Vegetarianizmusról mindenkinek

1958

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Tünde!

A tegnap előtt írtam de, elvitte az éter! Bejgli volt a hétvégi sütemény /mákos/ az unokám kérésére! Az általad leírt bejgli is ki lesz próbálva mert én szeretem a gyümölcsös dolgokat. Az unokám egyenlőre csak a köleskását eszi meg, de igazából nem szereti a kásákat. Fokozatosan szoktatom olyan ételekre amiket eddig nem evett meg. Olyankor ha nem akar megkóstolni valamit, nem akar enni belőle azt mondja, hogy majd ha nagy leszek akkor fogom megenni.
Lekvárt még csak a finom töltött mézes süteményben evett.
Gyümölcs amit szeret az az alma és a banán.
Italok közül az őszibaracklét és a multit hajlandó meginni.

Ez a kemence hagyományos módon lesz elkészítve. A tegnap pontosítva lett a helye, méretei lerajzolva /tervezve/. Én nyáron agyagedényben főzésre is kipróbálom.
Én nem tudom meginni a kávét, nálunk minden reggel tea és kakaó készül.Kávé instant Omnia van, ha netán vendég jön meg tudjuk kínálni. A lányom nagyon ritkán tejes kávét iszik belőle, Ő viszont a kakaót nem tudja meginni és persze csokoládét is csak fehéret eheti meg, mert megtelik a kakaótól pattanásokkal az arca :-(.

A kertészkedés nekem is nagyon jól esik, és örömmel tölt el.

Fénnyel teli áldott szép napot kívánok.:Kati
 

bablencse

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Kati!
Édes lehet az unokád. Irigyellek érte. Fiú vagy kislány? Remélem sikerül egyre több egészséges ételt megszerettetni vele.
Próbáld ki az én kedvenc változatomat gabonakására: Barnarizst úgy főzöm meg, hogy a szokásosnál több folyadék maradjon rajta. Teszek bele 1-2 evőkanál kókusz tejport (nekem tejcukor allergiám van, de készíthető tejjel is), egy csipet sót. Merülőmixerrel pépesítem. Így egy isteni pudingot kapok. A tetejére fahéjat, mézet, gyümölcsöt, diót vagy napraforgót teszek. Lehet, hogy ilyen változatban az unokád is megkóstolja.
Az én lányom ovis korában szívesen fogyasztotta a turmixokat. Arra gondolok, hogy egy banánturmixba esetleg bele lehet csempészni más gyümölcsöt is.

Eszembe jutott egy történet. Amikor kis iskolás volt a lányom (ma már 22 éves), mindig barna kenyérből készítettem a tízóraiját. Az osztályba nem vitt rajta kívül senki sem ilyet. Gyakran mesélte, hogy a társai kíváncsiskodnak, vajon mit is eszik. Még a tanárok is megjegyezték szülői értekezleten, amitől persze nekem dagadt a mellem. Rendkívül meg voltam magammal elégedve, hogy az én lányom milyen egészségesen táplálkozik. Aztán évekkel később mesélte el, hogy neki mennyivel vonzóbb volt a többiek reggelije, és ha tehette, elcserélte valakivel. Puff....! :cry:

Az én vérnyomásom nagyon alacsony. Gyakran érzek enyhe nyomást a tarkómon és a fejemben, ami egy kávé után elmúlik. Nagy kedvencem még a zöld tea. Nem múlik el nap nélküle. Kakaót csak nagyon ritkán fogyasztok. Már kb. 10 éve leszoktattam magam a cukorról. A kávét, teát is cukor és méz nélkül iszom. 3 éve a férjemet is rábeszéltem, hogy próbálja meg. Azért választottam ezt a megoldást, mert az édesítőszerektől idegenkedem, a cukor pedig amellett, hogy egészségtelen, rengeteg kalória. Azt tapasztaltam, hogy az aromákat sokkal jobban ki tudom élvezni.

Az agyagedényben való sütés, nagyon jól hangzik. Ha lenne nekem ilyen kemencém, még a kenyérsütést is kipróbálnám benne (én már 5-6 éve saját magam sütöm a kenyeret).

Én még nem élvezem a nyugdíj adta szabadságot. 2 műszakban dolgozom, és néha úgy érzem, hogy legszívesebben a 10. emeleten laknék. Sokszor mosolygok a paneles kolléganőimen, akiknek legnagyobb gondjuk, hogy minden nap felmossák a padlót. Persze aztán a másik gondolatom az, hogy nem tudnám elképzelni az életemet petrezselyemzöld nélkül.:D

További szép napot!: Tünde
 

1958

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Tünde!

Négyéves elmúlt február 12.-n. Az anyai nagymamám is február 12.-n született akit én olyan nagyon szerettem /ez kölcsönös volt/. Én sem vagyok nyugdíjas, még csak rokkant sem. Én föladtam mindent, hogy a lányomat segítsem élete útján. Korán megy későn jön legtöbbször mivel több állása van, tanul mindez mellett biológia szakon Szegeden. Nagyon szereti a biológiát, terveiben van a kutatói munka is! Amikor először voltunk a lányommal és a párjával albérletben fél évig akkor a szívem szakadt meg a fáról leszedhető friss gyümölcsökért. Jó érzés volt utána visszaköltözni a saját építésű házba. Majd ezt elvitte a bank, de az élet úgy alakult, hogy a lányom visszavásárolta a párjával, és ekkor született meg már ide Dániel. Egy éves éppen elmúlt amikor az apja állandó veszekedés után hazaköltözött. Ezzel Dániel is megnyugodott és elmaradt az állandó sírása. De eddig kisírta még a felnőtt korra járó könnyeket is.
Ez a ház az anyai nagyszülők házának a helyén van. Nagymamám ránk íratta és Ő volt az első lakója. Itt hunyta le a szemét.
A pince présházba nyílik és ott bent van egy szép spájz amit zöldségek,gyümölcsök ideális tárolóhelye, na meg a polcokon az éppen használaton kívül lévő edények.

Éltem én szűk két évig Budapesten is, akkor ott dolgoztam idős embereket gondoztam, majd albérletbe mentem és Pénzügyi ügyintézői munkakörben sikerült elhelyezkednem. Azt csinálhattam amit tanultam és szerettem. Ebben az időszakban váltam el.

Dániel megszületése után jöttem haza a lányom kérésére. Nagy ház, nagy porta sok munkával, de sok örömet is ad. A volt férjemmel a kapcsolatunk teljesen emberi, a kemencénket is Ő építi már. Remélem, hogy hamarosan tudok képeket tenni fel róla.

Az éjszaka visszatért a köhögés Daninál is és nálam már pár napja, de nekem a torkom is fáj. Szó van arról, hogy a tejet részben elfogjuk hagyni és rizslisztből készítjük a kakaót legalább Dánielnek. A lányom kolléganője mondta, hogy az hasonlít legjobban a tej ízéhez. Ők hasonlóképpen jártak mint mi most.

Teába mi sem teszünk se cukrot se mézet csak friss citrom levét. A kakaóba én egy kevés mézet szoktam vagy semmit. Üdítő italokat is csak ünnepi alkalmakra veszünk.

Kenyeret mindig csak a kutyáinknak veszünk, mi péksüteményt eszünk időnként. De ez nem rendszeres. Én minden reggel frisset főzök, általában saját alapanyagból, és ezt viszi magával a lányom. Ezért én reggelente fél ötkor kelek. Mire fölkelnek kész a reggeli és az ebéd is.

Most kezdett virágozni a cseresznye fánk és az illata csodálatos, az őszibarack virága gyönyörű de az illata csekély. Nemsokára kibontja szirmait a körte fa és annak bódító finom az illata.

Ez a csoda a panelben élő embereknek nem adatik meg. Ők másfajta csodákat élnek meg. Én nem cserélnék velük.

Fénnyerl teli áldott szép napot kívánok.:Kati
 

bablencse

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Kati!
Csak néhány sort írok, mert nagyon hamar eltelik a délelőtt. Már 12.25-kor rohannom kell a buszra, és csak 23.30-ra keveredek haza nap mint nap.
Biztosan nagyon bízol a lányodba, és értelmét látod a munkájának, ha feladtál érte mindent. Szerencsés vagy, hogy ezt megtehetted, én is szívesen maradnék itthon "tyúkanyónak" :D.

A tejről én is azt hittem régebben, hogy "ÉLET, ÉRŐ, EGÉSZSÉG". Nem tudtam elképzelni a napot tejtermék nélkül. Az volt a rémképzetem, ha a férjem nem visz egy fél literes zacskósat a munkába, akkor megbetegszik, vitaminhiányos lesz. Amikor megállapította az orvos, hogy tejcukor allergiám van, rémülten álltam előtte.
- Kérdeztem, most mi lesz, írnak fel valamilyen gyógyszert, ami segít megemészteni a tejet?
-Nem, válaszolta, nem eszik tejterméket, és kész!
-De akkor valamilyen vitaminpótlás???
-Nézze asszonyom, egy állat sem fogyasztja más emlősének a tejét. A tejre kizárólag csecsemőkorában van szüksége az embernek.
Letaglózva jöttem ki a rendelőből. Azóta utána olvastam a témának, és rájöttem, hogy milyen igaza van az orvosnak. A tej számos betegségnek az előidézője. 3 hónapig dolgoztam egy szarvasmarhatelep irodájába. Na, azóta UNDORODOM is a tejtől. Az a rengeteg gyógyszer!!! A higiénia hiánya!!! Fel vagyok háborodva, hogy azokkal a szerencsétlen állattokkal mit tesznek. Minden akörül forog, hogy minél többet tejeljenek. Nem részletezem, mert még belegondolni is fáj.
Ha még egyszer gyermekem születne, biztosan nem adnék neki tejet.
Amennyiben nálad is és a kis unokádnál is panasz van, szerintem is érdemes megpróbálni a tej elhagyását. Én a kész gabonatejeket nagyon drágának találom. Ha időm engedi, barnarizsből készítek, de ami a leggyorsabban megvan, az a zabpehelyből készült tej. Mindig van itthon tejporom is. Abból a kókuszos a kedvencem.
folyt. köv.

Szép napot! Tünde
 

bablencse

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Kati!

Mi egy kis faluban ékünk a férjemmel. A lányom már elköltözött. Dolgozik és mellette főiskolára jár. Az idei évünk szerencsésen indult, mert március közepe óta a férjem Ausztriába dolgozik festőként. Sajnos emiatt nagyon sokat vagyok egyedül. A kertünk hatalmas, mindig van valami, amivel el vagyok maradva, ezért ritkán van sikerélményem. Lelkiismeret furdalásom van, ha leülök pihenni. Nekünk is van számos gyümölcsfánk, de sajnos nem értünk az ápolásukhoz. A férjem gyerekkorában a zöldségek termesztését, és a gombászat szeretetét vette át a szüleitől. Ez is egy kitűzött cél nálam, hogy megtanuljam a gyümölcsfák metszését, permetezését, gondozását. A barack és meggyfáink tele vannak kis növény kezdeményekkel, de attól félek, hogy most is, mint minden évben lehullanak, még mielőtt kifejlődnének. Az alma és körtefáink nagyon kukacosak, a birs minden évben elrohad. Szóval, van mit fejlődnöm. A cseresznyének szedernek, diónak, dobzónak minden évben örülhetünk. Tavaly vettünk mandula és szilva csemetéket.
A héten rengeteg zöldséget ültettem. A zöldborsónak már szép hajtásai vannak.
3 nagy doboz medvehagymát fagyasztottam le. Sajnos az idén még nem készült belőle semmi, mert nem értem rá. Rengeteg pitypangmézet főztem. Alkalom adtán ezt használom gasztroajándéknak, ha vendégségbe megyek. Ezt a képet még tavaly egy mobillal készítettem.
Csatolás megtekintése 1038632E
 

apwbdum

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt mindig meg akartam kérdezni valakitől aki tudja a választ, hogy az éttermek miért gondolák hogy ha valaki vega akkor azért eszik halat( a hal nem hús ) és gombát ???
 

1958

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Tünde!

Az előző szombaton a derekam ment ki így vasárnap csontkovácshoz kellett vigyen a lányom. Pénteken ismét mennünk kellett és teljesen még ha nem is lettem rendbe de már így is csodát tett velem. De pénteken a lányommal is. Egy ősz óta húzódó náthát indított meg és a lányom már egész jól van.

Én a tegnap estére belázasodtam, ami mára még tetőzött. A medvehagymát én nem szeretem. Volt év amikor nekünk is volt, sőt pálinkában is érleltem, de nem tudtam meginni és az unokahúgomnak adtam. Mi az a dobzó meg kellett nézzem és úgy láttam, hogy valamilyen szilva féle ami kerek.A legidősebb diófánk éppen meghal és a többi meg még csemete!!! De azért mindig tudtam gyűjteni, mert én nagyon szeretem, főleg télen. Pitypangot csak ha fáj az epénk olyankor szoktunk kiásni, megmosni és elrágni a gyökerét. Mézek közül én a repce mézet szeretem a legjobban. Itthon folyamatosan van akác és hárs mézünk. Ezt a lányom ősszel szokta beszerezni a kolléga nője által. Nálam is kikelt már a zöldborsó és a tegnap nagyon mérges voltam mert a veteményesünk fölött lévő árpát úgy permetezték, hogy a veteményemet is érte. Jól leszúrtam a traktorost így a második adagot elhagyta és elhúzott. Ő csak rovar ölőszerrel permetezett és nem méreggel!!!
Nem tudom, hogy tényleg ennyire buta, vagy csak tettette. De szerintem az előző verzió! Ti itt valahol a Mecsek környékén laktok??? A medvehagymából következtettem erre.
A gyümölcsfák metszésébe a szomszéd néni vezetett be. Elmondta, hogy ő olyankor mindig beszél a fákhoz. És bizony megszerettem a fákkal való bíbelődést.
folyt.köv....
Most mennem kell!!!

Fénnyel teli áldott szép napot kívánok.:Kati
 

1958

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Tünde!

Az alma és körtefa nálunk hasonlóképpen van de az idei évben már beszereztem a kenőszappant és azzal fogom őket permetezni. De most még egy könnyű permetező kanna beszerzése a nagy feladat. Itt még nem kaptam zöld utat. A régi permetező írtó nehéz és úgy érzem nem bírom el. Egy 16 literes műanyag permetező /háti/ kannát szeretnék. Talán nem is olyan nagy kérés. Az őszibarackfát is kell már kezelni a tafrinásodás ellen. Szilva, meggy és egy dió csemetét sikerült beszereztetnem. Szilva fánk az a kertünk végében ugyan van, de azzal nem vagyok megelégedve.

Lassan mennem kell. folyt. köv.

Fénnyel teli áldott szép napot kívánok.:Kati
 

reveszandi

Állandó Tag
Állandó Tag
Keresem Victoria Boutenko: 12 lépés a nyers étrendig c. könyvét, ha valakinek megvan, megköszönöm, ha megosztja velem!
 

Merwoman

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Mindenki !

Jómagam is átálltam arra, hogy vegetáriánus legyek - igaz még csak egy hete - ,de jól bírom ;-) már nem is kívánom a húst . Semmilyet sem ! Szívesen venném, ha több tofus receptet látnék . Régebben csak úgy szórakozásból csináltam már csak zöldséges főétkeket,de ma már a mindennapjaimat teszik ki. Ilyen volt a cukkini-zabpehely fasírt, juhtúróval töltött gomba,stb.
 

Merwoman

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok !

Mit szóltok eme töltött tökhöz :
A tököt megpucolom kettévágom kimagozom a magok mennek a sütőbe :)
leöblítem és a tenyerembe szóróm a vegetát és átkenem , ez utóbbit óvatosan ne legyen nagyon sós - lerakom pihenni,
majd ,mint a töltött paprikához a töltelék pontosan ugyanazt azt megcsinálom - de nem hússal , hanem szójával -
megtöltöm a tököket, púposra is lehet .
Aztán egy nagyobb ! lábosba belteszem a tököket és kb 1/2 -ig felöntöm vizzel, és abba teszem bele a kaprot. Lassú tüzőn főzőm.
Ha megpuhult, párolodott minden a tököket óvatosan kiemelem és a maradék levet berántom ,de lehet habarni is tefjöllel ! de egy kis tejszínnel megbolondítom ;-) - a tejszín semlegesítheti az ízeket , tehát keveset szoktam , hogy az arányok megmaradjanak - így megkapom a mártást. Tálaláskor ezzel öntöm le a tököket.

Jó étvágyat hozzá !
 
Oldal tetejére