Valogatas Rejtotol

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Fölébredtél, vagy mi van? Milyen többi pénz? Ennyi van azóta, hogy kifizettük az utcatáblákat (amiből egyet házzal együtt el is loptak)..., aztán persze havonta lenyúl a bank is, a befolyás meg csak igérgetés szinten maradt...

Kezdetben nagy hévvel felajánlottak vagy egymilliót, aztán befolyt hétszázvalamennyi ezer, aztán a táblákra (amikből egyet a házzal együtt elloptak) kifizettünk úgy kábé négyszáznegyven ezeret..., na akkor mi az a többi, ami megmaradt? Nehogy má' én számolgassam a duplatriplaságommal meg az alacsonymatematikámmal..., nem Sör az, kérem szépen...


Szponzorkeresésre is, meg kódulós fölvonulásokra, meg levéldömpingre is volt igéret..., az volt, kérem szépen, abban sosincs hiány, az könnyen megy...


Szóval, ha egy év múlva a szobor tövében akarunk Söröt inni, akkor má' épp itt az ideje, hogy fölébredjen mindenki!


Lehet folytatni es a legjobbakbol osszeallitjuk a cyber falu torvenyet :wink:
Wágner úr
 

FiFike

Állandó Tag
Állandó Tag
lon világosság: :idea: :wink:
http://www.pim.hu/
A Petofi Irodalmi Muzemban : Rejto kiallitas volt : Az ellopott tragedia"
- Rejtő után szinte semmi nem maradt, nincsenek relikviái, a néhány látható dokumentumot (útlevél, névjegy, katonakönyv) is a Rejtő-örökösöktől sikerült kölcsönkapni. Ez nagyon szomorú - de nincs mit tenni, életében is vagabond volt, az utóélete is mostoha, ezért is lett a tárlat címe "Az ellopott tragédia". Rejtőnek még sírja sincs, a teste is elenyészett, hisz munkaszolgálatosként tűnt el a Don-kanyarban. Így lett kissé rendhagyó az emlékkiállítás, de nem hinném, hogy Rejtő szellemétől idegen ez a kiállítás-paródia. Még szerencse, hogy maradt némi kéziratanyag utána (részben kiadatlan zsengék) - nem az egész, mert a hagyaték egy részét az '56-ban években eltüzelték az óvóhelyen. Sic transit gloria mundi...
Én már régebben voltam a kiállításon, és nem volt rossz, de olyan érzésem volt, mintha az lenne a mottó: Nincs semmi amit kiállíthatnánk?akkor csináljunk valamit.
Az zavart a leginkább, hogy nem igazán voltak személyes tárgyak kiállítva, inkább csak a műveivel foglalkoztak, amiket meg úgyis ismerünk. Azért nem tagadok ért egy - két meglepetés pl: írt Ady stílusú verseket is.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Szobrot Rejtő Jenőnek!</LEFT>



Rejtő Jenőnek még nem állítottak szobrot. Működik Magyarországon egy társaság, amely ezen változtatni szeretne. A Törzsasztal Alapítvány a cél érdekében jelmezbált rendezett, hogy annak bevételével hozzájárulhassanak az író méltó emlékművéhez. A vasárnap délután megrendezett bál fővédnökének Szabó Zoltán országgyűlési képviselőt kérték fel.
- Rejtő Jenő művei méltán szerepelnek a magyar irodalom legnagyobb alkotásai között. Olvastam az álnéven írott műveit is, de megismertem azokat az írásait is, melyeket saját maga jegyzett. Ezek mind irodalmunk gyöngyszemei – magyarázta Szabó, miért tatja fontosnak, hogy Rejtőnek szobrot állítsanak. A politikus hozzátette: 1998-ban megválasztották hetedik kerületi polgármesternek, ekkor könnyebben beleszólhatott a helyi közéletbe. Egy évvel később az ő javaslatára a kerület posztumusz díszpolgárává választották Rejtőt, a kerület szülöttjét. Nem sokkal később egy internetes fórumon elindult a kezdeményezés, hogy végre nevezzenek el egy utcát és szobrot is állítsanak a népszerű írónak. A kerület választása a Szövetség utcára esett, amely 2001 óta Rejtő Jenő nevét viseli.
A szobor felállításához 8-9 millió forintra lenne szükség. Az önkormányzat egymilliót ajánlott fel. A szobor alkotóját nyílt pályázaton választják ki. Az alkotás anyagául szolgáló követ a Reneszánsz Kőfaragó Rt. Biztosítja.
Stop!
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ezen egy éjszaka
Bevetés a Bevezetéshez…

Méltóságos Pé Hóvárnak, alias rejt Őnek,
és úgy is mint la Verynek író úrnak, Mennyország balra, netán

Tisztelt Alkotóm, pillanatnyi tartózkodási helye földi illetékességet tekintve nehezen megtekinthető az idők végzetén egy másnemű Alkotóval való találkozásig. De az azonban ellenében késznéllévő technikai vívmányok mentén sajátúlag röpítek méltóságának elektrosztatikus levelet, felteszem ugyanis, hogy földi létből való exportálása után is besandítani kegyeskedhet íróságának címzett dolgokba, s kihalászni nem röstelli azokat a Nagy Büdös Univerziumból.
Nem tudom, volt-e szerencséje a Tisztítóhoz, ahol bevállalják a nem egészen tiszta lelkeket, s teszik ki fehérítő eljárásnak, viszontlag mégis emlékeztetnem kellene, ha eme processzort ki is kerülni nem késlekedett, és minden rendben már Önnek a Szentlélekkel, és a másik két személlyel is – akiknek neve emlékezetemben jelenleg nem elérhető -, hogy néhány momentumot elszalasztott az üdvösséges kimosás előtt velem kapocsban. Bár a kiadók nyomott formátumú verzióiban kicserélődtem királyi alter egommal, Sam Tantónióval, valóságosan vagy hatvan éve nehezül vállamra már a főhercegi mismásolás. Pediglen minden udvari tickettet benyaltam, de a néppel pertuban lévén sincs meg a Kilincs, Ami Vezet a Valahovába. [Élc.] Éjjeleim a tisztes úri társaság vidám ötórai késelései után kapkodnak, és országomban legfogatlanabbjaként harapom a bifsztéket. Sok beszédnek kevés az alja, vagy ahogy mondani szokta a köszvélemény. Drága barátaim fölpatkoltak boroszkálni már az égi utakra: Hallató Trukics bányászati célban robbantással előidézett páncélszekrény ajtaja által temetve lett a feledésbe, ugyanígy kedves hölgye Melanie, mind a nyolc fokával együtt. Kékszakáll megtalálta az igazi Kaput, Amely Vezet Valahová, de az ottanról biztos informáltabb a szerző úr most már. S lehet, szívélyes közegébe köszöntheti valami Bartókot is, aki Kékszakáll barátomat herceg-kartácsként örökítette be egy zenés operációba, s állítván, hogy zománcolt szakállú ismerősömet rokonsági madzagolás köti bizonyos Wagnerhez, aki szintén nem vetette meg a zenei pacientúrát. Talán fegyház lakó volt ő is, és keveri, mint a málnaszőrt a masszőrrel. De üdv a békétlenekkel.[Szövegromlás.]
Már életem nagy részét komfortan töltöttem, népes uralkodócsaládot csinálva a népnek. Eleinte gyanakodtam, hogy vigyázni kell az udvarral, és szíveskedtem volna lelépni a kormányzás elől. Később kihalt az udvar, ekkor személyközi tranzakciókban fogadtam föl néhány furcsa nevű társamat. Lassan ők is kihaltak. De előbb udvart csináltak a népnek. Most Boldogság-szigeteken, ha nem is mindenki gyomra jelez fullt, de nyugodtabb van, mint a kísérethajón. Nem fenyeget derült égből lecsapódó marhaság. Nem szeretném az Alkotómat szidni azért, hogy méltánylásában nem sok alkalmat engedélyezett tisztes elkövetőként a razziátorok enyves kezéhez tapadni, de Szan FrancIszkó rakodópartján kötött ital – és cigarettaügyi egyezményeimet mégis hiányolom, amik mégsem nagy dolgok a dinasztikalapításhoz képest. Kérdést állítok: hogy miért nem Sam Tantónió főherceg áldozódott be kormányzásilag a kösznek? Hiszen ő mégis arisztokrácia.
[Vita.] Ezen egy éjszaka sem tudtam alvadásra bírni fáradt tagjaim, s gondolatok nyüzsögnek szívem körül. Mielőtt azonban a Nagy Reterátú Tajtékos Semmibe belelépnék, aminek a zárjának kompilációit annyira sem ismerem, mint a Világbank trezornyitóit, szeretném, ha Alkotóm engedélyezne kitérnem ebből az általa előjegyzett kézirati szabványból. Szeretnék egy kicsit letérni. Néhány szájton ismertségbe üdvözöltem magam néhány csinos úrhölggyel, akiknek piros ágyuk van, mert látom a fotón. Meg mást is. Persze számítanék diszkreációjára. Mivel azonban belátható idő nincs, hogy válaszoljon, indulok is, levelét a Túlvilágról post restarant várom, majd az Emil nevezetű úriember átadja.

Ezzel zárom az aúúút-lukot,
Don Fülig, jelenleg még Sam Tóni


<!-- InstanceEndEditable -->
 

Arasseriel

Állandó Tag
Állandó Tag
„A nagy szünetek minden beszélgetésnél veszélyesebbek olykor…”
„Én is foglalkoztam hittérítéssel, nem egy bennszülöttet juttattam a mennyországba.”
„… éreztem, hogy az összeget vissza kell küldenem. Sokáig tusakodott bennem a jó és a rossz ember. Végül a jó győzött. Jó, ha az ember nem küld vissza ilyen összeget”
„… a civilizációt a táblák jelentik!”
(Rejtő Jenő: A fehér folt)
 

amanita.3

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudom, hogy nem lehet - vagy csak nehezen választani - de a kedvencem: Az előretolt helyőrség (olyannyira, hogy képes voltam felkutatni és megszerezni a regény képregény-változatát!! :D)

Szerintem zseni volt...

László Zoltán írása alapján citálva... :) :

"Rejtő Jenő egyébként olyan figura volt, és úgy élt, mintha maga P. Howard írta volna. Hosszú, valószínűtlenül sovány, fiatalon kopaszodó férfi volt, aki nyaranként hosszú órákon át ült az Andrássy úti Japán kávéház teraszán, előtte papírköteg és tintásüveg, kezében hosszú szárú, bemártós tollhoz való tollszár, és apró betűkkel szorgalmasan írta a regényeit. Körülbelül szemközt volt a főleg ponyvaregényekkel üzletelő Nova Könyvkiadó, ahol a szerzőknek csak elkészült kéziratokra fizettek igen alacsony honoráriumot; azaz éppen Rejtő Jenőnek nagy honoráriumot fizettek, amikor már országszerte várták az új Howard-könyvek megjelenését. Ő is csak kéziratra kapott pénzt, de úgy, hogy soronként fizették. Nos, ha Rejtő a kávéházban ivott egy feketét, akkor az elkészült szövegből letépett három-négy sort, ebben már benne volt a borravaló is. A főpincér pedig átment a Novához, és beváltotta; a kiadó pedig a teleírt papírfecnit hozzáragasztotta az eddig küldött anyaghoz. Ha pedig az író ruhát csináltatott, akkor a szabónak három-négy elkészült oldallal fizetett, és akkor a szabó ment el a Novához, ahol megkapta munkadíját.

Esténként azután Rejtő villamosra ült, és kiutazott a Lipótmezőre, a híres tébolydába, mert súlyos idegbetegség címén és okából ott lakott, csak napközben kiengedték, mert nem volt ön- és közveszélyes. Egy este későn érkezett, már zárva volt a kapu; rugdosni kezdte. A portás megkérdezte, mit keres.

— A hálószobámat — válaszolta.

— Megőrült?! — kiáltott rá a kapus.

— Igen, azért van itt a hálószobám!"
 

Vegetable

Állandó Tag
Állandó Tag
- Uram! Hajnali fél öt.
- Igen? - kérdezte a civilnek álcázott tiszt. - Hol késik az ön embere?
- Nem tudom, de öt órakor kezdődik a kivégzésem, és nem szeretném, ha elkésnék - nagyot
szippantott a szivarjából. Azután odaintette a pincért.
- Menjen le a kapuba, szólítsa meg az első járókelőt, és közölje a felügyelő úrral, hogy az autó
álljon elő. Álmos vagyok. Itt az idő, hogy örök nyugalomra térjek. Ez a magáé, fiam.
És odadobta a zsebóráját.
 

Vegetable

Állandó Tag
Állandó Tag
Állítólag, aki a csodatevő cédrusládát kezével illette, azt nem érheti baj.
És ez csakugyan így is volt.
Száz meg száz hívő érintette a koporsót reggeltől hajnalig, anélkül hogy a legcsekélyebb baj érte volna őket.
De mit árthat az embernek egy ilyen érintés?
 

maryjane007

Állandó Tag
Állandó Tag
A világ legjobb regénykezdése:

- Uram! A késemért jöttem!
- Hol hagyta?
- Valami matrózban.
- Milyen kés volt?
- Acél. Keskeny penge, kis-sé hajlott. Nem látta?
- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?
- Kagyló.
- Hány részből?
- Egy darabból készült.
- Akkor nincs baj. Megvan a kés!
- Hol?
- A hátamban.
- Köszönöm...
- Kérem... A csapos mesélte, hogy milyen szép kés van bennem. Egy darab húszcentis kagy*ló*ritkaság.


(Piszkos Fred, a kapitány)
 

klas

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy másik regénykezdés:

Wardes csendbiztos gyanútlanul állt a folyóparton, mert a Húsos Farkas fegyvertelen kézzel lépett eléje a bokrok közül, és megemelte a kalapját. De nem mondta azt, hogy “jó napot”, hanem kivett a kalapjából egy revolvert, és főbe lőtte vele a csendbiztost.

(Nincs kegyelem)
 

klas

Állandó Tag
Állandó Tag
Még egy mesteri kezdés

- Pénzt vagy életet!
- Életet!
A revolveres merénylő ettől a választól úgy megijedt, hogy visszahőkölt. A számtalanszor elhangzott támadó felszólításra, amióta a világ világ, először hanyzott el a fenti válasz. A rabló lövésre kész pisztolya megrezdült a kezében, és egyszerűen nem tudta, hogy mit tegyen. A megtámadott egyén két karját nyugodtan felemelte, mint akit nem érdekel, hogy mi lesz.
Ez volt lefolyását és befejezését tekintve minden idők legkülönösebb és legszomorúbb bűnügyi komédiája. Színhely: San Francisco, Oakland. Írta: az élet.
Személyek:
Egy ideges útonálló.
Egy rezignált áldozat.
(Katonaság, néptelenség.)
Idő: pénz.

(A megkerült cirkáló)
 

klas

Állandó Tag
Állandó Tag
A maláj megvillogtatta fehér fogait. Ismét mosolygott.
- Mit ez akar gyenge fehér... Én megenni őt...
- Hát csak fogj hozzá - mondta José.
- Én nem ütni! Hindu önvédelem... Te üss oda teljes erődből. Én csak kivédeni.
- Az nem lesz jó... - szabadkozott José.
- Te ütni! Fogás biztos, gyors, úgysem találni.
- Hát jó. Mehet?
- Mehet.
Fülig Jimmy kíváncsi volt a fogásra. Biztos dzsiudzsicu.
- Na ütni! - sürgette a maláj. - Lesz meglepetés!
Csakugyan nagy meglepetést okozott. Mert hogy valaki egyetlen pofontól valóságos szaltót csináljon, négy utast és több kisasztal málnaszörpöt felborítson, az igazán meglepő.
A maláj orrán, száján, fülén dőlt a vér, és a jobb szemétől a szája széléig felrepedt a bőre. Így pihegett kis sé elterülve, miközben a négy utas állandóan sürgette, hogy keljen fel róluk.
Ezalatt José aludt egy keveset. Állva. Mint egy idős paripa. A maláj ordítva ugrott fel.
- Nem számít! Te lenni balkezes! Én várni ütés jobbról.
José vállat vont.
- Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani.


(Piszkos Fred, a kapitány)
 

Liltari

Állandó Tag
Állandó Tag
azt hiszem, hamarosan újra kell egy kis rejtőt olvasnom.. :)

KÁVÉHÁZ ÉS ÉTTEREM
"A Négy Döglött
Patkányhoz"
AZ ÚRI KÖZÖNSÉG TÁNCOL


Ez az elveszett cirkálóból van, mi az első Rejtő-élményem volt, és egy életre meghatározta, hogy megszeressem. :) egy konkrét idézet sem jut most eszembe belőle, csak azt tudom, hogy beleszerettem a világba, amit teremtett.
 

Evila

Őstag
Rádiós
Állandó Tag
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Egyik legendás regénykezdése ez is:

"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos,<o:p></o:p>
egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta."

A folytatást a Három testőr Afrikában-ból megtudhatjátok:)
 

k0b0ldka

Állandó Tag
Állandó Tag
ffice:office" /><O:p></O:p>
Egyik legendás regénykezdése ez is:

"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos,<O:p></O:p>
egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta."

A folytatást a Három testőr Afrikában-ból megtudhatjátok:)
Láttam filmen,halálos volt!:p
Minden szereplő telitalálat:lol:
Nagy kedvencem a Csülköt alakító Konc Gábor--a művész úr igen kedveli,ha eme alakítása tetszett bárkinek is!!-- és az orvost játszó Kálai Ferenc...Feledhetetlenek
Na és a nagy Levin...
 

Evila

Őstag
Rádiós
Állandó Tag
Koboldka!

Örülök, hogy kellemes emlékeket ébresztettem benned!:)
Ha vizuális típus vagy, és látni is szeretnéd Rejtőt, ajánlom figyelmedbe Korcsmáros Pál képregényeit. Szenzációsak!!!
Itt, a Canadahunon is találsz linkeket, ahonnan letöltheted. Nézz utána, szerintem nem fogod megbánni.
Jó szórakozást!
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=17643
Ez a képregényes fórum, s mindjárt az első oldalon Rejtővel kezdenek:)
 

Vegetable

Állandó Tag
Állandó Tag
Néhány kedvelt kezdésem a fentieken kivül:

"Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott.
- Bocsánat - mondta, és udvariasan megemelte a lámpaernyőt -, nevem Van der Gullen Félix." - Vesztegzár a Grand hotelben

"Barátaim és tisztelőim általában hülyének tartanak. Nem vagyok elmeorvos, tehát nem tudom ellenőrizni őket. De, még ha elmeorvos lennék, akkor is kétséges, hogy egy hülye orvos önmagáról megállapított diagnózisa bizonyító erővel bír-e? Az ilyen kérdéseket leghelyesebb, ha az ember még a regény elején tisztázza az olvasóval." - Pipacs, a fenegyerek

"Barátom, Rézfejű egy pálinkásüveggel könnyedén fejbe sújtotta a Kormányost, aztán a tőle megszokott udvariassággal, mintegy kedvesen invitálva, ahogy a fogorvosok szólítják be a következő pácienst, vigyorogva odaszólt az uraknak: „Parancsol még valaki?” A Kormányos bezúzott fejjel hanyatlott a véres üvegcserepek közé a padlóra, és egy pillanatra, mint vihar előtti szélcsend, némaság állt be." - Vissza a pokolba

"Már majdnem minden együtt volt a bűntényhez: a tettesek, a hatalmas örökség és az áldozat. Csak egy holttest hiányzott. Viszont gyilkosság hulla nélkül még a technika mai fejlettsége mellett is szinte elképzelhetetlen. Hogy a csudába szerezzen be valaki magánúton egy tetemet? Kétségtelen, hogy elhunyt embertársaink porhüvelye nem képvisel különösebb értéket, hiszen naponta tapasztalhatjuk, hogy élve sem valami féltett kincs, és mégis, ha arról van szó, hogy az embernek egy hullára lenne szüksége, kiderül, hogy ilyesmit majdnem lehetetlen szerezni." - A drótnélküli gyilkosság

"- Nagyon helyes, hogy a tetemet már előkészítették a boncoláshoz. Örülök, hogy végre rend van a kórházban. Fogjunk hozzá uraim. A lelet szerint ez itt egy negyvenöt év körüli anaemiás egyén, causa mortalis: előrehaladott atrophia...
A kórboncnok felemelte kését, lehúzta a leplet, ám ekkor legnagyobb csodálkozására a halott felült, és mutatóujját figyelmeztetően kinyújtva, így szólt:
- Pardon, a boncolás előtti illem előírja, hogy bemutatkozzam." - Az ellopott futár
 

Eszter666

Állandó Tag
Állandó Tag
<table width="98%" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td colspan="3" class="csakidezet" align="center">Ez a lány maga sem tudta, hogy mit akar, de abból nem engedett, és semmi sem olyan végzetes erejű, elsöprő hatalom, mint a nő, ha valamiben nincs igaza. Mondd neki, hogy ne tanuljon énekelni, mert nincs hangja, kérd, hogy ne pöröljön, hiszen elveszíti, könyörögj, hogy ne viseljen kalapot, mivel ez nem illik hozzá; éppen annyi, mintha felkérnéd a ciklont, hogy foglaljon helyet egy percre. Legfeljebb ez az orkán nem mondja fél válla felett, lekicsinylő mosollyal, hogy: nem kell engem tanítani. Bízza csak rám.</td></tr><tr height="5"><td align="left">
</td><td class="idezet" align="center">
</td></tr></tbody></table>
 
Oldal tetejére