Rejtélyek, furcsaságok, talányok

kozbenjaro

Állandó Tag
Állandó Tag
"Minél magasabbra mászunk egy hegyen, annál távolabb látunk, s annál mélyebbre zuhanhatunk.
Biztosabb, ha lenn maradunk, s ott is négykézláb mászunk - de akkor a kilátás is ennek a helyzetnek fog megfelelni." :razz:
(Thorwald Dethlefsen)

kösz a sok érdekességet
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
narmer_paletta.jpg


Az úgynevezett Narmer palettán látható hosszú nyakú állatokról azt mondják,hogy zsiráfok.Az a probléma ezzel,hogy míg a táblán szereplő többi lény,így például a szarvasmarha,teljesen hasonlít az eredeti állatra,addig a "zsiráfok" szinte egyáltalán nem hasonlítanak a mi általunk jól ismert szavannalakó hosszúnyakúra.....​

Ehhez találtam:
"Egyiptom lakói kétségkívül kitűnő természetmegfigyelők voltak, alkotásaikban bámulatraméltó művészettel örökítették meg hazájuk növény- és állatvilágát. Típusokat alkottak, a szentnek tartott növény és állat legjellegzetesebb vonalait nagyszerű meglátással kiemelve s e típusokhoz (lótusz, szkarabeusz, Ureusz kígyó, Nekhebet keselyű) évezredeken keresztül ragaszkodtak. Művészetüknek is, vallásuknak is természetszemléletük volt az alapja, azonban művészetüket számos vonatkozásban alárendelték vallási felfogásuknak.
Az ókor első, művészileg teljesen kifejlett kővésői az egyiptomiak voltak."
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
8000 éves pár

Nyolcezer évvel ezelőtt élt és összeölekezve eltemetett pár maradványaira bukkantak a régészek Törökország délkeleti részén - számolt be a szenzációs leletről egy helyi napilap.
s.gif


A "szerelmesekre valló pózban" elhantolt emberpár sírjára munka közben véletlenül akadt rá egy török régészcsoport a Hakemi Use feltárási területen, amely Diyarbakir tartomány Bismil kerületében fekszik.

Becslésük szerint a maradványok 8000 évesek lehetnek, ami azt jelenti, hogy a tavaly Veronában talált és eddig a legidősebbnek vélt "Rómeó és Júlia" párnál is mintegy ezer évvel korábban éltek a törökországi szeretők.

szerelmi.jpg
"
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
cserép kiscsizma

Ki tudja, hátha valamihez köthető:

"Cserép kiscsizmát találtak a régészek a vucedoli ásatásoknál Kelet-Horvátországban, a Duna jobb partján. A lelet az időszámítás előtti 2400 és 2800 közöti időkből való.
cserepes.jpg
A horvát rádió és televízió híradása szerint Jacquelina Balen, a feltárást vezető régész elmondta, hogy a csizmácskán ugyanolyan ornamentika van, mint a Vucedolban, 1897-ben kezdődött feltárásoknál talált galambon. A fekete, égetett agyagból készült madáron fehér hullámvonalas rovátkák láthatók, és ez a kerámia máig Vukovar jelképe.

A vucedoli kultúra - amely az időszámítás előtti 2400-2800-as évekre tehető - Kelet-, Közép- és Dél-Európa egy részén virágzott. Ennek a mai kelet-szlavóniai vidéknek ókori lakói főleg állattenyésztéssel foglalkoztak.

A régészeti terület a dél-magyarországi határtól Bosznia-Hercegovináig húzódik..."
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
ókori számítógép

189670488_5233f87a6e.jpg


Komoly bizonyíték arra nézva,hogy az antik rómaiak,és a 2000 évvel ezelőtti világ jóval fejlettebb volt,mint ma azt hisszük,és összehasonlíthatalanul magasabb szinten állt az ókori római állam technikai szintje,és annak birodalma,mint az utána következő középkor évezrede.Mindez a tudás sajnos a római impérium bukása után majdnem teljesen elveszett,és csak a 15. század után fedezték fel újból.
Amennyire történelmi ismereteink tudni engedik, az ókorban nem használt az emberiség semmiféle komoly segédeszközt bonyolultabb számítások elvégzéséhez. Az abakusz tökéletesen megfelelt a hétköznapi élet által támasztott kihívások legyõzésére, sõt különbözõ típusai a magasabb matematikai mûveletek elvégzésére is beváltak. Mûködniük is kellett, mivel nem volt más eszköz; legalábbis ezt hittük az elsõ, 2100 éves, asztronómiai számítógép felfedezéséig.

1900 húsvétja táján egy Elias Stadiatos nevû halász Antiküthera kis szigete környékén tengeri szivacsokat gyûjtött, amikor felfedezett egy ókori hajóroncsot a tenger fenekén. Amikor felszínre jött, értesítette a hatóságokat, és ezzel szerepe a történetben le is zárult.
Az athéni régészek megállapították, hogy egy szerencsétlenül járt kereskedõhajóról van szó, amely valamikor Kr.e. 87. környékén süllyedhetett el. Azonnal megkezdték a mûemlékek kiemelését, rengeteg vázát, szobrot és egyéb használati eszközt sikerült felszínre hozni 1901 szeptemberéig, ám ekkor a mentés nehézségei és a megfelelõ búvárfelszerelések hiánya miatt abbahagyták a munkát. A kiemelt leleteket katalogizálták, de nem igazán fordítottak gondot mibenlétükre, így kerülhette el a felfedezést az a négy darabra tört tárgy, ami a kutatóknak jelentõs fejfájást okozott a késõbbiekben.

Csak két év múlva került a különös lelet Spyridon Stais neves görög régész kezébe, aki óvatos munkával megtisztította azt, és csodálkozva fedezte föl, hogy fogaskerekek garmadájából áll a tárgy. Ez lázba hozta a tudományos világot, mivel némelyek a Philoponusz által Kr. u. 625-ben leírt asztronómiai eszközt vélték felfedezni a tárgyban. Ám azonban nem nyílt lehetõség az azonosításra, így félretették egy múzeumi pince sötét polcára, ahol is közel fél évszázadig porosodott (csak zárójelben jegyzem meg: ezek szerint senkinek nem ütött szöget a fejébe, hogy amikor Philoponusz megírta ominózus szövegét, ez a tárgy már több, mint 700 éve pihent az elsüllyedt hajó rakterében a tengerfenéken).
1951-ben került Derek de Solla Price professzor kezébe a lelet, aki minden lehetséges vizsgálatot elvégzett rajta. Õ jött rá elõször, hogy tulajdonképpen egy csillagászati segédeszközt tart a kezében, máig is együtt emlegetik nevét az antikytherai lelettel. Aztán a technika fejlõdésével egyre többet lehetett megtudni errõl a rejtélyes tárgyról, így például az 1970-es években röntgennel is átvilágították (ne feledjük, közel 2000 évet töltött a tenger felszíne alatt ez a rendkívül összetett réztárgy, szétszedni teljességgel lehetetlen), így tudtak meg adatokat a belsõ szerkezetérõl.
1980-ban látta meg Richard P. Feynmann Nobel-díjas fizikus az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban kiállítva, és az elsõ gondolata az volt, hogy ez csak valami szélhámosság lehet. Tudjuk, nem az volt. Ez a találkozás új lökést adott a kutatásoknak.

Az 1990-es években Londonban lineáris tomográffal vizsgálták - ez az eszköz lézerrel rétegenként tapogatja le a céltárgyat -, és egy angol mérnök, John Gleave az eredmények alapján megépítette az ókori számítógép pontos mását.
Vegyük szemügyre közelebbrõl is ezt a rejtélyes leletet! Pontosan 32 fogaskerék alkotja, és belefér egy 32x10x16 centiméteres fadobozba, a doboz frontoldalán valószínûleg számlapok, mutatók voltak. A készülék segítségével nyomon lehetett követni az akkoriban ismert öt bolygó mozgását, a napkeltét és napnyugtát, a különbözõ holdfázisokat, napéjegyenlõségeket, a Hold és a Nap aktuális állását. Nyilvánvalóvá vált, hogy a szerkezet megalkotói tizenkét, harmincnapos hónappal számoltak, de egy másik skála ehhez hozzátett öt napot, így lett egy év 365 nap.

Kijelenthetõ tehát, hogy több, mint kétezer év távolából egy mechanikus asztronómiai számítógép került a tudomány boncasztalára. A lelet teljesen egyedülálló, mivel az elsõ fogaskereket használó mechanikus óra több, mint 1500 év múlva készült el. A szerkezet azonban még tartogat meglepetéseket. Az összeállítás a mai differenciálmûvet idézi, és ez a szerkezeti felépítés az 1900-as évek elõtt még csak ötletként sem merült föl senkiben (1575-ben Leonardo da Vinci leírt ugyan egy hasonló technikát, melyet meg is építettek, de az meg sem közelítette az antikytherai lelet precizitását).

Természetesen felmerült a „Földön kívüli eredet", de elvették, mivel a Naprendszerbõl csak a szabad szemmel látható öt bolygó követhetõ nyomon a készülékkel, a feltételezett földönkívüliek pedig nyilván tisztában kellett legyenek naprendszerünk teljes létszámával. Ezen elmélet kizárása után viszont a tudományos életnek még csak ötlete sincs, hogy miért nem maradt fenn írásos emlék a tárgyról, és hogy kik, hol, hogyan, mikor készíthették ezt az ókori számítógépet.
aurum.blogol.hu/?d=2007-7
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
2000 éves lencse

a 2000 éves géppel csiszolt lencse

2003-8-9-638-2003-2D8-2D7-2Dancient-5Fglass-5F1-2D-2Dss.jpg


a lencse 2

2003-8-9-638-2003-2D8-2D7-2Dancient-5Fglass-5F3-2D-2Dss.jpg


a lencse1

2003-8-9-638-2003-2D8-2D7-2Dancient-5Fglass-5F2-2D-2Dss.jpg

Ilyen technikával készült lencséket csak a 16. század óta ismerünk....A lencsét olyan precízen csiszolták meg, ami csak géppel lehetséges. Géppel csiszolt lencséket csak a 16. század óta tudunk készíteni.... ez is tehát a római világ fejletségének bizonyítéka... Egyébként a lencsét Kis-Ázsia partjainál találták, és körülbelül 2000 évesek lehetnek. Mondjuk vannak feljegyzések hasonló dolgokról, mert ahogy a római történetírok megemlítik, Néro császár a cirkuszi játékok ideje alatt mindig csiszolt gyémántokkal, és kristálylencsékkel hozta közelebb a szeméhez a láttotakat... vagyis magyarul egyfajta szemüveget viselt.
http://aurum.blogol.hu/?d=2007-7
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Máltai vonalak

A titokzatos máltai vonalak3

13621.jpg


A titokzatos máltai vonalak2

91799.jpg


A titokzatos máltai vonalak1

64801.jpg



Málta egy apró sziget a Földközi-tengerben.Senki sem gondolná,hogy ez a kis sziget milyen hatalmas rejtélyeket tartogat a régészek,és minden archeológia iránt érdeklődő ember számára.Egyrészt ezen az apró földdarabon valaha(cirka 6-7000 éve)egy nagyon fejlett,és kiemelkedő megalitikus civilizáció virágzott,másrészt pedig azok az általuk emelt építmények még ma is ámulatba ejtenek mindenkit,aki a szigetre téve a lábát a tekintetét végigpásztázza az ismeretlen múlt homályába,és ködébe vesző fenséges kőépítményeken....Namost az az időszak,mikor Málta a virágkorát élte nagyon messze van,és nem is sokat tudunk róla.Azokban a messzi évszázadokban egész Európát egy különleges civilizáció hálózta be,ami kitermelte azokat a hatalmas kőkolosszusokat,amiket ma menhirekként,dolmenekként ismerünk.Stonehenge,és a Spanyolországtol a Balkánig terjedő hatalmas,és erős ősi kőépítmények az ő műveik.Franciaországban például ezrével sorakoznak ezen ősi megalitikus civilizáció által emelt kőoriások,mint fegyelmezett katonák a seregszemlén...a cél,ami a kor embereit erre a hatalmas munkára ösztönözte,mindmáig ismeretlen,és csupán csak selytéseink vannak róla.Ez a menhiremelő összeurópai(sőt még az Urál-hegységben is találtak hasonló romokat)civilizáció virágzott Máltán is.Látszik ez a sziget minden négyzetkilométerén,ahová a kíváncsiskodó eltéved.Hatalmas kővárosok romjai hálózzák be a szigetet.A föld mélye is lenyűgöző,mert ott folytatódnak a felszini városok romjai.Hatalmas kupolás csarnokok százai találhatóak meg lent,a mélyben..
A legfantasztikusabb máltai képződmények mégsem ezek,..illetve ezek a leglátványosabbak,de nem a legtitokzatosabbak..,hanem az egész szigetet szószerint behálózó egymás mellett párhuzamosan futó vonalak,amik bele vannak vésve jó erősen a kemény felszint alkotó kőzetbe,méghozzá jó mélyen.Mint mondtam,ez a képződmény az egész máltai miniállamra kiterjedő titok.Mindenhol ott vannak,és céljukat nem tudja a ma régésze megérteni,és felfogni...Még a tenger alatt is folytatódnak,arra utalva,hogy mikor ezeket a lenyűgöző véseteket az ősi szigetlekók megcsinálták,akkor még Málta sokkal nagyobb kiterjedésű volt,és nagyobb szárazulatot hasított ki a Földközi-tengerből...Én ebben ellentmondást látok...azért,mert hisz sok ősi kőkör is a tengerben folytatódik,utalva arra,hogy nagyon régiek,és azóta sok évszázad pergett le az idő gigantikus homokóráján,mióta az utolsó követ is a helyére emelték.Ha megvizsgáljuk,hogy mikor is volt legutoljára a világtengerek vízszintje alacsonyabb jóval,mint ma,akkor az utolsó jégkorszak idejét kapjuk meg,ami kb. 12ezer éve ért véget.Itt az ellentmondás!A mai régészeti könyvekben azt olvashatjuk,hogy a máltai civilizáció maximum 5-6000 éve hozhatta létre ezeket az alkotásokat....alapozva ezt az épületek körül megtalált szerves anyagok radiokarbonos kormeghatározására.Én eleve nem adok teljes hitelt a radiokarbonos módszernek,mivel nem az építmény korát adja meg,hanem a környéken talált szerves anyagét,és ebből következtetnek a kőkreatúrák korára.Mi van,ha tévednek,és jóval régebbi az egyik,mint a másik??Mondjuk lehet,hogy Máltán is több,mint 12 ezer éve dolgoztak a szorgos kőmunkások,és nem 6000 éve.A tengerszint változások révén a víz alá került romok mindenesetre ezt igazolják...
icon_exclaim.gif

A rejtélyes egymás mellett futó talajvésetekről sikerült találnom néhány képet,ezeket most belinkelem ide.Egyesek szerint leginkább a sinekre hasonlítanak.Abban sokan egyetértenek,hogy valaminek a vontatására szolgálhattak a vonalak,és biztos a köveket szállították olyan módszerrel,amihez egy működő sínszerű komplex szisztéma kellett,ami mára elpusztult,megsemmisült,és csak ezek maradtak meg utána.Nyomok a talajban....
http://aurum.blogol.hu/?d=2007-7
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Saqsayhuaman inka erőd

kép 3

30748.jpg


kép2

32495.jpg



1.
25063.jpg

Számomra azonban a legérdekesebb romok Saqsayhuaman inka erőd felett találhatóak a hegyekben.Ezek egy egykor hatalmas,összefüggő épület romjai.Az,hogy ez mi,arra nincs magyarázat.Több,mint ezer,egyenként több tonnás,megmunkált kőtömb van szanaszét szórva a fennsíkon,és mind összeilleszthető,mint egy kirakó darabjai.Mind fejjel lefelé van,például sok lépcsőszerűséget is találtak itt,amik szintén fejjel lefelé vannak.A helyi indián mitológia szerint itt ,ezt a helyet egykor az Istenek építették,és egy hatalmas,összefüggő épületkomplexum volt.Egyszer azonban a lakók elmentek,elhagyták isteni otthonukat,és,hogy senki se költözhessen be az erődjukbe,az épületet felemelték a földről,és fejjel lefelé visszaejtve elpusztították...nos..az embernek tényleg ez a képzete támad,ha megnézi a romokat...A képek amiket belinkeltem ide,az is jól érzékelteti a romok fantasztikusan lenyűgöző rejtélyét...
http://aurum.blogol.hu/?d=2007-7
 

Kozmoszat

Állandó Tag
Állandó Tag
Gravitáció

Ne haragudjatok, hogy nem olvasom végig az egész topic-ot, de vajon volt már szó a Żar hegyről? Lengyelországban van, nem messze a cseh határtól. Különlegessége, hogy a lejtőn felfelé gurulnak a tárgyak. Felfelé indul el a leállított autó. A lejtőn lefelé hajtani kell a biciklit, ha az ember nem akar leállni. Leteszel egy flakon vizet és felfelé gurul. Sőt mi több, gyorsul. Hát ennyi. Persze a hegy "hivatalosan" csak a felvonójáról, meg a víztárolójáról híres, de a turisták nagy részét csak ez a "csoda" vonzza. Mindenki tud róla, de senki nem tudja mitől van. És a tudomány hallgat. Elhallgat? Vagy legalábbis úgy csinál, mintha nem lenne azon a hegyen más, csak felvonó, s víztározó.
 

Zsu75

Állandó Tag
Állandó Tag
Kicsiben még jobban kirűnik, nekem egy kristálykoponya jutott eszembe. Ki tudja? Azt mondják a kristálykopik megtalálják a gazdájukat... majd jelentkezik, ha az a dolga.
Kedves Mira!Eddig nem nagyon foglalkoztam ilyen dolgokkal így azt sem tudom,hogy most van-e félelemre okom.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne haragudjatok, hogy nem olvasom végig az egész topic-ot, de vajon volt már szó a Żar hegyről? Lengyelországban van, nem messze a cseh határtól. Különlegessége, hogy a lejtőn felfelé gurulnak a tárgyak. Felfelé indul el a leállított autó. A lejtőn lefelé hajtani kell a biciklit, ha az ember nem akar leállni. Leteszel egy flakon vizet és felfelé gurul. Sőt mi több, gyorsul. Hát ennyi. Persze a hegy "hivatalosan" csak a felvonójáról, meg a víztárolójáról híres, de a turisták nagy részét csak ez a "csoda" vonzza. Mindenki tud róla, de senki nem tudja mitől van. És a tudomány hallgat. Elhallgat? Vagy legalábbis úgy csinál, mintha nem lenne azon a hegyen más, csak felvonó, s víztározó.


Először Wegierska Górka (Magyar Hegy ) legendás kis településen jártunk, majd kora délután megérkeztünk Czernichówba.

A völgy, melyet a Sola folyó mesterséges víztárolóvá duzzasztott hatalmas öblei tesznek gyönyörűvé. A Zar hegység, melynek tetején egy mesterséges víztározó áll.
A legérdekesebb az erőmű volt, amelynek a "szíve" a Zar hegy "gyomrában" van.
http://w.csor.hu/node/357
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Kicsiben még jobban kirűnik, nekem egy kristálykoponya jutott eszembe. Ki tudja? Azt mondják a kristálykopik megtalálják a gazdájukat... majd jelentkezik, ha az a dolga.

Már sokszor volt szó a kristálykoponyákról, de az általad betett linken pontosan leírják azt amit Mitchell-Hedges régész a maja romvárosban talált. A többiről én is azt gondolom, hogy hamisítványok és csak azért emlegetik, mert így könnyen hitelteleníthetik az elsőt, az igazit. Így nem kell megmagyarázni azt, hogy hogyan készíthették a maják. :p

Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a rendkívüli leletet!
A koponya - egy hiteles forrás szerint - 14,76 cm magas, 20 cm hosszú, és 12,46 cm széles, súlya 5,18 kg, bár ez némileg kicsinek tűnik egy felnőtt emberi fejhez képest. Anyaga a Hewlett-Packard kristálytani laboratóriumában az 1970-es évek végén elvégzett vizsgálatok szerint tiszta, valódi kvarckristály. Ez a vizsgálat azt is bizonyította, hogy az állkapcsot ugyanabból a tömbből készítették, mint a koponyát. A tudósok szerint rendkívül ritka a természetben az ekkora méretű, és ilyen tisztaságú kristálytömb. Mikroszkópos vizsgálatok a felületén a legkisebb karcolást sem tudták kimutatni, így a mai napig nem tudjuk, hogyan, mivel munkálták meg a kristályt. Figyelemre méltó a polírozás hihetetlen minősége, a csillogó felület lágy, emberi bőr benyomását kelti.


A koponya szemüregei ívelten trapéz alakúak, a járomcsont leheletfinom ívben elemelkedik el az ékcsonttól, és a halántékcsontnál találkozik újra az alappal, ráadásul az egész arckoponya enyhén aszimmetrikus, tökéletesen mintázva meg ezzel a valódi emberi koponya jellegzetességeit. Az állkapocs különálló darab, egy jól kialakított ízülettel kapcsolódik a koponyához, így pontosan képes produkálni az emberi áll élettani mozgását. A fogak külön-külön vannak kifaragva, és annyira tökéletesen kidolgozottak, hogy kopottságuk alapján meg lehet állapítani a modell életkorát. Az egyik tudós megjegyezte, hogy a zápfogak nem „X" alakú hornyokkal rendelkeznek, mint a normális emberi fogak, hanem „+" alakú bemélyedéseket lehet látni rajtuk.


A kristálykoponya további furcsasága a szájpadlás kiképzése: ez ugyanis lehetővé teszi, hogy ha a műtárgy alatt fényforrást helyezünk el, akkor a fény egyenesen a szemüregekbe vetüljön, és hipnotikus hatást gyakoroljon ezzel a szemlélőre. A vizsgálatok kiderítették, hogy nem véletlenről van szó, a készítők szándékosan hoztak létre ilyen optikai effektust. Van még egy különös anatómiai eltérés, melynek magyarázatát a mai napig nem ismerjük: az agykoponyán nincsenek kialakítva a kutacsok.

Láttam egy filmet, ahol szintén
Hewlett-Packard kristálytani laboratóriumát említik, de a vizsgálat eredményéről egyetlen szó nincs, utána rögtön áttérnek a többi koponyára és arra, hogy azoknak a felületein mennyi véső és csiszolás nyom található.Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy milyen szerencsés az aki nem kényszerül arra, hogy csak a televízióból tájékozódjon....:mrgreen:
 

Csillagvirag

Állandó Tag
Állandó Tag
Az jutott eszembe, hogy kiserletkeppen meg lehetne-e szerkeszteni a kristalykoponyahoz tartozo arcot? Vajon mit kozvetitene egy hasonlo koponyaju emberarc? De persze ez csak jatek.Ha ertenek hozza megkiserelnem megszerkeszteni...., abban remenykedve, hogy uzenetet kozvetithetne szamomra ez az arc, valamit sokkal inkabb felismerhetnek benne, mint igy...Bocsanat, ez valoban csak a fantaziam jateka.Csillagvirag
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
25063.jpg

Számomra azonban a legérdekesebb romok Saqsayhuaman inka erőd felett találhatóak a hegyekben.Ezek egy egykor hatalmas,összefüggő épület romjai.Az,hogy ez mi,arra nincs magyarázat.Több,mint ezer,egyenként több tonnás,megmunkált kőtömb van szanaszét szórva a fennsíkon,és mind összeilleszthető,mint egy kirakó darabjai.Mind fejjel lefelé van,például sok lépcsőszerűséget is találtak itt,amik szintén fejjel lefelé vannak.A helyi indián mitológia szerint itt ,ezt a helyet egykor az Istenek építették,és egy hatalmas,összefüggő épületkomplexum volt.Egyszer azonban a lakók elmentek,elhagyták isteni otthonukat,és,hogy senki se költözhessen be az erődjukbe,az épületet felemelték a földről,és fejjel lefelé visszaejtve elpusztították...nos..az embernek tényleg ez a képzete támad,ha megnézi a romokat...A képek amiket belinkeltem ide,az is jól érzékelteti a romok fantasztikusan lenyűgöző rejtélyét...
http://aurum.blogol.hu/?d=2007-7

Szerintem ez az, amiről az inkák egykor úgy meséltek, hogy az "istenek" építették, akik az égből jöttek és akkor amikor egyik napról a másikra előttük ismeretlen okokból távozniuk kellett egyszerűen az egészet megsemmisítették. Egyben felemelték az "égi járműveikkel" aztán magasról visszaejtették. Hanckok könyvében is szerepel ez képekkel. A lépcsők fejjel lefele lógnak a plafonról egy olyan hatalmas kövön, amit még a mai eszközeinkkel sem volnánk képesek megmozdítani. :o
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mira!Eddig nem nagyon foglalkoztam ilyen dolgokkal így azt sem tudom,hogy most van-e félelemre okom.

Kedves Zsu!
Annyira bántott, hogy tegnap nem tudtam neked válaszolni. Mert érzem, hogy megijesztettelek, de nem volt szándékomban.
A CH-n meg nem tudok néha beírni, mert a főoldalon be vagyok lépve a nevemen, de a fórumokon nem. Igazán nem értem miért, ilyenkor nem fogadja el a nevem és a jelszavam sem. Más nem járt így?

Visszatérve megnyugtatlak, hogy amennyiben a gyereknek találkozni kell egy kristálykoponyával, az csak jó lehet, de biztosan dönthet ő is benne. Szerintem csodálatos dolog lehet dolgozni vele, hiszen egy számítógépnek fogható fel. Ha utánanézel láthatod, hogy semmi rosszat nem tesznek..., csupán lehetséges, hogy a gyereknek ilyen feladata lesz, amiben bízom benne, hogy öröme lesz.
(Sajnálom, hogy így hatott rád, én is jártam már így.)
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Az jutott eszembe, hogy kiserletkeppen meg lehetne-e szerkeszteni a kristalykoponyahoz tartozo arcot? Vajon mit kozvetitene egy hasonlo koponyaju emberarc? De persze ez csak jatek.Ha ertenek hozza megkiserelnem megszerkeszteni...., abban remenykedve, hogy uzenetet kozvetithetne szamomra ez az arc, valamit sokkal inkabb felismerhetnek benne, mint igy...Bocsanat, ez valoban csak a fantaziam jateka.Csillagvirag

;) Biztos meg lehet csinálni, hiszen még belülről is tökéletes mása egy emberi koponyának. Bár nem tudom, hogy szem, haj és bőrszínt lehetne-e hozzá kiötleni, hiszen ugye ez nem volt élő soha.:p
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne haragudjatok, hogy nem olvasom végig az egész topic-ot, de vajon volt már szó a Żar hegyről? Lengyelországban van, nem messze a cseh határtól. Különlegessége, hogy a lejtőn felfelé gurulnak a tárgyak. Felfelé indul el a leállított autó. A lejtőn lefelé hajtani kell a biciklit, ha az ember nem akar leállni. Leteszel egy flakon vizet és felfelé gurul. Sőt mi több, gyorsul. Hát ennyi. Persze a hegy "hivatalosan" csak a felvonójáról, meg a víztárolójáról híres, de a turisták nagy részét csak ez a "csoda" vonzza. Mindenki tud róla, de senki nem tudja mitől van. És a tudomány hallgat. Elhallgat? Vagy legalábbis úgy csinál, mintha nem lenne azon a hegyen más, csak felvonó, s víztározó.

(Megint kidobott, de most vissza tudtam jönni.)
Nagyon érdekes, amit írsz. Biztos vagyok benne, hogy olvastam hasonlóról, méghozzá V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem című római kalandozásokról szóló könyvében írja:
158. oldal
"-Feltétlenül menjetek el Castel Gandolfóba ... de hazafelé ne csak a tájat csodáljátok, hanem figyeljétek az út szélét is! Ahol sokan ácsorognak üveggel a kezükben, ott álljatok meg, mert csudát láttok! Az üvegek ugyanis nem lefelé, hanem felfelé (4) gurulnak a lejtőn.
Hisszük is, nem is, mindenesetre az iránymutatása alapján megyünk hazafelé, és albano városka után ... az út mentén egy családot ... pillantunk meg...
- Van önöknél üveg? - kérdezi az asszony, és izgatottságában vadul kikapja a kezemből az otthon gondosan előkészített borosüvegemet. Kiszállunk, hümmögünk, az én Tamásom tamáskodik, magam pedig egyre lelkesebb leszek alátványtól. Bár a lelkesedés rossz kifejezés, izgatott leszek, mint az olasz asszony, aki szinte önkívületben szaladgál a borosüvegemmel - közben kereszteket hány magára -, és az úttest különböző pontjaira helyezi. ...Meglöki az üveget, hogy az - földi gravitációhoz szokott tisztességes gömbölyded tárgyként - szépen guruljon a lejtőn lefelé. Elmondom, mit csinál az üveg, a saját szememmel láttam! Egy darabig gurul, majd váratlanul megáll, gondol egyet, és elkezd felfel gurulni. Felfelé a lejtőn! az út egyes részein öt-hat métert gurul lefelé, másutt csak felet. De gurul! Nem úgy tesz, ahogy fizikából megtanultuk.
- Itt valahogy más a Föld vonzása - mondja a férjem, de látom az arcán, hogy ő is teljesen megböbbent.
Az olasz asszony férje lelkesen kiabál felénk: - Próbálják ki az autójukkal is!
E gondolata az én párom is lázba jön.
- Györsan ülj be mellém, a leglább egytonnányi autónkkal biztosan nem bír ez a feje tetejére állíott gravitáció! - De bír. Képzeljék el a következőt! Egyes sebességbe kapcsolsz, kicsi gázt adsz, és a kocsival elindulsz a lejtőn lefelé. Egy idő után üresbe teszed a kocsit ..., mire az lassul, majd megáll. azután a következő percben szép lassan elindul a lejtőn fölfelé. Fölfelé gurul a tonnás súlyú autónk, éppúgy, mint a borosüveg!"
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Az jutott eszembe, hogy kiserletkeppen meg lehetne-e szerkeszteni a kristalykoponyahoz tartozo arcot? Vajon mit kozvetitene egy hasonlo koponyaju emberarc? De persze ez csak jatek.Ha ertenek hozza megkiserelnem megszerkeszteni...., abban remenykedve, hogy uzenetet kozvetithetne szamomra ez az arc, valamit sokkal inkabb felismerhetnek benne, mint igy...Bocsanat, ez valoban csak a fantaziam jateka.Csillagvirag

Szia Csillagvirág!
De régen láttalak! Gondolom ezekben a nyomozós filmekben látott modern módszerekkel meg lehetne tenni amitől írsz.
 
Oldal tetejére