Vegetarianizmusról mindenkinek

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon leült ez a téma, pedig megfontolandó tanácsokat hordoz...
Tudjátok, nagyon nem szeretem, h a növényeket károsítják, eredeti szerkezetüket megváltoztatva...
Biztosítani akarják, h a globàlis beszállítás alatt az élelem megőrizze 'épséges' állagát..

Ilyen a génmanipulált paradicsom is, ami, az 'elvárásoknak megfelelően' gömbölyű, lehetőleg szabályosan, keményebb héjú, ellenáll a hosszú utaztatásnak, nem indul 'ideje korán' romlásnak...
Emlékeztetk a piacok, vásárcsarnokok illatára paradicsom idényben?! Tele volt az illatával, a zamatos - de romlandó - paradicsoméval! Igen, az 1-2 napon belül bizony tönkremehetett, ha 'parlagon' maradt!

Nemrég fotóztam olyan paradicsomot, amin azért csodálkoztam, h megvettem 1 hete, és még mindig nem indult romlásnak.
Paradicsom és magjai.JPG

Kettévágtam a 'golyóbist'.
Akkor ért a meglepetés: ez 2:1-ben termék!
A belsejében csíráznak a magjai!

Ha valaki salátába kívánja felhasználni, ím a csíra is adott!
Hát, elszomorító...és nevetséges, amit a génsebészet végzett vele!
 
Utoljára módosítva:

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.






Szia:)
Kezdésnek 2 link. Az elsőben olvashatsz a vegetarianizmusról, fajtáiról, olyan tudományos megfogalmazásban. A másikban egy honlapot találsz receptekkel, nekem nagyon megtetszett.
Te hogyan viszonyulsz ehhez a témához? Vegetarianus vagy húsevő vagy?
Szeretnék recepteket, honlapokat megosztani veled.
Amennyiben vegetariánus vagy, hogyan küzdöd le a hétköznapokban felmerülő problémákat?
Mindenkit szeretettel várok:)
26 éve vega vagyok, így nőtt föl a gyermekem is. Most láttam a választható listában, hogy ilyen fórum is van. Szuper! Elkezdelek olvasni Benneteket, 52 oldal, de átböngészem!
Minden jót a fórumtagoknak!
 

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó ideig nem jártam föl ide. Most újra itt vagyok. Még mindig eszem húst, de a zöldségeket nagyon szeretem. Foglalkoztat a húsmentes élet, de a kivitelezés nehézségekbe ütközik továbbra is nálam. Viszont hús mentes étel recepteket ill. szénhidrát szegény étel recepteket szívesen begyűjtök, megosztok. Remélem lesz érdeklődő, nem csak a húsevőké a világ :)
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt gondolom, a mi húsmentességünk "sikere" az volt, hogy nem volt senki a szűkebb környezetemben, aki evett volna húst. Ha nagyobb családi esemény volt, akkor persze ott voltak a húsételek is, de akkorra teljesen átálltunk, és a mi kedvünkért mindig volt vegakaja is (amit jelzem, rendszeresen megdézsmáltak a húsosok:)). A fiam a táborokban volt egyedüli, ezért a szakács nénik külön főztek neki, kétszer annyit kapott enni, mint a többiek, mert azt csak neki csinálták. Nagyon élvezte, mert finomakat csináltak a kedvéért. Szerintem annyira sajnálták, hogy azért adtak annyit, nehogy éhen haljon hús nélkül egy hétig :). Végül is felnőtt, és egészséges lett, semmi hiánybetegség. Tejet és tejtermékeket mindig fogyasztottunk, ill. fogyasztunk.
Azt néztem meg, hogy milyen tápanyagokat kaphat a húsból, mit nem fogyasztunk, ha nem eszik húst. Mivel semmi olyan nincs a húsban, ami ne lenne pótolható, elhatározás kérdése volt az egész. A húsok amúgyis nagyon drágák voltak, annyi pénzből lehetett mást venni.
Helyette ettünk sok gombát - biztosan megnyomtuk az ország éves fogyasztási indexét - a svéd gombasaláta, a "natúr" és tejfölös gombapörkölt, a gombás pizza, a gombával töltött tök, cukkini, a juhtúróval töltött gomba, mind kedvenc volt. Néha szójagranulátumból csináltam olyat is, amit szerettem volna megmutatni neki - pl. töltött paprika, káposzta, kolozsvári rakott káposzta, néha pedig egyszerűen elhagytuk az ételből a húsféléket - pl. rakott krumpli, paprikás krumpli, kelkáposztaleves.
Eleinte mindig kívántam feltétet a főzelékekhez, mert tökfőzelék fasírt nélkül ... Aztán ez az igény is elmúlt valahogy, és manapság tökéletesen megfelel nélküle.
Én már nem is tudnék visszaállni, olyannyira, hogy bizonyos elkészítési módokat sem használok, pl. rántani kb. 5-6 éve nem rántottam semmit. Akkor is olyan olaj szag lett tőle, hogy azt mondtam, többé nem.
Ma már inkább csak annyi az evés, hogy jó anyagokból legyen összerakva, és jó íze legyen.
Azért vannak új felfedezések - ilyen a céklafőzelék, amitől átlagember biztosan dob egy hátast, de találtam, kipróbáltam, és tényleg jó (én gyömbért nem tettem bele, mert nem volt otthon).
http://eletmodszer.com/boszorkanykonyha/eheto/fozelekek/ceklafozelek-almaval.html
 
Utoljára módosítva:

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk a legfőbb gond, hogy a gyerek alig eszek zöldséget, se nyersen, se főve. Próbálok becsempészni az étrendbe salátákat, zöldségeket, de nagyon nehéz, nem eszi meg. Kicsi gyerekként is kiköpte. Abban bízok, hogy idővel alakul majd. Rántott zöldségeket nem szoktál csinálni? Vagy tojást nem esztek?
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk a legfőbb gond, hogy a gyerek alig eszek zöldséget, se nyersen, se főve. Próbálok becsempészni az étrendbe salátákat, zöldségeket, de nagyon nehéz, nem eszi meg. Kicsi gyerekként is kiköpte. Abban bízok, hogy idővel alakul majd. Rántott zöldségeket nem szoktál csinálni? Vagy tojást nem esztek?
Rántott zöldségeket sem, már. Régebben ettünk. Tojást eszünk, de nagyon keveset, van úgy, hogy egy 10 db-os nem fogy el egy hónap alatt - az fontos, hogy nekem már nem kell gyereket etetnem. Amikor ő is a háztartás része volt, akkor ettünk, önmagában általában töltve, tükörtojásként, rántottaként ritkábban, bár ez csak így alakult (a gyerek jobban szerette a töltött tojást, picit volt csak hosszabb idő, mint simán főttként tálalni, így megcsináltam).

Sajnos arra nincs ötletem, hogyan lehet rávenni zöldségevésre gyereket, mert az unokaöcsém ugyanilyen volt, és most is ilyen. Majonézzel sok minden lemegy még a gyerekeknél is, de ez nála sem jött be, így nem akarok okoskodni. Azt láttam általában a gyerekeken, hogy ha nagyon sokat foglalkozunk azzal, mit szeretne enni, akkor válogat is, de ez nem kritika, félre ne értsd! Én is megkérdeztem a gyereket, mit szeretne, de egészen piciként nem. Eléggé el nem ítélhető módon, ha valamit nem evett meg, azt elkértem tőle, hogy én szeretném megenni, ha ő nem kéri. Azt látta, ha ő nem eszi meg, akkor megeszi más jóízűen, így inkább megette. Sokat beszélgettünk evés közben teljesen más dolgokról, ezért nem volt központi kérdés a kaja, csak alkalom a közös leülésre, beszélgetésre.

Ezért hozzászokott a nyers céklától, retektől a főtt zöldségeken át mindenféléhez. Az egyetlen volt az oviban, aki megette a káposztasalátát és hasonlókat. Sőt, megette a többiekét is :). Ha pucoltam egy káposztát, mindig megkapta a torzsát (ahogyan én is az édesanyámtól), s ezt ő is valami egészen kitüntetőnek érezte, hiszen azt nem kaphatta más, csak aki kivételezett. Télen nem vettünk primőröket (nem is lett volna rá pénz), hanem pl. nyers karalábét tettem a szendvicsébe. Mindig körbeugráltam, hogy a kaja szép és jó ízű legyen - ezért vettem szendvicssütőt, és mindenfélével töltött párnácskák lettek a szendvicsekből. Ezt vitte suliba.

Lehet, hogy ha Te többet eszel mellette másfélét, gusztusosat, nem kérdezgeted, kér-e, csak Te azt eszed, akkor előbb-utóbb megkérdezi, mit ez, és megkóstolhatja-e. Persze attól is függ, hány éves. A picik, pár évesek még nem látnak át annyira rajtunk :).

Amit nálunk mindig mindenki megevett, az a kínai kel saláta. Semmi fakszni - csak egy közepes kelhez, egy nagy doboz tejföl, sóval, és belevágni a kínai kelt nyersen. Hozzá hagyma - ha lehet póré, nem kell túl hagymásnak lennie, és a pórénak szelídebb az íze. Lehet persze másik hagyma is, csak abból kevesebbet. Újhagymából pedig bele a zöldjét is, mert tele van hasznos anyagokkal (csak nézem, amikor kidobják). Tulajdonképpen ennyi. Összeforgatni, legyen elég tejföl vagy joghurt (ki mit szeret) rajta, ne legyen nagyon "száraz". Mivel paradicsomot lehet kapni, ezért finom is, jól is néz ki, ha 1-2 paradicsomot is belevágunk. Ősszel, télen a paradicsom elhagyható.
Ezt a vagdosós, aprítós bulit pedig lehet együtt csinálni a gyerekkel - esetleg kérd meg, hogy segítsen, mert Te szeretnél ilyet enni (neki nem kell!), de elmaradtál a dolgokkal, vágja föl ezt, aprítsa azt, keverje össze a tejfölt, elég sós e, meózza le (csak a tejfölt nézze meg, zöldség ne legyen benne), keverje össze a kellel, aztán köszönöm. Ennie nem kell, ez a Tiéd, magadnak csináltad, és tényleg ne kínáld meg, ne mondd el az előnyeit, milyen hasznos lenne, ha ő is enne, csak edd meg.

Csak saját maga tud változtatni azon, ami most van, ha erőltetjük, csak dacolni fog. Amúgyis valószínű, hogy elhatározásból nem eszik. Érzi, hogy ebben ő az úr a háznál - hát legyen. Erőszakkal úgysem lehet egy gyereket meggyőzni.
(Ééés egészségedre, mert azt nem tudom mennyi fehérje, magnézium, kálium, kutyafüle van benne, de friss és finom, a hűtőben másnapig tökéletesen eláll, nem esik össze.)
Ha többször kéred a segítségét a konyhában, esetleg ő csinálhat valamit végig, játszhat kicsit (pl. paradicsom szeletelve, zsíradékra serpenyőbe fektetve, pici só, pici bors, pici fokhagymagranulátum, rá egy-egy kisebb sajtszelet, fedő alatt sütni amíg a sajt megolvad), lehet, hogy hamarabb megkóstolja, mintha azt hallja, hogy egyél ilyet, mert ez jót tesz. Gondolom én. Persze ez hosszú menet. Az unokaöcsém gyakorlatilag most, felnőttként eszik már mindent. Ezt is megértük :).
 
Utoljára módosítva:

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Hogy megjöjjön az étvágy - ahhoz talán érdemes megnézni alaposabban egy-egy növény fajtáit. Már írtatok a génkezelt és a falusi paradicsom különbségéről. Vannak még, lennének még hasonló példák bőven. Ha hozzájutunk őstermelői-szerű terményekhez, akkor is érdemes alaposabban körülnézni. Szeretem a burgonyából készült ételeket. De van olyan fajta, amelyiket akkor sem választanám, ha az éhhalál lenne a másik opció, annyira megehetetlen. Pedig én felnőtt vagyok.
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát Kedveseim, íme az én történetem:

Szerettem húst-hússal enni, szó szerint, de talán ez kora fiatalkori kényszerű élelmezés-hiány miatt adta magát, amikortól már magam dönthettem arról, milyen ételeket fogyasztok.
Azt hiszem, rájöttem, ez a fenti hiány nyomott hagyott bennem még, mert mind a mai napig úgy vásárolok, ha betoppan valaki, tudjak akár főtt ételt is hamar elévarázsolni, mert szeretem megvendégelni a hozzám érkezőket. Szóval, származásomból is adódik, aki hozzánk betoppan, valamivel biztos megvendégelem.

Visszatérve a vegetáriánus életmódra:
Októberben volt 6 éve, h egyáltalán nem fogyasztok húst.
Annak, aki fontolgatja a húsfogyasztás elhagyását, azt tanácsolhatom, h mindaddig ne erőltesse, amíg kívánja a húst, v csak rábeszélés miatt enged/változtat szokásain!
Nálam többféle egészségügyi probléma is közrejátszott, és "két lépésben" választottam magam le a húsevésről.
2010 áprilisában kezdtem azzal, h sertés- és a marhahúst mellőzöm.
Aztán ugyanazon év októberében elhagytam a csirke- és a halfogyasztást is.
Hozzátartozik az igazsághoz, h érdeklődési köröm is olyan jellegű, h célszerű volt ezen lépések megtétele:)
Továbbá az is hozzáfűzhető, h el kellene hagynom a tej-tojás-sajt triót is, de ezeket kedvelem, és mind a mai napig fogyasztom is. És ameddig ez így igaz, addig semmi értelme semmiféle teória szerinti étrend változtatásnak.

Aszerint lehet lemondani valamilyen étkezési szokásról, h az az illetőnek szíve szerinti-e! Mert ha nem, akkor "zugiban" mindig fog néhány falatot magának szerezni és titkon elfogyasztani, aminek semmi értelme.
Azt fogyassza mindenki, ami "fogára való"!

A kétkedőknek pedig:
Van egy-egy időszak, amikor pld a lenmagot kívánom. Egy ilyen alkalommal utánanéztem, miért kellhet ez nekem?! Omega3 zsírsavat tartalmaz! Amely a halhúsban van, egyébként! Vagyis a szervezetem jelzett, pont azt kívántam, amit épp pótolni kellett, tehát rá merem bízni magam Belügyminiszteremre!

Jó egészséget Nektek!
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Ahol gyerekként éltem ott a húst főleg a birka jelentette. Nem tudták megetetni velem, felfordult a gyomrom ha megláttam a húst a tálkában. De, valamit nekem is enni kellett, így külön főztek valamilyen főzeléket, többnyire valami gumókból készítették, vagy paradicsomot, paprikát, padlizsánt, csalánt, sóskát, répát, káposztát kaptam rizzsel. Később, mikor nagyobb lettem a nyarakat már itt töltöttem nagymamánál. Nála már volt disznó, csirke, de elég volt ha a hús szagát megéreztem mentem a kertbe répát, salátát, spenótot enni. Meg gyümölcsöt! Itt ettem először almát, meggyet, körtét, szilvát! Azok az ízek, mai napig kedvenc gyümölcseim. Ahol születtem ott a gyümölcsök a különféle bogyók voltak. Elmúltam 60 éves és fogalmam sincs milyen íze van egy húsételnek, nekem valahogy soha nem hiányzott hogy megkóstoljam. Most meg már a vallásom miatt sem vagyok rájuk kíváncsi.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát Kedveseim, íme az én történetem:
A kétkedőknek pedig:
Van egy-egy időszak, amikor pld a lenmagot kívánom. Egy ilyen alkalommal utánanéztem, miért kellhet ez nekem?! Omega3 zsírsavat tartalmaz! Amely a halhúsban van, egyébként! Vagyis a szervezetem jelzett, pont azt kívántam, amit épp pótolni kellett, tehát rá merem bízni magam Belügyminiszteremre!
Jó egészséget Nektek!

Ez a "Belügyminiszter" nagyon klassz!
Nekem napraforgó utáni vágyam van - ezért félkilós, hántoltat, nyerset veszek, aztán megpirítom (két fakanállal, lábosban, serpenyőben, amíg teljesen át nem melegnek a magok, ill. a magokban lévő olaj), és van úgy, hogy egész nap rájárok, alig eszem mást. Magas a magnézium tartalma, és mint kálcium forrás sem utolsó, de azt gondolom, amit írsz, teljesen igaz - bárki azt mondaná: "Egyél szotyit, mert ...magnézium, stb.!" biztosan nem menne - ez tényleg belső kényszer.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Ahol gyerekként éltem ott a húst főleg a birka jelentette. Nem tudták megetetni velem, felfordult a gyomrom ha megláttam a húst a tálkában. De, valamit nekem is enni kellett, így külön főztek valamilyen főzeléket, többnyire valami gumókból készítették, vagy paradicsomot, paprikát, padlizsánt, csalánt, sóskát, répát, káposztát kaptam rizzsel. Később, mikor nagyobb lettem a nyarakat már itt töltöttem nagymamánál. Nála már volt disznó, csirke, de elég volt ha a hús szagát megéreztem mentem a kertbe répát, salátát, spenótot enni. Meg gyümölcsöt! Itt ettem először almát, meggyet, körtét, szilvát! Azok az ízek, mai napig kedvenc gyümölcseim. Ahol születtem ott a gyümölcsök a különféle bogyók voltak. Elmúltam 60 éves és fogalmam sincs milyen íze van egy húsételnek, nekem valahogy soha nem hiányzott hogy megkóstoljam. Most meg már a vallásom miatt sem vagyok rájuk kíváncsi.
Azért ez azt is mutatja, hogy Neked nagyon kivételes családod volt!! Az esetek többségében, csupa jóindulatból, ezt nem engedték volna a szülők, nagyszülők.
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Ahol gyerekként éltem ott a húst főleg a birka jelentette. Nem tudták megetetni velem, felfordult a gyomrom ha megláttam a húst a tálkában. De, valamit nekem is enni kellett, így külön főztek valamilyen főzeléket, többnyire valami gumókból készítették, vagy paradicsomot, paprikát, padlizsánt, csalánt, sóskát, répát, káposztát kaptam rizzsel. Később, mikor nagyobb lettem a nyarakat már itt töltöttem nagymamánál. Nála már volt disznó, csirke, de elég volt ha a hús szagát megéreztem mentem a kertbe répát, salátát, spenótot enni. Meg gyümölcsöt! Itt ettem először almát, meggyet, körtét, szilvát! Azok az ízek, mai napig kedvenc gyümölcseim. Ahol születtem ott a gyümölcsök a különféle bogyók voltak. Elmúltam 60 éves és fogalmam sincs milyen íze van egy húsételnek, nekem valahogy soha nem hiányzott hogy megkóstoljam. Most meg már a vallásom miatt sem vagyok rájuk kíváncsi.
Kedves Beka Holt!
A JóIsten àldja meg drága Nagymamád lelkét, és Téged is, kivételesen rendkívüli családod és gyermekkorod lehetett.
A gyümölcsökről annyit, h nekem a nyarak úgy teltek, h kilószám ettem a szezonális gyümölcsöt, egész nyáron szinte csak azt! Nem kívántam én nehèz ételeket, a gyümölcsleves és a paradicsomleves, no meg a sóskaleves volt a kedvencem.
Fogytam is, rendszeresen, akkor még ez természetes velejárója volt a nyári időszaknak, mert amúgy hízásra vagyok hajlamos.

Jó egészséget Mindenkinek!
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Azért ez azt is mutatja, hogy Neked nagyon kivételes családod volt!! Az esetek többségében, csupa jóindulatból, ezt nem engedték volna a szülők, nagyszülők.
Kedves Beka Holt!
A JóIsten àldja meg drága Nagymamád lelkét, és Téged is, kivételesen rendkívüli családod és gyermekkorod lehetett.
A gyümölcsökről annyit, h nekem a nyarak úgy teltek, h kilószám ettem a szezonális gyümölcsöt, egész nyáron szinte csak azt! Nem kívántam én nehèz ételeket, a gyümölcsleves és a paradicsomleves, no meg a sóskaleves volt a kedvencem.
Fogytam is, rendszeresen, akkor még ez természetes velejárója volt a nyári időszaknak, mert amúgy hízásra vagyok hajlamos.

Jó egészséget Mindenkinek!
Köszönöm!
Nagyon kedvesek vagytok mindketten!

Van egy érdekes történetem
Az egyik Krisna Tudatú baráti házaspár gyereke normális óvodába járt. Anyuka minden délben vitte az ebédet a kislánynak, nem is volt emiatt konfliktusa az óvodával.
De, az egyik óvónéni egy délelőtt megkínálta egy szendviccsel, szerinte a kislány vágyakozva nézte a többieket mikor tízórait kaptak.
A kislány megköszönte, de visszautasította, elővett egy almát és azt ette. Óvónéni értetlenkedett egy kicsit, fogadd el, senki nem fogja megtudni láttam hogy nézted a többieket mikor a szalámis szendvicset ették, azt hittem megkívántad.
- Sajnáltam őket rossz lesz a karmájuk.
Többet semmivel nem kínálták meg.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Beka Holt!
A JóIsten àldja meg drága Nagymamád lelkét, és Téged is, kivételesen rendkívüli családod és gyermekkorod lehetett.
A gyümölcsökről annyit, h nekem a nyarak úgy teltek, h kilószám ettem a szezonális gyümölcsöt, egész nyáron szinte csak azt! Nem kívántam én nehèz ételeket, a gyümölcsleves és a paradicsomleves, no meg a sóskaleves volt a kedvencem.
Fogytam is, rendszeresen, akkor még ez természetes velejárója volt a nyári időszaknak, mert amúgy hízásra vagyok hajlamos.
Jó egészséget Mindenkinek!
Ez jó, mert eszembe juttatta azt, amit nekünk is mondtak: télen hízik, nyáron nyúlik. Mi is "nyúltunk".

A "polipos" kisfiú nagyon aranyos, és teljesen a szívéből beszél (én így éreztem:)). Ez ugyan nem jelenti azt, hogy később sem eszik majd húst, de nagyon kedvesen indokol. Jó volt hallani.

Abban lehet, hogy igazad van, és sugallják neki, bár én nem hallottam ezt, de szinte mindent "sugallunk" a gyerekeinknek. Próbáljuk az értékrendjüket befolyásolni, hogy olyan legyen, amilyennek "lennie kell", amit a környezet elvár, elvár majd tőle. Szerintem, ez nem olyan nagy baj. A kérdés mindig az, hogy mennyire hasznos ez a köz és a gyerek számára. Fordítva, a gyerek és a köz számára.
 
Utoljára módosítva:

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Ahol gyerekként éltem ott a húst főleg a birka jelentette. Nem tudták megetetni velem, felfordult a gyomrom ha megláttam a húst a tálkában. De, valamit nekem is enni kellett, így külön főztek valamilyen főzeléket, többnyire valami gumókból készítették, vagy paradicsomot, paprikát, padlizsánt, csalánt, sóskát, répát, káposztát kaptam rizzsel. Később, mikor nagyobb lettem a nyarakat már itt töltöttem nagymamánál. Nála már volt disznó, csirke, de elég volt ha a hús szagát megéreztem mentem a kertbe répát, salátát, spenótot enni. Meg gyümölcsöt! Itt ettem először almát, meggyet, körtét, szilvát! Azok az ízek, mai napig kedvenc gyümölcseim. Ahol születtem ott a gyümölcsök a különféle bogyók voltak. Elmúltam 60 éves és fogalmam sincs milyen íze van egy húsételnek, nekem valahogy soha nem hiányzott hogy megkóstoljam. Most meg már a vallásom miatt sem vagyok rájuk kíváncsi.
Azt mondd meg nekem, miért van az hogy olyan reakciót vált ki a hús egy gyerekben.
Aki még nem áldozata az előítéleteknek.Nem áldozata a divatnak,a sugallatnak, a világ szokásának.
Van valami tudományosan magyarázható oka?
A saját példán keresztül bővítem:
Küszködtek velem, nem ettem húst,évek kellettek mire rácsaltak.
Olyan módon hogy eljátszották.
-Ne adj neki, ő nem ehet, add nekem!!
-De adok.
- Ne adj!!
És ez évekig ment.
Mire a jóindulatot eljátszottak:
-Na jó adj, de csak picit.
Azt is mindég el akarta csenni apu.

A gyermekem 1.5-2 éves éves koráig ette a húst.
Egyszer csak többet egy falatot se.
Már felnőtt korára darált-féléket igen.
És rántott húst igen.
Van valami tudományosan magyarázható oka?
Hogy egy gyermek elutasítja "felfordul a gyomra"?
 
Utoljára módosítva:

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt mondd meg nekem, miért van az hogy olyan reakciót vált ki a hús egy gyerekben.
Aki még nem áldozata az előítéleteknek.Nem áldozata a divatnak,a sugallatnak, a világ szokásának.
Van valami tudományosan magyarázható oka?
A saját példán keresztül bővítem:
Küszködtek velem, nem ettem húst,évek kellettek mire rácsaltak.
Olyan módon hogy eljátszották.
-Ne adj neki, ő nem ehet, add nekem!!
-De adok.
- Ne adj!!
És ez évekig ment.
Mire a jóindulatot eljátszottak:
-Na jó adj, de csak picit.
Azt is mindég el akarta csenni apu.

A gyermekem 1.5-2 éves éves koráig ette a húst.
Egyszer csak többet egy falatot se.
Már felnőtt korára darált-féléket igen.
És rántott húst igen.
Van valami tudományosan magyarázható oka?
Hogy egy gyermek elutasítja "felfordul a gyomra"?
Nekem, mikor leszoktam a húsfogyasztásról, és beszámoltam mesteremnek örömmel, h nem is kívánom a húst, azt mondta, mert neked - most nem írom ide - olyan vércsoportod van, h nincs is rá szükséged.
A 0-ás vércsoportúnak kell.
Valószínűleg, az érintetteknek, akik később rászoknak a húsra, holott vegetáriánusok voltak, ez is közrejátszik.

Ha megnézed a közösségi "ebédeket" amikor egy cég, v csoportbeli munkatársak mennek valahová akar vacsorázni is pld., rendszerint húsos ételt esznek.
Nekem az az étterem, ahol barmilyen húsos ételt szolgálnak fel, nem alkalmas meleg étel fogyasztásra, mert ki garantálja, h a főétket tiszta olajjal húsmentesen, tiszta edényben készíti el.
Ilyenkor én speciel elfogyasztok egy salátát, vegyeset, v eszek pld egy somlói galuskát, de mindenképp hosszas győzködés kezdődik a többiek részéről, h "egyél már vmilyen 'normàlis' kaját" Szóval, ha belegondolsz, kissé kellemetlen. Szilveszterre, v nagy eszem-iszomra én ezért nem járok.
Aki ezt kerülné, lehet, eszik néhány falatot, s ha ízlett, vissza- v rászokik.
Ez is lehet egy ok.
A lakhelyemen nincs (!) egyetlen vegetáriánus étterem sem.
Viszont, ha Bp.-en járok, osztalytársam keresem fel, aki vegetáriánus étteremben szakàcs, és akkor kóstolok és fogyasztok kedvemre, mert tudom, h ők megfelelő felkészültséggel és húsmentesen főznek!
És ilyenkor sem zavar, h osztálytarsam áttért a Krisna tudatra, s h oda nagyrészt Krisna tudatúak lépnek be falatozni.
Mindenkit tisztelek, nemzetiségtől, fajtól, vallástól és kortól is függetlenül!
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Első válsz ellentmondást szült.a 0 vércsoportra vonatkozóan.
IS az nem egzakt
Azok tanítók válaszai nem tudományosak,hanem ezoterikusak.
Kiemelted nagybetűvel az is szót a hozzászólásomból, mondván, h az is nem egzakt...
És ezoterikát emlegetsz.
Kérlek, áruld el, hol erőltettem bele a hsz-mbe az ezoterikát?!:o

Az IS, amit félremagyaráztál, arra vonatkozott részemről, h:
- vércsoport szerint IS és
- társadalmi előítélet kerülése miatt IS
dönthet úgy vki, h mégis húst fogyaszt.

De ha mindenáron bele akarod látni az ezoterikát, hát lelked rajta!:rohog:
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Nem erőltetted bele és én sem rád mondtam.
Hanem azt a mondatot úgy emlékszem a tanító( mester) mondta neked.
Én arra mondtam hogy nem egzakt!
Az IS szó azt jelenti és még sok más rengeteg minden.Tippelés van.
Vagyis nincsen tudott válasz.
Ennyit jelentett mindössze az üzenetem.
beka írta:
Nem vagyok kutató, nem foglalkozom vele,
Ez pedig azt jelenti nem tudja.És ez egyenes beszéd.
Nincs mindenre válasz, így hát arra sem miért van gyermeknél csömör vagy undor a hústól.
Én csak a jelenséget vettem tudomásul.
Szerettem volna rá egy választ kapni.
Ezt senki nem fogja tudni.
Hogy a gyermekem miért lett 2 éves korára, pontosabban:16 hónapostól 2 évesig. hús szeretőből hús elutasító?
Anyám és aki látta hogy imádta a csirkét, csodálkoztak hogy mennyire eszi.
Arra nincs válaszom, hogy miért fordult hirtelen, csak tipp: Egyetlen rossz falat miatt, ami nem esett jól neki!!
páldául egy 'bőnyeg" vagy ín.Kiváltotta pillanatnyi viszolygást.
Ami 180 fokos fordulatot tett az életében.
Azért merem ezt tippelni mert ezt én is átéltem.
De 8 évesen és emlékszem.
El se merem mondani milyen "élmény" volt.
 
Utoljára módosítva:

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is látom a gyerekeknél a közétkeztetésben - az alsós gyerekek alig eszik meg a húst, nem is a tányérjukra teszik, hanem egy tányérra külön, hogy "ne disznózzák össze" (ezt én írtam így). A felsősöknél nincs ilyen gond - persze nem egyforma mindenki, de az átlag ilyen.
Az okát én sem tudom, de sokszor láttam már - aztán jön a győzködés arról, hogy márpedig kell.

Mindenesetre ez egy aranyos kedvcsináló gyerekeknek:
 
Oldal tetejére