Zuckerberg víziója a jövőről

Ha valaki olvasta Ernest Cline Ready Player One című könyvét, vagy látta a 2018-as adaptációt, a műben szereplő Oasis alapján könnyedén el tudja képzelni, mi az, amit Mark Zuckerberg szeretne a Facebookkal művelni.


A Verge-nek adott interjújában beszélt a vezető arról, hogy a közösségi hálózatot metaverzummá tervezi alakítani, amelyben lényegében élni lehet. A metaverzumról korábban már írt az Index. A kifejezés az 1992-es Snow Crash című Neal Stephenson-műből származik. A cyberpunk író egy olyan, a felhasználók által meghatározott immerzív virtuális világot képzelt el, ahol az emberek mindennapjaik során kapcsolatba tudnak lépni, ezen keresztül folyik a gazdasági élet, játékokat játszhatnak, lényegében megtehetnek bármit, amit a való életben is. A képernyőn keresztül történő passzív befogadást viszont felváltja a metaverzumban az aktív részvétel, amelyhez AR/VR-eszközöket használnak.


Ezekre feküdne rá a Facebook is. A közösségi óriás állítólag még idén piacra dobja az EssilorLuxottica tulajdonában álló Ray-Ban céggel közösen fejlesztett okosszemüvegét. Márciusban írtunk róla, hogy a Facebook 2,3 milliárd dollárt költ az Orion kódnéven futó eszköz fejlesztésére, amely az okostelefont is kiváltaná.


Ha elkészül az Orion-szemüveg, ezen keresztül telefonhívásokat bonyolíthatna le a felhasználó, élő közvetítéseket nézhetne, a környezetét és életét meghatározó információkat látna rajta. Hasonlót akart a Google is a Google Glassból, amelyet szintén a Luxottica közreműködésével fejlesztettek.


Zuckerberg szerint ha a termék sikeres, az utat nyithat a teljes kiterjesztett valóság, a metaverzum felé, írja az Engadget. Az alapító víziója szerint a Facebook a jövőben egy olyan megosztott, élhető platformmá fog átalakulni, ahol különböző közösségi élmények között teleportálhatnak a felhasználók a VR- és AR-eszközökkel. Zuckerberg úgy gondolja, az embereknek nem a világító képernyőkön keresztül kellene interakciókba lépniük egymással, hanem 3D-s módon.


A metaverzum koncepciója mint élhető online világ, ahol dolgozni, kereskedni, szórakozni lehet, már évtizedek óta ismert, de a Szilícium-völgyben az elmúlt pár évben lett felkapott téma, látva a metaverzum működéséhez hasonló elvre épülő Minecraft, Roblox és Fortnite játékok átütő sikerét. A Microsoft cégvezetője, Satya Nadella a negyedéves záróértekezleten például egy vállalati metaverzumról beszélt.


A Facebook számára a metaverzum több mint egyszerű hóbort.

A közösségi óriás tervei között már a kezdeti szakaszban szerepelnek a reklámok, amelyeket a metaverzumban lógó (vagy dolgozó) emberek látnak majd. A célzott reklámok alapjául szolgáló adatmennyiség beszerzéséhez pedig a VR- és AR-eszközök tökéletes segítséget nyújtanak. Egy ilyen eszközzel a felhasználóról jóval több és részletesebb információ gyűjthető be, ami az ebből élő Facebooknak aranybánya lenne.


A mobilon vagy böngészőben megnyitott Facebook látja, mire kattintunk, mit kedvelünk, mit mennyi ideig nézünk. Egy AR- vagy VR-eszköz ezek mellé képes lenne adatokat gyűjteni arról is, miként viselkedik a felhasználó, merre néz, merre megy, milyen reakciót váltanak ki belőle egyes ingerek – mondta a BBC-nek Verity McIntosh virtuálisvalóság-szakértő.


A McIntosh által felvázolt opciókat pedig alátámasztják Zuckerberg szavai. A Facebook-vezető állítja, üzleti modelljük nem a drága hardver árusítására fókuszál, hanem arra, hogy minél több embert ki tudjanak szolgálni minél elérhetőbb árú termékekkel. Minél több embert ér el, minél többen regisztrálnak és lépnek be a vizionált metaverzumba, annál jobban segítik a virtuális világ gazdaságának létrejöttét és működését – mondta Zuckerberg.


A Facebook a metaverzum egyszerűbb formájával már foglalkozott a 2019-es Horizon-projekt során, amelyben az Oculus szemüvegeken keresztül egy rajzfilmszerű világban találkozhattak és léphettek egymással interakcióba a felhasználók. Emellett a cég a kiterjesztett valósághoz hordozható kijelzőt és okosórát is fejleszt állítólag, ezekről egyelőre konkrétumok nincsenek. De ha megjelennek, és olyan sikerük lesz, mint az androidos készülékekből Facebook-telefont varázsoló Home-nak, akkor egyelőre nem kell aggódnunk amiatt, hogy két év múlva a posta helyett a metaverzumba kell mennünk a csekket befizetni.

Virág Dániel

39185617_2cccca36ec7b8d66d48a423f22b70cbc_wm.jpg
 
Már el is képzelem a WC-n ülő VR szemüveges,szondatáplálásos okostelefonos semmit csinálni nem akaró kikötözött embereket amikor apu anyu nem fizeti tovább a szolgáltatást és 72 óra múlva még mindig "nincs kapcsolat" Kein Signal" és egyebek jelennek meg a kijelzőn.:D
Sok az a 72 óra! Fél nap és rácsos ágyból ordít internet után!
 
Sok az a 72 óra! Fél nap és rácsos ágyból ordít internet után!
*
Így van. Többször azt látom, hogy fiatalok ülnek egymással szemben, s egymásnak írnak... Sőt házaspárok a Facen mondják el, - írják le, hogy mennyire szeretik egymást. Képtelen vagyok megérteni, miért nem lehet ezt egymásnak ölelve, kedveskedve elmondani, pár csók kíséretében? Továbbá naponta látom, anyukáknak a fülére nőtt a telefon, kezükben húzzák-vonják maguk után a gyereküket, aki(k) különböző kérdésekkel "zaklatják" az anyát. Mint ahogyan, anno' én is megtapasztaltam, hogy miért süt a Nap? Miért visít a mentő- rendőr autó stb. - Az anya mit mond? Haggyál békén, fogd be a szád, ne zaklass. Látod, hogy telefonálok! - No itt a baj, az emberek teljesen elidegenednek egymástól... Elég sötét a jövő. Valaha vacsora közben beszélték meg a családtagok a napi eseményeket, problémákat. Segítették egymást, vagy jókat nevettek, megtörtént eseményeken. No ez a már a múlt, sok családnál. A vacsorát a tévé előtt ülve költik el, v. ha asztalnál, akkor is evés közben a telefont nyomogatják. Hang egy szál sem, csak a billentyűk hangja... Rettenet.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,743
Tagok
615,333
Legújabb tagunk
canoon
Oldal tetejére