Szoktatok meg "magyarul" fozocskezni?

szitasne.ildiko

Állandó Tag
Állandó Tag
Töltött káposzta


Hozzávalók:


  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
  • 8 dkg rizs
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
Elkészítés:



1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.

2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.

3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.

4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!

5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.

1 adag: 3850 kJ/920 kcal
 

szitasne.ildiko

Állandó Tag
Állandó Tag
Bableves - Magyarország recept
Hány személyre: 4 személyre»

25 dkg tarka bab
» 1 füstölt sertés csülök
» 1 nagy fej vöröshagyma
» 1 szál sárga répa
» 1 szál petrezselyemgyökér
» 1 evőkanál zsír
» 1 evőkanál liszt
» 1 kiskanál pirospaprika
» 1 dl tejföl
» 5 dkg zellergumó
» 2 cikk fokhagyma
» 1-2 babérlevél
»



A füstölt csülköt feltesszük főni. Közben kockázzuk a zöldségeket, és előkészítjük a már előző este beáztatott babot. Amikor már úgy érezzük félig megpuhult a hús, hozzátesszük a zöldségeket. Ha a csontról leválik a hús, kivesszük és tetszés szerint feldaraboljuk. A következő lépés a rántás elkészítése. Zúzott fokhagymát és lisztet zsíron pirítunk meg. Mikor már enyhén megbarnult, félrehúzzuk és pirospaprikát adunk hozzá. Majd felengedjük egy kevés vízzel. Csomómentesre keverjük és a leveshez. Tegyük bele a babérleveleket és szükség szerint zzuk meg. Visszatesszük a feldarabolt húst, felforraljuk és tejfölt teszünk hozzá és csipetkét főzünk bele.
 

Macika

Állandó Tag
Állandó Tag
Valentin - szeretet napi sutemeny

[FONT=&quot]Szeretet [/FONT][FONT=&quot]napi sütemény[/FONT][FONT=&quot] recept[/FONT]

[FONT=&quot]Hozzávalók és elkészítése:[/FONT]

[FONT=&quot]Végy 1 kg meleg szeretetet, szitáld át a türelem szitáján, [/FONT]

[FONT=&quot]nehogy pletyka mag kerüljön bele.[/FONT]

[FONT=&quot]Adj hozzá egy liter bátorságot, 3 dl szorgalmat és 1 dl jóságot.[/FONT]

[FONT=&quot]Gyúrd össze 1 tojásnyi kedvességgel, és takard be tiszta jókedvvel.[/FONT]

[FONT=&quot]Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél.[/FONT]

[FONT=&quot]Szórd meg vidám mosollyal,és tegyél rá pár csepp megfontolást.[/FONT]

[FONT=&quot]Aztán vágd fel sok-sok darabra, [/FONT]

[FONT=&quot]hogy mindenkinek jusson belőle, aki szeretetre éhes![/FONT]

[FONT=&quot]Boldog [/FONT][FONT=&quot]Valentin /[/FONT][FONT=&quot]S[/FONT][FONT=&quot]zeretet napot kívánok mindenkinek [/FONT]
 

kisscsibe

Állandó Tag
Állandó Tag
Én mostanában a fánkra kaptam rá. Próbálkozom a megtöltésel is de az még nem megy annyira. Egy kis lyukat szoktam a közepébe nyomni, és ha úgy sül ki akkor oda fér a lekvár vagy a csoki.
 

klilla86

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem, a csülök pékné módra a kedvencem....

csülköt jól megmossuk, az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat leperzeljük és lekaparjuk. Utána fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, negyedekbe vágot vöröshagymával és a zúzott fokhagymával meg a babérlevéllel ízesítjük. Kis lángon kb. másfél óra alatt lefödve szinte teljesen puhára főzzük. Ezután leszűrjük és egy tepsibe fektetjük. A körethez a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk,). Megsózzuk, megborsozzuk, és a csülök köré rakjuk. Az apróra vágott petrezselyemmel, a pirospaprikával meg a majorannával megszórjuk, sőt össze is keverjük. Az olajjal meglocsoljuk, és sütőben mintegy 1 óra alatt közepes lánggal megsütjük. A húsnak, a burgonyának és a hagymának egyszerre kell megpirulnia, ezért néhányszor forgassuk át, és saját "zsírjával" locsolgassuk meg. Tálaláskor a húst a csontról lefejtjük, felszeleteljük, majd a csontra ügyesen visszarakva tálaljuk. Körete a vele sült hagymás burgonya.
 

Fritschi

Állandó Tag
Állandó Tag
még egy kicsit másképp

Szilvás gombóc másképpen

Már több éve kitaláltam hogy a kimagozott szilvákba nem csak fahéjas cukrot, hanem a maghelyére a fahéjascukorral elkevert mazsolát is rakok.
A főzéstől a mazsolák megduzzadnak, és a szilvával kölcsönösen átveszik egymás izét. Érdemes kipróbálni, mennyire finom!

Szilvás gombocakat hagyományosan elkészítem kifőzöm. És utána jön a másság.Darált mákos cukorba teszem mikor kiveszem a vízből. A család kedvence lett.
 

Madartej

Állandó Tag
Állandó Tag
Túrógombóc?
Amikor rövid ideig Kanadában éltem, sehol sem találtam a magyar túrónak megfelelőt. Létezik ilyen?
A kanadai rokonoknak mindíg csinálok amikor meglátogatnak minket. Egyszerűen imádják...
 

kispillangó

Állandó Tag
Állandó Tag
Túrógombóc?
Amikor rövid ideig Kanadában éltem, sehol sem találtam a magyar túrónak megfelelőt. Létezik ilyen?
A kanadai rokonoknak mindíg csinálok amikor meglátogatnak minket. Egyszerűen imádják...


Túró készíthető házilag is citrommal vagy kalcium tablettával. Bár az íze nem pontosan olyan mint a magyar túróé, ez csak nyersen észrevehető, nem érződik ha sütjük, főzzük. Túrógombóc, túrótorta, zöldséges túrófelfújt kiváló vele.
 

Macika

Állandó Tag
Állandó Tag
Canadai turo

Túró készíthető házilag is citrommal vagy kalcium tablettával. Bár az íze nem pontosan olyan mint a magyar túróé, ez csak nyersen észrevehető, nem érződik ha sütjük, főzzük. Túrógombóc, túrótorta, zöldséges túrófelfújt kiváló vele.
[FONT=&quot]Miért kell a túrót itt krémezni? Az nem más mint egy tejfeles lötty! Nem olyan régen találtam itt a Nofrillnél (Loblaws) „igazi” száraz túrót! Western csinálja. Azóta minden héten van túró gombóc, batyu, pogi, rétes, vagy csak „Mom legyen valami akármilyen túrós” … [/FONT]
 

Csatolások

  • cottagecheese05.jpg
    cottagecheese05.jpg
    18.5 KB · Olvasás: 8

Sinat

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi Franciaországban élünk. Néha szoktunk magyar élteleket főzni, de az itteniek között nem aratott nagy sikert. Nekik túl fűszeres, és sok étel bizarrul is hat (már a húsvéti füstölt főtt sonka is sok nekik... ).
Na meg az alapanyagok beszerzése is bonyolult. Például csak kaliforniai paprika van, abból pedig milyen magyar ételt lehet csinálni? Úgy hiányzik egy jó kis csípős lecsó! :)
 

bence.tarcsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Előzőhöz a recept:
Csirkepörkölt
Hozzávalók
Húsok: Egy csirke, vagy 5 db csirkecomb
Zöldségek:1 db. zöldpaprika, 1 db. paradicsom, egy nagy fej hagyma.
Egyéb: egy evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika.
Elkészítés:
A csirkét jól megmossuk, apróra feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a feldarabolt hússzeleteket, és megkavarjuk. Mellétesszük a kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát, és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk.
Lefedve kb. egy órán keresztül pároljuk. Ha elfogy alóla a folyadék, vízzel de nem bőven, mindig kicsit visszapótoljuk, hogy oda ne égjen, de azért jó sűrű zaftban párolódjon. Galuskával tálaljuk. Ez az étel, és általában a zaftos pörköltféle ételek előre elkészíthetőek, és ha vendégeket fogadunk, érdemes előre elkészíteni, és elegendő tálaláskor csak felmelegíteni. Sok kapkodást lehet vele megspórolni. Bár, ha galuskát adunk köretnek hozzá, az bizony frissen elkészítve az igazi.
Savanyúságnak csemegeuborka, kovászolt uborka, uborkasaláta, vegyes paprika paradicsomsaláta vagy csalamádé adható mellé.
 

Johannamaria

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen szoktam magyar ételeket késziteni. Turot meg itthon soktam csinálni. Csak alutejet kell venni a boltban. Az alutejet bele rakod a lábozba és alacsony lángon fözöd. Mikor majdnem teljesen ösze ál az alutej akkor leveszed a tüzröl és várod hogy kihüljön. Mikor kihült akkor belerakod a lábos tartalmát egy tiszta konyharuhába vagy pelenkában és felakasztjuk. Legjobb ha a mozsdo felett akastljuk fel. Egy napig kell ott lognia. Ezután kiveszük a konyharuhábol és egy tálba rakjuk. Kés a turo.
 
Oldal tetejére