Szkeptikusok (kételkedők) topikja 2.

W

w1965

Vendég
Csodás napot Mindenkinek. :)

<object width="425" height="344">


<embed src="http://www.youtube.com/v/qZ22i7QllO8&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>
 

Radványa

Állandó Tag
Állandó Tag
Bálint nap

Ezt az ünnepet már őseink is számon tartották, misekönyveinkben, középkori naptárainkban egyaránt előfordul. Nagyon népszerű volt kereszt- és családnévként való előfordulása, melyből arra következtethetünk, hogy a magyar nép körében hagyomány, néphiedelem fűződött a Bálint alakjához. Bálint képét találjuk más gyógyító szentek társaságában sok templom szárnyasoltárán keresztül mint például Kassa, Szászbogós.
Sok templom Bálintot tiszteli védőszentjeként, mint például Besztercebánya, Kiskőszeg.
Vannak a Bálint naphoz fűződő tájjellegű szokások:
- A hőgyészi kőművesek ezen a napon misére mennek, imádkoznak, hogy Bálint őrizze meg őket a magas állványokon dolgozva a leeséstől.
- A cserszegtomaji gazdák Bálint napon, napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy ezzel a tolvajoktól, madaraktól, megvédjék azt.
- Balatongyörök gazdái Bálint védelmében bízva metszik meg a szőlő négy sarkán a tőkéket.
- A rábaközi emberek Bálintot a verebek védőszentjének tartják.
- A horvátok néphite szerint a madarak Bálint napon tartják mennyegzőjüket.
- Az eleki gazdák e nap reggelén szentelt vizet cseppentenek az állataik itatóvizébe, hogy védelmezze őket. Ezen a napon nem ültettek aprójószágot.
- Mindszenten ezen a napon "terítenek" az ég madarainak, olyan megseprett helyre szórtak száraz magvakat, aszalt gyümölcsöket, ahol csak az ég madarai lakmározhattak.
- Hangonyban úgy vélik ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, amely már a tavasz közeledtét jelzi.
- A mohácsi sokácok számára Bálint napja böjti nap. Csak egyszer esznek, zsír nélkül főznek templomban imádkoznak, gyónnak-áldoznak.
Bálint-vagy valentin?

http://www.hetnap.rs/11.06/cikk09.html

<SCRIPT language=JavaScript type=text/javascript><!-- var loc = new String(window.location); var begin = loc.lastIndexOf('/')+1; var end = loc.length; var page = loc.substring(begin, end); document.combo.newspages.selectedIndex=page-1;//--></SCRIPT>
NEm értek egyet a valentin nap megnevezéssel.. !! magyarok nevezzék magyarul-e napot!
A szeretet igy is átadható!
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Elkeserítő mekkora egyetértés van mindenben ezen a fórumon :D
Még a kritikus topikban sincs semmi összetűzés.
Érdekes egy hely az biztos.

Ezt még értem, mert én is ugyanígy csodálkoztam, amikor véletlenül rátaláltam a Canadahun.com-ra. Ma már nemigen van időm más web-lapokra, nem tudom, azóta javult vagy romlott a helyzet...:mrgreen:

.... főleg itt az anonimitás trollokkal infesztált világában.

:shock::roll::5:

Had írjak erre egy hosszabb választ...
A szavak érdekesek. Az emberi kommunikáció alapköveiként tekintünk rájuk, mindazonáltal mégis csak logikai és kézzel fogható jelentéssel bírnak.
Abban az esetben ha én egy szónak kézzel fogható eredetet adok, rendkívül alacsony hiba rátával lehet számolni. Példának okáért alma, szék, terítő, szalvéta.
Mindenki aki ezen szavakat olvassa, visszakeresi a saját tapasztalataiból a legjelentősebbet és ahhoz viszonyít. Az (ízlés szerint) legfinomabb alma, legkényelmesebb szék, legszebb terítő vagy szalvéta. Attól függetlenül hogy itt is az egyéni tapasztalat az uralkodó, mindenki egyre gondol: egy gyümölcsre, egy ülő alkalmatosságra, egy az asztallapot "védő" anyagra, egy az étkezés során használt papír alapú "törlő kendőre".

A játék azonban akkor kezd érdekessé válni ha a szavak amiket feldobok, nem bírnak e világi "manifesztációval", avagy nem kézzel foghatóak, mint például szeretet, gyűlölet, szerelem, keserűség.
Egy édesanyának mást jelent a szeretet mint egy gyereknek aki most kapott egy kis kutyát.
A gyűlölet mást jelent annak az anyának aki más keze által vesztette el a gyermekét, mint annak a gazdának aki a kertjébe betörő vadakat kergeti el.
A szerelem mást jelent annak aki nem képes párja örömét a sajátjává tenni, ahhoz képest aki erre képes.
A keserűség más egy rabnak aki ártatlanul halt meg egy eldugott cellában mint annak aki 8. barátnőjét hagyta el...

Mindenki a legszignifikánsabb tapasztalatához/tapasztalataihoz hasonlít. Abban az esetben azonban amikor egy lélektani témákkal foglalkozó topicban teljes az egyetértés azt a következtetést vonhatja le az ember, hogy a tagok többsége osztozik a tapasztalatok intenzitásán, ám még kirívóbb esetben is képesek egymás véleményét elfogadni, respektálni.

Így a kérdést talán így válaszolnám meg: Aki tudja annak nem kell magyarázni, aki pedig még soha nem tapasztalta annak teljesen felesleges.

Itt a mi családi és távolról sem szkeptikus topikunkban, az emberi kommunikáció alapköve és az emberi tapasztalat uralkodik és a szavak miket feldobsz nem bírnak e világi manifesztációval! Ettől függetlenül respektálnánk, ha tapasztalataid intenzitását szignifikánsan a jövőben is megosztanád velünk! Remélem te érted, hogy mit mondtam, mert én nem.:mrgreen:

Szia!kiss
Eredetileg nem ez a kép volt belinkelve, hanem egy némtjuhász kutya Valentin napos szív párnával az álla alatt, csak az a lapunk.hu-n volt, és fél óra múlva már csak villogott.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

390803422_418eaaacf4.jpg
kiss​

Ez olyan édes!!!


A kedves Család minden tagjának, barátaimnak, az ide látogatóknak Valentine nap alkalmából kicsit megkésve de nagy szeretettel készitettem finom kávét, kapucsinot, a tea kedvelőknek teát,ezzel kivánok vidám vasárnapi ébredést !


Drága Mamaci! Én a cicásat köszönöm, remélem azt szántad nekem!

Egyébként nekem (tudjátok parasztnak falura) mondja már meg valaki, mi ennek a Bálint napnak a jelentősége (már azon kívül, hogy a virág-boltosok és az édesség árusok forgalmát fellendítsék)

Azt nagy nehezen megemésztettem, amikor a fiatal szerelmesek piros sziveket ajándékoztak egymásnak. Még azt is lenyeltem, mikor idősödő amorózók piros rózsával állítottak haza a derékfájós mamákhoz, de most már ez is olyan lesz mint a Nemzetközi Nőnap? Nagyon zokon venném, ha a szomszéd Géza-bácsi egyszercsak lesmárolna a lépcsőházban miközben jövők fel a szemetesvödrömmel....:mrgreen: Lassan már az lesz az ünnep, amikor nincs ünnep!
 

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!kiss
Eredetileg nem ez a kép volt belinkelve, hanem egy némtjuhász kutya Valentin napos szív párnával az álla alatt, csak az a lapunk.hu-n volt, és fél óra múlva már csak villogott.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

390803422_418eaaacf4.jpg
kiss​
Jaj ez nagyon édi bédikés:D köszönöm szépenkiss
Hát azzal a lappal nekem is vannak rossz tapasztalataim, nagyon nem szívesen adják amijük van:(Mi nem vagyunk ilyen irigyek:D
sziasztok!
szép napot mindenkinek!
Szia köszönöm meg volt, szép álmokat, jó éjszakát Mayácska!:)

Szia Család !Jó pihenést kivánokkiss
Szia Katus Drága! Neked is jó pihikét de már igen csak késő van ezért szép álmokat és jó éjszakát is egyben!kiss
Ez olyan édes!!!
Igen te is észre vetted, olyan mind én.:mrgreen::D
 

mamaci1

Állandó Tag
Állandó Tag
idézet:
Drága Mamaci! Én a cicásat köszönöm, remélem azt szántad nekem!

Mindenki választhat tetszése szerint, teermészetessen Neked ha az a kedvedre való

Másik kérdésedre Fentebb Radványa tett be egy kedves Bálint Napi cikket melyből kiokosithatod magad Valentine illetve Bálint nap milyen tradició.

mamaci kiss
 

mamaci1

Állandó Tag
Állandó Tag
Siriusnak /én ezt találtam a neten/

<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:TrackMoves>false</w:TrackMoves> <w:TrackFormatting/> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:DoNotPromoteQF/> <w:LidThemeOther>HU</w:LidThemeOther> <w:LidThemeAsian>X-NONE</w:LidThemeAsian> <w:LidThemeComplexScript>X-NONE</w:LidThemeComplexScript> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:SplitPgBreakAndParaMark/> <w:DontVertAlignCellWithSp/> <w:DontBreakConstrainedForcedTables/> <w:DontVertAlignInTxbx/> <w:Word11KerningPairs/> <w:CachedColBalance/> </w:Compatibility> <m:mathPr> <m:mathFont m:val="Cambria Math"/> <m:brkBin m:val="before"/> <m:brkBinSub m:val="--"/> <m:smallFrac m:val="off"/> <m:dispDef/> <m:lMargin m:val="0"/> <m:rMargin m:val="0"/> <m:defJc m:val="centerGroup"/> <m:wrapIndent m:val="1440"/> <m:intLim m:val="subSup"/> <m:naryLim m:val="undOvr"/> </m:mathPr></w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" DefUnhideWhenUsed="true" DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="99" LatentStyleCount="267"> <w:LsdException Locked="false" Priority="0" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Normal"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="heading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="35" QFormat="true" Name="caption"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="10" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" Name="Default Paragraph Font"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="11" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtitle"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="22" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Strong"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="20" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="59" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Table Grid"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Placeholder Text"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="No Spacing"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Revision"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="34" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="List Paragraph"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="29" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="30" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="19" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="21" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="31" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="32" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="33" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Book Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="37" Name="Bibliography"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" QFormat="true" Name="TOC Heading"/> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; text-align:center; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <o:shapedefaults v:ext="edit" spidmax="1030"/> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <o:shapelayout v:ext="edit"> <o:idmap v:ext="edit" data="1"/> </o:shapelayout></xml><![endif]--> Valentin nap, Bálint napja<o></o>
Ha kíváncsi vagy a nálunk egyre népszerűbb Valentin nap eredetére, arra, hogy ki volt Valentin és mi köze Romulusnak és Rémusnak ehhez az ünnephez, akkor ezekről az oldalakról mindezt megtudhatod.

Ki volt Valentin?
: Biztos választ nem tudunk személyét illetően. Szinte ahány könyv, annyi verzió született életéről. Mégis, a különböző sztorikból kirajzolódik egy római pap képe, akit II. Claudius császár uralkodása idején 269. február 14-én kivégeztek. Valószínűleg azért halt mártírhalált, mert segített az akkoriban üldözött keresztényeknek. Valentin emlékét tovább őrizték a Krisztus-hitet követők, és február 14-ét elnevezték Szent Valentin napjának. A későbbi legenda emleget még egy fiatal, vak lányt is, aki a történet szerint a börtönőr gyermeke volt. Valentin megsajnálta, s imáival meggyógyította. Kivégzése napján pedig egy levelet küldött a lánynak azzal a felirattal: a te Valentinod...<o></o>

Február 14 vagy 15 ?: Szent Valentin napját a keresztények február 14-én ünnepelték, pontosan egy nappal a Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtt. A rómaiak szerelemünnepének jó néhány pogány eleme volt, ezért a Birodalom bukása után, 496-ban Gelasius pápa február 15-ről 14-re helyeztette át a Lupercaliat. Elgondolása szerint egy mártír szent ünnepén könnyebb lesz Lupercalia szertartását megszabadítani a pogány rítusoktól.

Lupercalia
: <!--[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"> <v:stroke joinstyle="miter"/> <v:formulas> <v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"/> <v:f eqn="sum @0 1 0"/> <v:f eqn="sum 0 0 @1"/> <v:f eqn="prod @2 1 2"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @0 0 1"/> <v:f eqn="prod @6 1 2"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="sum @8 21600 0"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @10 21600 0"/> </v:formulas> <v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"/> <o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"/> </v:shapetype><v:shape id="Picture_x0020_2" o:spid="_x0000_s1029" type="#_x0000_t75" alt="http://www.sulinet.hu/tp/kalendarium/februar/valentin/valentine2.jpg" style='position:absolute;margin-left:0;margin-top:0;width:170.25pt;height:105pt; z-index:1;visibility:visible;mso-wrap-style:square;mso-wrap-distance-left:7.5pt; mso-wrap-distance-top:0;mso-wrap-distance-right:7.5pt; mso-wrap-distance-bottom:0;mso-position-horizontal:left; mso-position-horizontal-relative:text;mso-position-vertical:absolute; mso-position-vertical-relative:line' o:allowoverlap="f"> <v:imagedata src="file:///C:\Users\BE0166~1\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\04\clip_image001.jpg" o:title="valentine2"/> <w:wrap type="square" anchory="line"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]-->A Lupercaliát az antik Rómában február idusán, azaz 15-én ünnepelték. Az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül a Rómát alapító legendás testvérpár: Romulus és Rémus tiszteletére tartották meg. A mítosz szerint ugyanis a városalapító két fiút gyerekkorukban egy farkas nevelte és táplálta a Palatinus domb egy barlangjában. A rómaiak a híres barlangot elnevezték Lupercal-nak (a farkas latin neve=lupus )és az ünnepség központjának tették meg.


A szertartás:
Lupercus papjai az ünnepség idején kecskebőrbe öltöztek, kecskéket és kutyákat áldoztak az isteneknek, majd a leölt állatok vérével bekenték magukat. Ezt követően egy szintén kecskebőrből készült szíjat vettek a kezükbe: ezt az eszközt februának nevezték. A város asszonyai elfoglalták helyüket a domb körül, a papok pedig "meglegyintették" őket a már említett februával. A néphit szerint a februával megérintett nő termékeny lesz, illetve nem fog nehézséget okozni neki a szülés

Februa:
Kecskebőrből készült szíj, mágikus tisztító erőt tulajdonítottak neki. A februával megérintett, megáldott asszony termékeny lesz, és könnyen szüli meg gyermekét. A február hónap nevét erről a varázsszíjról kapta

Mi köze a Lupercalianak a mai Valentin-ünnephez?
: <!--[if gte vml 1]><v:shape id="Picture_x0020_3" o:spid="_x0000_s1028" type="#_x0000_t75" alt="http://www.sulinet.hu/tp/kalendarium/februar/valentin/valentine5.gif" style='position:absolute;margin-left:80pt;margin-top:0;width:120pt;height:120.75pt; z-index:2;visibility:visible;mso-wrap-style:square;mso-wrap-distance-left:7.5pt; mso-wrap-distance-top:0;mso-wrap-distance-right:7.5pt; mso-wrap-distance-bottom:0;mso-position-horizontal:right; mso-position-horizontal-relative:text;mso-position-vertical:absolute; mso-position-vertical-relative:line' o:allowoverlap="f"> <v:imagedata src="file:///C:\Users\BE0166~1\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\04\clip_image002.gif" o:title="valentine5"/> <w:wrap type="square" anchory="line"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]-->Az ókori Lupercalia nem csak időpontjával kapcsolódik a mai<o></o><o></o>
Valentin ünnephez, hanem a nap szerelmes jellegét is innen őrizte meg. Az ősi, ókori ünnepen ugyanis a papok felírták a város fiainak, lányainak nevét, majd a papírokat összegyűjtötték egy nagy vázában. Ezután a fiúk találomra kihúztak neveket, s az így kialakult párok a monda szerint legalább a következő Lupercaliáig együtt maradtak. A párválasztás után elkezdődött a fesztivál sok tánccal, játékkal. Ez az ünnepélyes párosító játék tekinthető a mai Valentin napi szokások előfutárának.

A legenda tovább él
: A római szokások, ha nem is túl gyorsan, de eljutottak más országokba is. A 14. században már feljegyezték, hogy véletlenszerűen kiválasztott, összesorsolt párok alakultak ezen a napon. 1446-ban már az angolok is ünnepelték ezt a napot. Az 1780-as évektől pedig elterjedtek e speciális alkalomra nyomtatott, úgynevezett barátságkártyák, amelyek főleg Németországban arattak nagy sikert. A képeslapküldés szokása mára a legtöbb nyugat-európai országban meghonosodott, s az utóbbi években nálunk is elterjedt.

A magyar néphagyomány Bálint napja:
Február 14-ét szerelmesek napjaként Magyarországon csak 1990-től ünneplik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar néphitben nem volt e nap korábban is ünnep. Igaz, másféle. Nálunk ugyanis az ünnep keresztény jellege volt a meghatározó, hiszen az itáliai ókeresztény vértanú, Valentin (=Bálint) legendáját nálunk is ismerték. Olvasható az Érdy-kódexben is. Eljutott hozzánk egy másik Bálint-történet is egy németországi püspökről, akinek az ünnepe eredetileg január 7-hez kapcsolódott. Az ő alakja később összeolvadt a vértanú Valentin történetével, s egyszerre ünnepelték meg mindkettőt, 14-én. A német püspök segítségében elsősorban a nyavalyatörősök és a lelki betegek bizakodtak, így e napon ők is ünnepeltek. Akik ilyen betegségre hajlamosak voltak, azok szívesen viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy frászkeresztet, amely a betegség elriasztására szolgált. Bálint napjához időjóslás is tartozott. Azt tartották, ha hideg, száraz idő van ezen a napon, akkor jó lesz az évi termés. <o></o>

Nyavalya :
Ezt a szót a mai köznyelv mindenféle betegségre, bajra használja, régen elsősorban az epilepsziásokat nevezték így. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda 1997-től e napon ünnepli az epilepsziával élők világnapját.

Bálint és a madarak
: Nyugat-európai, főleg angol nyelvterületen éltek olyan hiedelmek, miszerint a madarak e napon párosodnak. Ez valószínűleg kapcsolódik a nap ősi, pogány párosító jellegéhez, valamint ahhoz, hogy a madarak érkezése már a közelgő tavaszt jelzi. Magyarországon is különös kapcsolatban volt Bálint a madarakkal. Itt nálunk is azt tartották, hogy e napon választanak párt a verebek, vagy <o></o>
jönnek vissza a vadgalambok. Egyes területeken a madarak etetése is szokás volt. Bálint Sándor néprajzkutató jegyezte fel azt a mindszenti régi magyar hagyományt, hogy e napon "csíkot söpörnek", vagyis utat vágnak a szegediek az udvaron (akár van hó, akár nincs), s oda mindenféle gabonaszemet, aszalt gyümölcsöt szórnak ki az ég madarainak. A cserszegtomaji gazdák pedig Bálint napkor, még napfelkelte előtt megkerülik a birtokot, hogy a tolvaj madarakat távol tartsák a szőlőtől. Balatongyörökön hasonló szándékkal metszik meg a szőlő négy sarkán a tőkéket. <o></o>

Régi szerelmi praktikák :
Lányok, lányok földi boszorkányok! Ezt a csúfoló éneket biztos mindenki ismeri még gyerekkorából. Természetesen nem mindenkinek volt tehetsége a régi falusi társadalmakban sem a boszorkánykodáshoz, mégis a maiaknál sokkal több praktikát alkalmaztak az akkori fiatalok, (elsősorban a lányok) azért, hogy megszerezzék és megőrizzék szerelmeiket. Most ezekből a hajdani babonákból következzen néhány érdekesség, amit így, a szerelmesek ünnepén akár ki is lehet próbálni.Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba
Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog, abból az irányból fog jönni a szerelmes
Ha valaki kilenc kútról vizet hoz, és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. <o></o>
Érdemes cicát "uszítani" a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölőzik, akkor ő abból a házból fog nősülni. <o></o>
Madárral álmodni férjhezmenetelt jelent.
Ha a lány, vagy a fiú eltör egy tükröt, akkor 9 évig nem megy férjhez, illetve nem nősül meg.
Akik nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait süssék tésztába, és közösen egyék meg. Akkor soha nem fogják elhagyni egymást.
Naplemente után nem szabad sepergetni a lánynak, mert nem megy férjhez.
Egyes lányok vakondok véréből cseppentettek valamilyen ételbe, azt megetették a kiszemelt férfival, hogy így megszerezzék maguknak. <o></o>
Azokat a szerelmeseket a hiedelem szerint nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket a két anya szentelt vízzel lemosta, a vizet pedig a fejükre öntötte. E pár ellen nem használt semmiféle szemverés, igézés, vagy rontás.
Akit további babonák és praktikák is érdekelnek, azok Kiss József: Szerelmi babonák című kötetében ennél jóval többre bukkanhatnak.

Ez csak egy kis érdekesség :

Hatása a munkahelyeken:

Az egyik internetes statisztikai oldal megfigyelése szerint, a Valentin napot megelőző hetekben az egyes vállalatoknál arra lehet számítani, hogy az alkalmazottak mind gyakrabban keresik fel az ékszer- és virágboltok, randihelyek honlapjait a munkahelyi gépről. Jóllehet, ez a tény önmagában még nem jelenti az adott vállalat termelékenységének csökkenését. A fent említett weboldal abban is segíti a cégeket, hogy oly módon szabályozhassák alkalmazottaik hozzáférését a különféle árúházi, virág-, képeslap-, ajándékküldő, randi honlapokhoz, hogy az internet böngészése ne vesse vissza a termelékenységet.
 

atomjani

Állandó Tag
Állandó Tag
Hoztam nektek valamit:

<object height="344" width="425">


<embed src="http://www.youtube.com/v/0EHve8i4IKg&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>
<object height="344" width="425">


<embed src="http://www.youtube.com/v/j9DQFqFNqaY&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>

<object height="344" width="425">


<embed src="http://www.youtube.com/v/v0zgQAp7EYw&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>
<object height="344" width="425">

</object>
<object height="344" width="425">


<embed src="http://www.youtube.com/v/QPrNGU7nRDU&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>
<object height="344" width="425">


<embed src="http://www.youtube.com/v/nmdnA2LbRo0&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>​
Elég szarrul játszanak. Én többet vártam tőlük.:D
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mamaci! Köszi a kimerítő magyarázatot. Nekem ez a rész tetszett a legjobban:

Eljutott hozzánk egy másik Bálint-történet is egy németországi püspökről, akinek az ünnepe eredetileg január 7-hez kapcsolódott. Az ő alakja később összeolvadt a vértanú Valentin történetével, s egyszerre ünnepelték meg mindkettőt, 14-én. A német püspök segítségében elsősorban a nyavalyatörősök és a lelki betegek bizakodtak, így e napon ők is ünnepeltek. Akik ilyen betegségre hajlamosak voltak, azok szívesen viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy frászkeresztet, amely a betegség elriasztására szolgált. Bálint napjához időjóslás is tartozott. Azt tartották, ha hideg, száraz idő van ezen a napon, akkor jó lesz az évi termés. <o></o>

Nyavalya :
Ezt a szót a mai köznyelv mindenféle betegségre, bajra használja, régen elsősorban az epilepsziásokat nevezték így. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda 1997-től e napon ünnepli az epilepsziával élők világnapját.

:p
 
T

Targenor

Vendég
Szép napot minden CSALÁDTAGNAK ÉS BARÁTNAK!

Egyébként nekem (tudjátok parasztnak falura) mondja már meg valaki, mi ennek a Bálint napnak a jelentősége (már azon kívül, hogy a virág-boltosok és az édesség árusok forgalmát fellendítsék)

Szia!kiss
Őszintén?
Semmi.:mrgreen: Régen rossz, ha az ember csak Karácsonykor, és Valentin napján mutatja ki, hogy szereti a másikat...:mrgreen:
Megmondom őszintén, én, ha valakit nem bírok elviselni, azt például karácsonykor sem fogom szeretni...:mrgreen: De ha valakit szeretek, azt nem csak karácsonykor fogom kimutatni.;)

Azt nagy nehezen megemésztettem, amikor a fiatal szerelmesek piros sziveket ajándékoztak egymásnak. Még azt is lenyeltem, mikor idősödő amorózók piros rózsával állítottak haza a derékfájós mamákhoz,

:D Mi a baj az idősödő amorozókkal vörös rózsával a kezükben és a derékfájós mamákkal? :confused:
Szerintem aranyosak.:D Nekem egyedül az a bajom, hogy sokan CSAK ezen a napon mutatják ki, a szeretetüket.:(

de most már ez is olyan lesz mint a Nemzetközi Nőnap? Nagyon zokon venném, ha a szomszéd Géza-bácsi egyszercsak lesmárolna a lépcsőházban miközben jövők fel a szemetesvödrömmel....:mrgreen: Lassan már az lesz az ünnep, amikor nincs ünnep!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Miért? Vörös rózsával zaklatott már?:D
 

Mirjam&Gábor

Állandó Tag
Állandó Tag
szép hetet a családnak:)
Körösztanyátok új regisztrációval jelentkezik, egységünket kifejezendő, a jövőben így kívánunk fórumozni a párommal...:p
látom Valentinoztatok Ti is, mi Harkányban töltöttük ezt a csodás hétvégét, wellnesseztünk és szinházban is voltunk ...
kiss mindenkinek :p
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
szép hetet a családnak:)
Körösztanyátok új regisztrációval jelentkezik, egységünket kifejezendő, a jövőben így kívánunk fórumozni a párommal...:p
látom Valentinoztatok Ti is, mi Harkányban töltöttük ezt a csodás hétvégét, wellnesseztünk és szinházban is voltunk ...
kiss mindenkinek :p

Üdvözöllek, Kedves Mirjam&Gábor! Tessék szépen tájékozódni Targenor aláírásából, hogy mi vár arra, akinek még csak két hozzászólása van. :mrgreen:

Kis híján idetettem egy fotót, ami hasonlít, de meggondoltam, hátha még ebéd előtt vagytok.
 
Oldal tetejére