Kertészkedés, Vagott virag/ cserepes virag a lakasban...

FazekasLaci

Állandó Tag
Állandó Tag
Aloe

Szia!
Ultesd vissza a cserépbe, nem bírja ki a nagy hideget. Mi már hagytunk kint kaktuszt, de megfagyott.

A pozsgás levelű növények (amik a vizet gyűjtik a leveleikbe) általában olyan helyeken élnek, ahol szükség van a folyadék raktározására. Ergó: meleg, száraz éghajlaton. Ha eredeti környezetében szeretnéd csodálni, akkor Afrikában kell keresned :) A kaktuszok a törzsükben tárolják a vizet.

Szóval a hagyományos környezetükben forró, meleg éghajlaton élő növények (ld. kaktuszok is), nem igazán bírják a -20 fokot. De még a tartós fagyot sem. :) Vidd meleg szobába és gyorsabban, szebben fog fejlődni. Sarjhajtásokat növeszt, tehát a szaporítása gyerekjáték :)
 

Gudisz

Állandó Tag
Állandó Tag
mályva

sziasztok!
A mályvát hogyan tegyem el télire, hogy minél kevesebb helyet fogjon? Ja, és ki is teleljen:p köszi! üdv:Gudisz:p:p
 

Snoopydegu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, most rendeltem 25 db mocsári kockás liliom hagymát, de fogalmam sincs, hogyan kell gondozni, kezelni...
ha esetleg van vkinek személyes tapasztalata és megosztaná velem, azt megköszönném!
Snoopy/Dorka
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Szia Dorka!

Minden hagyma amit összel árúsítanak azok télállók azaz most kell elültetned.

A hagymák méretének 2x-nek megfelelő mélységbe. Azért nem mélyebbre, mert a tológyökerek jknyebben tudnak beindúlni.
Még a fagy beálta elött le fognak menni a fagyhatár alá, és tavasszal onnan a földfelszin közelébe jönnek fel.

Elvirágzás után hagyd békén Ő tudja mit kell tennie. Ha valamelyik tavaszon azt látod, hogy egy helyböl több növény jelentkezik akkor azon az év őszén emeld ki ásóval, vedd le a fiókhagymákat és ültesd el öket akkor mindjárt.

Minden öszi hagymás növényre ez vonatkozik.

Remélem segítettem. Ha elakadsz szólj.

üdv anyóka
 

Tessy

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudja valaki hogyan kell a futórózsát előkészíteni télire?Kell e vissza vágni és mennyit , honnan?
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Tessy!

A futórózsát nem kell metszeni semmikor. A tövét földdel és levéllel, takard be. Ha van kötvetlenül a föld felett fás része,- mármint ha idősebb a tő akkor fás rész van a föld felszíne felett, ezt a részt vastagon hullámpapírral, vagy csak papírral tekerd körbe amit spárgával rögzitesz. Ezt a müveletet lentről kezd, hogy a papírrétegek cserépszerüen fedjék egymást.

Van télálló pálmám, a kertészbácsi tanácsára az idén kellett kiültetnem. Igen aprócska, hiszen a pálma egyébbként sem gyorsnövekedésü növény. A téliesitésére a bácsi ezt ajánlotta: Fogjak egy nagy dobozt, azt az alját kinyítva rakjam a növényem fölé, majd az egész dobozt töltsem fel asztalos forgáccsal, aztán csukjam be a dobozt, és a csak a tetejére rakjak müanyagot.

Én ugyan így oldtam meg a dézsás kinttelelő magastörzsű rózsák teleltetését. Mármint a törzsét betekernem többrétegben papírral, az oltást is, azután jöhet a doboz ami feltétlenül nagyobb legyen mint a dézsa, hogy minnél több forgáccsal lehesen feltölteni. Itt a dézsa ami igazán probléma, hiszen a dézsa akadálya a gyökerek fagyhatár alá történő eljutásának. A feltöltés után igyekszem a dobozt annyira lezárni, hogy ne tudjon tulságosan beázni. Ha jó a védelem akkor a dézsába jutó csapadék nem fagy meg, vagyis a gyökérzet nem károsodik.
 

amede

Állandó Tag
Állandó Tag
Lenne egy kérdésem hátha tud valaki segíteni, rendelkezem egy db koszorúvirággal, az a problémám, hogy amióta nálam van (kb. 2 éve) nem, hogy nem nőtt, de szerintem még új levelet sem hozott, igaz nem is nagyon hullajtott el... Mi lehet a baja, már átültettem, tápoztam, más helyre tettem.... Arról már nem is beszélek, hogy virágozni még nem láttam, nem szeretném kidobni, mert nagyon szeretem, ha valaki tud segyteni, előre is köszönöm.
 

Kao89

Állandó Tag
Állandó Tag
Nővéremnek van pár leandere. Minden évben szépen virágzanak, bár sok a gond a be és kiültetési fázissal. Még a mamámtól örököltük őket.
 

Reychan

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Tudna nekem valaki tanácsot adnio rózsák és orchideák gondozásáról?
Előre is köszönöm!
Nálunk a rózsák nem akarnak virágozni. Lehet nem kap elég fényt?
Üdv: Reychan
 

fcsilla1

Állandó Tag
Állandó Tag
Lepkeorchidea

Szia!

Milyen orchideát nevelsz? Nekem több tő lepkeorchideám van. Keleti fekvésű ablakhoz közel tartom őket úgy, hogy ne érje közvetlenül a tűző nap nyáron. Mindegyik cserép alatt nagyobb tálka van, amibe égett agyaggolyókat raktam. (A kaspó nem jó, mert az orchideák a gyökerükön keresztül is asszimilálnak, szükséges számukra a fény. Emiatt ültetik őket átlátszó, vagy világos cserépbe.)

Vásároltam számukra orchidea tápoldatot, s ritkán, kb. egy-másfél hetente öntözöm. Lehet, hogy az öntözés kifejezés nem is igen jó, mert egyenként a higított tápoldatos, vagy éppen az esővízzel teli edénybe merítem őket, s egy-két percig benne tartom. A felesleges víz az agyaggolyós tálkába folyik, s ez biztosítja számukra a szükséges párát.

Az nem baj, ha néha kiszárad a tartóközeg ( a kéreg), de mindig legyen párája. A cserép alja sem állhat a vízben, mert a gyökerek tönkremennek.

Nem tudom, hogy mások miként gondozzák, de nekem ez a módszer bevált, s van olyan tövem, ami kb. hat év óta renszeresen virágzik. Ha elvirágzik, úgy csak akkor vágom le a virágszárat, ha az magától leszárad, mivel sokszor a kopasznak tűnő ágon egy alvó rügy kihajt, s virágot hoz.

A rózsákhoz nem sokat értek, de úgy tudom, hogy az árnyékot nem igen szeretik.

Remélem, tudtam segíteni.

Csilla
 

fcsilla1

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Van valakinek arra ötlete, hogy a madarak ne egyék ki a napraforgót a növényből mielőtt beérne?

Szia!

A legegyszerűbb megoldás, ha lazán egy hálós zsákot húzol rá ( pl. amiben a krumplit árulják). Tudom, nem egy szép megoldás, de mi is így csináljuk, s eddig még bevált.
 

petikné

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem olyan gondom van, hogy az átültetett szabadon nőtt , jelenleg nagy cserépben a balkonon élő levendulabokrom mintha kiszáradni készülne.Pedig öntözöm rendesen, és fényt is kap.Mi lesz vele, nem bírja a cserepet?Van valakinek tapasztalata ezügyben?Nagyon megköszönném a választ, sajnálom a növényt.
 

amónika

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérés

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Ezeket keresem.Köszönök bármilyen infót.

Az aranykalászos gazda tananyaga és vizsga kérdései.
Az ezüstkalászos gazda képzés tankönyve . Címe.Mezőgazdasági ismeretek.

M.
 
Oldal tetejére