Virágok és fák otthon, - és külföldön

Hilda1949

Állandó Tag
Állandó Tag
A módosit gombot ha megnyomod akkor te is kitudod törölni Anyuci!

Köszike, Andika!
Útmutatásod alapján sikerült kitörölnöm az egészet. De, olyan kedves bíztatást kaptam, hogy meg kell ismételnem...:)

Sziasztok!
Egykoron a Rákóczi út és a Kégl Gy. utca sarkán Székesfehérváron egy idős fényképész kertjét díszítette a Skála birsalmafája. Majd jöttek a nagy bontások, építkezések, amikor törzséhez hatalmas szegekkel ideiglenes kerítésként deszkákat erősítettek.
Vágták, kurtították, de a sors úgy akarta, hogy életben maradt, ott árválkodott: aSkála sarkán, majd a városi kertészek díszítő parkifává fogadták, gondozták. Életét könyvben is megírták. Sokan randavúztak a tövében... - Tudod, találkozzunk a Skála birsalmafájánál... s, mindenki tudta, hol van.
Tavasszal rózsaszínű fehéres virágaival kedves színfoltja volt a városnak. Ősszel hatalmas sárga termései messzire világítottak. Ma hiába keressük, törzsét, ágait szú ette, az idő eljárt felette, a fűrész kioltotta életét....
Halála előtt utolsó fohásza talán cseperedő gyermekéért szólt, mely ott növekedett mellette. Talán Ő hirdeti az utókornak, hogy állt itt egy pompázó birsfa, én vagyok a véletlen főtt sarja! S a jóakartú ember védőkarót is tűzött mellé, hogy olyan nagyra nőhessen mint anyukája. Köszönet érte, ember! Jóságodat, a fák tiszteletét én is meghálálhatom még...
Sorra elmentek a többi öreg fák is.. ők is a közelmúlt nagy vihar áldozatai lettek. Nincs már a Várkörúton, a múzeum udvarán a város legszebb védett vadgesztenye fája. Öreg barna termései, gesztenyéi még valamelyik régi kabátom zsebében lapítva rejtőzködnek...
Nőjj nagyra te kis birsalmafa!!
szerelmes.gif

Mindannyiunk örömére!!
 

Hilda1949

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy virágnak nevezett növény-féleség nevét illetően.
Ma látogatóban voltam egy ismerősnél, és ahogy beléptem a hallba, azonnal megfogott az a valami, ami egy kis vázácskában volt az asztalon. Rögtön szemügyre vettem. Előlről, jobbról, balról, és megállapítottam, hogy olyan mint egy zöld papagáj. A hölgy elnevette magát: - Igen, az is... Apukájának van hasonló, tőle kapta, s azonnal oda is adott belőle kettő darabot.
Amint hazajöttem rögtön vízbe tettem, és lefényképezve elküldöm nektek, hátha ti tudjátok, hogy milyen növény, vagy virág ez a kedves papagáj...
Azt mondta a hölgy akitől kaptam, hogy minden nap új vizet kell adni neki, és a "csőre" mindig legyen vizben. Aztán majd egy idő után kinyilik a "szárnya" és ki fog potyogni belőle a magocska, amit el kell vetni és abból lesz az újabb "madárka".
Küldöm először a több nézetben lefényképezett virág papagájt, és utána az igazit...
kacsint.gif
Tényleg nagyon hasonlítanak...
Kiváncsian várom válaszotokat!!!
 

Vigi1

Állandó Tag
Állandó Tag
A Fa

"Minden növényi jelkép közül ez a legösszetettebb jelentőségű, egyetemes szimbólum. Ősi hit- és mondavilágunkban a fa a folytonos megújulás az örök fejlődés, az élet jelképe volt. Ebben az értemben meséink, mondáink és ősi hitvilágunk fái egyrészt kozmikus jelentőségűek -, mint a világfa az égig érő fa, amely összeköti a három világot, az égbolt északi és déli pólusát, valamint a négy égtájat, amelyeket a fa tövéből erdő négy folyó jelez -, másrészt mint életfát az életet adó anyával azonosítják. E vonatkozásban különös jelentőséget kapnak a gyümölcsöt hozó fák, ezeken belül is az almafák. Az ősi ábrázolásokon a gyümölcsös ágakat az életfával azonosított nőalak tartja a kezében, s a fának - az állatövi jegyek szerint - tizenkét gyümölcse van.


6070.jpg



A lakodalmak ünnepi asztalán központi helye van az életfának, egy édes tésztába burkolt elágazó faágnak, amelyet a termékenységet jelentő almával, dióval díszítenek. Ezt a házassági jelképet ünnepélyesen a vőlegény házához viszik, majd a dúsan terített lakodalmi asztal díszhelyére teszik. Ennek a szokásnak egyébként hiedelmi kapcsolata van a Katalin -, illetve Borbála-napi virágoság-hajtatással.

A fa, annak ága és levele népszokásainkban a termékenységet, a szerelmet, az életet szimbolizálja. Népdalainkban a szerelem levele a fa legtetején terem, az innen leszakított levél a beteljesült szerelem jelképe. A szerelmesek összeboronálásában különös jelentőségük van a zöld leveles ágaknak az alattuk való páros átbújásnak.

A gyermek születésekor az apa fát ültetett, azt a gyermek életfájának tekintették, és féltőn gondozták. Úgy vélték, ha a beteg gyermeket átemelik két ága között, meggyógyul, azaz újjászületik. Ilyen értelemben e fának rontáselhárító erőt tulajdonítottak. Hasonlóan mágikus erőt tulajdonítottak a zöld leveles vagy gyümölcsös ágaknak. József napján például sok vidékünkön szúrták őket a szántóföld sarkába hogy elűzzék a leselkedő rontást gonosz szándékot, és az év jó termést hozzon. Ugyancsak gonoszűző szándékkal erősítették a zöld ágaikat a házak, az istállók ajtajára és ablakára, vagy helyezték el a tisztaszobában, a szentképek mellé az úrnapi megszentelésük után. Tavasszal a pásztorok zöld ággal paskolták meg az embereket, és közöttük hajtották ki a legelőre állataikat, hogy egészségesek legyenek. Zöld ágas felvonulással űzték el a telet is.

A fa letört ága a halált jelképezi. Ennek tulajdonítható például, hogy Somogyban a terhességet elhárítani kívánó asszonyok jártukban-keltükben faágakat tördeltek le. Az Alföldön különös népszokás volt az úgynevezett ágrakás, amikor a halott nyugvóhelyén ágakat vetettek..., az ősi időkben a rítus még abból állt, hogy a szent ligetek, áldozati helyek ágaira áldozati tárgyakat aggattak gonoszűző, egészségóvó, szerencsehozó célzattal. Aligha tekinthetők véletlennek hogy akár mai zarándokhelyeken, szent források, vagy olyan fák környékén, amelyekhez bizonyos csodás jelenségeket fűznek, (például Szűz Mária vagy Jézus megjelenése), ma is hasonló szokásokkal lehet találkozni." H.K.


forest_fire_pictures_sc126.jpg



"...A virág a fa luxusa: csak akkor jelentkezik, ha a fának mindene megvan. Sőt, több is. És akkor ezt meg akarja osztani, és a virágok nyílni kezdenek, illatuk szétárad mindenfelé. A fa így örvendezik az energiájának. Túl sok van belőle, túlárad benne, és szeretné azt megosztani a világgal..." Osho

corda%20con%20moschettoni.gif



typewriter.gif



"Silent Wings" Moonlight & Sunsets - Relaxing Piano Music
http://www.youtube.com/watch?v=E377EvTuA0g


Az Írás azt mondja: "gyümölcseikről ismeritek meg őket" (Mt 7,16), mert a jó fa gyümölcse nem lehet rossz, hanem úgy kell lennie, ahogyan egy másik helyen áll: "ha a gyökér szent, az ágak is azok" (Róm 11,16). János a szent ág, aki szent gyökérből nőtt."
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Sivatagi rózsák

cccc
 

Csatolások

  • Bouquet9283.jpg
    Bouquet9283.jpg
    96 KB · Olvasás: 9
  • Adenium_xerotropic_blog__11_.jpg
    Adenium_xerotropic_blog__11_.jpg
    122.2 KB · Olvasás: 8
  • 189.jpg
    189.jpg
    179.5 KB · Olvasás: 8

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Sárga ibolya

Májusban- júniusban virágzik.Hazánk védett ritkasága.

vvv
DSCN1468%20Viola%20biflora.JPG



.
 

Csatolások

  • Viola biflora 02.JPG
    Viola biflora 02.JPG
    146.1 KB · Olvasás: 8
  • Viola_biflora.jpg
    Viola_biflora.jpg
    134.3 KB · Olvasás: 8
  • i4.jpg
    i4.jpg
    128.3 KB · Olvasás: 7

hangya1944

Állandó Tag
Állandó Tag
Azáleák

A kerti azáleák és rhododendronok a rhododendronok nemzetségébe és az erikafélék családjába tartoznak. A nemzetség fajokban igen gazdag és változékony. A botanikusok kb 9000 fajt tartanak számon. Az intenzív szelekcíós és nemesítői munka eredményeként napjainkban csaknem kb 15.000 fajt ismerünk. A kertészeti gyakorlat egyes fajokat azálea-nak, másokat rhododendron-nak ismer. Mindkét nevet Linné adta és az általa ismert fajokat e két nemzetségbe sorolta be. A későbbi kutatások kiderítették, hogy a két Nemzetség nem különbözik annyira egymástól, hogy két külön nemzetséget alkossanak, így a XIX. Század második felében Maximovicz orosz botanikus valamennyi fajt a rhododendron nemzetségbe sorolta be. Ennek megfelelően a hivatalosan elfogadott név már több mint száz éve a rhododendron, ezen belül az azálea - mint a kislevelű vagy lombhullatók fajták megkülönböztető neve - csak a kertészeti gyakorlatban maradt fenn napjainkig. A rhododendron fajok néhány kivételtől eltekintve az északi félteke növényei. A legtöbb rhododendron faj Kínában, Japánban, a Himalája lábánál, és Kelet-Ázsia egyéb területein honos. Vannak hidegtűrő és trópusi rhododendron fajok. Kora tavasztól a nyár közepéig a színskála valamennyi színében pompáznak.

images
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Papagájvirág

ccccc
Strelitzia_resize.jpg


Nagyon sokszor megfigyelhettük már, hogy a növényeket a
megjelenésük alapján nevezik el.
Ez a pompás papagájvirág - Strelitzia - sem véletlenül kapta
ezt a nevet, hiszen csak rá kell nézni!

cc
papagajvirag.jpg



A virágzási ideje változó, leginkább tavasztól őszig tart.
A virágzatok nagyon hosszú életűek, a tövön hagyva két hónapig, levágva egy
-másfél hónapon át nyílnak.
Ebből adódóan a virágkötészetben is egyre jobban megkedvelik az
emberek, mivel hosszú a vázatartóssága.
A hosszú nyelű kékes-zöld levelek önmagukban is szépek,
de a teljes pompát a virágzáskor éri el a tő.


ccccc
Strelitzia_nicolai.jpg
 

Csatolások

  • Strelitzia.jpg
    Strelitzia.jpg
    65.4 KB · Olvasás: 9
  • 1085234.jpg
    1085234.jpg
    140.5 KB · Olvasás: 9
  • streli01.jpg
    streli01.jpg
    138.7 KB · Olvasás: 9
  • Papagjvirg.jpg
    Papagjvirg.jpg
    83 KB · Olvasás: 8

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Havasi harangrojt

Az alpesi növények úgy fejlődnek, hogy megbirkózzanak azokkal a szélsőséges körülményekkel,
melyek nagy magasságokban érvényesülnek.
A talaj közelében élnek, hogy minél kevesebb szárító, károsító szél érje őket.
A havasi harangrojt, ez a kecses kis virág, túléli a legrosszabb időjárást is,
amely egy vadon élő növényt érhet.
 

Csatolások

  • 2007-03-01-4.jpg
    2007-03-01-4.jpg
    219.2 KB · Olvasás: 8
  • P5100121.JPG
    P5100121.JPG
    161.8 KB · Olvasás: 9
  • P5100117.JPG
    P5100117.JPG
    152.7 KB · Olvasás: 11
  • soldanella%20alpina.jpg
    soldanella%20alpina.jpg
    63.1 KB · Olvasás: 10
  • soldanella_alpina_4a5.jpg
    soldanella_alpina_4a5.jpg
    47.1 KB · Olvasás: 8
  • ALPESI2.jpg
    ALPESI2.jpg
    138 KB · Olvasás: 8

hangya1944

Állandó Tag
Állandó Tag
Kikeleti bangita

Latin neve: Viburnum_X_bodnantese

1933 táján a Viburnum fragrans és grandiflorum keresztezésével állították elő a lombhullató kikeleti bangitát. 1933-ban Edinbourgh-ban állította elő Charles Lamont, a Királyi botanikuskert helyettes vezetője.

Szabálytalan formájú díszcserje. Középmagas, kifejlett korában 200-300 cm-t elérő növény. Normál növekedési eréllyel rendelkezik. Elsősorban a virágzata miatt ültetett díszcserje. Leveleinek színe sötétzöld. Virágai rózsaszínűek, illatosak. Virágzási idő: január-március.

Viburnum_x_bodnantense4.jpg

virága: Bimbóban sötét-, kinyílva világosabb rózsaszínű, igen illatos. 5-<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
><st1:metricconverter alt=
</st1:metricconverter>7 cm átmérőjű bugában. Enyhe téli napokon már karácsony előtt nyílik. Virágzata azonban február-márciusban a legszebb. A virágrügyek fagyállóak, és már fagypont alatti hőmérsékleten is nyílnak. Mínusz tíz fokon a rügyek nyílása elmarad, és csak a legközelebbi fagymentes időszakban folytatódik. A virágképződést a levélképződés követi.


Csatolás megtekintése 468731 Csatolás megtekintése 468732<O:p</O:p

levele: 3-10 cm-es, lándzsás vagy tojásdad, az erek mélyén a levéllemezbe süllyedtek. A levél színe fénytelen sötétzöld, a fonáka halványabb. Az őszi lombszíne mutatós, bronzvörös vagy lilásvörös. Lombhullató.

<O:pCsatolás megtekintése 468765 Csatolás megtekintése 468766
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Liánok

esoerdo.jpg



Ahogy maga a dzsungel, úgy lakói is különlegesek.
Az őserdők mélyén igen különleges növények élnek igen különleges életformában.


kepek_K700202.jpg



Vannak itt fent a fák tetején élő növények, vannak ragadozó húsevő növények és vannak, amelyek 12 év
alatt jutnak el a virágzásig.
Mivel az őserdőben folyamatosan tart a harc a fényért, így néhány növény túljárt a többiek eszén és kihasználták
az erős fákat, hogy fényhez jussanak.
Ezek a növények lettek az epifiták vagyis azok a növények, amelyek léggyökerekkel veszik fel a nedvességet
a levegőből és a fák törzsén magasan fent élnek



spanyolmoha2.jpg



A "társadalom tagjai" a liánok, amelyek behálózzák az egész őserdőt, szinte átláthatatlan az indák szövevénye.
Vannak egészen vékonyak közte, de vannak kar vastagságúak is, sőt akár derék vastagságú liánba is akadhatunk.



IMGP4474%20Yutsun%20river.JPG





Mivel nincsenek rendes gyökereik ezért bár a földről indulnak mégis a fák tetején élnek ők is,
így a növények törzsére és fák ágaira kapaszkodnak fel.
 

Csatolások

  • P5080020.JPG
    P5080020.JPG
    519.2 KB · Olvasás: 9
  • 20070816esoerdo.jpg
    20070816esoerdo.jpg
    129.3 KB · Olvasás: 10
  • picture.jpg
    picture.jpg
    83.3 KB · Olvasás: 9

Hilda1949

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

TEgnap virágkiállításon voltam...
Egy pár fotó - a teljesség ígénye nélkül - kiss
 

Csatolások

  • gróf 144.jpg
    gróf 144.jpg
    112.4 KB · Olvasás: 12
  • gróf 164.jpg
    gróf 164.jpg
    98.9 KB · Olvasás: 10
  • gróf 138.jpg
    gróf 138.jpg
    100.7 KB · Olvasás: 9
  • gróf 035.jpg
    gróf 035.jpg
    96.6 KB · Olvasás: 9
  • gróf 031.jpg
    gróf 031.jpg
    116 KB · Olvasás: 8

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Harangláb

Körülbelül 70 fajuk ismert, sok közülük alpesi növény, amely az északi félteke hegyvidékein fordul elő.

Az apró alpesi növények közül a legkisebb és a legelbűvölőbb ez a kékeslila színű, amelynek az észak-amerikai Sziklás - hegységben van a hazája.

A harangláb egy másik faja a sárga virágú, chrysantha Mexikó és Texas elszigetelt hegyvidékein honos.


És még néhány harangláb
DSCF0068.JPG
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Ágyúgolyófa-Couroupita guianensis

vvvv
Couroupita_guianensis_p3jpg.jpg




c4.jpg



Őshazája Dél-Amerika északi része.
A törzsön a korona alatt sok, levéltelen oldalág fejlődik, rajtuk nagy, rózsapiros virágokkal és
ágyúgolyóra emlékeztető termésekkel.
A fa kb. 35 méter magasra is megnő. Az év folyamán levelei többször is lehullanak.

c1.jpg


A fán szinte egész évben látható a csupasz ágakon virág az „ágyúgolyó” termésekkel együtt.
A virágok éjszaka intenzív, édeskés illatot árasztanak a megporzó denevéreket csalogatva.


c7.jpg



A termések kb. 15-24 cm átmérőjűek, kemény a héjuk, a terméshús kásás, benne sok a mag.
Többnyire parkokban látható.
A termése emberi fogyasztásra nem alkalmas.


c8.jpg


.
 

Csatolások

  • Couroupita%20Guianensis.jpg
    Couroupita%20Guianensis.jpg
    484 KB · Olvasás: 8
  • 7876934.jpg
    7876934.jpg
    280.5 KB · Olvasás: 9
  • Couro3.jpg
    Couro3.jpg
    165.8 KB · Olvasás: 8
T

TH6777

Vendég
;)
 

Csatolások

  • imagesCA3AYXJG.jpg
    imagesCA3AYXJG.jpg
    11.8 KB · Olvasás: 8
  • imagesCAV8CPX5.jpg
    imagesCAV8CPX5.jpg
    8 KB · Olvasás: 8
  • imagesCAWBQ3BB.jpg
    imagesCAWBQ3BB.jpg
    10.4 KB · Olvasás: 9
Oldal tetejére