Kanadai Magyar Kultúrközpont - programok, hirek, informaciok

Arpiprimas

Állandó Tag
Állandó Tag
Szent István ünnep

Bovebben ha lehetne ;
az Arpad terembe lesz a vacsora es milyen finomsagok?
Pontoan hanykor kezdodik a vacsora?


A canadahun egy asztalt szeretne foglalni.

Szia Melitta!

A vacsora a Mátyás Pincében lesz, ára $15.
Nem tudom hogy mit szolgálnak fel.
Pontos kezdést ilyenre nem hiszem hogy tudnak adni mert nem tudják hogy milyen hosszúra sikerül az ünnepély. Ez más mint egy színházi darab amelynek elõre megtudják a próbákon hogy milyen hoszzú lesz.

Remélem hogy picit segítettem.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Nem azert kerdeztem ,mert a vonalaimat feltem, hogy esetleg nem idoben vacsorazok...........:p

Hanem jo lenne minden segitseget igy is megkoszoni es reklamozni, ;)ugy a szakacsot mint a tobbi szervezoket.

Nem beszelve arrol kerdeztek tobben mi lesz a vacsora....
 

Arpiprimas

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem azert kerdeztem ,mert a vonalaimat feltem, hogy esetleg nem idoben vacsorazok...........:p

Hanem jo lenne minden segitseget igy is megkoszoni es reklamozni, ;)ugy a szakacsot mint a tobbi szervezoket.

Nem beszelve arrol kerdeztek tobben mi lesz a vacsora....

Én pedig nagyon is vigyázok a figurámra - félek hogy lefogyok:cool:!

A szervezõket, szakácsot stb. pedig a legszebb szerintem az hogy ha a szinpadról megköszöni az aki levezeti az ünnepélyt. Utána pedig megjelenhet egy cikk itten, a KMKK oldalán és a helyi magyar ujságokban amely beszámol az egészrõl (ünnepély/vacsora/film) és tartalmazza az összes ember nevét aki valamiféle munkát tett hogy sikeresen lemennjen. Nem csak azoknak esik jól nyílvános helyen olvasni a nevét aki valamiféle fõfelelõs, hanem azoknak is akik a konyhában segítettek, kiszolgáltak, takarítottak, díszítettek stb. Mivel nem fizetésért csinálják (de még akkor is ha ezért) legalább annyival mutatjuk meg nekik hogy fontosnak tartjuk a munkájukat hogy megköszönjük nekik nyílvános médiában. Hagy örüljenek - megérdemlik.

A propos - vacsora jegyet elõre kell megrendelni vagy ott a helyszínen?
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
kepek a unnepseg utani vacsorarol

!, Windsor-i Magyar Haz elnoke
2 Toronto -i MAgyar HAz alnoknoje /Szocs Klari/kozepen Mellette Koszo Misi, alelnok es a Mh titkara.
3.Horvath MAgdi elenkel /Bacska csoport oszlopos tagja
4 Widsori elnok
5-6 Pamcsi es MAriann
7-8 a ket szepseges Mercedes nevu holgyek
 

zmaros

Állandó Tag
Állandó Tag
Koltai Gabor filmrendezo a torontoi Magyar Hazban

Tegnap az Augusztus 20.-i unnepseg foszonoka Koltai Gabor filmrendezo (Istvan, a kiraly,..) a nagysikeru filmrendezo volt a torontoi magyarok vendege.

Rendkivul erdekes, erdekfeszito, tanulsagos es igazan realis beszedet mondott.

Beszedenek legerdekesebb mozzanata volt, hogy nem aktual politikarol beszelt, hanem tortenelmi tenyekrol, de ezeknek maig hato tanulsagit mindenki levonhatta.

Felelevenitette a Trianon utani magyarsag hatalmas osszefogasat, amikoris az osszmagyarsag megegyezett egy nemzeti minimumban, amit mindenki el tudott fogadni es az okos politikusok ezen minimum menten vezettek az orszagot.

Megemlitette, hogy Istvan halala utani labilis idoszak utan jott Laszlo, aki a megvakitott Vazul unokaja volt, es kepes volt felul emelkedni a gyuloleten, folytatta tovabb Istvan politikajat es biztositotta a kozel 400 eves Arpadhazi leszarmazottak uralkodasat, mely a magyarsag fennmaradasat eredmenyezte.

Fontos gondolatok hangzottak el a jelen allapotrol egy igazi jobboldali ember szajabol, aki felelosseggel gondolkodik a haza, a magyarsag irant.

Jo volt Gabort hallgatni, mert gondolatai, nekunk helyi magyaroknak is szoltak a jelen kapcsolatban! Termeszetesen mindez csak azok szamara jelent erteket, akik magyarsaguk tudataban ezen a nemzeti unnepen vettek a faradsagot es eljottek meghallgatni ezt a nagyszeru embert a torontoi Magyar Hazba.

Utana Pufi utolso kivansaganak megfeleloen interview-t keszitettem a Koltai Gaborral, ami rovidesen adasba is kerul az OMNI csatornan.
 

Arpiprimas

Állandó Tag
Állandó Tag
Szent István ünnep

Vasárnap délután egy kitûnõ Szent Istvánnapi ünnepélyen vehettünk részt az Árpád teremben.

A szinpadon a következõk szerepeltek:
- Takács Kati (rendezõ és mûsorvezetõ)
- Farkas András (zongora)
- Veres Zoltán (a Windsori magyarház elnöke), és
- Koltai Gábor, filmrendezõ aki az ünnepség fõszónoka volt.

Természetesen a kanadai és magyar himnuszokkal kezdõdött a Windsori elnök vezetésével és Farkas András zongorakiséretéval.

Takács Kati bemutatta a 82 éves Veres Zoltánt, aki már 20 éve vezeti az ottani magyarházat. Az elnök úr felolvasott egy régi levelet amelyben a MO-i író arra kérte az elmenekült magyarokat hogy boldoguljanak, gazdagodjanak de ne felejtsék el drága országunkat és ottmaradott népünket.

Következett Koltai Gábor díszvendégünk,az István a király rendezõje a kiváló elõadása. Koltai úr persze beszélt az ünnep lényegérõl is - Vajk/István a már nagy kulturájú magyarságnak lehetõvé tette azt hogy európában elfogadott országja létezzen mert az akkori normákhoz igazodva alkotott egy (nyugati) keresztény államot amelynek õ lett az elsõ koronázott királya.

Nagyon érdekes volt ahogy a szónok kiemelt több olyan helyzetet amelyben a magyarság összefogott és így hatalmas erõvel rendelkezett. A kiinduló pont az István a király 1983as szabadtéri bemutatója volt amelynek az utolsó része az István himnusz elõadása. Amíg ment a megható zene, egy hatalmas magyar zászlót emeltek fel a táncosok. Azt gondolta Koltai úr hogy a rendõrök leálítják az elõadást mivel piros zászló sehol sem volt. De mivel a 15 000 nézõ csendben, nyíltan sírt és annyi ereje volt a tömegnek a rendõrök nem tudtak beleavatkozni. Több történelmi eseményrõl beszélt még Koltai úr amely hasonlóan mutatja azt hogy ha a magyarság összefog akkor nincs az a hatalom amely meg tudja gátolni az akaratát. Ezek közül megemlítette a honfoglalást, amelyet õ Kézai Simon írását felhasználva "visszafoglalás"nak érti. Cáfolta azt az elméletet hogy a magyarok a besenyõktõl menekültek és csak véletlen hogy a kárpátmedencében jutottak ki. Ezek a nagy események közé tette a Trianon-utáni éveket is (1920-1938 mikor Horthy Miklós, több államférfi abban a rettenetes idõben még akkor is ha más politikai elképzelésük volt megtudta teremteni az erõsen egymásért felelõséget érzõ országot.

Koltai úr a mostani magyarság sajnálatos helyzetérõl is szólt. Sajnos anyagi és szellemi elszegényezés van. Nagy részben azt állítja hogy azért ennyire rossz a helyzet mert a második világháború vége óta sem az iskolákban, sem nyílvános helyen meg sem lehetett említeni azokat a történelmi tényeket amelyek nem azt mutatták hogy egy pici, gyenge nép vagyunk. Sõt, még saját lakásukon is féltek ilyenekrõl beszélni mivel a falnak is volt füle.

Koltai urat a közönség állva tapsolta meg.

Ezután Veres Zoltán úr Farkas András zongorakiséretével gyönyörû, részben ritkán hallható hazafias magyarnótákat adott elõ. Gyönyörû bariton hangja és kíváló elõadási tudása meghozta a megérdemelt vastapsot a könnyezõ közönségtõl. Vissza is kelt a szinpadra és ráadásúl egy vallásos éneket adott elõ, amely éppen a Szent Istvánról szólt.

A megemlékezés a székely himnusz közös eléneklésével zártuk.

Szép érzés volt olyan programon jelen lenni ahol nyíltan, pozitivan lehettünk büszke hazafias magyarok. Szívbõl köszönöm.
 

Arpiprimas

Állandó Tag
Állandó Tag
vacsora az ünnepség után

A Szent Istvánnapi megemlékezés után 70-80 ember összejött egy vacsorára a Mátyás Pincében.

Az asztaláldást NT Vass Zoltán református lelkész mondta el.

Ahogy már megszoktuk a Mátyás Pincében finom volt a kétfogásos vacsora.

A hangulatot szebbé tette Farkas András kitûnõ muzsikája, illetve a Windsori MH elnöknek meg Horváth Magdinak a rövid énekes fellépései.

Vacsora után a Kodályteremben mutatták az István a király filmet de a vetitésen már nem voltam ott mivel nekem meg van DVD-n is, a zenéje pedig bakelitlemzen is meg magnószalagon is. Igy errõl nem tudok beszámolni. Aki ennek a résznek a beszámolóját keresi szíveskedjen elolvasni a következõ, zmaros által írt üzenetet.
 
Oldal tetejére