Ünnepeink: KARÁCSONY

Sudárka

Állandó Tag
Állandó Tag
Adventi naptár története

A mindenki által jól ismert adventi naptár kitalálója egy Németországban élő édesanya volt 1900-as években.
Az ötletet a kisfia, Gerhard adta, aki minden nap azt kérdezte tőle még hány nap van karácsonyig? Az anyuka a türelmetlen gyermeknek 24 darab, kétszárnyú ablakokat vágott egy kartonra, egy másik papírlapra minden ablak elé helyezett egy cukorkát. A kisfiú minden nap kinyithatott egy cukorkát rejtő ablakot, a napról napra kevesebb meglepetés jelezte neki, hogy nem sokat kell aludnia a Jézuska érkezéséig.

Gerhard idő múlásával felnőtté válva üzleti vállalkozásba kezdett, az édesanyja ötlete alapján adventi naptárak gyártásba kezdett. Az első csokoládét rejtő adventi naptárnak nagy sikere lett, azóta is folyamatosan készítenek adventi naptárakat a gyerekek számára, megédesítve a várakozás időszakát.
 

Sudárka

Állandó Tag
Állandó Tag
Üveggömb története

Egy legenda szerint a Türingiában lévő Lauschában, ahol már 1597 óta folyik üveggyártás, egy helyi üvegművesnek nem volt pénze arra, hogy megvásárolja a karácsonyfa díszítéséhez akkoriban használt almát, diót, de mivel azt szerette volna, hogy gyermekei egy szépen feldíszített fa körül ünnepeljék a karácsonyt, a díszeket üvegből készítette el. Az új díszek nagy sikert arattak a városban, az üveggömbök új divatot teremtettek.
Hogy valójában így történt-e, azt sajnos nem tudjuk pontosan. Az első írásos bizonyíték szerint 1848-ban készült először üveggömb. Évről évre egyre vékonyabb falú és formájú díszeket ( csillagot, madarat, gomba) fújtak a mesterek.
A 70-es évek elejéig nem terjedt el az új díszek híre a városon túlra, a változást a német-francia háború hozta meg, amikor 1870 decemberében a versailles-i kastélyba kórházat alakítottak ki a háborúban megsebesült katonák számára.
A karácsonyi ünnepekre a sérült katonáknak is állítottak karácsonyfát, melyet a Lauschából származó üveggömbökkel díszítettek fel. Az ünneplés pillanatáról néhány folyóiratba fényképes cikk jelent meg. Az üveggömbök csillogása olyannyira megbabonázta az olvasókat, hogy mindenki azonnal olyan díszekkel akarta fenyőfáját díszíteni. Attól kezdve annyira nagy volt az igény a díszek iránt, hogy szinte a Lauschában élő minden második család karácsonyi üveggömb készítésbe kezdett.
 

Sudárka

Állandó Tag
Állandó Tag
Betlehemi jászol

A karácsonyi esemény legbeszédesebb szimbóluma a jászol, melynek története hosszú évekre nyúlik vissza.
A ferences rend megalapítója, Assisi Szent Ferenc 1222 karácsonyán Betlehembe járt. A püspökre olyan nagy hatással volt a karácsonyi liturgia, hogy hazatérvén a pápához fordult engedélyért, hogy a következő esztendőben ő is hasonlóképpen ünnepelhesse meg a karácsonyt. Szent Ferenc egy barlangot béleltetett ki szalmával, ahová jászlat állított, élő állatokkal és ott tartotta prédikációját a híveknek.
Az első igazi jászlat azonban Arnolfo di Cambio készítette 1283-ban Rómában a Santa Maria Maggiore bazilikában.
Az ötlet aztán gyorsan terjedt az európai városokban. Sok jászol a főszereplőket kiegészítve hétköznapi jeleneteket, mesterségeket is bemutatott. A hagyományos betlehemben a Szent Családon kívül a pásztorok, a háromkirályok és az angyalok is jelen vannak.
Hazánkban is elterjedt szokás a betlehemezés, amelyet december 24-e délutánján játszanak. Ezen a napon felidézik Jézus születésének körülményeit a Bibliából ismertek szerint.
Eleinte felnőtt férfiak elevenítették meg a történetet, az elmúlt esztendőkben már kisfiúk játsszák. A játék végén jókívánságokkal búcsúznak el a háziaktól, akik köszönetképpen megajándékozzák őket.
 

Sudárka

Állandó Tag
Állandó Tag
A karácsonyfa története

A legszebb ünnepi szimbólum a karácsonyfa. Amely, bármely hihetetlen, alig 400 éve jelent meg a keresztény világban. Ez azonban nem zárja ki, hogy a karácsonyfa gyökerei nem az elmúlt évezredekbe nyúljanak vissza. A régi rómaiak például babérkoszorút díszítettek fel, ami az élet megújulásának jelképe volt.
A karácsonyfa mai változata Németországból származik. Feltehetően Luther Márton, a protestáns vallásreformer állított először karácsonyfát. A XVII. századra a német evangélikusok körébe a karácsonyfa már jórészt tradícióvá vált.
Magyarországon a XIX. század második felében vált igazán hagyománnyá fenyőfát díszíteni. Hazánkban az első óvoda megalapítója, Brunszvik Teréz állított először karácsonyfát 1824-ben. De igazán csak 1867 után terjedt el, először csak a nemesi és a nagypolgári lakásokban, majd kis idő múlva a társadalom széles körében.
A karácsonyfadísz kezdetben alma, dió, mézeskalács, gyertya volt. A karácsonyfa díszítése sokat változott az elmúlt évek alatt. A korábbi díszeket felváltották a szupermarketekbe kapható színes üveggömbök, szalagok, fából vagy textíliából készített díszek vagy akár a szaloncukor. A gyertya helyett napjainkban inkább égősort használnak, ami lehet színes, fehér de akár zenélhet is.
A díszek nagyválasztékából mindenki megtalálhatja, a számára leginkább tetsző darabokat, így mindenki karácsonyfája olyan lehet, amilyennek mindig is megálmodta.
 

Sudárka

Állandó Tag
Állandó Tag
Karácsony a világ más tájain

Hol hogyan ünneplik a Karácsonyt?

Amerika:

Ahány etnikum van Amerikában annyi féle képpen ünneplik a karácsonyt. De azért vannak közös szokások is. Például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik vagy megajándékozzák őket. csaknem minden házban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a gyerekek hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg a Mikulás.

Anglia:

A gyerekek még időben levelet írnak a mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándék lista kap lángra akkor újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett. Itt kezdtek el karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

Ausztrália:

Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza. Karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasszák. Majd lemennek a tengerpartra vagy krikettet játszanak.

Ausztria:

Mikulás december 6.án ajándékozza mega jó gyerekeket dióval, almával, édességgel. December 24.én pedig gyermek jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják hogy megszólaljon a csengettyű, csak ez után léphetnek gyertyákkal díszekkel és édességekkel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Dél-Afrika:

Itt nyáron van a Karácsony. Kiadós ebéd után a családok meglátogatják a barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelybe rend szerint valami ennivaló finomság van.

Franciaország:

Kisebb gyerekek kikészítik cipőjüket a tűzhely közelébe, hogy a karácsony este a mikulás beletegye az ajándékot. Nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére. Majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.

Kenya:

Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadba készítik el nyílt tűzön.
Németország:
A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertya égőket vagy színes képeket szerelnek, melyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. Lakások többségében megtalálható a betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándék listát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablak párkányra helyezik. Tetejére cukor nehezéket tesznek, hogy a mikulás biztos megtalálja.

Norvégia:

A karácsony csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok, kéz a kézben körültáncolják miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

Svédország:

Karácsony reggelén templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. Jó gyerekeknek a mikulás a Jultomtem, egy manó segítségével osztja szét az ajándékot.

Új-Zéland:

Karácsony náluk a nyár közepére esik ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban vagy a tengerpartra megy. általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

Ukrajna:

A gyerekeknek az ajándékot a jégapó 3 rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van a hópehely leány is aki ezüst kék, szőrme díszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.
 

susie76

Állandó Tag
Állandó Tag
Óvisoknak való közepes hosszúságú(nem 5 perces, de nem is félórás) Betlehemi műsort keresnék (nem túl jó képességű csoportnak)köszi
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Kéri Katalin: Ezt látják a karácsonyi angyalok

[SIZE=+1]Kéri Katalin: [/SIZE][SIZE=+1]

Ezt látják a karácsonyi angyalok

[/SIZE]
Felolvassa: Ambrus Attila József
Zene: Tamás Károly (Love Angel)


Karácsonykor angyalok szállnak át a városok felett, belesnek a kéményeken és az ablakokon. Hópelyheken utaznak és gomolygó felhőkön. Aranyszínű a hajuk, piros az arcuk és fehér habos a ruhájuk.
Sok-sok angyalka repül, ilyenkor már kora délután elindulnak távoli, mesés lakóhelyükről, hogy karácsony titkokkal teli, varázslatos éjszakáján megérkezzenek az emberekhez. Vannak olyan angyalkák, akik az ajándékokat hozzák a gyerekeknek, mások egyszerűen csak a vidámságot és a szeretetet hozzák. Mialatt ők fenn repkednek az égben, az emberek házaikban a karácsonyi vacsorához készülődnek, vagy áhítattal állják körül a fenyőfát. Sok család van, ahol nem telik pulykasültre és kalácsra, az angyalok beröppennek ezekhez a családokhoz, és szeretettel erősítik meg az emberi szíveket. Ezért érzi mindenki karácsony estéjén a nyugalmat és a békességet.
Sok ember van, aki egyedül ünnepel, gyertyát gyújt és csillagszórót, és szomorúan gondol szeretteire, akik messze kerültek tőle. A karácsonyi angyalkák hozzájuk is elmennek, és egy pillanatra legalább örömet és mosolyt varázsolnak a magányos emberek arcára.
Ha karácsony estéjén megzörren az ablakotok vagy befütyül a szél a kéményeteken, gondoljatok a karácsonyi angyalkákra, mert biztosan ők járnak közöttetek. Legyetek ti magatok is olyanok, mint az angyalok, vigyetek boldogságot nagyszüleiteknek, családotoknak.
A szeretethez és békességhez néha nagyon kevés kell. Gondoljatok erre, ha kavarognak a karácsonyi hópelyhek, de akkor se feledjétek ezt, ha majd meleg nyár lesz!
 

Csatolások

  • 0karacs18.jpg
    0karacs18.jpg
    395.3 KB · Olvasás: 61

farkinc

Állandó Tag
Állandó Tag
Csíz a csupasz körtefán, képpel verssel

A vershez készítettem a méretarányos sablonokkal a fenyőfa alakú képet. A gyerekeknek nagyon tetszett és hamar meg is tanulták a verset. Nem egyenként helyeztük fel a képláncokat, hanem kiment a képhez a soron következő gyermek és egy csillagos mutatópálcával mutatta az éppen mondott sort.:..:
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Bartócz Ilona: Három karácsonyi galamb

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
Bartócz Ilona: Három karácsonyi galamb

Sötét erdő mélyén éldegélt öreganyó. Nyáron az erdőt járta, a madarak csivitelését hallgatta, gyógyfüveket gyűjtött, meggyógyította a beteg őzikéket, a fészekből kipottyant gerléket, esténként a csillagokat nézegette, s éjszaka édes volt az álma.
Így volt ez nyáron. De mikor eljött az ősz, lehullottak a nagy fák levelei, hó borította a füveket és a kopasz ágakat, akkor az öreganyóka behúzódott icipici kunyhójába, és várta, egyre csak várta a nyarat. Télen egyetlen öröme volt: a karácsony. Karácsony estéjén az öreganyóka az icipici kunyhójában fölállított egy icipici karácsonyfát, a karácsonyfa ágaira három gyertyát, három csillagszórót tett, a legalsó ágát meg legféltettebb kincsével díszítette: egy icipici piros galambdúccal. Az anyóka nagyon szerette ezt a kis piros galambdúcot, aminek a tetejében icipici fehér házikó is volt, igazi kis galambház, apró párkányán meg három icipici üveggalamb, mintha éppen most akarnának beröppeni a házikójukba. Öreganyó mindig nagyon türelmetlenül várta a karácsonyestét, hogy végre meggyújthassa az icipici gyertyákat, s gyönyörködhessék a gyertyafényben csillogó icipici galambokban.
Csakhogy az egyik karácsonyeste nagyon szomorúan végződött. Csillagszóró szikrája pattant az egyik kis üveggalambra, s az elrepedt. Sírdogált öreganyó, s a következő este, karácsony első napján, reszkető kézzel gyújtotta meg a második csillagszórót. Sisteregve szálltak az icipici csillagszikrák, egy szikra a galambház felé röppent, s elpattant a második üveggalamb is. Olyan apró szilánkokra tört, hogy öreganyó még a darabkákat sem találta. Ez történt karácsony másnapján is: elrepedt a harmadik kis üveggalamb, s üresen maradt az icipici piros galambdúc fehér házikójának a párkánya.
A következő karácsonynak már nem örült szegény öreganyó. Most is földíszítette az icipici karácsonyfát, de a szeme olyan könnyes volt, hogy a fehér gyertyácska fényénél alig látta az icipici piros galambdúcot.
A fehér karácsonyfagyertya nagyon-nagyon megsajnálta öreganyót. Apró kis lángja szomorúan libegett-lebegett, bánatában meg is hajolt a gyertyácska, aztán könnyezni kezdett, akárcsak öreganyó. A gyertyácska egy viaszkönnye az icipici piros galambdúc fehér párkányára pottyant, s ott megdermedt. Pontosan olyan lett, akár egy kis viaszgalamb. A párkányra hullott a második viaszcsöpp: ott állt a második kis viaszgalamb, aztán a harmadik is. Éppen három galamb számára volt hely az icipici galambdúc fehér párkányán. A sírdogáló gyertyácska végigégett, kialudt. Öreganyó meggyújtotta a lámpást, még egyszer a karácsonyfára nézett s a lámpafényénél meglátta a három fehér kis galambot. Visszajött a három galamb! – kacagott s ezentúl megint örvendezve várta a karácsony estét.


 

Csatolások

  • 20873587.jpg
    20873587.jpg
    132.1 KB · Olvasás: 49

Sajla

Állandó Tag
Állandó Tag
„Boldog Karácsonyt” Német Kristóf válogatása kedvenc költőitől

„Boldog Karácsonyt”
Német Kristóf válogatása kedvenc költőitől
<O:p

Márai Sándor: Az ünnepekről
József Attila: Betlehemi királyok
Dsida Jenő: Itt van a szép Karácsony
Reményik Sándor: A karácsonyfa megérkezik
Reményik Sándor: A karácsonyfa panaszkodik
Reményik Sándor: A karácsonyfa énekel
Reviczky Gyula: Karácsonykor
Petőfi Sándor: Karácsonkor
Alföldi Géza: A tél
Dutka Ákos: Karácsonyi beszélgetés az Úr Jézussal 1923-ban
Babits Mihály: Csillag után
Babits Mihály: Karácsonyi ének
Heltai Jenő: Karácsony
Heltai Jenő: Karácsonyi ballada a régi jó időkről…
Pilinszky János. A fényességes angyal is…
Kányádi Sándor: Isten háta mögött
Wass Albert: Karácsonyi versek
Reményik Sándor: Kegyelem
Reményik Sándor: Békesség Istentől
Juhász Gyula: Betlehemi üzenet a vakoknak
Juhász Gyula: Betlehem
Juhász Gyula: Karácsony felé
Juhász Gyula: Karácsonyi ének
Ady Endre: Kató a misén
Ady Endre: Kis, karácsonyi ének
Ady Endre: Egy megíratlan naplóból
Ady Endre: Karácsony – Ma tán a béke…
Ady Endre: A karácsony férfiünnep
Ady Endre: Karácsony – harang csendül…
Szentgyörgyi Albert: Gyermekek

[HIDE]
http://data.hu/get/3440913/Nemeth_Kristof1.zip
http://data.hu/get/3443231/Nemeth_Kristof2.zip
http://data.hu/get/3443273/Nemeth_Kristof3.zip
http://data.hu/get/3443434/Nemeth_Kristof4.zip
[/HIDE]
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Johannes Mario Simmel Bohóckönnyek

Johannes Mario Simmel


Bohóckönnyek

- Gyerekek, gyerekek! Az volt csak az előadás! A karácsonyeste előtti napon. Mint annak lennie kell, mély hóba süppedt az egész vidék, minden ereszen csillogó jégcsapok lógtak, de a sátorban kellemes meleg volt, s nemcsak a megszokott bőr- és istállószag terjengett, hanem sütemény –, szaloncukor- és mogyoróillat keveredett egymással.
– Háromszázhuszonhét gyerek jött el szüleivel az előadásra. A kisfiúk és kislányok ezen a délutánon a gyárnak a vendégei voltak, ahol a papák dolgoztak. Már novemberben azt mondta az igazgató:
– Ez mindnyájunknak jó év volt. Éppen ezért különleges karácsonyt akarok, egy rendhagyót. Azt javaslom, menjünk el együtt a cirkuszba. Akinek van gyereke, hozza el magával. Én is jövök mind a hárommal!
– S most ott ül a két kislány és a kicsi fiú a szülei mellett háromszázhuszonnégy másik gyerek között. Megkezdődött a rég áhított karácsonyi ünnep.



folytatás a csatolásban...


[HIDE]http://data.hu/get/3563359/Johannes_Mario_Simmel_-_Bohockonnyek.doc[/HIDE]
 

Csatolások

  • Johannes Mario Simmel - Bohóckönnyek.doc
    97.5 KB · Olvasás: 79
  • ricsi1.jpg
    ricsi1.jpg
    47 KB · Olvasás: 44

mdia

Állandó Tag
Állandó Tag
karácsonyi gyöngycsillagok

Sziasztok!

Sajnos csak így tudom feltenni ezeket a gyönyörű alkotásokat, folytatása következik.
 

Csatolások

  • gy5.jpg
    gy5.jpg
    75 KB · Olvasás: 64
  • gy4.jpg
    gy4.jpg
    73.9 KB · Olvasás: 62
  • gy3.jpg
    gy3.jpg
    60.9 KB · Olvasás: 56
  • gy2.jpg
    gy2.jpg
    65.6 KB · Olvasás: 64
  • gy1.jpg
    gy1.jpg
    79.1 KB · Olvasás: 68

fizabell

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon örülök ennek az oldalnak,mert ennyi kreatív ötlettel a neten egy helyen sehol sem lehet találkozni!Alig várom már,hogy megnyithassam a file-okat és mélyebben böngésszek.Köszönöm
 
Oldal tetejére