Keresztenyzene ,vers, hit, Biblia

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

A fogadalmak érvényessége
"1És Mózes elmondta Izráel fiainak mindazt, amit az ÚR parancsolt Mózesnek. 2Azután így beszélt Mózes Izráel fiai törzsfőihez: Ezt parancsolta az ÚR: 3Ha férfi tesz fogadalmat az ÚRnak, vagy esküt tesz arra, hogy megtartóztatja magát, ne szegje meg a szavát, hanem tegyen meg mindent úgy, ahogyan kimondta. 4De ha nő tesz fogadalmat az ÚRnak, és önmegtartóztatásra kötelezi magát még leánykorában, apja házában, 5ha apja hallotta fogadalmát és azt, hogy önmegtartóztatásra kötelezte magát, és nem ellenezte az apja, akkor érvényes minden fogadalma, és érvényes minden elkötelezése, amellyel önmegtartóztatást fogadott. 6Ha azonban ellene mond neki az apja, amikor hallja őt, akkor nem érvényes semmiféle fogadalma vagy elkötelezése, amellyel önmegtartóztatást fogadott. És az ÚR megbocsát neki, mert az apja mondott neki ellene. 7Ha pedig úgy megy férjhez, hogy fogadalom terheli, vagy meggondolatlan beszéddel kötelezte el magát, 8és a férje hallott róla, de amikor hallott róla, nem mondott ellene, akkor érvényesek a fogadalmai, és az az elkötelezés is érvényes, amellyel önmegtartóztatást fogadott. 9De ha a férje ellentmond neki, amikor hall róla, akkor érvénytelenné teszi az asszony fogadalmát, amely őt terheli, és a meggondolatlan beszédet, amellyel önmegtartóztatásra kötelezte magát. Az ÚR is megbocsát neki. 10Az özvegynek vagy férjétől elbocsátottnak minden fogadalma érvényes, amellyel önmegtartóztatásra kötelezte magát. 11Ha már a férje házában tesz fogadalmat egy asszony, vagy esküvel kötelezi magát önmegtartóztatásra, 12és meghallja a férje, de nem ellenzi, és nem mond neki ellent, akkor érvényes az asszony minden fogadalma, és érvényes minden elkötelezése, amellyel önmegtartóztatást fogadott. 13De ha a férje határozottan érvénytelenné teszi a fogadalmakat, amikor meghallja azokat, akkor nem érvényes semmi abból, amit kimondott fogadalomként vagy elkötelezésként. A férje érvénytelenné tette azokat, és az ÚR is megbocsát neki. 14Minden fogadalmat és minden esküt, amellyel önmegtartóztatásra kötelezi magát, a férje tesz érvényessé, és a férje tesz érvénytelenné. 15De ha a férje egy teljes napig nem ellenzi, akkor érvényessé teszi minden fogadalmát vagy minden elkötelezését, amely terheli. Érvényessé tette azokat, mert nem ellenezte, amikor meghallotta. 16De ha később akarja érvénytelenné tenni azokat, mint amikor hallott róluk, akkor őt terheli az asszony bűne. 17Ezeket a rendelkezéseket parancsolta az ÚR Mózesnek a férjre és a feleségre, az apára és a leányra vonatkozólag, amikor az leánykorában apja házában van." (4Mózes 30 (29,40-30,16))

Valaki mondhatja: könnyű a nőknek, jó néhányszor van kibúvójuk kimondott szavaik felelőssége alól. Más meg azt gondolhatja: szegény nők, sose vették őket komolyan, csak ha már özvegyek vagy elváltak, akkor kezelik őket felelősségteljes emberként. Biztos azért, mert az ilyenek már úgyis sokat szenvedtek. Melyik tábornak van igaza? Megszólalhat egy harmadik csoport is, akik azon a véleményen vannak, hogy az újszövetségi korban már mindenki saját magáért felel, minden egyes kimondott szaváért, és nem takarózhat senki más hibáival. Ezzel a kijelentéssel nehéz lenne vitatkozni. Kicsit mégis szeretnék. Tanítson mai igénk arra, hogy igenis felelősséggel tartozunk egymásért! Nem igaz, hogy a gyerek azt csinál, amit akar, úgy teszi tönkre az életét, ahogy akarja, az övé. Nem igaz, hogy minden és mindenki más fontosabb, a család az, aki várhat, aki ráér. Bizony lejár az "egy napom", kifutok az időből, és már nem tudom helyrehozni azokat a tévedéseket, amelyeket korábban még az Isten is bocsánatosnak tartott. És Pál apostol óta tudjuk, hogy "önmegtartóztatni" házasságban csak közösen lehet, rövid ideig. /SzH/

<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/yoI8ieDkDT/"><img src="http://media.imeem.com/p/yoI8ieDkDT.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>
Imádkozz!
"13Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! 14Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal az Úr nevében. 15És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt, sőt ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer. 16Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. 17Illés ugyanolyan ember volt, mint mi, és amikor buzgón imádkozott azért, hogy ne legyen eső, nem is volt eső a földön három évig és hat hónapig. 18Aztán ismét imádkozott, és az ég esőt adott, és a föld meghozta termését. " (Jakab 5,13-18)

Imádkozni könnyű, kitartani nehéz... Miből áll megszólítani Istent? Jóformán semmiből. Csak összetesszük a kezünket, becsukjuk a szemünket, és máris a mennyei fogadóteremben lehetünk a leghatalmasabb Úr előtt, aki figyelemmel hallgat ránk, és azon van, hogy segítsen nekünk. Hihetetlen! Meg tudja tenni egy gyermek éppúgy, ahogy egy aggastyán, egy néma, egy értelmi fogyatékos, ráadásul bármikor és bármilyen nyelven. Isten olyan könynyűvé tette elérhetőségét, hogy ennél könnyebbet nem lehet kitalálni. És ez interaktív, tehát válaszol is, cselekszik is! Micsoda hatalom van - no nem a mi kezünkben, de micsoda hatalom segítségére számíthatunk! Imádkozhatunk magunkért, egymásért, betegségben, örömben, bánatban. Ha már odáig eljutunk, hogy megtesszük ezt, ami nekünk tulajdonképpen nem nagy fáradság és nem kerül semmibe, egy bökkenő szokott még lenni: a kitartás. Annyira gyarlók vagyunk, hogy még az imádságba is bele tudunk fáradni. Legyenek áldottak, akik nem! És legyenek példák előttünk! Drága lélek, van valaki, akiért most imádkoznod kellene? Itt az alkalom, tedd meg! És holnap is. Meg holnapután... /SzH/

<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/9zLweTNpzR/"><img src="http://media.imeem.com/p/9zLweTNpzR.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>
 
F

fülesmaci93

Vendég
NoahRainbow.jpg


"Szívárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök. Amikor felhőt borítok a földre, és feltűnik az ív a felhőn, akkor visszaemlékezem a szövetségre, amelyet kötöttem veletek és minden élőlénnyel, amely testben él, és nem lesz többé a víz özönvízzé minden test pusztulására. Ha ott lesz az ív a felhőn, látni fogom és visszaemlékezem az örök szövetségre, amelyet Isten kötött minden élőlénnyel, amely testben él a földön. Akkor ezt mondta Isten Noénak: Ez annak a szövetségnek a jele, amelyet minden földi élővel kötöttem" (1Móz.9:13-17).
 

danorb

Állandó Tag
Állandó Tag
Jézushoz vezető út <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr> <td colspan="3" width="100%">
</td> </tr> <tr> <td colspan="3" width="100%"> </td> </tr> <tr> <td width="1%"> </td> <td width="98%">"Senki sem jöhet énhozzám, hanemha az Atya vonja őt, aki elküldött engem..."
(Ján 6,44)

"Ugyanaz az isteni erő, amely a természetet uralja, hat az emberi szívre is, kimondhatatlan vágyat ébresztve benne valami után, ami itt nincs. E világ kincsei nem elégíthetik ki vágyait. Isten Lelke munkálkodik benne, hogy olyan javak után törekedjen, amelyek egyedül nyújthatnak a léleknek békét és nyugalmat. Ezek a javak: a Krisztussal való közösség, az életszentség öröme. Az Üdvözítő folytonosan munkálja az emberi lelket a maga látható és láthatatlan befolyásával, hogy a bűn ki nem elégítő örömeitől elvonja és a végtelen öröm forrásához vezesse, amelyet csak Őbenne nyerhetnek... Ti, akik teljes szívetekből valami annál jobb után vágyakoztok, mint amit e világ nyújthat, ismerjétek fel ebben a vágyban Isten hívó szavát!"

(Jézushoz vezető út, Bűnbánat c. fejezetből)
Gecsemáné
DSCF2499.JPG
</td></tr></tbody></table>
 

Kate25

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Ötvös Tüze
Egy csapat nő a Bibliát tanulmányozta együtt. Mikor elérkeztek Malakiás könyvéhez, a harmadik fejezetben találkoztak egy verssel, amely ezt mondja: "leül az ötvös és megtisztítja az ezüstöt".
Ez a vers teljesen lenyűgözte az asszonyokat, és azon gondolkodtak, hogy vajon mit fejez ki ez az állítás Isten természetéről. Az egyik nő felajánlotta, hogy utána néz, hogyan tisztítják az ezüstöt, és majd a legközelebbi alkalmon megosztja a többiekkel.
Azon a héten ez a hölgy felhívott egy ötvöst, és megbeszélte vele, hogy elmegy megnézni munka közben. Nem említette neki, hogy milyen célból akarja megnézni, azon túl, hogy egyszerűen kíváncsi a tisztítási folyamatra.
Miközben az ötvöst nézte, a férfi megfogott egy darab ezüstrudacskát, tűz fölé emelte, és hagyta, hogy felmelegedjen. Közben magyarázta, hogy ahhoz, hogy az ezüst tiszta legyen, a tűz kellős közepébe kell tartani, ott, ahol a lángok a legmelegebbek, hogy a szenny kiégjen belőle.
A nő elgondolkodott a képen, amint Isten egy ilyen forró helyen tart bennünket, aztán felelevenítette az igeverset: "leül az ötvös és megtisztítja az ezüstöt". Megkérdezte hát a férfit, hogy igaz-e, hogy az ötvösnek a tűznél kell ülnie az ezüsttisztítás teljes ideje alatt. A férfi igennel válaszolt, és elmagyarázta, hogy nemcsak, hogy ott kell ülnie és tartania kell az ezüstöt, de a szemét is rajta kell tartania egész idő alatt. Mert ha az ezüst a kelleténél akár csak egy perccel is tovább marad a lángok között, megsemmisül.
A nő egy rövid ideig csöndes volt. Majd megkérdezte: "Honnan tudja, hogy mikor teljesen tiszta az ezüst?" Az ötvös mosolyogva így válaszolt: "Ó, az nagyon egyszerű - amikor látom magamat benne."
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php



A mai nap igéi




Nincs hozzád hasonló, URam! Nagy vagy te, s hatalmad által nagy a te neved. (Jer 10,6)
Az egész sokaság örült mindazoknak a csodáknak, amelyeket Jézus vitt véghez. (Lk 13,17)
Olvasmányok: Mk 8,(10-13)14-21 és Lk 20,9-19
<HR align=center width="70%">
Lelki útravaló a mai napra
<CENTER>Csütörtök

Elégtétel
</CENTER>


Aki megszabadított minket a sötétség hatalmából és általvitt az ő szerelmes Fiának országába; kiben van a mi váltságunk az ő vére által, bűneinknek bocsánata.
Kolosséi levél 1, 13-14.


Mivel a bűn felett elhangzott a kárhoztatás örök; megmásíthatatlan ítélete - Isten ugyanis sohasem békülhet meg a bűnnel s így vele szemben való haragja is visszavonhatatlan - ezért a megváltás nem történhetett meg másképp, csak úgy, hogy valaki megfizetett és eleget tett a bűnért, úgy, hogy a haragot magára véve kiegyenlíti a nagy tartozást. Teremtmény erre képtelen volt. Nem maradt más megoldás, Isten egyszülött Fiának kellett érettünk helytállni, hogy emberré lévén Isten félelmetes, örök haragját magára vegye s érte tulajdon testét és vérét áldozatul adja.
Irántunk való szeretetének mérhetetlen irgalmasságából ezt meg is cselekedte s a halálos harag ítéletét elvállalta. E megfizető áldozat oly drága Istennek, - hiszen egyetlen szerelmes Fia hozta, ki maga is. Isten, - hogy kiengesztelődve bűnbocsátó kegyelmébe fogad mindenkit, aki Fiában hisz. Mi tehát csak élvezői vagyunk Krisztus érettünk megfizető drága érdemének, amelyet megmérhetetlen és kibeszélhetetlen szeretetből Ő szerzett meg nekünk ajándékul, hogy egyikünk se dicsekedhessék magával, hanem teljes örömmel Néki adjon örök hálát, aki ekkora árat sem sajnált, hogy minket, elveszett és elkárhozott bűnösöket megváltson.


Isten haragja volt rajtunk,
Vakon vesztünkbe rohantunk;
Jézus lett értünk áldozat
S ím üdvre vált a kárhozat.


picture.php
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php



Csütörtök [2009.03.19.] Hatalmas ő; csak mondja, s úgy leszen!


2009.03.19. 00:03 Andreas

*MINDEN NAPRA:
1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBAN

http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato


<TABLE class=smtxt style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=left>- Csütörtök [2009.03.19.]


</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=right> </TD></TR><TR><TD align=left colSpan=2><TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10>


</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Jer 10,6
</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Lk 13,17

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Nincs hozzád hasonló, URam! Nagy vagy te, s hatalmad által nagy a te neved.
</TD><TD vAlign=top align=left width="3%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Amikor ezt mondta, ellenfelei mindnyájan megszégyenültek, de az egész sokaság örült mindazoknak a csodáknak, amelyeket ő vitt véghez.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Nincs hozzád hasonló, Uram! Nagy vagy és nagy a te neved a te hatalmadért!
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>És mikor ezeket mondta, megszégyenülének mindnyájan, kik magokat néki ellenébe veték; és az egész nép örül vala mind azokon a dicsőséges dolgokon, a melyek ő általa lettek.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Nincs senki, aki hozzád hasonló volna, Uram! Nagy vagy, és Fölséges a neved!
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>E szavakra ellenfelei mind elszégyellték magukat, a nép meg ujjongott, hogy ilyen nagy tettet vitt véghez.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>
Az ÚR az Isten egyedül, minden más csak bálvány, s ezt tettei bizonyítják; ő szavával, élő igéjével csodálatosan cselekszik, s mert az Atya mindezideig munkálkodik, ezt teszi a Fiú is; - de örülsz-e ennek és dicsőíted-e Jézust mindenért?!
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>



picture.php
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php


Akit Jézus szeretett


<HR width="100%">
"Mikor pedig immár reggeledett, megállt Jézus a parton; a tanítványok azonban nem ismerték meg, hogy Jézus van ott. Monda azért nekik Jézus: Fiaim! Van-é valami ennivalótok? Feleltek néki: Nincsen! O pedig monda nékik: Vessétek a hálót a hajó jobboldala felol és találtok. Oda vetették azért és kivonni már nem bírták azt a halaknak sokasága miatt. Szólott azért az a tanítvány, akit Jézus szeret, Péternek: Az Úr van ott! Simon Péter azért, amikor hallja, hogy ott van az Úr, magára vette az ingét (mert mezítelen volt) és bevetette magát a tengerbe." Jn 21,4-7

"Mikor aztán megebédeltek, monda Jézus Simon Péternek: Simon, Jónának fia: jobban szeretsz-é engem ezeknél? Monda néki: Igen, Uram; tudod, hogy szeretlek téged! Monda néki: Legeltesd az én bárányaimat!" Jn 21,15
<HR width="100%">

Köszönjük Urunk, hogy egészen Rád bízhatjuk magunkat. Kérünk, cselekedd meg Urunk, hogy halljuk, értsük és megértsük szavadat. Szóljál hozzánk Igéd és Lelked által. Köszönjük Uram, hogy itt vagy, köszönjük, hogy láthatunk. Úgy szeretnénk most hallani is. Szólalj meg közöttünk. Ámen.

Ez a vasárnap húsvét és mennybemenetel között van. Milyen izgalmas ido volt ez a tanítványok számára. Sosem tudták, mikor, hol jelenik meg Jézus. Bármerre mentek, kereshették Ot, akár bezárt szobában is, hisz váratlanul beléphetett. Akár úton voltak, ahogy az emmausiakhoz is odacsatlakozott. Minden pillanatban megjelenhetett, megszólíthatta oket a legváratlanabb helyzetekben és idopontokban.

Két tanítványról szeretnék beszélni, ahogy igerészünk is kettorol beszél. Péterrol és Jánosról. Szeretném elmondani róluk, hogy a legkomolyabb tanítványok voltak. Tudjuk, hogy három tanítvány volt, akiket az Úr a legkomolyabb pillanatokban maga mellé vett. A megdicsoülés hegyén Vele voltunk a hegyen, - írja Péter. Gyógyításaiban, különösen olyan esetekben, amikor már meghalt a beteg, - Jairus lányánál, - mindenkit kiküldött Jézus a szobából, ok hárman maradtak. A Gecsemánéban is hárman voltak ott, amikor vért verítékezett, mikor harcolta legkomolyabb harcát.

Ezek közül kettot szeretnénk most meglátni, ebben az egészen izgalmas idoszakban, hogy most hogyan viselkednek. Az elso, - Péter. Szerette az Urat. Amikor Jézus azt mondja, hogy el kell neki mennie és jelzi a szenvedéseit, o az aki azt mondja: kész vagyok Uram veled meghalni is! Soha meg nem tagadlak, soha meg nem botránkozom benned, ha ezek mind, akkor sem, mert nagyon szeretlek Téged. Ezt a szeretetét többször megvallotta az Úrnak és biztos vagyok benne, egész szívével hitte, hogy ez így van. Hitt saját szeretetében.

A nagy "én", amelyik azt hiszi, mindent meg tud csinálni, bízik saját szeretetében, úgy van, hogy igazán, egészen odaadtam az Úrnak életemet. Látjátok Pétert, aki sokszor elmondta, s még most is elmondja, ebben a részben is. "Ezek után" amik itt történtek, a nagy összeomlás után, ott a fopap udvarán, amikor o az egyedüli, aki megtagadja Jézust. A többiek egy sem. Pedig ô mondta: ha mindenki, én soha.

Péternek végig kell járnia a gyakorlatban, valóságosan, mit ér a szeretete. Jézus kérdése szinte utal arra, amikor azt mondta, hogy a többieknél sokkal jobban szereti Jézust. "Simon, Jónának fia: jobban szeretsz engem ezeknél?" Megint csak mondja, van bátorsága újra elmondani. Nagyon egyszeruen így válaszol: "Uram; tudod, hogy szeretlek téged!" Ezek után is még mindig bízik a saját szeretetében?

Istennek egy nagyon komoly hívo szolgája, talán a legkomolyabb, akit életemben láttam, mikor errol az Igérol beszéltünk, csendesen ezt mondta: csak ezt válaszolhatnám, Uram Te mindent tudsz, tudod, hogy nem szeretlek Téged! Fiatal hívo voltam, s nagyon döbbenten néztem rá, hogy mondhat ilyet? Ez az ember egy kicsit már ismerte magát. A bukásait, csodjeit, buneit, az életét, amelyik mind errol beszél. Szeretném, ha ma azt válaszolnád: Uram mindent tudsz, ismered otthoni, munkahelyi életemet, hogyan bánok gyerekeimmel, ismered a házaséletemet. Mered-e mondani: Uram ez mind arról beszél, hogy szeretlek Téged. Nem kellene-e kimondanod: tudod, hogy magamat szeretem. Téged is csak az ajándékaidért szeretlek.

Ez nem szeretet! Az egyik tanítvány, aki nagyon világosan és bátran még most is elmondja, hogy: "Szeretlek Téged!" - és furcsa dolog történik. Ahelyett, hogy azt mondaná Jézus: hazudsz Péter, - rábízza a juhait. Jó volna ha megértenénk, Jézus csak bukott tanítványra tud rábízni valamit. Addig csak megrendült azért valahol benne ez az önbizalom, s rábízza juhait, rábízza az anyaszentegyházat, rábízza a kulcsokat.

Péter, ez a nagy halász, pünkösdkor óriási nagy halászatot végez, - háromezer embert valóban halász majd. És valóban kiderül, hogy szereti az Urat. Eljut oda, amit Jézus elore megmondott: "Mikor pedig megöregszel, kinyújtod a te kezedet és más övez fel téged és odavisz, ahova nem akarod." (Jn 21,18b). Ahhoz a kereszthez, amiben Péter majd megdicsoíti az Urat.

Most már látjuk Péter mit mondott maga felol: szeretem az Urat, jobban, mint bárki. És most látjuk ezt a másik tanítványt, o is mond maga felol valamit. Mert hiszen ez az evangélium János evangéliuma, s így mindig o mondja maga felol: "Szólott az a tanítvány, akit Jézus szeret." Sokszor megálltam a mondat mellett, - hogyan, Jézusnak voltak kedvencei? O a szeretett tanítvány, - és a többi? Jézus is kivételezett?

Nem kivételezett! Pont János írja meg a János evangéliuma 13. részében: "Mivel szerette az Övéit", - mindet, - "mindvégig szerette oket." Értsük meg, a nap süt jókra és gonoszokra egyaránt, - mondja a Biblia; de lehet egy olyan ember, aki kiáll a napfényre és úgy érzi, rám süt a legjobban. O állt arra a helyre, - hagyta magát szeretni.

Ez az egyszeru üzenete a mai istentiszteletnek: engedd, hadd szeressen Isten! Vannak gyerekek, akik nem engedik magukat szeretni. Nem lehet szeretni, elszalad, ha megsimogatják, egyszeruen nem hagyja magát. Vannak makacs, durcás, elforduló gyerekek, - nem lehet oket szeretni. János engedte magát szeretni. Olyan jó volna ilyen emberré lenni, aki tudja, mert megtapasztalta sokszor, nagyon sokszor: a tanítvány, akit szeretett az Úr.

Mit mond az Ige Róla, Jézusról? Mindvégig szerette az Övéit. Hogy mennyire nem volt kivételezo, Júdásnál látjuk. Az utolsó vacsoránál neki adja a bemártott falatot, ami a kedvencé. Minden családban a kedvencnek adták a bemártott falatot. Jézus Júdásnak adja. Ez a mondanivalója: Júdás, most is szeretlek! Tudom hova mégy, mit csinálsz. Uram Te jól ismersz engem. Ismerte Júdást is, kezdettol fogva tudta, hiszen sokszor olvassuk: tudta, hogy ki fogja elárulni. Még a Gecsemáné kertjében is kedvesen szól: Barátom! Nem azt mondta, hogy ellenségem, - barátom. Mindvégig szerette, az árulása legmélyéig, mindvégig. Jézus nem volt kivételezo.

Újra mondom, János az a tanítvány volt, aki hagyta magát szeretni. Nem az o szeretetében bízott. Bízott az Úr szeretetében. A két mondat teljesen fordított mondat. Péter azt mondja: szeretlek Uram! János azt mondja: tudom hogy szeretsz Uram. Jézus szeretetében bízott és ez a szeretet nem fogyott el. Kicsi, gyenge embernek ismeri magát. A nagy Péter mellett itt van egy kicsi, gyenge ember, aki nem mer bízni magában, semmiben sem. Egy gyermek, aki ott nyugszik az Úr Jézus keblén. Jó volna, ha ilyen emberré lehetnél.

Jánosnak volt ideje. Mert ahhoz, hogy engem szeressenek, ahhoz ido kell. Kell hogy idot adjak annak, aki szeretni akar, hogy megsimogathasson, megölelhessen. Nem kell elfutnom tole, mert mindig van csinálnivalóm. Van-e idod arra, hogy az Úr Jézus szerethessen? Szoktál-e pihenni a szívén? Csendességed után tudsz-e csendben lenni igazán? Várni, hogy mit mond? Jánosnak volt ideje, hogy hallgassa mit mond. Tudsz-e figyelni, amikor Jézus beszél? Vagy mindig csak beszélsz és mondod a magadét?

Valaki mondta: reggel nem érek rá Bibliát olvasni, de mindig imádkozom. Azt feleltem: tudod mit csinálsz? Olyan vagy, mint aki felhív valakit telefonon, elmondja amit akar, de nem várja meg, a másik mit mond. Sajnos akkor már sietek, vár a dolgom, nem érek rá. János ráért nyugodni Jézus kebelén. És ez a tanítvány ismerte Ot a legjobban. Olyan csodálatos az, amikor újra és újra Jézusról beszél. Olvasd el János evangéliumát.

Azt mondtam, hogy Péterre bízta a juhokat, a kulcsok hatalmát, az anyaszentegyházat és Jánosra, ott a kereszt alatt rábízta az anyját. Milyen nagy bizalom kellett ehhez? Sot sokkal többet bízott még rá, - önmagát. János írja: "Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged." (Jn 17,3). Téged! János egy kicsit ismerte Jézust. Újra mondom, ha olvasod az evangéliumot, folyton fogod hallani: én, én, én. De Jézus mondja. "Én vagyok az út, az igazság és az élet." (Jn 14,6). "Én vagyok a feltámadás és az élet." (Jn 11,25). Rábízta önmagát. O pedig errol beszél. Élek többé nem én, - ahogy Pál mondta, - bennem a Krisztus.

Amikor a Jelenések könyvét írja, akkor látja Jézust és ott megint Jézus jelenti ki magát rajta keresztül: Én vagyok az élo, pedig halott voltam és élek örökkön-örökké. Figyeld meg, ha olvasod majd az evangéliumot, a leveleket, a Jelenések könyvét, - egy emberi élet, amelyik ismeri az Urat. Így jelenti ki: az a tanítvány, akit szeretett Jézus. Milyen jó volna, ha így ismernéd meg, hogy szeret és önmagát adta érted és önmagát adja neked.

Amikor Pétert akarja az Úr szeretni, - mert O különösképpen szeret, mikor ott áll elotte, hogy a lábait megmossa, mit mond Péter? "Az én lábaimat nem mosod meg soha!" Aztán pedig azt mondja: "Uram, ne csak lábaimat, hanem kezeimet és fejemet is!" (Jn 13,8-9) Látjátok, Péter mindig diktál. Ot úgy lehet szeretni, ahogyan o engedi. Nem úgy, ahogy az Úr akarja szeretni. Ez a lábmosó szeretet nagyon megalázó. Emlékezzünk végig az egész életére, amikor Jézus szenvedéseit kezdte jelenteni: "Péter elofogván Ot, kezdte feddeni, mondván: Mentsen Isten, Uram! Nem eshetik ez meg tevéled!" (Mt 16,22). Amikor el akarják Jézust fogni, jön a karddal. Persze hogy szereti, - védi. De mindig o! Hagyod-e magad úgy szeretni, ahogyan az Úr akar?

Túrmezei Erzsébet egyik versének címe: Gyermek a rendeloben. A gyermek így szól: két kérdést teszek fel bácsi, aztán engedem a fogam kihúzni. Az elso: értesz-e a fogakhoz? A válasz: látod a Jancsikát, meg a többieket, akik itt vígan szaladgálnak, nekik is kihúztam a fogukat. Csak értek a fogakhoz. Másik kérdés: és szeretsz-e engem? Mikor megkapja erre a választ azt mondja: Most jöhet fogó, fúró, kalapács. Mindent csinálhatsz velem, ha szeretsz engem.

Ha egyszer megérezted és megtapasztaltad, hogy tényleg szeret, akkor most jöhet betegség, kórház, szenvedés, jöhet halál, bármi az életedben. Ért hozzám. Biztos, hogy nem fogja elrontani, ha kezébe adod életedet, - ért hozzád és szeret. Eljutsz-e oda, ahová a gyerek a rendeloben: soha többé nem akarok kételkedni. Megismertük az Isten irántunk való szeretetét.

A két tanítványt látjuk itt egymás mellett és két kérdéssel szeretnénk befejezni. Az egyik kérdés, amit Jézus tett fel Péternek, így hangzik: "Simon, Jónának Fia, szeretsz-é engem? Arra szeretnélek kérni titeket, soha ne hagyjátok a Biblia kérdéseit válasz nélkül. Azok nem szónoki kérdések, nem a levegobe hangzanak. Nagyon megdöbbentett mikor rájöttem, hogy ítélet elott Isten mindig kérdez. Elkezdve Ádámtól: Hol vagy? Kaintól: Hol van az atyádfia? Ítélet elott Isten kérdez. Hadd érjen a szívedig a kérdés: Szeretsz engem? Tudod-e mondani: Uram mindent tudsz, tudod, hogy nem szeretlek Téged.

Ki tudod-e mondani oszintén, igazán tapasztalatból, hogy amikor meg kellett volna vallani Ot, hallgattál. Amikor oda kellett volna adni valamit, visszafogtad. Jó volna ha elkezdené pergetni az Úr életed filmjét. Ha megállnál egy-egy filmkockánál, - én voltam? Tudsz-e erre a kérdésre oszintén válaszolni?

Jó volna, ha a másik kérdés még mélyebben ott maradna a szívedben, most így kérdezünk: Jézus, Istennek Fia, szeretsz engem? Mered ezt kérdezni szemben állva a kereszttel? Végigjártad most újra a szenvedéstörténetet? Mered-e kérdezni, amikor látod a korbácsot, a töviskoronát, az átszögezett kezeket, - mered-e kérdezni? Jézusnak az egész élete válasz erre a kérdésre. Ha soha nem hallottad, halld meg ma világosan: Úgy szerette Isten e világot, - benne téged, - hogy Jézust adta. Halld a választ: bármit tesz, a válasz világos, tiszta, egyszeru. Tudod-e majd kimondani: a tanítvány, akit Jézus szeret.

A két kérdés elhangzott, - fogsz-e választ adni? Olyan jó volna, ha Tamással együtt, aki talán kételkedtél sokszor, - Tamással együtt kimondanád ma: "Én Uram! és én Istenem!"

Imádkozzunk: Köszönöm Uram, hogy egy kicsit látom már magamat. Persze olyan igazán mélyen még majd talán ezután. Áldalak, hogy tudom, tolem semmi nem telik. Köszönöm, hogy nem bízom szeretetemben, huségemben, akaratomban, odaszánásomban. Annyi nagy szót mondtam már Uram. Köszönöm, hogy most nem vársz tolem fogadkozást. Áldalak, hogy szabad csendben megállni Elotted. Hadd igya be a szívünk, szemünk, egész lényünk azt a halálos szeretetet, amit kijelentettél a kereszten. Hadd járjon át bennünket egészen és hadd tudjuk sugározni tovább ebbe a szomjas világba. Úr Jézus kérlek, hadd tudjuk otthon élni, hadd élhess Te bennünk. Köszönöm Uram, hogy ezt akarod, erre hívtál el. Áldj meg minket, hogy teljes szívvel, mozdulatlanul, igazán, bízzunk szeretetedben életünk utolsó napjáig, - dicsoségedre. Ámen.

1985. április 6


picture.php
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

A bosszúálló Úr
"1Azután így beszélt az ÚR Mózeshez: 2Állj bosszút Izráel fiaiért a midjániakon, azután odakerülsz elődeidhez. 3Mózes így beszélt a néphez: Fegyverezzetek föl magatok közül férfiakat a harcra, támadjátok meg Midjánt, és álljatok bosszút Midjánon az ÚRért. 4Ezret küldjetek egy-egy törzsből, Izráel mindegyik törzséből a harcba. 5Kivezényeltek tehát Izráel soraiból törzsenként ezret: tizenkétezer harcra fölfegyverzett embert. 6Azután elküldte őket Mózes a harcba, törzsenként ezret; velük együtt Fineást, Eleázár pap fiát is, mert ő kezelte a szent eszközöket és a riadót jelző harsonákat. 7Harcot kezdtek Midján ellen, ahogyan megparancsolta az ÚR Mózesnek, és megöltek minden férfit. 8Megölték Midján királyait is a lemészároltakkal együtt: Evit, Rekemet, Cúrt, Húrt és Rebát: Midján öt királyát. Megölték fegyverrel Bálámot, Beór fiát is. 9Midján asszonynépét és a családtagokat azonban foglyul ejtették Izráel fiai, és elzsákmányoltak minden állatot, jószágot és egész vagyonukat. 10Fölperzseltek lakóhelyükön minden várost és sátortábort. 11Azután fogták az egész zsákmányt és minden embert és állatot, amelyet elfogtak, 12és odavitték Mózeshez, Eleázár paphoz és Izráel fiai közösségéhez a foglyokat és a megszerzett zsákmányt a táborba, Móáb síkságán, a Jordán mellett, Jerikóval szemben. 13Mózes, Eleázár pap és a közösség összes vezető emberei kivonultak eléjük a táboron kívülre. 14De Mózes megharagudott a haderő vezetőire, az ezredesekre és a századosokra, akik megjöttek a megvívott harcból. 15Ezt mondta nekik Mózes: Hát ti életben hagytátok az összes asszonynépet?! 16Hiszen ők csábították hitszegésre az ÚR ellen Izráel fiait Bálám tanácsa szerint Peór kedvéért! Ezért érte csapás az ÚR közösségét. 17Most azért öljetek meg minden fiúgyermeket, és öljetek meg minden nőt is, aki úgy ismert férfit, hogy vele hált. 18De hagyjatok életben minden leánygyermeket, aki még nem ismeri a férfival való hálást. 19Ti pedig maradjatok a táboron kívül hét napig. Mindaz, aki megölt valakit, vagy megérintett egy elesettet, tisztítsa meg magát a harmadik napon, meg a hetedik napon is, a foglyokkal együtt. 20Tisztítsatok meg minden ruhát, bőrholmit, kecskeszőrkészítményt és minden faeszközt. 21Eleázár pap pedig ezt mondta a katonáknak, akik megjárták a háborút: Ez a törvény rendelkezése, amelyet az ÚR parancsolt meg Mózesnek: 22Az arany-, ezüst-, réz-, meg vas-, cin- és ólomholmit, 23mindazt, ami tűzálló, tartsátok tűzbe, hogy megtisztuljon, de még tisztítóvízzel is tisztítsátok meg. A nem tűzálló dolgokat pedig merítsétek vízbe! 24Ruhátokat is mossátok ki a hetedik napon, hogy tiszták legyetek. Azután bejöhettek a táborba." (4Mózes 31,1-24)

Az Ószövetség nagy öldöklései, amelyeket ráadásul maga Isten rendelt el, teljesen idegenek tőlünk. Amíg a Jóisten megőriz bennünket a háborútól, nemigen indulunk kora reggel azzal útnak, hogy gyilkolni menjünk. Azért mégis előfordul, hogy így indulunk el. No nem késekkel, de haditervvel, nem harci színekben, de harci indulatokkal. Hogy miért? Bosszút állni! Ha van köztünk ma reggel, aki tudja, kin és hogyan kellene bosszút állnia, annak figyelmébe ajánlhatjuk Pál apostol szavait a római levélből, ahol arról tanítja a nagy igazságérzettel és kis alázattal rendelkező "szeretteit", hogy ne álljanak bosszút önmagukért, hiszen mióta valamennyien Krisztus bocsánatából élünk, azóta már nem ez a módi. Az igazság igazság maradt, de az igazságszolgáltatást leghelyesebb Istenre bízni, és nem várni remegő örömmel ellenségünk pusztulását, hanem azon igyekezni, hogy jóval győzzük meg a rosszat. Na ez aztán az igazi harc! Leküzdeni magunkban a bosszúvágyat, és kigondolni, hogy mi jót tehetnék az ellenségemmel - erre segítsen ma a mindenható Isten, aki úgy bocsát meg nekünk, ahogyan mi is másnak. /SzH/


<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/8vZ2RttQfo/"><img src="http://media.imeem.com/p/8vZ2RttQfo.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>

Megtérés tiszta szívből
"1Ekkor elmentek a kirjat-jeárimiak, elvitték az ÚR ládáját, és bevitték Abinádáb házába, a magaslatra. Fiát, Eleázárt pedig fölszentelték, hogy őrizze az ÚR ládáját. 2Attól a naptól fogva, hogy a láda Kirjat-Jeárimban volt, sok idő, mégpedig húsz esztendő telt el. És Izráel egész háza sóhajtozott az ÚR után. 3Akkor ezt mondta Sámuel Izráel egész házának: Ha tiszta szívből akartok megtérni az ÚRhoz, akkor távolítsátok el magatok közül az idegen isteneket és Astartékat. Ragaszkodjatok szívből az ÚRhoz, egyedül neki szolgáljatok, akkor majd megment benneteket a filiszteusok kezéből. 4Akkor eltávolították Izráel fiai a Baalokat és Astartékat, és egyedül az ÚRnak szolgáltak. 5Majd ezt mondta Sámuel: Gyűjtsétek össze egész Izráelt Micpába, és imádkozni fogok értetek az ÚRhoz. 6Összegyűltek tehát Micpába, vizet merítettek, és kiöntötték az ÚR előtt. Böjtöltek azon a napon, és ezt mondták: Vétkeztünk az ÚR ellen! Sámuel pedig igazságot szolgáltatott Izráel fiainak Micpában." (1Sámuel 7,1-6)

Vizet önteni az Úr elé? Az is valami? Eljöhet az idő, amikor a mi vidékünkön is újra áldozati értéke lesz a víznek. De ma nem tartunk ott. Vizsgáljuk csak meg magunkat, hogy amit Istennek adunk, az valóban áldozat-e! Nem elegendő az, hogy van rá példa a Bibliában. Benne van a Bibliában, hogy az özvegyasszony csak két fillért adott, mégis megdicsérte az Úr. Nálunk már nincs is fillér, a legkevesebb, amit adhatunk: 5 Ft. - Mégsem érdemlünk érte dicséretet. A lator csak utolsó perceiben ismerte el Úrnak Jézust, mégis üdvözült. Mi nem raboljuk-gyilkoljuk végig az életünket, csak egy kicsit szeretnénk kipróbálgatni, milyen is lenne, ha nem annyira lennénk hívők, aztán majd úgyis megbánjuk és megtérünk. - Nem feltétlenül a paradicsomban fogunk találkozni Jézussal. Szívből ragaszkodni az Úrhoz, egyedül neki szolgálni, mindez elég kizárólagosan hangzik. Ez kedves előtte. Ha bukdácsolva is, de folyton igyekezni a jóra, ezt tudja megáldani. Ideje lenne már elhajítani bálványainkat. Miért kellene akár húsz évet sóhajtozva végigvárni, mikor az áldás ma is a miénk lehet? A Jóistenen sose múlt... /SzH/


<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/WokGcgU4Ht/"><img src="http://media.imeem.com/p/WokGcgU4Ht.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php



A mai nap igéi




Emeljétek föl fejeteket, ti kapuk, emelkedjetek föl, ti ősi ajtók, hogy bemehessen a dicső király! (Zsolt 24,7)
Zákeus sietve leszállt, és örömmel befogadta. (Lk 19,6)
Olvasmányok: Mt 10,34-39 és Lk 20,20-26
<HR align=center width="70%">
Lelki útravaló a mai napra
<CENTER>Péntek

A kegyelem jelképe
</CENTER><CENTER> </CENTER><CENTER> </CENTER>


Csinála azért Mózes rézkígyót és feltűzé azt póznára. És lőn, hogy ha a kígyó valakit megmar vala és az feltekinte a rézkígyóra, életben marada.
Mózes negyedik könyve 21, 9.

Csak a Krisztus halálára nézz és életet találsz. A bűnt ne a bűnösökben, a magad lelkiismeretében, vagy a megátalkodott kárhozókban szemléld. El vagy veszve, ha ezt teszed. A bent csakis a kegyelem jelképében kell nézned s ugyanezt a képet minden erővel a szívedbe vésned.
A kegyelemnek ez a jelképe pedig nem más, mint a keresztre feszített Krisztus. Mert kegyelem az, hogy a keresztre feszített Krisztus bűnödet leveszi rólad s magára véve hordozza érted, sőt megöli azt. A kegyelem jelképére nézni s azt a szívükbe vésni azt jelenti, hogy mi ezt kételkedés nélkül, szilárdan hisszük.
Íme, a bűn többé nem bűn, mert megkötözve elnyeletett a Krisztusban. Krisztus tehát az élet és kegyelem képmása, - vigasztalás a halál és bűn képmása ellen.


Jézus megsebesítettél,
Én bűnömért te szenvedtél!
Hadd gyógyuljak te sebeddel,
Sok nagy bűneimet vedd el!


picture.php
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php



Péntek [2009.03.20.] Befogadtad-e életedbe már az Urat?


2009.03.20. 00:03 Andreas

*MINDEN NAPRA:
1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBAN

http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato
<TABLE class=smtxt style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=left>- Péntek [2009.03.20.]

</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=right> </TD></TR><TR><TD align=left colSpan=2><TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10>


</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Zsolt 24,7
</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Lk 19,6

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Emeljétek föl fejeteket, ti kapuk, emelkedjetek föl, ti ősi ajtók, hogy bemehessen a dicső király!
</TD><TD vAlign=top align=left width="3%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Ekkor sietve leszállt, és örömmel befogadta.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Ti kapuk, emeljétek fel fejeiteket, és emelkedjetek fel ti örökkévaló ajtók; hadd menjen be a dicsőség királya.
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>És sietve leszálla, és örömmel fogadá őt.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Emeljétek föl fejeteket, kapuk, ősi kapuszárnyak, táruljatok, hadd vonuljon be a dicsőség királya!

</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Erre az gyorsan lemászott, és boldogan fogadta.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>
Dávid és Zákeus már sokakkal együtt elmondhatja ezt; noha Dávid még csak a Seregek Urát ismerte, de mi már tudhatjuk, hogy Jézus az ő Fia, és egy az Atyával, s a Szentlélek által mindazokban benne élnek, akik már kinyitották a szívük ajtaját, hogy bemehessen a dicső Király és életük Urává legyen; Zákeusnak ez volt az első és egyben utolsó találkozása Jézussal, és nem mulasztotta el ezt az egyetlen lehetősége a személyes találkozásra, sőt ő is kereste azt...
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>



picture.php
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php

Énekeljetek az Úrnak



<HR width="100%">"Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodadolgokat cselekedett; megsegítette őt az Ő jobb keze és az Ő szentséges karja. Tudtul adta az Úr az Ő szabadítását; a népek előtt megjelentette az Ő igazságát." Zsolt 98,1-2


<HR width="100%">
Köszönjük Uram ezt a vasárnapot, hadd áldjunk érte. Köszönjük, hogy énekelhetünk új éneket és kérünk, hogy teremtsd meg bennünk ennek minden elofeltételét. Ne legyen senki, aki úgy megy majd haza, hogy nem énekel a szíve. Vedd el ennek minden akadályát. Tisztíts és áldj meg minket. Hadd menjünk úgy el, hogy zengjen a dicséret trónod felé. Ámen.

Új ének nem annyit jelent, hogy most sok új éneket tanulunk és hogy sok lesz a szöveg és sok lesz a dallam, - attól az ének nem új ének. Új énekhez új szív kell! Csak új szívbol lehet új éneket énekelni, akkor valódi. Énekeltük: Énekel a szívem, - nagyon sok embernek énekel a szája, csak éppen a szíve nem énekel vele együtt. Új éneket csak új szív énekelhet.

Hogy nyerhet egy ember új szívet? Az ország különbözo részein egy grafikát láttam, sokáig nem értettem, mit akarnak vele. Talán így kezdodik, hogy tojásban, aztán fészekben, egy madár van ábrázolva. Fogságban, szabadon, - nem értettem, mit akarnak ezzel? Mikor ezen az Igén gondolkoztam, akkor világosodott meg elottem. Az új élet eloször tojásban van. Még ott van köztem és Isten között egy fal, egy akadály, a tojáshéj.

Mikor eloször keltettünk itt csirkéket, abszolút nem értettem ilyen dolgokhoz, de elso nagyon komoly élményem volt, mikor a tojások elkezdtek csipogni. Tojás volt még az, de ahogy a fülemhez tartottam, hallani lehetett, hogy csipog a tojás. Amikor valakiben elkezdodik az új élet, a legelso az, hogy csipogó tojás lesz belole. Már imádkozik, mond dolgokat Istennek, de ott van még közte és Isten között az akadály: a bun-héj, - az egész elmúlt eddigi életem buneinek a héja, amelyiken keresztül szólok, mert már szólok. Tudjuk, hogy a csipogó tojásban már élet van. A héjon belül elkezdodött az élet.

Egy dunántúli lelkésznére emlékszem, aki akkor kezdett ébredezni és kezdodött benne az új élet, valahol errol beszéltem és odajött hozzám és azt mondta: itt belül már úgy csipog. Majd ki fog az már akkor kelni ne félj, az már élet. Érezte, hogy még nem születtem újjá, még nincs igazi szabad életem, de belül valami mozog, kezdodik, már öröm imádkozni.

Van-e közöttünk csipogó tojás? - aki tudja, hogy nem vagyok még teljesen rendben Istennel, de azért valami már van bennem. Azt is sokan elmondták, akik új életet nyertek, hogy egyszeruen nem tudok aludni, mert valami belül állandóan énekel. Olyan mintha egy madár repdesne, meg énekelne itt belül. Átélted? Most hadd kérdezzem, volt-e úgy, hogy nem tudtál elaludni az öröm miatt, azért, mert belül a lelked, a szíved ujjongott, függetlenül toled. Nem úgy, hogy erolködtem, örülj, örülj, hanem függetlenül tolem, és nem tudtam lecsendesíteni. Egyszeruen énekelt a szívem.

Sok fiatal mondta el nekem, - nem tudom mi van itt belül, de valami mindig énekel. Jó pár hónap múlva találkoztam az egyik kislánnyal Pesten és megkérdeztem: mondd, még mindig énekel? Még mindig röpköd a kis madár? Tetszik tudni néha egy kicsit szomorú, de azért általában énekel. Elofordul, ha valaki új életet nyert és megszomorította újra Isten Szentlelkét, akkor néha egy kicsit szomorú. De az alaphang mégis az, hogy egészen más.

Mikor új életem lett azt mondtam: ha összehasonlítom a hitetlen életem legboldogabb napját, nem hasonlítható a mostani legrosszabb napjaimhoz. Annyival boldogabb az új életem. A legboldogabb napok messze elmaradnak a mostani legrosszabb napjaimhoz képest.

Énekel a szíved? Szeretném, ha most befele figyelnénk, - elhallgatott? Talán emlékszem, hogy egyszer régen volt ilyen. Akkor nem is tudtam hallgatni, akkor mindenkinek mondani kellett, mert egyszeruen áradt ki belolem. Érdekes, hogy nem is kell ahhoz beszélni, csak hazamentem, otthon rám néztek, - mi történt veled? - kérdezték, - olyan boldognak látszol. Ez nem csak a szájon keresztül jön, az egész lényén keresztül annak, akinek igazán énekel a szíve. Ez az ének hangzik hang nélkül is, egyszeruen árad az életébol. Talán így mondhatnám egyszeruen, ez a boldogság.

Ha elkezd a szíved énekelni, ez az amit mindig kerestél, ez a boldogság. Figyelj befelé, - énekel? Az Édenben a buneset elott zavartalanul énekelt az elso ember szíve. És a mennyben megint csak zavartalanul. Ezért énekeltük: "Mennyben hangzik a dicséret..." Mikor a bátyám hazament az Úrhoz és a temetés után együtt voltunk, ezt az éneket énekeltük: Mivel nem lesz már, mi engem kísértsen, árnyék sem lesz többé már kettonk között. Olyan örömmel énekeltük, ott van, ahol már árnyék sincs Isten és ember között, Jézus és a lélek között. Mert ugye, ahogy az a kislány mondta, néha ott van az árnyék.

Errol szeretnék beszélni: miért is és hogyan történik ez? És miért múlt el, ha elmúlt és miért nem énekel, ha ez most nem igaz. Mert ugye oszintén meg kell mondanunk: ez most nekem nincs. Állapítsuk meg, mi lehet az oka. A 137. Zsoltárban beszél az Ige errol, amikor Izráel népét elhurcolták Babilonba, rabságba kerültek és elmondja, hogy éneklésre nógatnak minket. Így írja: "Babilon folyóvizeinél ott ültünk és sírtunk, mikor a Sionról megemlékeztünk." (Zsolt 137,1). Ha vissza emlékszel arra az idore, akkor nem tudsz mást tenni, mint sírni, hogy hova lett? "A fuzfákra, közepette, odafüggesztettük hárfáinkat. Mert énekszóra nógattak ott elfogóink, kínzóink pedig víg dalra, mondván: Énekeljetek nékünk a Sion énekei közül! Hogyan énekelnok az Úrnak énekét idegen földön?" (Zsolt 137,2-4). Ezt az egy mondatot szeretném a szívetekre bízni és kötni: "Hogyan énekelnok idegen földön?" Nem lehet! Énekelek, de csak a szám. Talán itt is mondtad, de belül nagy csend. Szívem nem énekel. Hogyan énekelne idegen földön? Rabságban!

Amikor megszületett az új életem akkor úgy éreztem, hogy belekerültem egy nagyon meleg fészekbe. Isten körülölelo szeretetébe. Ezért vagyok tele örömmel.

De volt azon a grafikán, amit említettem, egy ilyen kép is, hogy rabságban. Kalitkában volt a madár. Idegen föld! Nézzük meg, az új életem, a szívem, miféle rabságba kerülhet és milyen kalitka lehet az, ami most nem engedi énekelni? Mert rabságban nem lehet énekelni. Erolködhetem, mondhatom, de belül nincs visszhang. A szívem nem énekel. A szívem rabságban van.

Néhány börtönt, vagy kalitkát szeretnénk megnézni, amibe belekerülhetett az új életed. Egyik legveszélyesebb az élvezetek börtöne. Az élvezet börtön? Bizony az! A legtöbb ember már szeretne szabadulni tole. Eloször o kereste talán, - az a madár is valami csalétekre ment be, - és aztán már nem volt kiút. Nem kell mondanom az alkohol élvezetét, amelyik iszonyú börtönné válik. Gondoljunk csak arra, mit szenved ebben a lélek. Mondjam a többit egymás után? - mert minden élvezet azzá válik. Akkor már börtön, ha nem tudod nem csinálni. A cigaretta-börtön, hány emberrel csináltam végig a mérhetetlen küszködést. Talán nagyobb harc volt, mint az itallal. Rettenetes, hogy az élvezet rabsággá tud lenni.

Nagyon sok embert ismerek, aki rázta a rabláncait, ígért, fogadott, elhatározott, újra kezdte. És mindig sebesült a lélek, a kismadár. Mindig beleveri magát a kalitka rácsába. Mindig sebesülten hull vissza. Ott mindig fáj. Hát hogyan énekelhetne? Mikor mindig újra nekirepül a kalitka falának, hogy most újra megpróbálom, abbahagyok mindent, - és megint visszahullik. Sokszor úgy vagyok emberekkel, hogy is tudja még újra kezdeni? Hogy van még ennyi fájdalom után hite ahhoz, hogy egyszer kiröpülhet.

Nem tudom mi az, amivel küszködsz. Sokféle élvezet van, nemcsak ezek a nagyon durva élvezetek. Nagyon sok ember sok mindenre azt mondta: ezt nem kell csinálnom többé. És mindig újra csinálja. Lehet az nagyon szép élvezet, lehet muvészi élvezet, amint nem tudsz nélküle meglenni, az már nem élvezet. Nem akarom sorolni, csak kérdezem: mi az élvezeted ami nélkül nem vagy képes meglenni? Olyan mindegy, hogy mi. Lehet, hogy nagyon szép és jó és nagyon megbecsült. Ami nélkül nem tudok meglenni, - szenvedély és iszonyú rabság. Azért veszélyes, mert élvezeti része van, mert örömet okoz, ezért olyan nehéz kijönni belole.

De ott van a másik nagyon-nagyon komoly börtön, talán ez már feketébb, nem arany kalitka: az indulat rabsága. Egyszeruen váratlanul elfog az indulat, sokszor kicsi dolgokon és összeverem magam saját indulataimon. Milyen sebesülten kel föl az a madár, amelyik megint haragudott, megint mérges volt, megint mondta. Vagy csak gondolta? Akkor is rabság a harag, az indulat. Így lehet mondani: kikerülhetetlen, megkerülhetetlen rabság mert jön a következo eset. Talán bocsánatot kértem és megint újra kezdodött. Valaki mondta: már nem kérek bocsánatot, mert azt mondják: köszönöm, ebbol elég volt. Hagyd abba, ne kéregesd a bocsánatot.

A megsebzett madár hogy tudna énekelni, mikor újra beleütközött saját indulatának rettenetes börtönébe. Harag, indulat, hirtelen harag. Persze keseruség is van, tartós harag, nem tudok megbocsátani, mert igazam van. Nagyon ismerem ezt a börtönt, hogy igazam van. A másiknak is be kellene látni, hogy igazam van. Most az egyszer valóban nekem van igazam! Jogosan haragszom.

Gondoljunk csak arra, amikor Isten kérdezi Jónást: Méltán haragszol a tök miatt? És azt mondja: Méltán, mindhalálig. Nincs-e ilyen benned, hogy méltán? Ezt nem lehet megbocsátani. Iszonyú rabság. Valaki így mondta: a halálos ágyán sem bocsátok meg neki, mert igazam van. És valóban eljött a halálos ágy és nem ment el saját anyja halálos ágyához és most egy életen keresztül vergodik. Meg lehet ezt bocsátani, Istenem? Halálos sebbel fekszik ott ez az asszony és vergodik a földön, mert úgy beleverte magát a börtönének a rácsába. Szegény madár, hogyan énekelhetne ezekkel a sebekkel? Most csináltatom a gyönyöru síremléket, - de énekelni? - azt nem lehet idegen földön.

Sok börtön és sok kalitka van. Jó volna, ha felismernéd a sajátodat. Az anyagiak! Hány ember van belefogva a pénz szerelmébe, a többe. Ki tudja mi az, amit most venni akarsz, amit most mindenáron akarsz? Talán valami csodálatos autó, amilyen csak neked lesz. Figyeljétek meg, mennyi mindenre vágyódhat az ember, a szép lakás, ilyen bútor, pont ilyen kellene nekem. Belekerülök a rabságába és nem tudok kijutni. És dolgozok, mert pont egy olyan kellene.

Hogyan énekelhetnél mikor ezzel van tele a szíved? Az új kocsiról, meg házról akarsz énekelni, meg amit a pénzen lehet venni? Valakinek adni kellene, de nem adok, mert fösvény vagyok, és magamnak gyujtök. Egyik szenvedély a másik után. "Hogyan énekelnok az Úrnak énekét idegen földön?" Mondhatnám tovább, hisz fel nem tudom sorolni a szebbnél-szebb és rettenetesnél-rettenetesebb kalitkákat.

A hiúság! Mit vertem össze magam ezen a kalitkán. Ha véreztem mindig ezen véreztem. Úgy éreztem, nem becsülnek meg. Vagy szeretnék szebb, jobb, okosabb, ügyesebb lenni, mert ez mind hiúság. Kicsi gyerekkoromban már fájt, mikor mást dicsértek, már akkor rossz napom volt. Melyik a kalitkád? Benne vagy a hiúságban? Talán ma is összeverted magad? Mert nem vagy olyan, amilyen szeretnél lenni. Az önimádat: engem lássanak, engem csodáljanak. Hány hívo ember van benne: a szolgálatom, bizonyságtételem, idefigyeljetek, mert én mondtam.

Minden van, talán még dicsoség is, csak öröm nincs. Csak a szív nem énekel. Idegen földön vagy, börtönben. Még egy rettenetes börtön, fekete börtön: az akaratom. Nem érzed, hogy meg vagy kötözve az akaratod miatt? Mert mindennek úgy kell lennie, ahogy te akarod? Ha valaki mást mond, az biztos nem jó, mert az én akaratom a jó. Hány családi élet tört össze a különféle akaratokon.

Nem vagy-e a szép és jó érzéseknek börtönében? Az értelmed börtönében? Mert amit nem értek meg, az nem is lehet igaz. Mennyi börtön! Lehet a tiedet nem mondtam. De most mondd ki magad, amin mindig összevered magad és amiért elhallgatott az ének. Hogyan énekelhetnénk Sion énekeit, Isten énekeit idegen földön, - rabságban.

Jó volna, ha most személyesen a magadét tudnád mondani. Hiába minden, ha megmaradsz a rabságban. Elmégy innen azzal, hogy itt töltöttem egy szép vasárnapot, de a szívem nem énekel. Otthon minden a régi és nem vittem haza azt a kismadarat, amelyik otthon is énekelni fog, amire felfigyel az egész család, kicsitol nagyig: soha nem hallottunk ilyen tiszta hangot. Hidd el, úgy vágynak rá. Testvér, ne maradj börtönben.

Valaki egy nagyon drága kanárimadarat vett, amelyik gyönyöruen énekelt, trillázott. Amint otthon betették a szép kalitkába, a kanárimadár elhallgatott. Mindent csináltak vele, fütyültek, lemezt tettek fel neki, etették mindennel, fürdot csináltak, hogy csapkodhasson fürödhessen és szabadnak érezhesse magát. A kanári nem énekelt. Így mondta el a család: már le is mondtunk róla. Aztán mikor felállítottuk a karácsonyfát és úgy, ahogy máskor is szoktuk, kiengedtük a madarat, egyszer csak azt láttuk, a kanári a karácsonyfán ül. Aztán elkezd tollászkodni, mint aki hazaért. Majd magasra emelte fejét, és úgy énekelt, azt hittük a dobhártyánk beleszakad. Hát mi történt vele? Mikor a fára ült azt hitte, kint van a szabadban. Úgy érezte, most minden rendben van, a régi helyemen vagyok.

Szeretném az evangéliumot mondani: Valaki jött erre a földre, hogy csodadolgokat cselekedjen. Megsegítette Ot a jobb keze. Tudod ki az Isten jobb keze, aki lenyúlt erre a földre? Úgy hívják, hogy Jézus. Isten hatalmas jobbja lenyúlt erre a földre azért, hogy kinyissa börtönödet.

Vigyázz, nehogy úgy csinálj, mint ahogy egyszer jártam, ki akartam engedni egy vad nyuszit. Amint kinyitottam az ajtót, belemart a kezembe. Egy percig azt mondtam: ezt tetted te is az Úrral. O ki akart engedni és a bolond nyúl félt, jaj rosszat akar, ki tudja mit fog velem csinálni és a szabadító kézbe belemart. Lehet, már sokszor történtek olyan dolgok, amiken keresztül az Úr ki akarta nyitni börtönödet és beleharaptál kezébe, mert nem értetted.

Olyan jó az az ének református énekeskönyvben: "Nem értettem, mikor szenvedni, sírni hagytál." Mikor valami olyan nehéz jött, hogy nem értettem és akkor talán azt mondtad, ilyen az Isten? Valakit komoly csapások értek, azt mondta Istennek: Úristen, most gyönyörködsz? Ezt akartad? Nem tudom érted-e, milyen keményen beleharapott abba a lenyújtott jobb kézbe, amelyik talán éppen a nehezeken keresztül nyitotta volna ki az ajtót. Az O hatalmas jobb keze, az O szereto jobb keze.

Az egyetlen szabad, az igazán szabad madár ezen a földön Jézus volt. Látod O rabbá lett. Az egyetlen szabad kezet ott a Gecsemánéban megkötözték. El lehet ezt képzelni? Isten kezét? Ezt az egyetlen szabad embert fogva tartották? Kínozták fogva tartói, ezt olvassuk a Bibliában. Bekötötték a szemét és nevettek rajta. Hogy beleharapott az ember. Fogva lehetett Ot tartani. Aztán négy szög tartotta fogva ott a kereszten. Négy szög?! Ugye tudod, hogy ez nem igaz. Isten szeretete tartotta fogva! Mert úgy szerette a világot, hogy az O Egyszülött Fiát adta helyetted rabságra, halálra, szenvedésre.

Isten ma azért hozott ide, hogy újra megértsd: nyitva van a börtönajtó! Csodadolgot cselekedett, a bun egyetlen foglyának sem kell rabnak maradnia. Az evangélium így hangzik: Jézus Krisztus megszabadít. Mersz-e kiröpülni a nyitott ajtón? Csak ennyi volna? - hinni a szónak és kilépni a szabadságba. Ha valakit a Fiú megszabadít, valósággal szabad.

Az utolsó kép ezen a nagy grafikán ez volt: szabadságban. Látni lehetett a madarat szállni a kék égben nyitott szárnyakkal boldogan.

Vajon megteszed-e, hiszel-e Isten Igéjének és mersz-e kiröpülni minden rabságból, hogy újra tudjál énekelni. Aki megteszi, az most itt azonnal elkezd boldogan énekelni. Mert a szíved évek, évtizedek óta várja már azt a pillanatot, amikor igazán szabad lehet, amikor énekelheti az új éneket, amikor tele lehet békességgel, szeretettel, örömmel.

De nemcsak hogy röpült az a kanárimadár, hanem elkezdett valamilyen módon otthont csinálni magának, aztán bedugta kis fejét a szárnya alá és aludt. Úgy, ahogy soha azelott, olyan nyugodtan, olyan édesen, olyan boldogan.

Jézus nemcsak megszabadított, hanem ezt mondta feltámadása után: "Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz." (Jn 20,17).

A szívednek másik nagy baja, hogy nincs otthona. Uzött, kergetett madár. Így mondta egyszer nekem valaki: ahol az anyám van, ott van az otthonom. Mert ott szeretnek engem. Testvér, ahol az Apa-Anya Isten van, - mert így nevezi Ot az Ószövetség, - egy Atya akinek anyai szíve van, Aki vár haza, aki szeret téged. Tudod, hogy senki nem szeret ezen a földön? Rájöttél már erre? A férjed sem szeret, a gyermeked sem szeret. Egy valaki szeret! O vár! Amint Hozzá érkezel, hazaérkezel. Akkor körülvesz az O körülölelo szeretete, mérhetetlen védelme, simogató szeretete.

Így mondta itt egyszer egy kis árva lány: nekem soha nem volt édesanyám, édesapám. Mostanáig csak azt vártam, hogy valaki megsimogatná a fejemet. Iskolában is sokszor úgy voltam, majdnem odanyújtottam a tanárnak a fejemet: simogassatok már meg. Mikor Jézust megtaláltam, úgy éreztem, egy kéz úgy megsimogat és úgy megáld, ahogy soha senki.

Akarsz-e hazaérkezni az Anya Atya Istenhez ma? Ki a börtönbol! - és be az O szeretetébe, hogy énekelhess. Most hív téged. Jöjjetek én hozzám mindnyájan, - nem hallottad még? Az Atya hív, akinek anyai szíve van, Aki nagyon szeret téged. Meg ne állj addig, amíg haza nem érkeztél, amíg nem érzed a simogató kezet, az otthon melegét, szeretetét. "Hogy énekelhetnénk idegen földön." Ahogy csak bírsz fussál, amint kibújsz az igazad alól, fussál. Mert ezt mondja Igénk: "Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csoda dolgokat cselekedett. Megsegítette Ot az O jobb keze, tudtul adta az Úr szabadítását". Hallod? Tudtul adta, vedd tudomásul és fuss haza!

Imádkozzunk: Uram annyiszor belemartam mento kezedbe. Annyi gonosz gondolattal voltam feléd, emberek felé. Tudom nem érdemlem meg, hogy szeretetedben éljek. Áldunk, hogy ma utánunk jöttél. Köszönjük a hívó szót: Jöjjetek én hozzám! Kérünk segíts, nem okoskodnunk, hanem futni Hozzád haza, hogy még ma énekelhessük az új éneket, Neved dicséretére. Ámen.

1985. május 5


picture.php
 

danorb

Állandó Tag
Állandó Tag
125. Zsoltár

Zarándokének.
Akik az ÚRban bíznak,
olyanok, mint a Sion hegye,
amely nem inog, hanem örökre megáll.
Jeruzsálemet hegyek fogják körül,
népét pedig az ÚR karolja át
most és mindörökké.
Mertnem maradhat a bűnösök uralma
az igazak örökségén,
nehogy az igazak is
álnokságra vetemedjenek.
Tégy jót URam, a jókkal,
az igaz szívűekkel!
A görbe útra térőket pedig
juttassa az Úr a gonosztevők sorsára!
Békesség legyen Izráelben.
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

Kitűzött határok és a valóság
"1Rúben és Gád fiainak igen sok jószága volt. Amikor látták, hogy Jazér és Gileád földje mennyire jószágtartásra való hely, 2akkor Gád és Rúben fiai odamentek Mózeshez és Eleázár paphoz, meg a közösség vezető embereihez, és ezt mondták: 3Atárót, Díbón, Jazér, Nimrá, Hesbón, Elálé, Szebám, Nebó és Beón, 4az a föld, amelyet megvert az ÚR Izráel közössége előtt, jószágtartásra való föld, szolgáidnak pedig van jószáguk. 5Ha jóindulattal vagy hozzánk - mondták -, hadd kapják meg szolgáid ezt a földet örökségül, és ne vigyél át bennünket a Jordánon! 6Mózes ezt felelte Gád és Rúben fiainak: Ti itt akartok maradni, amikor testvéreitek harcba vonulnak?! 7Miért akarjátok elvenni Izráel fiainak a bátorságát attól, hogy átkeljenek arra a földre, amelyet az ÚR adott nekik? 8Atyáitok is így cselekedtek, amikor elküldtem őket Kádés-Barneából, hogy megtekintsék az országot. 9Fölmentek az Eskól-völgyig, és megnézték az országot, de elvették Izráel fiainak a bátorságát attól, hogy bemenjenek abba az országba, amelyet nekik adott az ÚR. 10Ezért fellángolt az ÚR haragja azon a napon, és így esküdött meg: 11Az Egyiptomból feljött férfiak, húszévestől fölfelé, nem látják meg azt a földet, amelyet esküvel ígértem oda Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak, mivel nem követtek engem tökéletesen, 12kivéve Kálébot, a kenizzi Jefunne fiát és Józsuét, Nún fiát, mivel ők tökéletesen követték az URat. 13Fellángolt az ÚR haragja Izráel ellen, hagyta őket bolyongani a pusztában negyven évig, míg ki nem pusztult az az egész nemzedék, amely olyat követett el, ami nem tetszett az ÚRnak. 14És most ti, vétkes emberek fajzata, atyáitok nyomdokába léptek, hogy még növeljétek az ÚR Izráel ellen fellángolt haragját?! 15Ha elfordultok tőle, még tovább hagyja népét bolyongani a pusztában, és az egész népnek vesztét okozzátok. 16Ekkor közelebb léptek hozzá, és ezt mondták: Csak juhaklokat építünk itt a jószágnak, meg városokat a családunknak, 17de mi magunk hamarosan fölfegyverkezünk, és megyünk Izráel fiai előtt, míg be nem visszük őket a területükre. Csak a családunk lakjék megerősített városokban az ország lakosai miatt. 18Nem térünk vissza házainkba, amíg meg nem kapja minden izráeli a maga örökségét. 19Hiszen mi nem akarunk velük együtt örökséget kapni ott a Jordánon túl, mert már jutott nekünk örökség a Jordánon innen, keleten. 20Mózes így felelt nekik: Ha így cselekesztek, ha fölfegyverkeztek a harcra az ÚR színe előtt, 21és átkel a Jordánon minden fegyveres ember az ÚR színe előtt, amíg ő ki nem űzi ellenségeit maga elől, 22és ha akkor tértek vissza, amikor meghódol az a föld az ÚR előtt, akkor ártatlanok lesztek az ÚR és Izráel szemében, és örökségül kapjátok ezt a földet az ÚRtól. 23De ha nem így cselekesztek, vétkeztek az ÚR ellen. Tudjátok meg, hogy utolér benneteket vétketek büntetése. 24Építsetek városokat családotoknak és aklokat nyájaitoknak, de amit kimondtatok, azt tegyétek meg! 25Akkor ezt mondták Gád és Rúben fiai Mózesnek: Úgy cselekszenek szolgáid, ahogyan te parancsolod, urunk! 26Családunk, asszonyaink, jószágunk és mindenféle állatunk ott marad Gileád városaiban. 27Szolgáid pedig mindnyájan fegyveresen hadba vonulnak az ÚR előtt, ahogyan te, uram, kívánod. 28Mózes parancsot adott Eleázár papnak és Józsuénak, Nún fiának, meg az izráeli törzsek családfőinek, 29és ezt mondta nekik: Ha Gád és Rúben fiai átkelnek veletek a Jordánon, mindnyájan fölfegyverkezve a harcra az ÚR színe előtt, és ha majd meghódol az a föld előttetek, akkor adjátok nekik Gileád földjét örökségül. 30Ha azonban nem kelnek át veletek fegyveresen, akkor köztetek kapjanak örökséget Kánaán földjén. 31Gád és Rúben fiai így válaszoltak: Úgy cselekszünk, ahogyan az ÚR meghagyta szolgáidnak. 32Mi átkelünk fegyveresen az ÚR színe előtt Kánaán földjére, de birtokunk legyen itt, a Jordánon innen. 33Mózes tehát Gád és Rúben fiainak, meg József fiai közül Manassé törzse felének adta Szíhónnak, az emóriak királyának országát és Ógnak, Básán királyának országát, azt a földet a területén lévő városokkal együtt, az országban mindenfelé levő városokkal." (4Mózes 32,1-33)

Félreértés volt? Kimagyarázkodás? Most már mindegy. De úgy látszik, egy kis "közelebbről való megvizsgálás" használ az ügyeknek. A félreértéseknek is, meg a magyarázkodásoknak is. Úgy tűnik, Mózes maga előtt látta az "atyákat", a hajdani kémeket, amint győzködik az előttük álló harc képtelenségéről. Alaposan kikelt magából. Egy nemzedéknyi távolból is megfogalmazódhatott benne a mondat: Nincs új a nap alatt. (Pedig a Prédikátor ekkor még meg se írta...) Aztán egy "kicsit közelebbről" nézve a dolgokat kiderült, hogy a skatulyázásos módszer nem jó. Most nem a történelem ismétli önmagát. Ezek az emberek, a "fiak" mást akarnak. De jó lenne, ha mi is meg tudnánk engedni magunkban a másik embernek, hogy talán mást gondoljon, mint amit mi "holtbiztosan látunk a szemén"! Legyünk jóhiszeműek minden tapasztalat ellenére is! De jó lenne újra meghívni azt, aki már százszor nemet mondott, mert van Isten az égben, aki olyan módon is dolgozik a lelkében, amiről sejtelmünk sincs, és százegyedszer akár igent is kaphatunk! Nincs reménytelen eset! Hiszed-e ezt? /SzH/

<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/E6PRuy-lRm/"><img src="http://media.imeem.com/p/E6PRuy-lRm.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>

A hústestet ne kényeztesd!
"11De mindezt valóban tegyétek is, mert tudjátok az időt, hogy itt van már az óra, amikor fel kell ébrednetek az álomból. Hiszen most közelebb van hozzánk az üdvösség, mint amikor hívőkké lettünk: 12az éjszaka múlik, a nappal pedig már egészen közel van. Tegyük le tehát a sötétség cselekedeteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit. 13Mint nappal illik, tisztességben járjunk: nem dorbézolásban és részegeskedésben, nem szeretkezésben és kicsapongásban, nem viszálykodásban és irigységben, 14hanem öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust; a testet pedig ne úgy gondozzátok, hogy bűnös kívánságok ébredjenek benne. " (Róma 13,11-14)

Ma esti áhítatunk címe elég nyersen hangzik, már csak a "bűnös" jelző hiányzik előle. Pedig minden bűn először lelki, csak utána válik/válhat testivé is. Aki dorbézol, annak a lelke beteg. Aki részeges, annak a lelkét kell megerősíteni. És így tovább. A testünk éppúgy Isten alkotása, mint a világmindenség, amiben élünk. Gyönyörű és csodálni való. Sok esetben a bibliai test-lélek szembeállítás a földi, mulandó és a mennyei, örök szimbolikus megfogalmazása. De téved, aki azt gondolja, hogy ha a testétől meg tudna szabadulni (mondjuk lebénulna), az lenne az igazán üdvös állapot, mert nem tudna vétkezni. Tudna. Először mindig a lelkünk vétkezik. Krisztus óta tudjuk: anélkül, hogy a testünk megmozdulna, már a gondolat is bűn. A test a lelket követi. Csábítások érnek? Erősítsd a lelked! Képtelen vagy ellenállni kémiai, fizikai, biológiai szükségleteidnek? A lelked erősítsd! Lehet nagy akaraterőd, elhatározásod, tiszta időszakaid, de visszaesel, ha a lelked gyönge. Először az Isten országát keresd, aztán jön majd magától minden, ráadásként, Isten megígérte. És nem érzel sürgető hiányt... /SzH/


<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/fq1Bg7iTmx/"><img src="http://media.imeem.com/p/fq1Bg7iTmx.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>
 

Noci87

Állandó Tag
Állandó Tag
A BIBLIA ISTEN SZAVA!
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR vAlign=top><TD><!-- árnyék -->
<!--
e02.gif
-->Szerző: Pecznyík Pál

Fájdalom, hogyan kezelik
sokan, Isten szent szavát,
a rádiós reklámokban,
idézik a Bibliát.
Pedig abban: Isten szava,
napi lelki kenyerünk,
üzleti célra használják,
holott, drága minekünk!
Döbbenetes, miként bánnak
Bibliával emberek,
melyből erőt, áldást nyernek
felnőttek és gyermekek.
Jaj akinek a Biblia,
csak reklám és semmi más,
hogyan áll meg Isten előtt,
ha eljön a számadás?
Mert ott, tűzre kerül minden,
ami silány, ami rossz,
kárhozat vár arra, akit
bűnre csábít a Gonosz.
A Biblia Isten szava,
mely megmozdít hegyeket,
reklámmá nem válhat soha,
a mennyei szeretet!



</TD></TR></TBODY></TABLE>
 
Oldal tetejére