A Nemzet Színészei

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Zenthe Ferenc lett a Nemzet Színésze

Zenthe Ferenc
A Nemzeti Színház Igazgatósága közli, hogy Zenthe Ferencet, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, Kossuth-díjas színművészt választották meg Bessenyei Ferenc megüresedett helyére a Nemzet Színészei ma délután a Nemzeti Színház Panoráma termében.

A 2000-ben életre hívott nemzet színésze cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. A nemzet színésze címet a nemzeti kulturális örökség minisztere egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.
Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsík Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci örökölte meg.
 

Evelin084

Állandó Tag
Állandó Tag
igen a legjobb magyar színészek egyike volt, nagyon sok filmje megvan dvd-n és szoktuk nézni a nagy családi összejöveteleken
 

Evelin084

Állandó Tag
Állandó Tag
törőcsik az egyikkedvenc női színészem, nagyon sokrétű, hiszem nemcsak filmekben, de a színházban is nagyokat alakít. reméljük, még sokáig láthatjuk
 

Evila

Őstag
Rádiós
Állandó Tag
Ahogy megláttam, hogy Törőcsik Mariról is van egy topik, az elő, ami eszembe jutott, egy régi színházi emlék. Törőcsik, mint beugró!
Talán voltak, akik látták annak idején a Katonában Spiró György: Csirkefej c. - akkor még botrányosnak számító, ma igencsak "szelídecske nyelvezetű-
nek" tűnő - darabját, melyben az öregasszonyt a - már azt hiszem, beteg - Gobbi Hilda játszotta. Számomra máig felejthetetlen emlék.
A művésznő halála után egy ideig lekerült a darab a repertoárról, majd újra elővették, immár Törőcsik Marival a főszerepben. Megnéztem vele is.
A tanulság: Törőcsik Mari, mint "beugró" is remekül vizsgázott, köszönet neki érte...
 

bernialexandra

Állandó Tag
Állandó Tag
nem nagyon ismerem őt eddig egy filmben látam:) deő az iskolám jogelődjének diákja volt! idén egy emléktáblát is állítunk neki:)
 

bagira38

Állandó Tag
Állandó Tag
Örökös tagság

Én csak most léptem be erre a honlapra, és olvasgatom a hozzászólásokat. Az örökös tagságot minden színész megérdemelte, nem is tudnék kivételt tenni. Csak azt sajnálom, hogy új tag csak egy régi halála után léphet be a sorba. :(
 

fzr46fzr

Állandó Tag
Állandó Tag
Törőcsik Mari azok közé a nagyformátumú színészek közé tartozik, akik bármilyen szerepben elhitetik a nézővel - legyen az film, színházi darab, rádiójáték, komédia, tragédia - hogy a szerep, amit játszik, őrá lett írva. Kortalan színésznő, Viszonylag fiatalon is el tudott játszani idős asszonyokat és érettebb korában is tudjuk fiatalnak és szépnek látni.
 

welch

Állandó Tag
Állandó Tag
P.s.

1952 óta megszakítás nélkül a Madách Szinház tagja volt. Filmszerepei között az (ötvenes években) az egyik legnépszerűbb volt a "Gábor diák"...
 

stencer

Állandó Tag
Állandó Tag
A baj csupán az, hogy mielőtt a nemzet színészének választották volna, igen komoly anyagi gondjai voltak.
De ez szinte valamennyi idős művészünkre igaz.
Nem ilyen öregkort érdemelnek.
 
Oldal tetejére