Kedvenc filmem

L

lilli

Vendég
Originally posted by Kero@Apr 15 2005, 06:55 AM
Die Stille nach dem Schuß

[post=182399]Quoted post[/post]​

egyik legkedvencebb filmem...nem tudom masnak mit jelent, nekem nagyon tetszett...

______________

láttad?:


Tutajosok (1990)
Rendező: Elek Judit
író: Eötvös Károly
Forgatókönyv: Elek Judit
Operatőr: Halász Gábor
Vágó: Kabdebó Katalin
Dramaturg: Bíró Zsuzsa
Díszlet: Banovich Tamás
Jelmez: Mialkovszky Erzsébet
Hang: Kovács György
Zene: Eötvös Péter, Kurtág György
Gyártó: Budapest Filmstúdió, Feeling Productions, Kerszi, La Sept Cinema, Mokép
Gyártásvezető: Ozorai András
Producer: Hanák Gábor
Szereplő: Franciszek Pieczka , Gáspár Sándor, Hetényi Pál, Koltai Róbert, Stohl András

1882. Rutén, zsidó, magyar tutajosok a máramarosi erdők fáit szállítják a Tiszán Szegedre, ahol újjáépítik a várost. Tiszaeszláron a zsidó húsvét előtt eltűnik egy Solymosi Eszter nevű kiscseléd, a falusiak rituális gyilkosságot emlegetnek. A tutajosok rátalálnak a vízben a holttestre, elássák a hőség miatt, majd a csendőrök parancsára kiássák. Továbbhaladnak. Hamarosan letartóztatják őket, és válogatott kínzással, lelki terrorral akarják kiszedni belőlük a vallomást: ők segítettek a tiszaeszlári zsidóknak a hatóság megtévesztésében. Találnak egy zsidó fiút, aki szintén ellenük vall. Többen megtörnek, beismerik azt, amit el sem követtek. A vádlottak védelmét Eötvös Károly képviselő vállalja, aki kivételes képességeivel eléri, hogy elejtsék a tiszaeszlári vérvádat.

egyszer ment a PBS adón itt...

ezzel kapcsolatos riport-műsor:
73-as...

Archív rétegek
márc. 8. B. 14.05-14.55
http://real1.radio.hu/bartok/2005/03/08/2005-03-08-b14.ram

ajánlom...
 

Garfi

Állandó Tag
Állandó Tag
Lillinek :evil

Folytatódik Tarr elátkozott filmje
Földes András
2005. március 17., csütörtök 16:01
Az öngyilkos producer, megvert munkatársak és a folyamatos csúszás ellenére Tarr Béla folytatja a forgatást. A másfél milliárdos produkció már tárgyal az új producerrel, szeptembertől indulhat a munka.


"A film nem halt meg, csak Humbert Balsan halt meg sajnálatos módon" - cáfolta az Indexnek szerda este Tarr Béla a híreket, miszerint filmjét nem fogják befejezni. A francia producer öngyilkossága miatt kis híján meghiúsult, nagyköltségvetésű produkcióhoz az utolsó pillanatban találtak újabb koproducert. Mindez néhány nappal azután derült ki, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) már bejelentette, a film megvalósíthatatlanná vált. A forgatás mindenesetre ismét csúszik. A stáb a tervek szerint szeptemberben folytatja a filmet, így a korzikai forgatási helyszínen jelenleg egyetlen munka folyik, a díszletek bontása.

Csúszások
A Londoni férfi című filmet nagy várakozások előzték meg, a Tarr-rajongók azonban főleg a munkát évek óta kísérő zavarokról értesülhettek. A világhírű rendező 2003. novemberében kezdett volna dolgozni a Georges Simenon regényéből készült forgatókönyv alapján. A forgatás kezdete előbb 2004. januárjára csúszott, majd a magyar producer döntésére, 2004 novemberére, aztán 2005 februárjára halasztódott. Tarr közben hivatalosan bejelentette, hogy a késések miatt lehetetlenné vált a munka, és nem hajlandó befejezni a filmet.
Meglepő döntésétől végül elállt ugyan, a korzikai forgatási helyszínen felépült a költségek jelentős részét kitevő, 2 millió eurós díszlet is, de a bizonytalanság kikezdte a stábot. Előbb a Wim Wenders operatőreként elhíresült Robby Müller "borult ki", ahogy a rendező fogalmazott az MMK-nak írt levelében, és hagyta el a produkciót. Helyére Tarr Szaladják Istvánt választotta, aki a közelmúltban szakmai problémák miatt távozott. Jelenleg Tarr egykori tanítványa és munkatársa, a német Fred Kelemen az operatőr. A szereplők közül két sztár, Emily Watson és Volker Spengler helyére kellett új színészeket keresni.


Döglődő produkció
A pordukciót mégsem ezek a zavarok, hanem a nemzetközi szinten is elismert koproducer, Humbert Balsan halála futtatta kis híján zátonyra. Az ötven éves francia szakember öngyilkossága után a bankok ugyanis befagyasztották a kifizetéseket, és csak úgy kezdődhetett meg a forgatás, hogy az MMK hozzájárult az összesen 400 millió forintos támogatási összeg egy részének átcsoportosításához.
Az MMK időközben helyszínre érkező szakértői "döglődő produkciót" találtak Korzikán, mondta el az Indexnek az MMK vizsgálóbizottságának vezetője, Szakácsi Lajos. A szakértő cáfolta Tarr állítását, miszerint a Szakácsi "helyénvalónak találta a válság menedzselésének módját".

"Megpróbáltuk helyreállítani az eredeti kopordukciós szerződést, ami részben sikerült is" - mondta Szakácsi, aki azt is elmesélte: Tarr kérése, hogy az elhunyt francia producer cége, az Ognon Pictures helyett vegye át forgatást az MMK cége, már csak azért is lehetetlen volt, mert a korzikai partner nem volt hajlandó módosítani az Ognonnal aláírt szerződéseit.


Kérés az MMK-hoz
"Nekünk most az a feladatunk, hogy a pénz, amit befektettünk, ne vesszen el" - indokolta Tarr az MMK-hoz intézett kéréseit, azaz, hogy a költségvetési pénzekből gazdálkodó alapítvány gyártó cége, a Sorstalanság megmentésével már bizonyított Kft. vezényelje le a forgatást. Tarr ezen túl befejezési garanciát is kért az MMK-tól, mert mint lapunknak elmondta, a külföldi koprodukciós cégek csak ennek fejében tudták elképzelni az általuk vállalt összegek átutalását.
Mint ismeretes, a nyugati filmfinanszírozási rendszerben a támogatók csak akkor fizetnek, ha a film elkészült. Addig bankok kölcsöneiből fedezik a kiadásokat, amelyek folyósításához megfelelő garanciákkal rendelkező cégek közreműködése szükséges. Ilyen cég volt az öngyilkosság miatt vezető nélkül maradt Ognon Pictures.

A filmet gyártó - Tarr Béla és Téni Gábor vezetésével működő - TT Filmműhely törzstőkéje a rendező szerint nem volt elég ahhoz, hogy a bankok elfogadják. Mindezt nem tartotta elképzelhetőnek Szakácsi Lajos, mondván ebben az esetben a nemzetközi filmes pénzek elnyerésekor sem fogadták volna el a TT Filmműhelyt, mint gyártót.


Elutasítás és megoldás
Az MMK Szakácsi Lajos korzikai jelentésére támaszkodva adta ki nyilatkozatát, amelyben megvalósíthatatlannak nevezte a produkciót.
Indoklásul megjegyezték azt is, hogy Tarr Bélától nem kaptak értékelhető választ írásban feltett kérdéseikre. A rendező szerdán kiadott nyilatkozatában értetlenségének adott hangot az MMK nyilatkozatával kapcsolatban, mert mint írta, "Az MMKA-tól soha nem kaptam írásban feltett kérdéseket, így természetesen nem tudtam azokat megválaszolni. Grunwalsky Ferenc elnök úrral folytatott, segítséget kérő telefonbeszélgetésem után, a produkció helyzetéről és a segítség módjáról a lehető legobjektívebb tájékoztatást adtuk Téni Gáborral együtt, 2005. március 7-i levelünkben."

Az MMK vezetője, Grunwalsky Ferenc többszöri megkerésünk ellenére sem kívánt nyilatkozni, így Szakácsi Lajos mondta el, hogy tudomása szerint Tarrnak küldtek írásos kérdéseket, amelyekre válaszolt is a rendező.

A kérdéseket végül érthetetlen okból nem kaptuk meg, Tarr Béla viszont elküldte szerkesztőségünkbe válaszlevelet, amely valóban nem sok konkrétumot tartalmaz, viszont érzékletes stílusban tárja a helyzetet az alapítvány kuratóriuma elé: "A produkció a teljes káosz állapotában létezik, a szerzői jogok nincsenek kifizetve, főmunkatársak és színészek nincsenek leszerződtetve, helyszínek nincsenek biztosítva, ehhez képest egy hónapja itt van az egész stáb, munkára várva! Az eltelt időszakban mindösszesen kilenc napot tudtunk forgatni, ezalatt körülbelül harminc perc hasznos anyagot sikerült létrehoznunk, köszönhetően a stáb koncentráltságának. Most itt állok a bastiai kikötőben, a kétmillió euróért felépített díszletben, néha-néha forgathatok, Szaladják István operatőr felmondott, az asszisztenseimet a magyar producer jelenlétében megverhetik a korzikai alvállalkozók, amikor ők számon kérik a két éve ismert szolgáltatást és a magyar stáb tartózkodója egy nyilvános vécé! "


Megoldás
Az események legfrissebb információink szerint azóta pozitív fordulatot vettek, és a rendező szándéknyilatkozatot írt alá egy francia producerrel. Ha ezt szerződés is követi, a forgatás elindulhat szeptemberben. Tarr mindenesetre többször hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli azt, amit az MMK eddig tett filmjéért. "Tudomásul vesszük, hogy az MMK nem akar nagyobb szerepet vállalni, és folytatjuk a munkát."
A munka folytatásának az azóta távozott első- és másodasszisztens szerint gátja lehet a korzikai gyártó cég, amely nem csak hogy nem volt hajlandó elvégezni a rábízott munkákat, de később tettlegességig fajuló arroganciával lépett fel a magyarok ellen.

Nemes Jeles László elmondta, azután mondtak fel, hogy a korzikai cég egyik vezetője megrugdosta az első asszisztenst, Kenyeres Bálintot. Ráadásul a magyar gyártás nem hogy nem lépett fel a védelmükben, de egyenesen a korzikaiak oldalára állt. "Ez annyiban érthető, hogy a korzikaiak megfenyegettek mindnyájunkat. Már nem filmgyártásról volt szó, mivel a végén már a legalapvetőbb munkákat sem tudtuk elvégezni."

A korzikai cég munkatársainak legtöbbje börtönviselt ember volt, mondta a másodasszisztens.

Tarr Béla azonban nem látta ilyen sötéten a helyzetet. "Ez egy temperamentumos nép. Itt mindig mindenkit megfenyegetnek, de ha valakinek azt mondják, térden lőlek, az csak annyit jelent, mintha itthon azt mondanák, hogy anyád".
 

Garfi

Állandó Tag
Állandó Tag
Lillinek :evil

Folytatódik Tarr elátkozott filmje
Földes András
2005. március 17., csütörtök 16:01
Az öngyilkos producer, megvert munkatársak és a folyamatos csúszás ellenére Tarr Béla folytatja a forgatást. A másfél milliárdos produkció már tárgyal az új producerrel, szeptembertől indulhat a munka.


"A film nem halt meg, csak Humbert Balsan halt meg sajnálatos módon" - cáfolta az Indexnek szerda este Tarr Béla a híreket, miszerint filmjét nem fogják befejezni. A francia producer öngyilkossága miatt kis híján meghiúsult, nagyköltségvetésű produkcióhoz az utolsó pillanatban találtak újabb koproducert. Mindez néhány nappal azután derült ki, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) már bejelentette, a film megvalósíthatatlanná vált. A forgatás mindenesetre ismét csúszik. A stáb a tervek szerint szeptemberben folytatja a filmet, így a korzikai forgatási helyszínen jelenleg egyetlen munka folyik, a díszletek bontása.

Csúszások
A Londoni férfi című filmet nagy várakozások előzték meg, a Tarr-rajongók azonban főleg a munkát évek óta kísérő zavarokról értesülhettek. A világhírű rendező 2003. novemberében kezdett volna dolgozni a Georges Simenon regényéből készült forgatókönyv alapján. A forgatás kezdete előbb 2004. januárjára csúszott, majd a magyar producer döntésére, 2004 novemberére, aztán 2005 februárjára halasztódott. Tarr közben hivatalosan bejelentette, hogy a késések miatt lehetetlenné vált a munka, és nem hajlandó befejezni a filmet.
Meglepő döntésétől végül elállt ugyan, a korzikai forgatási helyszínen felépült a költségek jelentős részét kitevő, 2 millió eurós díszlet is, de a bizonytalanság kikezdte a stábot. Előbb a Wim Wenders operatőreként elhíresült Robby Müller "borult ki", ahogy a rendező fogalmazott az MMK-nak írt levelében, és hagyta el a produkciót. Helyére Tarr Szaladják Istvánt választotta, aki a közelmúltban szakmai problémák miatt távozott. Jelenleg Tarr egykori tanítványa és munkatársa, a német Fred Kelemen az operatőr. A szereplők közül két sztár, Emily Watson és Volker Spengler helyére kellett új színészeket keresni.


Döglődő produkció
A pordukciót mégsem ezek a zavarok, hanem a nemzetközi szinten is elismert koproducer, Humbert Balsan halála futtatta kis híján zátonyra. Az ötven éves francia szakember öngyilkossága után a bankok ugyanis befagyasztották a kifizetéseket, és csak úgy kezdődhetett meg a forgatás, hogy az MMK hozzájárult az összesen 400 millió forintos támogatási összeg egy részének átcsoportosításához.
Az MMK időközben helyszínre érkező szakértői "döglődő produkciót" találtak Korzikán, mondta el az Indexnek az MMK vizsgálóbizottságának vezetője, Szakácsi Lajos. A szakértő cáfolta Tarr állítását, miszerint a Szakácsi "helyénvalónak találta a válság menedzselésének módját".

"Megpróbáltuk helyreállítani az eredeti kopordukciós szerződést, ami részben sikerült is" - mondta Szakácsi, aki azt is elmesélte: Tarr kérése, hogy az elhunyt francia producer cége, az Ognon Pictures helyett vegye át forgatást az MMK cége, már csak azért is lehetetlen volt, mert a korzikai partner nem volt hajlandó módosítani az Ognonnal aláírt szerződéseit.


Kérés az MMK-hoz
"Nekünk most az a feladatunk, hogy a pénz, amit befektettünk, ne vesszen el" - indokolta Tarr az MMK-hoz intézett kéréseit, azaz, hogy a költségvetési pénzekből gazdálkodó alapítvány gyártó cége, a Sorstalanság megmentésével már bizonyított Kft. vezényelje le a forgatást. Tarr ezen túl befejezési garanciát is kért az MMK-tól, mert mint lapunknak elmondta, a külföldi koprodukciós cégek csak ennek fejében tudták elképzelni az általuk vállalt összegek átutalását.
Mint ismeretes, a nyugati filmfinanszírozási rendszerben a támogatók csak akkor fizetnek, ha a film elkészült. Addig bankok kölcsöneiből fedezik a kiadásokat, amelyek folyósításához megfelelő garanciákkal rendelkező cégek közreműködése szükséges. Ilyen cég volt az öngyilkosság miatt vezető nélkül maradt Ognon Pictures.

A filmet gyártó - Tarr Béla és Téni Gábor vezetésével működő - TT Filmműhely törzstőkéje a rendező szerint nem volt elég ahhoz, hogy a bankok elfogadják. Mindezt nem tartotta elképzelhetőnek Szakácsi Lajos, mondván ebben az esetben a nemzetközi filmes pénzek elnyerésekor sem fogadták volna el a TT Filmműhelyt, mint gyártót.


Elutasítás és megoldás
Az MMK Szakácsi Lajos korzikai jelentésére támaszkodva adta ki nyilatkozatát, amelyben megvalósíthatatlannak nevezte a produkciót.
Indoklásul megjegyezték azt is, hogy Tarr Bélától nem kaptak értékelhető választ írásban feltett kérdéseikre. A rendező szerdán kiadott nyilatkozatában értetlenségének adott hangot az MMK nyilatkozatával kapcsolatban, mert mint írta, "Az MMKA-tól soha nem kaptam írásban feltett kérdéseket, így természetesen nem tudtam azokat megválaszolni. Grunwalsky Ferenc elnök úrral folytatott, segítséget kérő telefonbeszélgetésem után, a produkció helyzetéről és a segítség módjáról a lehető legobjektívebb tájékoztatást adtuk Téni Gáborral együtt, 2005. március 7-i levelünkben."

Az MMK vezetője, Grunwalsky Ferenc többszöri megkerésünk ellenére sem kívánt nyilatkozni, így Szakácsi Lajos mondta el, hogy tudomása szerint Tarrnak küldtek írásos kérdéseket, amelyekre válaszolt is a rendező.

A kérdéseket végül érthetetlen okból nem kaptuk meg, Tarr Béla viszont elküldte szerkesztőségünkbe válaszlevelet, amely valóban nem sok konkrétumot tartalmaz, viszont érzékletes stílusban tárja a helyzetet az alapítvány kuratóriuma elé: "A produkció a teljes káosz állapotában létezik, a szerzői jogok nincsenek kifizetve, főmunkatársak és színészek nincsenek leszerződtetve, helyszínek nincsenek biztosítva, ehhez képest egy hónapja itt van az egész stáb, munkára várva! Az eltelt időszakban mindösszesen kilenc napot tudtunk forgatni, ezalatt körülbelül harminc perc hasznos anyagot sikerült létrehoznunk, köszönhetően a stáb koncentráltságának. Most itt állok a bastiai kikötőben, a kétmillió euróért felépített díszletben, néha-néha forgathatok, Szaladják István operatőr felmondott, az asszisztenseimet a magyar producer jelenlétében megverhetik a korzikai alvállalkozók, amikor ők számon kérik a két éve ismert szolgáltatást és a magyar stáb tartózkodója egy nyilvános vécé! "


Megoldás
Az események legfrissebb információink szerint azóta pozitív fordulatot vettek, és a rendező szándéknyilatkozatot írt alá egy francia producerrel. Ha ezt szerződés is követi, a forgatás elindulhat szeptemberben. Tarr mindenesetre többször hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli azt, amit az MMK eddig tett filmjéért. "Tudomásul vesszük, hogy az MMK nem akar nagyobb szerepet vállalni, és folytatjuk a munkát."
A munka folytatásának az azóta távozott első- és másodasszisztens szerint gátja lehet a korzikai gyártó cég, amely nem csak hogy nem volt hajlandó elvégezni a rábízott munkákat, de később tettlegességig fajuló arroganciával lépett fel a magyarok ellen.

Nemes Jeles László elmondta, azután mondtak fel, hogy a korzikai cég egyik vezetője megrugdosta az első asszisztenst, Kenyeres Bálintot. Ráadásul a magyar gyártás nem hogy nem lépett fel a védelmükben, de egyenesen a korzikaiak oldalára állt. "Ez annyiban érthető, hogy a korzikaiak megfenyegettek mindnyájunkat. Már nem filmgyártásról volt szó, mivel a végén már a legalapvetőbb munkákat sem tudtuk elvégezni."

A korzikai cég munkatársainak legtöbbje börtönviselt ember volt, mondta a másodasszisztens.

Tarr Béla azonban nem látta ilyen sötéten a helyzetet. "Ez egy temperamentumos nép. Itt mindig mindenkit megfenyegetnek, de ha valakinek azt mondják, térden lőlek, az csak annyit jelent, mintha itthon azt mondanák, hogy anyád".
 

Kero

Állandó Tag
Állandó Tag
"Naked' nem jott be annyira mint a tobbi Leigh csuda, lehet faradt voltam a sok home repair utan, lehet hogy a munkasosztaly diszkret bajat es szeretetremeltosagat kerestem ebben a flikben is...
 

Kero

Állandó Tag
Állandó Tag
"Naked' nem jott be annyira mint a tobbi Leigh csuda, lehet faradt voltam a sok home repair utan, lehet hogy a munkasosztaly diszkret bajat es szeretetremeltosagat kerestem ebben a flikben is...
 

Balyusz47

Állandó Tag
Állandó Tag
He 50 even felul egy ojan filmet nezunk meg amit fiatalon lattunk es tetszett,
az egyaltalan nem biztos,hogy a mai felfogasunkkal ugyan ugy fog tetszeni.
Sokszor meg mosolyogjuk a regi idokbol szarmazo filmet.
De amirol ma vertem le a port az nem vesztett a buvoletebol.
Tizen evesen ujra latni:Koncz Zsuzsat,Zalatnai Saroltat,Brodi Janost,Szorenyi Leventet,Zorant,Kobor Janost,Schock Ottot.
Ez nem kis elmeny.
Hala a Film szallagnak,a Video nak,es a leg ujjabb nak a digitalis DVD nek.
Arrol nem beszelve,hogy ujra hallani azokat a slagereket amelyekre tizen evesen csapoltunk,es meg altunk egy egy ablak elott ha kihallatszottak ezek a szamok.
A film cimet mar bizonyara sokan kitalaltak.De ha nem az se baj.
EZEKA FIATALOK.
Akinekmodjaban al nezze meg ujra es at eli a szep vissza nem tero fiatalsagat.
A film mindeggyik nagy slagere,tul elte az elmult 40 evet,es ma is ugyan ojan kedves mint volt.Egy reszlet a filmbol,Koncz Zsuzsa es az Illes egyuttes.
 
L

lilli

Vendég
laughing2.jpg


Mira Nair's The Laughing Club of India meno

power of laughter :lol:

SMALLff%20review%2012.jpg


:meghajolo
 
L

lilli

Vendég
Originally posted by Balyusz47@Apr 28 2005, 02:12 AM
EZEK A FIATALOK.
Akinek modjaban al nezze meg ujra es at eli a szep vissza nem tero fiatalsagat.
[post=190843]Quoted post[/post]​

DVD-n van?
ha nem honnan lehet(ne) letolteni?
Koszi :meghajolo
 

Balyusz47

Állandó Tag
Állandó Tag
Nenevess
Egy ideje nosztalgia film napokattartok.
MaPl:
a Kis Muck cimu Magyarulbeszelo,szines N.D.K. filmet neztemmeg.
Meg mindig tetszett.
 

Balyusz47

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma egy 1965 ben keszult Sarkadi Ferenc muvebol keszult filmet neztem meg,Fabri Zoltan rendezeseben.Husz ora.
Mai szemmel,es esszel is nagyra tartom a filmet.Ajanlommindenkinek.
 

Ági21

Állandó Tag
Állandó Tag
A tolmács címü filmet Nicole Kidmann-nel, és Sean Penn-nel. A téma aktuális-sajnos, a film izgalmas, és az utolsó pillanatig nem tudjuk ki kavarta a sz.t.
Mindketten nagyon jól alakítanak, de a végére nem lesz belölük szerelmes pár.(nem baj, úgysem illenek össze :D )
A viccet félretéve- érdemes egyszer megnézni, de asszem nem lesz klasszikus belöle. ;)
 

Balyusz47

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma neztemmeg egy 1991 be Bacso Peter altal keszult magyarfilmet.
A noi foszereplo Basti Juli volt.Azon gondolkoztam,hogy van e olyan oszkardijjas Amerikai szineszno aki jobban vagy hasonloan eltudta volna jatszani ezt a szerepet.De senkire nem szavaztam volna.
A filmcime Sztalin menyaszonya.
A film masik foszereploje Cserhalmi Gyorgy ismet megmutatta szineszi nagysagat.
Csak ajnlani tudom azoknak akik meg nem lattak a filmet.
 

Balyusz47

Állandó Tag
Állandó Tag
Alma
Mert kerded?
talan valami hibavan benne?
Ez a munkam egy resze talan azert van kb.900 magyar es ugan anyi magyarulbeszelo filmem,DVD n.
 

Ági21

Állandó Tag
Állandó Tag
Balyusz, ezek a filmek olyan gyöngyszemek, hogy nemigen lehet hozzájuk jutni. meno
A magyar tv (tv1,2,rtl) nem vetít régebbi magyar filmeket, talán a Duna, vagy egyéb privát csatornák ESETLEG nagy ritkán éjszaka! :(
Én is nagyon szívesen néznék ilyesmit ha hazamegyek a sok dirr-durr helyett! ;)
 
Oldal tetejére