Vegetarianizmusról mindenkinek

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.






Szia:)
Kezdésnek 2 link. Az elsőben olvashatsz a vegetarianizmusról, fajtáiról, olyan tudományos megfogalmazásban. A másikban egy honlapot találsz receptekkel, nekem nagyon megtetszett.
Te hogyan viszonyulsz ehhez a témához? Vegetarianus vagy húsevő vagy?
Szeretnék recepteket, honlapokat megosztani veled.
Amennyiben vegetariánus vagy, hogyan küzdöd le a hétköznapokban felmerülő problémákat?
Mindenkit szeretettel várok:)
 

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Pita



Hozzávalók:0,5 kg liszt
1 ek olivaolaj
2 dkg élesztő
1-1 mk só, cukor

Elkészítés::p

Az élesztőt cukros langyos vízben, lefedve, meleg helyen felfuttatjuk (kelesztjük).
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd a megkelt élesztővel kemény tésztát dagasztunk. Egy órát hagyjuk kelni. Miután pihent, hat egyenlő részre szedjük szét a tésztát, majd kis pogácsákat formázunk belőle. A pogácsákból kb. Forró sütőben, néhány perc alatt halványbarnára sütjük (kb. 8-10 perc).
Az elkészült tésztát langyosra hűtjük, egy cikket levágunk belőle, és az így nyert "zsebet" ízlés szerint tölthetjük apró kockára vágott paradicsommal, paprikával, uborkával, lilahagymával és természetesen vékony csíkokra vágott, vagy darált, kockára vágott hagymán sült birka-, marha-, esetleg pulykahússal. Joghurtos fokhagymás öntettel, hasábburgonyával tálaljuk.:p




Természetesen hús nélkül is készíthető, akár hásabburgonyát, párolt zöldséget is rakhatunk bele.
 

greenblue

Állandó Tag
Állandó Tag
Vegetáriánus vagyok és jól bírom!:mrgreen: Annak ellenére jól bírom, hogy a családom húsevő. Néha nehezemre esik ellenállni egy-egy jobb falatnak, de olyankor eszembe jut az a szegény kis állat, meg a szenvedése, amikor legyilkolták, aztán már el is megy a kedvem. Nagyon sok receptet gyűjtöttem az évek során, nagyon sokat ki is próbáltam, majd megosztom veletek a legjobbakat. Idézni szeretnék néhány gondolatot a vegetáriánusságról:
"A vegetáriánus étrend jelentősen segít abban, hogy tiszták legyünk. Ezt a tisztaságot a testben, az életerőben és az elmében is létre kell hozni. Amikor húst, halat és ilyesmiket eszünk, agresszív állati tudat hatol belénk. Idegeink izgatottá válnak, mi pedig öntudatlanul nyugtalanok és erőszakosak leszünk. A zöldségek és gyümölcsök jámbor tulajdonságai ellenben segítenek mind belső, mind külső életünkben létrehozni a kedvesség, a szelídség, az egyszerűség és a tisztaság tulajdonságait. Ha húst eszel, az azonnal nyugtalan, erőszakos és romboló ösztönöket és gondolatokat eredményez, és lehúzza a tudatodat.
Az azonban nem igaz, hogy ha nem eszel húst, akkor elveszíted az erődet és az energiádat. A földön több millió ember él, aki nem eszik húst, fizikailag mégis nagyon erős és egészséges.":)
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon jó recepteket találtatok! :)

Két évig húsmentesen étkeztem, orvos javasolta. Tényleg sokkal jobban működtek az izületeim, könnyebben mozogtam. DE a második évben vashiányom lett, amitől fáradt lettem. Próbálkoztam vaskészítményekkel, de kellemetlen mellékhatásaik voltak, nem tudtam szedni őket, így visszatértem a húsevésre. Mondani sem kell, a vashiány megszűnt. Kevés húst eszem, de eszem. Eredetileg is inkább zöldség és gabonapárti voltam. Ezzel ellentmondanék a vércsoport diétának, ami szerint a 0-ás vércsoportommal húst hússal kellene ennem.

Amikor a friss hús a kezembe kerül, még nagyon látszik rajta, hogy egy élőlény testéből származik. Akkor nem bírom megenni. Ezért előkészítem a főzéshez, sütéshez, és lefagyasztom. Amikor a négyszögletesre alakított csomagot előveszem, már el tudok vonatkoztatni az élő állattól.
Gondolkoztam azon, hogy kóser húst próbálok venni. A kóser vágás tudvalevőleg nem tűri, hogy az állat feleslegesen szenvedjen, ezért arra gondoltam, jobb lesz. De ezt a fajta húst sajnos megfizethetetlen áron mérik. Marad a faluban a hentes. Meg a sok féle finomságos zöldség és gabona étel. :-D
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nullás vércsoportú vagyok, de a lakto vegetáriánus táplálkozással nincs vérszegénységem. Eszem halat, mindenféle tengeri herkentyűt, tengeri emlőst nem. Iszom tejet, tejterméket, és tojást is fogyasztom. Már ötödik éve élek ezen az étrenden, saját elhatározásom alapján. Nem akarom, hogy pirosvérű élőlény meghaljon azért, hogy én élhessek. A tejet a tehén akkor is adja, ha én nem iszom meg, és nem kell éret meghalnia. A tojással is így vagyok.
A hal, és rákfélék nem számítanak húsnak a vegetáriánus étrend szerint sem.
Ezen az étrenden szuperul érzem magam.

Van egy kedvenc receptem. Könnyű, gyors, és finom. A nem vegások is szeretik.
Hozzávalók:
1db nagy krumpli
1-2 db tojás
félmarék liszt
só, bors, fűszer tetszés szerint

A krumplit kb. 3-4 cm hosszú, vékony hasábra vágom össze, és olajon megpárolom. De csak addig, hogy színt ne kapjon. Felverem a tojást fűszerezem, a félmarék lisztet belkeverem, eldolgozom. Az olajban párolt krumplit kiszedem, egy kicsit lehűtöm, és belekeverem a liszttel elkevert fűszeres, pici olajjal felvert tojásba.
Forró olajban mostmár kisebb lángon kisütöm.
Nagyon finom. A recept egyszemélyre szól. Lehet bővíteni a légyszámtól függően.
Jóétvágyat hozzá.kiss
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
A család kedvenc recepje a rakott krumpli vegásan.

Hozzávalók:
Fél kg. laska gomba
1db. kisebb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
Fél kg. krumpli
5db. keményre főtt tojás
1 db. tejföl
reszelt trappista sajt
Laskagombát pörköltnek elkészítem, megpárolom a megpucolt krumplit, keményre megfőzöm a tojásokat.
A felkarikázott párolt krumplit a tepsiben elterítem a felét, ráöntöm a gombapörköltet, ráterítem a felkarikázott keményrefőtt tojásokat, betakarom a felkarikázott párolt krumpli második felével. Utána a tejfölt elkeverem a reszelt sattal, és rákenem a krumplira. Addig teszem be a sütőbe, míg színt kap a tejfölös sajt. Isteni finom, imádom.
Jóétvágyat hozzá.kiss
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Van még egy közkedvelt receptem, a húsevő családom is szereti.
Én zöldséges tésztának hívom.
Hozzávalók:
Egy szép kövér sárgarépa lereszelve
Egy fej vöröshagyma lereszelve
3-4 db. nagy gerezd fokhagyma áttörve
Negyed kg. laska gomba apróra vágva
fagyasztott szemes morzsolt kukorica két összetett maroknyi
Ugyanennyi fagyasztott zöldborsó
ha van, valamilyen káposztaféle
Tejföl
Reszelt sajt
A lereszelt hagymát olajon megdinsztelem, mikor már üveges, hozzáadom a lereszelt sárgarépát. Egy kicsit dinsztelem vele, majd a gomba következik. Mikor már majdnem jó, a fagyasztott zöldéségeket adom hozzá. Ha káposztafélét teszek még hozzá, akkor a gombával teszem oda. A végén hozzápaszírozom a fokhagymát.
Közben kifőzöm a spagetti tészát, vagy valami hasonlót. 1db. elég szokott lenni. Mikor kész a zöldség, és a tészta is, összekeverem. Mindenki annyi tejfölt, és reszelt sajtot tesz a tányérán az ételre, amennyit szeret.
Jóétvágyat kívánok a finom ételhez.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Halpörkölt.
Hozzávalók:
Egy fél busa (sovány hal)
Egy fej vöröshagyma
Zöldpaprika
Pardicsom
Fokhagyma
Rizs
A halat megpucolom. A fele elég, a másik felét lefagyasztom, máskor jó lesz. Felcsíkozom a halat. A vöröshagymát lereszelem, olajon megdinsztelem. Mikor már üveges, ráteszem az apróra vágott zöldpaprikát. Egy kicsit párolom, mint a lecsónál, után mehet az összevágott paradicsom. Ha nem elég piros, teszek még őrölt pirospaprikát is hozzá. Rápréselem a fokhagymát. Mikor már rotyog, felöntöm egy kis vízzel, és villapróbáig párolom. Sósvízben megfőzöm a rizst, leszűröm, és mindenki annyit tesz a tányérjára amennyi jólesik, a halpörköltből is.
Jóétvágyat hozzá!kiss
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Padlizsános tészta

A padlizsán: fényes, kemény, a csészelevelek üdezöldek, a szárán a vágásnyom éppen csak be van száradva.

Meghámozom a padlizsánt, felkockázom, hagymán és fokhagymán megpárolom, törekszem arra, hogy kevés leve maradjon. Mielőtt kész, megszórom petrezselyemzölddel. Villával megtöröm (nem kell pépesre), teszek bele mustárt, lehet tejfölt is, de anélkül is finom.
Ezt a pépet összekeverem vastag tésztával (makaróni, spagetti, orsótészta, ilyenek...) és reszelt sajtot kínálok hozzá.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombás tarhonya (rizs)

A gombát nem túl apróra vágom, hagymán, fokhagymán megdinsztelem, az elején adok hozzá vágott zellerzöldet, a végén petrezselymet.
A tarhonyát rózsaszínre pirítom, megfőzöm és belekeverem a párolt gombát.
Ha rizzsel készül, akkor a főtt rizsbe keverem. A rizses változatba lehet tenni bazsalikomot is.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Borsópörkölt.

Hozzávalók:
Fél, egy kg. zöldborsó, nem túl gyenge
Egy fej vöröshagyma
Pirospaprika
Nyers paprika
Lehet egy paradicsom is
Nokedli
Fél kg. nem túl gyenge borsót megmosom, a vöröshagymát lereszelem, olajban megpárolom üvegesre. Utána apróra kockázott nyerspaprikát teszek rá, és mikor ez is megpárolódott, az apróra vágott paradicsomot is ráteszem. Ezután teszek rá ízlés szerint őrölt pirospaprikát. Rögtön ráteszem a megmosott zöldborsót, felöntöm vízzel, és készre párolom.
Nokedlivel tálalom.
Jóétvágyat kívánok az ételhez.kiss
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Töltött cukkini (tök)

A cukkinit hagyom tökméretre megnőni. Meghámozom, félbevágom, a belsejét kikaparom. Ha magos, akkor kidobom, ha még nem magos, akkor felhasználom a töltelékbe. A fél cukkinikat kikent tepsibe fektetem (az aljuk megfaragásával kicsit segítek a statikának) és a következő töltelékkel töltöm meg:

Hagymán, fokhagymán gombát, a cukkini belét, és bármilyen zöldséget megpárolok, szoktam főtt kukoricát hozzátenni, fött rizzsel, apróra vágott keménytojással összekeverem, teszek hozzá reszelt sajtot, hogy összeálljon a massza. Ezzel megtöltöm a fél cukkiniket. Fólia alatt megpárolom, időt nem tudok mondani, nézem a cukkinit, puha-e már. Nem tart sokáig. Mielőtt kivenném, bőven megszórom sajttal, amit éppencsak ráolvasztok, már lefedés nélkül.

Kaporszósszal tálalom.
Egy marék összevágott kaprot megpárolok, tejföllel behabarom, belekeverek friss vágott kaprot és egy evőkanál citromlevet. Ezekkel már nem forralom. Ha valaki úgy szereti, lehet picit édesíteni is.
 

greenblue

Állandó Tag
Állandó Tag
Cukkini fasírt

Most van a cukkini szezonja, ezért elég gyakran készítem. Szép sovány cukkinit (aminek zsenge a magja) alaposan megmosok, és héjastól, szőröstől-bőröstől lereszelek, majd egy termetesebb sárgarépát is közéreszelek, egy jó nagy fej vöröshagymát apróra kockázok, 2 gerezd fokhagymát szintén. Sózni, borsozni. Mehet bele bőven vegamix, kurkuma, néha reszelt sajt is kerül bele, de ez elhagyható, 2 db tojás, és mindehhez a masszához annyi lisztet teszek, amennyit felvesz. Ehhez tudni kell, hogy a teljeskiőrlésű nem jó, ezért szoktam zabpehelylisztet használni, de ha nincs kéznél, akkor jó a finomliszt is, esetleg kukoricaliszttel is lehet sűríteni az állagon.Nem kell nagyon kemény legyen, csak épp ne follyon le a kanálról, amivel beleszaggatom a forró zsiradékba (általában pálmaolajat használok, mert azzal nem szívja meg magát a fasírt, mint az olajjal). A kanállal ellapítom a masszát a zsiradékban, mert hanem nem sül át. Akkor jó, ha már szépen megpirult mindkét oldala, viszont érdemes lassú tűzön sütni, hogy jól átsüljön. Salátával tálalom. (A cukkinit reszelés után gyengén megsózom és kinyomkodom, mert hanem nagyon sok liszt kell bele.) Csak győzzétek sütni, mert nagyon finom! :)
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Hű, ennyi finomságot. Kicsi Fecske borsópörköltjéhez hasonló én is szoktam csinálni, csak teszek bele s,répát, petrezselymet is, és alkalomadtán más aktuális éppen termő/érő zöldséget. Legutóbb oregano-val készítettem, spagettire tettem és sajttal megszórtam, a gyerekek imádták. Tulajdonképpen nem volt itthon húst, és nem akartam ennyiért beindítani a kocsit.

Kedves b.p.! Épp most hoztam a szüleimtől frissen szedett padlizsánt, úgyhogy holnap valószínűleg a padlizsánkrémes tészta lesz az ebédem.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves b.p.! Épp most hoztam a szüleimtől frissen szedett padlizsánt, úgyhogy holnap valószínűleg a padlizsánkrémes tészta lesz az ebédem.
;) Majd írd meg, hogy izlett-e. ;)

A kelkáposztát laskára vágom, egy sárgarépát vékony szeletekre vágok és együtt hagymán megpárolom. Köménymaggal és szerecsendióval megszórom. Egy szem krumplit kis vízben megfőzök, a megpuhult kelkáposztához adom levestül. Parányi lisztből fokhagymás rántást csinálok és berántom az egészet. A leve nem sűrűbb, mint egy leves, attól főzelék, hogy a lé kevés, a zöldség sok. ;)
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves tantónéni, mi az a padlizsán?:confused:

Kedves Abigél!
Íme a padlizsán!
211.jpg



[SIZE=+1]Müszaka (török étel)[/SIZE]​
Padlizsán 10 db

Sertéshús (darálnivaló) 0,50 kg

Marhahús (darálnivaló) 0,50 kg

Sárgarépa 0,10 kg

Burgonya 0,20 kg

Vöröshagyma 0,20 kg

Étolaj 0,2 liter

Paradicsom 1,0 kg

Liszt 0,10 kg

Zsemlemorzsa szükség szerint

Őrölt bors ízlés szerint

Só 0,02 kg

Csontlé (lehet leveskocka is) szükség szerint
A padlizsánt héjával együtt, ha kisebb, hosszában, ha nagyobb, keresztben kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk. Ha a magja már barna, ferdére állítva, lenyomatva állni hagyjuk, hogy kicsurogjon a kesernyés leve. Közben a húst - lehet csak sertéshúsból is készíteni - a megtisztított nyers sárgarépával, burgonyával és vöröshagymával együtt ledaráljuk - a zöldségeket reszelhetjük is és a vöröshagymát apróra vághatjuk. Az egészet kevés olajon átfuttatjuk és sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd fedő alatt, időnként megkeverve, puhára pároljuk. Ezután a padlizsánszeletek egyik oldalát lisztbe mártjuk és forró olajban, csak a lisztes oldalát, átsütjük. Megfelelő méretű edényt - tűzálló tálat, vagy tepsit - kiolajozunk, zsemlemorzsával meghintjük, az alját kibéleljük a padlizsánszeletekkel, úgy, hogy a pirított oldaluk legyen felül, pár szelet paradicsomkarikát helyezünk rá.
Majd rásimítunk egy réteg húst, majd újra padlizsánszeletek és paradicsom következik, újra hús és újra padlizsán, úgy rétegezzük, hogy végül a tetejére padlizsánszeletek és paradicsomkarikák kerüljenek. Ezután ráöntünk egy csésze csontlevest és előmelegített sütőben, az első 10-15 percben lefedve, 180 °C-on átsütjük. Az eredeti recept szerint palacsintával fedik le.


Padlizsánkrém
Padlizsán 1,0 kg

Étolaj (ha lehet olíva) 0,10 liter

Citrom 2 db

Vöröshagyma 0,20 kg

Paradicsom 0,30 kg

Só ízlés szerint

Őrölt bors ízlés szerint

Zöldpetrezselyem 1 csokor
A padlizsánt egészben megsütjük - eredetileg parázson sütötték, a füstös íz adja meg az igazi zamatát - lángelosztón vagy sütőben, és ha kihűlt, a héját lehúzzuk. A belsejét fa- vagy rozsdamentes késsel, fadeszkán felaprózzuk, majd egy tálba téve eldolgozzuk az apróra vágott, vagy lereszelt vöröshagymával, sóval, őrölt borssal, citromlével és állandó keverés mellett hozzáadjuk az olajat, végül a finomra vágott zöldpetrezselymet keverjük el benne. Ha azt akarjuk, hogy ízben még gazdagabb legyen, apróra vágott paradicsomot keverünk hozzá. Az így kapott padlizsánkrém kenyérre, különösen pirítós kenyérre kenve kitűnő. Erdélyben, egyes területeken hasonló ízesítéssel, majonézzel keverik el a padlizsán húsát.


Padlizsánegyveleg
Padlizsán 0,30 kg

Gomba 0,20 kg

Cukkini 0,30 kg

Zöldpaprika 0,30 kg

Paradicsom 0,30 kg

Vöröshagyma 0,20 kg

Étolaj 0,10 liter

vagy füstölt szalonna 0,20 kg

Só, őrölt bors, bazsalikom, zöldpetrezselyem ízlés szerint
A vöröshagymát megtisztítjuk és 1 cm-es kockákra vágjuk, a felmelegített olajon vagy a kockákra vágott és kisütött füstölt szalonnán átfuttatjuk, majd rátesszük a kockákra vágott gombát, erős tűzön addig pirítjuk, amíg a leve elpárolog, ezután egyszerre tesszük bele a héjával együtt felkockázott cukkinit, padlizsánt és zöldpaprikát, sózzuk, borssal, bazsalikommal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk az előzőekhez hasonló méretűre vágott paradicsomot és készre pároljuk. Vigyázzunk, ne pároljuk túl, lehetőleg minden alkotórész egyben maradjon.
Köretnek adhatjuk, de rizzsel, tésztával egytálételként is fogyasztható. Összetétele tetszés szerint variálható és további nyersanyagokkal is bővíthető. Dúsítható sonkával, sajttal, virslivel, kiegészítője lehet különböző húsételeknek.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Töltött paprika gombával.


THM_0003908718.jpg
Hozzávalók: 8 kicsi vagy 4 nagy tölteni való paprika, 50 dkg gomba, 20 dkg főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 liter paradicsomlé, 2 evőkanál liszt, cukor, olaj, só.

Az apró kockákra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon. Beletesszük a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a leve elpárolog. A kész gombát összekeverjük a főtt rizzsel és a tojásokkal. Ezzel a masszával megtöltjük a paprikákat. A megtöltött paprikákat a cukorral, sóval ízesített paradicsomlében megfőzzük. Amikor megfőttek, kiemeljük őket a paradicsomléből. Miután a paradicsomlét rántással sűrítettük, visszahelyezzük bele a paprikákat, és főtt krumplival tálaljuk.

Krumplis csemege.

THM_0003908714.jpg
Hozzávalók: 2 közepes krumpli, 1 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, só, 1 gerezd fokhagyma reszelve.

Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk és kislyukú reszelőn megreszeljük. A reszelt krumpliba belekeverjük a többi hozzávalót. A krumplis keveréket egy olajjal kikent, előmelegített serpenyőben elsimítjuk. Nagyon lassan megsütjük az egyik oldalát, aztán átfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is.



Cukkini fasirt



Nos, akkor jó étvágyat, eme finomsághoz is.


tn_aid839_20080813081127_432.jpeg
.



A cukkini fasirt gyorsan elkészíthető és
-szerintem-
mindenkinek ízletes étel.


A cukkinit apróra reszeljük és teszünk még hozzá
olyan zöldségeket, amiket éppen találunk a kamránkban.


tn_aid839_20080813081220_371.jpeg

Most a kiegészítőa karfiol.
Tegyünk még bele kaprot is.

Lisztnek használjuk a csicseriborsót.


tn_aid839_20080813081306_891.jpeg


Szórjuk meg hagymamaggal, ami igen ízletessé teszi.


tn_aid839_20080813081338_379.jpeg

Az asafoetida is pikánsá változtatja.


tn_aid839_20080813081414_556.jpeg


Jó alaposan gyúrjuk össze.


tn_aid839_20080813081531_830.jpeg



Formáljunk kis golyókat.

tn_aid839_20080813081505_885.jpeg


Ilyen szépséges, ha kisült.
 
Oldal tetejére