Kertészkedés, Vagott virag/ cserepes virag a lakasban...

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Nemhiszitek el, de tegnap miközben borsot és salátát vetettem, a szomszédságukba lakó eprek némelyikén virágok vannak.

A hóvirágaim kinyiltak, de viszont a krókuszok még nem jelentekeztek. a kerti jázmin tele van bimbóval. Ő kicsit lusti volt, mert december végén már szoktak a virágok nyílni, de azért így is nagyon örülök nekik.
 

Fxlivetrade

Állandó Tag
Állandó Tag
Balkonra

Zsanca!

Nekem bevált a hajnalka is. Szépen futott. Második évben kicsit fáradtan, mert nem cseréltem földet és nem tápoldatoztam. Ajánlott.
 

Fxlivetrade

Állandó Tag
Állandó Tag
Még valami.. Törpe oroszlánszáj is nagyon hálás tud lenni, vagy verbéna. A felsoroltakat mind próbáltam hasonló adottságokkal bíró erkélyen.
 

Balatas

Állandó Tag
Állandó Tag
Hasonló fekvésben nálam szép és tartós a dália, és szintén ott, de tető alatt a begónia. Hónapokon át ontották a virágokat, igaz én eleve granulált táppal ültetem a gumókat a ládába.
 

Tarasz

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy orchideam ami nem nagyon akar virágot hozni egy ideje, szerintetek hogyan lehetne elérni hogy mégis virágozzon?

Előre is köszönöm.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
en paradicsomot szeretnek, de nem tudom hogyan kezdjek hozza

Szia!
Valójában mit is szeretnél a paradicsommal?
üdv anyóka

Azt szeretném kérdezni, hogy van egy orchideam ami nem nagyon akar virágot hozni egy ideje, szerintetek hogyan lehetne elérni hogy mégis virágozzon?

Előre is köszönöm.

Szia!

Az orchideák egy évben 1x virágoznak, a véleményem az, hogy az ettől eltérő, vegyszerekkel kierőszakolt virágoztatás az a növény megerőszakolása.

Az Orchideák valójában élösködő növények éppen ezért faforgácsban, vagy fakéregbe kapaszkodva élnek meg.

Akiket a multikban lehet megvásárólni azoknak az ellátása (gondozása) nem igényel szakértelmet.
Idönként - 2-3 hetente - permetező zuhany alatt (a zuhanyrózsa is jó, csak ne legyen nagy a víznyomás) fogod a cserepet és a zuhanyrózsa alá tartod kb 5 percig, azután kicsit hagyod lecsöpögni és a cserépalátétbe állitod. A víz hőmérséklete azonos legyen a környezet hőjével. Igazádiból a locsolás abból áll, hogy a fakéreg legyen eláztatva.
Gondosan kell ügyelni, hogy soha semmilyen körülmény között se álljon alatta víz.

Még nagyon fontos, hogy az elvirágzott virágot tartó szárat ne vágd le, mert következő évben ezen fognak nyílni a virágok.

Szabadba én nem szoktam kitenni, és bent is olyan helyen tartom ahol közvetlenül nap nem éri.

Én így csinálok velük. Azt nem állitom, hogy szakértője lennék Nekik, nincsenek is más orhideáim csak a "multis"-ok.

Remélem sikerült segitenem.

üdv anyóka

Előrehoztam néhány talán aktuális dolgot.

Csak monom, hogy amikor a parasztmuskátlit úgy akarjátok szaporítani, hogy a szárát ízeknél feldaraboljátok akkor ezeket a darabokat 24 órát hagyjátok levegön. A vágás nyomán megjelenő nedv be tud szikkadni, ezért nem feketedig be a szár, így nagyobb eredési eredményt tudtok elérni.

Szia!

Amikor a fagy már engedi "Debreceni korai"-t szoktam vetni. Nagy hüvelyü, édes szemű.
Évtizedek óta piacon lévő magyar termék.
Jó szívvel merem ajánlani.
Én kb 5 cm mély barázdába szorom. Ha nagyon mélyre ülteted nem talál ki többségük, haviszont közel rakod a felszinhez akkor gyökerestül kiül a föld tetejére, és egy idő után elhal. Ha minden gondoskodásod ellenére lesz néhány kamikázéd, csak földet szórj rákuk.

A levéltetvek ellen a káliszappanos oldat hatásos, de ha nagyon sok van akkor a denaturált szesz és víz fele-fele arányú keverékével permetezés, tutira hatásos.

Természetes anyagu permetszer még a csalánlé is.

Valaki írta, hogy a leánderrel van gondja, ki kell ültetni napos helyre szabadfőldbe. Összel a dézsába vissza ültetés során a gyökerét ásóval is megkurtitjuk, de ez kell a növénynek.
 

Ilcsi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Azoktól kérdezném, akik értenek a citromfákhoz, hogy milyen szert használjak, ha valamilyen levéltetű fertőzte meg a fát és ragacsos az összes levele? A sütőporos-mosogatószeres módszer bevált ilyen problémára is?

Szia!

Nekem elég sok citrom, mandarin, és narancsfám van. Van köztük nemes, és magról nevelt is.
A gyapjas pajzstetű a ragacsos "vész" okozója. Az egyik legolcsóbb megoldás a szappanos víz, amivel le kell mosni a növényt teljesen, a leveleket és a törzsét is jó alaposan. Ha nagy a növény kicsit macerás, de hasznos.
A vegyszernél az szokott gond lenni, hogy kiírja a kártevőt, de a növényen marad, és elcsúfítja a sok elpusztult pajzstetű.
Van speciális pajzstetű elleni spay is, ami szintén jó, csak nem olcsó.
A citrusokat még a szürkepenész is meg szokta támadni, itt szintén a szappanos víz a legjobb. Legalábbis számomra :)
 

Ilcsi75

Állandó Tag
Állandó Tag
hova rakjam a lakásban a kaktuszom hogy ne pusztoljon el?köcce

Az az évszaktól függ. Az enyémek, azt se tudom hány van olyan sokan vannak, nyáron kint vannak az előtérben, ami üvegből van. Egy jó napos ablak is jó nekik nyáron. Télen viszont, ha mód van rá, akkor egy fűtés nélküli, vagy alig fűtött helyiség jó nekik. Persze fűtött helyen is áttelelnek, de akkor nem nagyon fognak virágozni. Az is lényeg, hogy nem locsold őket sokat, mert akkor a tüskés kedvenceknek annyi, kirohadnak.
 

fcsilla1

Állandó Tag
Állandó Tag
Orchideák

Sziasztok!

Nálam a lepkeorchideák virágoztatása esetén bevált megoldás az, hogy éjszaka a hőmérséklet kb. 5 fokkal alacsonyabb a szobában, mint nappal. Állítólag ez is elősegíti a virágképződést. Lehet benne valami, mert a tíz orchideám közül nyolc virágzik jelenleg, s még a kilencedik is hozza az új virágszárát. A "tizedik" még gondolkodik...

Remélem, tudtam segíteni.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Szívesebben veszek vágott virágot a feleségemnek, mint cserepeset. A lakás tele van cserepes virággal, télen nehéz őket kerülgetni, és nem is olyan szépek már, mint amikor megvettem.
Aki sajnálja őket, az gondoljon arra, hogy nem is szaporítanák, ha nem lehetne eladni. A csirke-, disznó-, marha-, nyúl-, vadhúst se egye meg! Azt is le kell vágni, le kell lőni. De a zöldség, fűszer is arra van termesztve, hogy levágják, kihúzzák, elpusztítsuk. Ne igyon kamilla, hárs, menta stb. teát sem, hiszen az is vágott virágból készül!
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Holdnaptárt keresek, melyben megtalálom a gyökér/levél (stb.) napokat is.
Lassan már kezdhetünk kertészkedni. Előre is köszönöm a segítséget!
 

Róbert76

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Ismeri valaki a Lugaspaprikát?
Kaptam 3 szem magot,már maga az is érdekes kinézetű,mint egy kis apró lapos széndarab
Vizike

a naptarak oldalon találsz,olyat amit keresel,és belinkeltem,de törölték valamiért. (-:
 
Oldal tetejére