Waldorf pedagógia

anginika témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2007 November 16.

 1. Bulcsú3

  Bulcsú3 Állandó Tag

  "Erre hivatkozva fedik el a Waldorf iskolákban tanító pedagógusok saját tehetetlenségüket, azt, hogy nem tudnak fegyelmezni, nem tudják a kamaszkor szélsőségeit kezelni."

  A poroszos iskolában, ahol az osztályzatot használják a fegyelmezésre, ott nem tehetetlenek a pedagógusok????

  Elszomorító az összes írás, ami Ildikótól érkezett Waldorf témában!! Dilettáns, homályos és nagyon következetlen!
   
  macleod kedveli ezt.
 2. Babyface90

  Babyface90 Állandó Tag

  Sziasztok!Én pedagógiából írtam a dolgozatomat a Waldorf-módszerről.Beszélgettem óvónőkkel.Elméletileg jónak tűnik,a gyerek életkori fázisaira épül a tanítás.Szerintem kötetlenebb mint egy hagyományos típusú iskola/óvoda.Nincs osztályozás,ezért nehezebb az iskola végén megítélni szerintem,hogy ki ilyen mértékben fejlődött.
  Egy ismerősöm gyermeke ilyen iskolába járt,szerinte "öntörvényű hülyét" akartak képezni a gyerekéből.Hát nemtudom,elvileg az életre készíti fel a gyerkeket,hogy megbírkozzanak majd a nehézségekkel,az akartot fejlesztik,érzelmeket.De nekem is van egy olyan érzésem,hogy mostanság azért ennyire felkapottak ezek az iskolák,hogy tényleg olyan embereket neveljenek akik elhisznek mindent ,ha valaki azt mondja nekik hogy jó lesz.Hisznek a reklmáoknak.Mert ilyen emberek kellenek a jövőnek,aki "konzumidióta" ,elhiszi ami van,nem gondolkodik.Így könnyebben rá lehet szedni valamire.
  Köszönöm hogy kifejthettem a véleményem.

  :DBabyface
   
 3. hoter

  hoter Állandó Tag

  Elmondva nagyon szép és jó a tanítási módszer, tapasztalatból tudom, hogy a gyakorlatban már semmi sem olyan szép és jó. Mi menekülőre fogtuk a dolgot.
   
 4. astra78

  astra78 Állandó Tag

  Waldorf jó?

  Üdvözlet Mindenkinek!
  Érdekes dolgokat hallottam a módszerről. Egy kicsit idegen a hétköznapi megszokott rendszertől. Kérdés, hogy be lehet-e illeszkedni a "normál" iskolába utána.
   
 5. dolphin3

  dolphin3 Vendég

  Én is sokat gondolkoztam ,hogy melyik iskolát válasszam a fiamnak.A hagyományos iskola mellett döntöttem és attól
  függetlenül,hogy körültekintő voltam mégis ha gyerekek viselkedését összehasonlítom fejhosszal vezetnek a waldorf
  diákjai.
   
 6. zsuzsi7

  zsuzsi7 Állandó Tag

  Üdvözlök mindenkit!

  Én egy hagyományos oviban dolgozom. Olvastam az adventi spirálról. Nagyon tetszik, de keveset tudok róla. Szeretném , ha valaki írna róla egy-két szót.
   
 7. Erika198686

  Erika198686 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Én a Waldorf - iskoláról írtam a szakdolgozatomat.
  Talán kicsit jobban beleláthattam, nekem tetszik. Mint mindennek, ennek is vannak előnyei meg hátrányai is. És hogy olyan körülmények között vannak amiket ti is írtatok, az azért van, mert ezt az állambácsi nem támogatja úgy mint az állami iskolákat... Minden tiszteletem a magániskoláké, volt szerencsém 1-ben tanítani is, bár az nem Waldorf volt. Az ilyen iskolák vezetőinek, dolgozóinak legalább különös elhivatottságuk van, és szolgálatrakészek egy bizonyos cél érdekében ebben a mai fejetlen világban.
   
 8. Lissi

  Lissi Új tag

  Indulás

  Tudja valaki hogyan lehet egy városban elindítani egy Waldorf óvodát?...majd iskolát? Mik a feltételei és a lépései? Már 12 gyerek lenne, és még csak egy hónapja foglalkozunk a kérdéssel. sztem többen is lesznek. Előadást is hallgatnánk erről, kit hívjunk el? Nagyon hálás lennék minden segítő válaszért!!
   
 9. velkimama

  velkimama Állandó Tag

  Barátaim gyerekei waldorf iskolába járnak. Láttam a füzeteiket, azok gyönyörűek. Minden évben előadnak osztályszíndarabot, az ötödikeseknek rendeznek ókori olimpiát. Elsőben akkor kapnak színes krétákat, ha előtte horgoltak maguknak tolltartót, amiben majd tarthatják. A szorzótáblát ugróiskolázás közben gyakorolják.
   
 10. velkimama

  velkimama Állandó Tag

  adventi spirál

  Mi fenyőágakat szoktunk spirál alakban körbe tenni, középre egy betlehemet állítunk. A betlehem mellett egy nagy gyertyát gyújtunk meg. Előkészítjük a gyerekek gyertyáit. Ezek fenyőfagyertyák egész almákba állítva.(Az almát fogva nem csepeg a kezükre a viasz, és letéve megáll.)Besötétítjük a termet és énekelni kezdünk. Az ének alatt elindul az első gyerek a spirálúto a betlehem felé. Ott meggyújtja a saját gyertyáját a nagy gyertyáról, leteszi a spirál mentén, és visszasétál. Utána indul a következő gyerek. A végén spirál alakban világítanak a gyertyák, és a fénytől kivilágosodik a terem.
   
 11. napinter

  napinter Állandó Tag

  A mi gyerekeink Waldorf suliba járnak, nagyon jók a tapasztalataink nekünk, mint szülő és a gyerekeknek egyaránt.
  Mi érdekelne egész pontosan?
  Szeretettel
  Nóra
   
 12. heca

  heca Állandó Tag

  Én semmi jót nem tudok mondani róla és a kollegák sem.
   
 13. marchello

  marchello Állandó Tag

  Sziasztok!

  Én tegnap voltam az itteni Waldorf iskola bemutatkozóján. Érdekes volt az előadás, vannak jó mozzanatai a dolgoknak, de nekem is vannak fenntartásaim. Mi van, ha valami oknál fogva nem tudom a tandíjat fizetni és vissza kell vinnem normál iskolába?
  Elmondták, hogy írni és olvasni 3. év végére tanítják meg a gyerekeket. 1-ben csak a nyomtatott nagy betűket, 2.-ben a nyomtatott kis betűket tanulják, és csak 3.-ban kezdenek írott betűkkel foglalkozni.
  Ami azt jelenti, hogy minimum 4.-ig nem tudom máshová vinni.
  Különben vannak nagyon jó elemei a módszernek, amit ki is próbálok majd itthon a fiammal.
  Egy kérésem lenne. Egy aranyos kis mondókát mondtak az előadáson, amit sajnos nem ismertem. Ha valaki megosztaná velem, nagyon örülnék. Szú manócska volt a címe és mozgással együtt mutatták be nekünk.
   
 14. Nokky

  Nokky Állandó Tag

  Neveléstörténet: Waldorf pedagógia
   
  MaryAnn33 és Ditta 25 kedveli ezt.
 15. selenor

  selenor Állandó Tag

  waldorf

  Kolléganőm 3 gyermeke járt Waldorf iskolába. A legkisebb most fog érettségizni. Mindannyian jól indultak az életben. A nagy szabadság mellett önállóságra, :p szociális érzékenységre nevel.:p


   
 16. selenor

  selenor Állandó Tag

  A Waldorf tényleg a te szóhasználatoddal: öntörvényű gyerekeket is fogad. De vannak ott tanulási nehézségekkel küzdő, lassabban haladó, magatartási zavaros, és teljesen átlagos gyerekek is!
   
 17. selenor

  selenor Állandó Tag

  Ami tetszik benne, hogy személyiség központú, egyéni bánásmódú pedagógia, a közösségi életbe beépítve.
   
 18. selenor

  selenor Állandó Tag

  Az általad öntörvényű gyereknek nevezett tanuló az évek alatt eljut odáig, hogy önálló és tartalmas tanulásra legyen képes! A felsőbb években komoly megmérettetésekre kerül sor, amit szintén egyéni ritmusban és módon érnek el.
   
 19. selenor

  selenor Állandó Tag

  Nem Waldorfos pedagógus vagyok, de sok jó oldalát ismerem.
   
 20. napinter

  napinter Állandó Tag

  Ha nem is konkrét hozzászólás, de talán mindenki számára érdekes lehet ezzela témával kapcsolatban az alábbi könyv:

  Jakob Streit: Nevelés, iskola, szülői ház és a Steiner pedagógia

  Ha esetleg valakinek megvan elektronikusan, legyen szíves rakja fel, előre is nagyon köszönöm!
  Szeretettel
  Nóra
   

Megosztás