Kenyérsütés otthon!

aranyhal0226

Állandó Tag
Állandó Tag
Házi Perec :)

50 dkg liszt
12.5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
1 k.kanál só
2.5 dkg élesztő (szárítottat is használhatsz )
1 k.kanál cukor
2.5 dl víz

A cukrot , kb 1 dl langyos vizet és az élesztőt felfuttatom . Majd mindent belepakolok a kenyérsütőgépbe , 8-as fokozaton dagasztom ,kelesztem .
Mikor végzett kiborítom , és megsodrom mintha kígyót formáznék kb .30 cm-ig , majd 8 egyforma darabra vágom . Egyesével megint hosszúra sodrom, és perec alakúra formázom . Sütőpapírra helyezem , és előmelegített 200 fokos sütőbe teszem sülni . Mikor félig megsült , de még nem barnult meg 1 kanál liszt , és 1 k.kanál sót elkeverek egy kis vízzel , de ne legyen nagyon folyós ezt csepegtetem a perecre , és vissza teszem sülni.
Ha szereted rajt ezt a sót akkor duplázhatod is az adagot , hogy bőven jusson mindenhova :) Mikor már szép színt kap készen is van a házi pereced
(Formázása , ha valaki nem tudná :a hosszúra sodort tésztából mintha kört formáznál , a két végét 2 x átcsavarom egymáson , és a végeket a felső ívhez nyomom. Remélem érthető volt :)
Nagyon finom , nem lehet abbahagyni :)
 

Nechatian

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszerű kenyér

Sziasztok!

Egy egyszerű és egészséges kenyérrecept, élesztő nélkül. Ígyhát gombaérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók:


* 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt (összesen kb. fél kg)
* 1 teáskanál szódabikarbóna
* 1 citrom
* 0,5 dl olaj (én olíva olajat használtam, de javasolt bármilyen hidegen sajtolt olaj, például hidegen sajtolt napraforgóolaj)


Elkészítés:

Kimérjük a liszteket és összeöntjük egy tálba. Hozzáadjuk az olajat és a szódabikarbónát, melyet előzőleg a citrom levében elkevereünk, majd kb. 3 dl víz fokozatos hozzáadása mellett tésztát keverünk-gyúrunk a masszából. A megfelelő állag eléréséhez szükség szerint adunk hozzá még lisztet vagy vizet. Kisüthetjük a tésztát egyben, vagy formálhatunk belőle cipócskákat lepényeket. A megformázott tésztát kikent, vagy liszttel megszórt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. fél óráig sütjük. Az így készített kenyér állagát megőrizve napokig eláll. Fűszerként tehetünk bele ánizst.
 

Nechatian

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen! Tessék!

Hozzávalók:
45 dkg szalagos gluténmentes sütőliszt keverék
1,2 dkg tengeri só
1 tk szódabikarbóna(lapos kanál)
1 citrom
1,25 dkg nádcukor
1,8 dkg hidegen sajtolt olaj
3 dl víz

Elkészítés:
A szárazanyagokat alaposan összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, a szódabikarbónát, melyre közvetlenül ráfacsarjuk a citrom levét, és a kb. 35 fokos vizet. Jól összedolgozzuk. Könnyen alakítható tésztát kapunk, amit pár percig állni hagyunk. Előmelegített, lehetőleg légkeveréses sütőben kb. 180 fokon sütjük, párologtatás mellett.
 

aranyhal0226

Állandó Tag
Állandó Tag
Remélem szeretitek a Gyrost , ma sütöttem épp hozzá pitát , gondoltam megosztom a receptjét veletek :)

Pita tészta :

50 dkg liszt
2 tk. só
2 ek olaj , (használhatsz olivát is)
3 dl langyos víz
3 dkg élesztő
1 tk. cukor

Az élesztőt 1 dl langyos cukros vízben felfuttatom , majd mindent bele teszek a kenyérsütő gépbe , dagaszt keleszt program .
Lisztezett deszkára kiöntöm , egy kicsit összedolgozom 8 egyforma részre vágom .Gömbölyűre formázom mind a 8 at . 10 perc pihentetés után kerek lapokká sodrom (kb. 2 mm vastag). Ruhával letakarva 30 perc kelesztés megint .
Előmelegített 220 fokos sütőbe a rácsán megsütöm . Ne tedd tepsibe tapasztalat , hogy ez így jó . Kb. 5-6 percig kell sütni , tovább nem kell mert kiszárad .
Ha benézel a sütőbe látod hogy emelkedik kis gömbölyű formákká , az a jó mert így lukas lesz a közepe és meg tudod tölteni mindenféle finomsággal .

Töltelék : vékony csíkokra szelt husi
lila hagyma (ha bírod)
vékony csíkokra szelt saláta , káposzta ,
karikára szelt paradicsom , uborka ( ki mit szeret )
ezeket beletöltöd a pitába , és nyakon öntöd
joghurt , zúzott fokhagyma , só , bors keverékével
 

Sütike2

Állandó Tag
Állandó Tag
Kenyér, teljes kiőrlésű lisztből élesztő nélkül

40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt (vagy bármilyen más liszt) , 3 evőkanál olaj (oliva, napraforgó, stb.) , 1 pohár natúr joghurt , 1 joghurtos pohárnyi víz , 1 kiskanál szódabikarbóna , 1 kiskanál só, kis szódabikarbóna
Elkészítés: Az összevalókat csak simán összekeverem, a kész tésztát egy kivajazott őzgerinc formába belerakom és kb. 45 perc alatt kisütöm (figyelni kell, mert ez sütő függő is).

Másik lehetőség, hogy sütőpapírt teszünk a tepsire és kis cipókat, zsemléket formázunk vizes kézzel, és így sütjük meg.

Lehet bele rakni magot mint napróforgó, tökmag, szezámmag, lenmagot.
Milyen magas lesz élesztő nélkül ez a kenyér? Sokat gondoltam már én is arra, hogy meg kellene próbálni valami ilyesmit, de még nem szántam rá magam.

Mi is mindig itthon sült kenyeret eszünk. A bio tönkölybúzát mindig frissen őrölöm sütés előtt. A recept pedig:

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
porélesztő 50 dkg liszthez
2 tk só
1 ek olivaolaj
kb. 3 dl langyos viz
mehet bele puffasztott amarant, vagy magok, esetleg másféle liszt is.....

1 óra alatt 200 fokon ropogósra sül. Ami még szerintem jó, az első 45 percre egy tepsiben vizet tenni a sütőbe. (És persze kemencében sütve a legfinomabb.;) Egy kenyér miatt viszont nem érdemes befűteni.)
 

kazsuki

Állandó Tag
Állandó Tag
Kalácsrecept kenyérsütő gépben:

Hozzávalók:
2,7 dl langyos tej/ vízzel is finom
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
6 dkg olvasztott margarin
6-8 dkg kristálycukor
1 kk só
fél citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
1,5 kanál porélesztő (a géphez adott kiskanál)
8 dkg mazsola (hangjelzéskor)

Elkészítés:
A folyékony hozzávalókat rakom alulra, majd a szilárdat, végül az élesztőt.
Kelt tészta, vagy édes programot kell használni, közepes színűre sütöm.

Tipp:
Ha rögtön az elején 2 ek kakaót beleteszek, szép barna lesz a kalácsom.
Ha a hangjelzés után 2-3 perccel, akkor, ha szerencsénk van, nem keveredik össze teljesen, hanem márványos lesz.
(Ez még nekem nem sikerült, mindig összekeveredik :)
 

zsorzset

Állandó Tag
Állandó Tag
én már próbálkoztam vele, de csak a konyha vált csatatérré, semmi siker... majd talán egyszer, azért lementettem a receptet, köszi :)
 

Angeltouch

Állandó Tag
Állandó Tag
vannak készre kevert kenyérlisztek az "egészség-boltokban", amikben nincsen búzaliszt. és nem is drágák. nekem tönkölyös receptem van, ha valakit érdekel, nagyon profi, és nem élesztős.
 

Veronika222

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha anyagi szempontból nézed, szerintem nem feltétlenül éri meg. Pláne ha a gép árát is beleszámolod. De ha azt nézed, hogy olyan kenyeret eszel, ami nincs tele adalékanyagokkal, akkor máris megéri!

Az biztos, hogy a kemencében sült kenyérre egyáltalán nem hasonlít a gépben sült, de szerintem ez is szokás kérdése. Manapság, munka mellett már az is extra teljesítmény, ha valaki rendszeresen süt kenyeret kenyérsütő géppel.
 

susie76

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok!
Nekem lenne egy kérdésem. Van nekem egy kenyérsütő gépem, mér jó régen vettem. Akkoriban sokat használtuk, de aztán csak a polcon porosodott. Aztán találtam egy jó kis kifli receptet gondoltam előveszem és ebbe dagasztom meg. Az a bajom, hogy én úgy emlékszem, hogy a dagasztó funkció úgy működött, hogy összedagasztotta a tésztát, majd pihentette és úgy rémlik, hogy utána újra dagasztotta. Na ezt most nem csinálja. Nem tudom, hogy én emlékszem e rosszul , és csak összekeveri a tésztát, aztán pihi, de kicsit fura, hogy 20 percig dagaszt, aztán jó egy órát pihen.Az az érdekes hogy 20perc után úgy tűnt, hogy elkezd dagasztani újra, de fordult egyet vagyis próbált egyet fordulni a dagasztólapát, aztán ennyi volt.??
Kérlek írjátok meg, hogy hogyan van a művelet, hogy a gépem adta e be az unalmast vagy én emlékszem rosszul. Köszi
 
Oldal tetejére