Kötés-horgolás

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Azelfafage

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt a pulcsit gyártottam entrelac kötéssel a kistökimnek, nem volt egyszerű, de megérte. A legtöbbet a nyakkivágással szenvedtem, kb. 6-szor készítettem el, mire belefért a feje....
 

enca

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszi, Azel a segítséget.
Kötök, csak lassan, mint a csiga. Simán elég szaporán megy, de a fordított kicsit lassan...
...néha azt veszem észre, hogy görcsöl a nyakam-vállam, annyira koncentrálok, hogy felhúzom a vállam :D szinte a nyelvem is kidugom :p

Gratulálok a pulcsihoz.. gyönyörű... én majd egyszer ilyet kötök takarónak. Nagyon tetszik, de nagyon bonyolultnak tűnt a leírása.
 

Azelfafage

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon tetszik, de nagyon bonyolultnak tűnt a leírása.


Köszi, ha egyszer rájössz nem bonyolult, de szerintem túl pepecs ágytakarónak.


:roll:
Én is segítséget kérek!
Van valaki aki jártas a patchwork kötésben? Olvastam az alapjait, de totál nem jön össze!
 

enca

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is segítséget kérek!
Van valaki aki jártas a patchwork kötésben? Olvastam az alapjait, de totál nem jön össze!

Kötés technika


<!-- end masthead --> Patcwork-Domino kötés alapjai

Dscf4077.jpg
(Andee takarója)A cím már sejtetni engedi...

mire is gondoljunk ennél a technikánál.
A patchwork kötéssel készített ruhadarabok, kiegészítök tömörek, jó melegek, ezért inkább őszi-tavaszi felsőruházatnak ajánlanám, illetve nagyon jó kis táskákat, sapkát, sálat készíthetünk ezzel a technikával. Magyar nyelvű szakirodalma a témának gyér (persze ehhez már hozzá szokhattunk).
Külföldi honlapokat nézegetve is csak egy két kiadvány ugrik be a keresésre, de nem kell elkeseredni mert amennyire hangzatos annyira azért nem bonyolult ez a domino:)


A lényeg a négyszögeken van...

... mivel ezen módszerrel készült darabok kis négyszögekből, sokszögekből állnak amelyeket egymás oldalára, élére szedjük fel. Különlegességét színes volta, illetve a négyzetek variációi adják.
Szakirodalom: Horst Schulz : Színes csodák (sajnos csak antikváriumban kapható)
foto.jpg

Felraktam albumba egy pár alapokkal kapcsolatos képet ez elég az elinduláshoz. PW alapok
Letöltés után első ránézésre biztosan mindenki meglepődik ezért egy kis gyakorlati útravalót készítettem.

A nészögek elkészítésénél nagyon fontos a fogyasztási helyek megjelölése!

Itt fog kialakulni a négyszög egyik csúcsa.

Fogyasztások menete:
Az első sor felszedése után a munka közepén 3 szemet összekötünk. Ezután minden második sorban már csak kettőt.
A fogyasztás véleményem szerint bármelyik technikával készülhet: összekötés simán, fordítottal, átemelve a szemet. Ezt én mindenki saját belátására és ízlésére bíznám. Kinek mi az ami tetszik aszerint járjon el.:)
A leíráson a mintarajz négyszög alakú ez megtévesztő.
A szemeket a négyzetek oldalain jelöli ennek mérete is változó lehet szerintem a lényeg, hogy páratlan legyen.
1esrombusz.jpg




Kezdetnek elég lesz az un egyes négyszög elkészítésének begykorlása. Hamarosan folytatom a bonyolultabbakkal. Bár ha ezen sikerül átrágni magatokat akkor minden megy majd mint a karikacsapás:)
Az ilyen technikával készült ruhadarabok hamar adnak sikerélményt a készítőnek, félre tudjuk tenni bármikor és elő lehet venni később ha kicsit másba szeretnénk fogni.
Jó munkát, jó szórakozást kívánok!
 

Azelfafage

Állandó Tag
Állandó Tag
Enca, köszi, nagyon kedves vagy, én is innen kezdtem el a próbálkozást, de a leírás nem jó. Megnéztem a képeket, és azt számoltam, hogy ha minden négyzet 21 szemből áll, akkor a magassága 21 sor. De ha én úgy csinálom, mint a leírás, azaz
1. sorban összekötök 3 szemet: marad 19
3. sorban 18
5. sorban 17
7. sor- 16,
9-15
11-14,
13-13,
15-12
17-11
19-10
21.sor: 9 szem, tehát egyáltalán nem fogynak el a szemek. még 18 sor kéne, hogy elfogyjon az össze szem, akkor meg még csak nem is hasonlít négyzetre, inkább egy harangszoknya szabásmintára....

Persze lehet, hogy az írónak mást jelent az "összeköt, mint nekem, mert ahogy próbálkozom szerintem minden második sor közepén 2szer kell 2 szemet összekötni, így úgy tűnik sikerül. De majd kiderül.
 

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis segitseget kerek toletek, talaltam ezt az oldalt es hat ertek en egy kis angolt, de nagyon orulnek ha valaki megmagyarazna nekem megis hogy kell csinalni

http://knitty.com/ISSUEfall04/PATThallowig.html

Szia lizzyke:)
Én sem tudok angolul, de lefordítottam neked a wevforditas.hu-val:)
Eléggé vicces dolgokat ír ki....:mrgreen:
Használni nem fogod tudni szerintem, de hátha Te is jót nevetsz rajta :) kiss

IRÁNYOK
Paróka
Miközben egyenes tűket vagy egy készlet körlevelet használsz, vetemedj 96 stson.
Munka 2-ben x 2 borda a darab olyan hosszú, mint a távolság az állad alja között, és a szemöldököd (körülbelül 6.5), végződés egy WS sorral.
FELJEGYZÉS: Az extra öltések a munka éle mentén egyensúlyozni fogják az első és utolsó bordák szélességét. Később, amikor a csattanásokat hozzáadják, ezek az öltések a morajlásbordák részei lesznek.
Ha több hosszat a paróka fő részében vágyakoznak, működtess több sort ennél a pontnál.
Következő sor [RS]: munka azelőtt, de csúsztatja az első és utolsó öltést.
Csattanások
RS előrésszel és használó visszamaradt hurokkal szaporíts lazán CO 32 sts. A visszamaradt hurok szaporított számításba veszi a nyújtás bőségét.
DPNsra való Div stsok vagy körlevelek és illesztés hogy működjön a körben a parókának a RS-ével, ami szembeszáll kint, gondosnak lenni, hogy nem csavarodni varr. Az első öltés lenni egy p; követésborda-minta azután.
A munka 10-ért való 2x2 bordában evez.
FELJEGYZÉS: Azok az extra öltések, amik a munka kezdeténél és végénél voltak eddig a pontig, olyan morajlásbordáknak a részeivé válnak, ahol a csattanások illeszkednek, - lát diagram egy lent például.


A munka csökken
Használó diagram b lent vezetőként, rearrange tűket varr fel és öltésjelzőket ad hozzá.
(Diagram B elhelyezést mutat mindkét dupla-hegyes és körkörös tűért.) Mikor miközben jelzőket helyezel, kezdj el számolni a csattanások központi elülső részétől, ami beleesik egy morajlásborda központjába.

FELJEGYZÉS: Csökkenéseket fognak működtetni azonosan az elülső résznél és a paróka mögött. Jelzőket helyeztek egy öltésre csökkenésektől helyette közvetlenül csökkenések mellett, a működés könnyedségéért.
Kezdj el csökkenés kört azáltal, hogy csattanások fölött működtetsz csökkenéseket.
Csökkenés kör
*Jelzőszínre működik bordában készletként 1, cédulajelző, k1, ssk, borda készletként 3-ba a stsok jelző előtt 2-t színeznek, k2tog, k1, cédulajelző.
Képviselő*. 6-ig működteti ezt minden kör körül stsokrem jelzők között.
Jelzőszínhez igazodik 1 (a csattanások helyes éle szekció).
Következő Round: *Sl jelző, k1, ssk, k2tog, k1, sljelző, [p2tog, k2] 2 stsba következő jelző előtt, p2tog. Ismételj * egyszer.


Stet távolít el jelző, k1, sl1, átvitel a munka első fele (központi elülső rész és középhátvéd között) egy DPN-be vagy körlevélbe varrj miközben stjelzőket távolítasz el, helyezd át a munka második felét egy második tűre, vágj fonalat miközben leveszel egy 2 láb hosszúságú hosszat kötésben levő használatért.
Gondosan munkabelsőt pöccint fel kint a működés előkészületében egy 3-varrja BÓT a WSből.
3-at dolgozik-szűken varrja BÓT. (Egy horgoláshorog jóval egyharmad tű helyett működik.)
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis segitseget kerek toletek, talaltam ezt az oldalt es hat ertek en egy kis angolt, de nagyon orulnek ha valaki megmagyarazna nekem megis hogy kell csinalni

http://knitty.com/ISSUEfall04/PATThallowig.html

Akkor, ha kikacagtuk magunkat a "műfordításon" fordítást nem, de elmondást vállalok jelentősrészt az eredeti szövegre támaszkodva, itt-ott beépítve a saját tapasztalataimat. :)

28 szem és 22 sor az 4 inch, úgy mérve, hogy a mintát nem nyújtja.

96 szemre kezdi. A mintát űgy alakítja, hogy sor eleje: 1 sima, |:2 fordított, 2 sima:|, sor vége: 2 fordított, 2 sima, 1 fordított. A sorvégi szemeket majd a homlokrész mintájába beolvasztja. (Azt mondja, a széle így szebben alakul.)
Így köt oda-vissza haladva 6.5 inchet. (az áll és a szemöldök távolságát)

A szemöldök magasságához érve 32 szemmel új kezdetet kapcsol körré a meglevő szárnyakkal. A mintát folytatja, a 32 szemmel kijön, hogy folyamatosan megy körbe a minta. Így köt immár körbe a mintával 10 sort.

És most jön a lényeg! Négy részre osztja a sort, segítségül véve két színben fonaldarabkákat. (ábrán mutatja a szemek számát) Elkezdi a bejelölt helyeken fogyasztani a sapkát, de úgy, hogy a homlok és a vele szemben hátrész fogyjon, az oldalak viszont változatlanul menjenek fel. Minden jelzőfonalnál egybeköt három szemet, amíg a homlokrész és a hátsó rész el nem fogy. Az oldalrészeket fejtetőn összedolgozza és kész a sapka.

Trükk 1. Hogy a homlokrész (és hátsórész) csíkjai fogyjanak, az egyik oldalon hátulról kötöm össze a három szemet, a másik oldalon előröl. Így biztosítom, hogy mindíg az oldalrész csíkja maradjon felül, ez alá csússzanak be az elfogyasztott csíkok.

Trükk 2. A fejtetőn nem fejezem be a kötést, hanem egy szemet innen, egyet onnan horgolótúvel összehúzok. Nem lesz vastag varrat.

Jó munkát! ;)
 

Arima3

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok Kötősök, Horgolósok! szeretném megkérdezni, tud-e valaki hópihe, hókristály horgolásmintát, olyan féltenyérnyi, esetleg picit nagyobb nagyságban gondoltam, karácsonyfára, ablakra, ajándékcsomagra...stb.
Köszi a segítséget.
 

Azelfafage

Állandó Tag
Állandó Tag

Arima3

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm Azelfafage! ezek nagyon szépek. Remélem el tudok igazodni a leíráson, ill. a képeken.
 

Azelfafage

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves lizzyke !


Te ismered az Entrelac kötést?
Nagyon klassz ez a pulcsi,csak sajna én nem tudok csak magyarul.
Ha tudsz segíts nekem.

Köszönöm Geva

Szia,
ugyanez az oldal szerepel magyarul az
http://entrelac.uw.hu/
oldalon. Nem bonyolult, írd be a keresődbe, hogy entrelac kötés, és biztos találsz megfelelő leírást. De ha kell, én is segítek szívesen, már kötöttem vele pulcsit
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
:..:Nagyon szepen koszonom, ha kesz lesz a sapka majd felteszek egy par kepet.
Sikert kívánok! Remélem klappolni fog a dolog. Ha a fonalad nagyon eltérő vastagságú és a megadott szemszámok nem jók, akkor arra figyelj, hogy a szemek száma (amikor már a teljes körnél vagy) 8-cal legyen osztható. Akkor remélhetőleg kijön a csík is, amihez 4-gyel osztható kell és kijön a 4 részre osztás is. :D

Szia,
ugyanez az oldal szerepel magyarul az
http://entrelac.uw.hu/
oldalon. Nem bonyolult, írd be a keresődbe, hogy entrelac kötés, és biztos találsz megfelelő leírást. De ha kell, én is segítek szívesen, már kötöttem vele pulcsit
Ilyen mintával kötöttem körbe tányér formájú sapkát, a fogyasztást is meg tudtam csinálni, de egyenes darabot képtelen vagyok, az oldalán az a csonka négyzet, vagy háromszög rendszeresen kifog rajtam. Erre tudnál valamit mondani?
 

bogaras

Állandó Tag
Állandó Tag
Nahát kedves b.p. , hogy is van ez ?
Pálinkázás közben sapit kötögetünk vagy kötögetés közben pálinkát szopogatunk :)
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Nahát kedves b.p. , hogy is van ez ?
Pálinkázás közben sapit kötögetünk vagy kötögetés közben pálinkát szopogatunk :)
Sajna sapikötögetés közben már csak emlékezünk azokra az időkre, amikor még sapi kötögetés közben pálinkát szopogattunk, és pálinka szopogatás közben sapit kötögettünk. :mrgreen:
 

Azelfafage

Állandó Tag
Állandó Tag
Ilyen mintával kötöttem körbe tányér formájú sapkát, a fogyasztást is meg tudtam csinálni, de egyenes darabot képtelen vagyok, az oldalán az a csonka négyzet, vagy háromszög rendszeresen kifog rajtam. Erre tudnál valamit mondani?


Tudok :p

Én 10 szemből állő csíkokat (négyzeteket) csináltam,úgy, hogy a legelső csíksor (ami még háromszög formájú) balra dől, erre vonatkoztatva mondom, jó?
A kötésed jobb oldalán lévő négyzet (ami az első sorban csak egy háromszög), jobb oldalán, a viszáján felveszel 10 szemet,, a színén pedig minden sor elején egy szemet fogyasztasz addig, amíg el nem fogynak a szemek (20 sor).

A másik, bal oldali háromszög kicsit nehezebb:
Az első háromszög bal oldalának 1. szeméből felveszel a tűre két szemet a munka színén, a visszáján az első szembe beleszaporítasz egyet, egy simát kötsz, a 3. szemet pedig összekötöd az alapháromszög tűn lévő első szemével (ahogy az entrelac kötés végülis készül), megfordulsz, a szemet átcsúsztatod a jobb tűre lekötöd a szemeket, fordulás, 1 szembe szaporítás, és így tovább, amíg tíz szem nem lesz belőle, és jó esetben a kezdő háromszög szemei el nem fogynak (ez nem mindig jött nekem össze, de lecsaltam).

Végülis az a lényeg, hogy az egyik oldalon 1 szemből kell szaporítani, a másikon a 10-ből lefogyasztani.

Ha nem volt érthető, szólj, nem biztos, hogy tudok magyarázni.:cool:
 

Azelfafage

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajna sapikötögetés közben már csak emlékezünk azokra az időkre, amikor még sapi kötögetés közben pálinkát szopogattunk, és pálinka szopogatás közben sapit kötögettünk. :mrgreen:

Én is kérek, mert én éppen sapit kötögetek, és majd egyszer szeretnék emlékezni arra, amikor sapikötögetés mellett iszogálok. De inkább vodkáznék...:)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére