami ma Románia területén található -, ahol évszázadokon át őrizték a Szent jobbot. A török hódoltság idején először Magyarországon belül próbálták biztonságos helyre vinni, végül külföldre menekítették, és majd 200 évre nyoma veszett.
Végül magyar főurak akadtak a nyomára, és Mária Terézia volt az, aki hosszas diplomáciai tárgyalások révén, 1771-ben haza hozatta Budára.

Államalapítás és új kenyér

Augusztus 20-át hosszú ideig egyházi ünnepként tartották számon, majd csökkentették ezek számát, és így szép lassan egyszerűen megfeledkeztünk Szent István napjáról. Végül, a már említett Mária Terézia emelte Szent István napját nemzeti ünneppé. Onnantól kezdve a keresztyén magyar állam alapítására emlékeztek augusztus 20-án, és minden évben, ezen a napon körbevitték a városon a Szent jobbot.
Talán nem meglepő, hogy a magyarság összetartásának is érezhető ünnepet, az 1848-as szabadságharc leverését követően betiltották, és csak az 1867-es kiegyezés után kapta vissza „jogait". 1891-ben, Ferenc József volt az, aki munkaszüneti nappá tette.

1945-ben először lefokozták egyházi ünneppé, majd a kommunista-rendszerben átalakították: először az új kenyeret, majd az alkotmányt ünnepeltették augusztus 20-án az emberekkel, végül 1950-ben a Népköztársaság ünnepe lett.

Szent István napja a mai formáját végül 1991-ben nyerte el, amikor az Országgyűlés állami ünneppé nyilvánította.

Dózsa-Vépy Renáta

images
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

nice up wrote on Csizmók Erika's profile.
sziasztok keresem a pioneer pre-intermediate 3 module tesztet és a megoldó kulcsot ha valaki feltudja tőlteni azt megköszönöm
Sziasztok! Most regisztráltam az oldalra. Segítenétek hogy tudok könyveket letölteni?
goyo wrote on zolipost's profile.
Szia, fura helyre irtál :)

A Cool Edit Pro 7 éves progi. Az utódja az Adobe Audition.

Adobe Audition letöltés

Cool Edit Pro letöltés
Sziasztok! Cool edit pro 2.1 zeneszerkesztő program kellene. Ki tud ebben segíteni? Köszönöm előre is: zoli
Szia! Keresem a következő társasjáték képeit. Headu: egyszer volt, hol nem volt, történetmesélős társasjáték. köszönöm

Statisztikák

Témák
36,406
Üzenet
4,390,453
Tagok
590,378
Legújabb tagunk
Évi7
Oldal tetejére