kreativ dolgok készitése,varrás, zsugorka,üvegfestés diszek, stb

kovideo

Új tag
érdeklődés

Valahogy nagyon nehezen igazodom el a 20 hozzászólás begyűjtésében. Nagyon tájékozatlan vagyok? Már régóta olvasgatom a lapot, regisztráltam is, de letölteni még nem tudtam.
:(
 

sorcier

Kormanyos
Fórumvezető
Kormányos
Sziasztok!

Ezuttal nem a mi keszumekunkben volt a hiba!;)

Melitta friss uzenete:

Szerver hiba tortent, hala........nem nalunk volt a baj.
Agyon izgultam magam.

MIndenkinek koszonjuk turelmet.

varok meg egy oracskat es felteszem a radio musort.
 

fée verte

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Engem mostanában elsősorban az újrahasznosításos ötletek érdekelnek. Tudtok olyan oldalt ahol kifejezetten ilyen dolgok vannak?
 

Pletyka6

Új tag
Farsang: zsákba macska: juta vagy len vászonba benne a macskának öltözött gyermek, csavarhúzó: húzza maga után a csavart, lókötő: lónak öltözik és egy kötő hozzá, szerintem így viccesek is.
 

mucika106

Állandó Tag
Állandó Tag
velencei maszkok

Sziasztok!
Tudna valaki feltenni velencei maszk mintákat? Most csinálnék először. Van gipszöntő formám meg minden ami kell, csak először olyat próbálnék ami biztosan szép lesz.
Köszönöm előre is!
 

Misi1973

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Itt egy kreatív ötlet Mindenkinek!!

Napkollektor házilag

A napkollektort azoknak ajánlom akik napkollektort szeretnének építeni hogy nagyon kedvező áron jussanak meleg vízhez. Ezt a napkollektort házilag a barkácsolni szeretők is meg tudják csinálni.
Először elkészítjük a kollektor tartó keretét, amely fából készül és a mérete a következő:
2 db 200 x 8 x 2 cm
2 db 100 x 8 x 2 cm
A léceket sarokvasakkal és reiser csavarokkal rögzítjük. Az illesztéseket szilikonnal tömitjük a legkisebb rés elkerülése miatt. Ezután kenjük át a léceket lazúr festékkel.
A napkollektor házilag úgy fog kinézni hogy az aljára kerül egy fenéklemez, utána egy szigetelés következik, majd rézlemez, és réz csőkígyó a legvégén pedig az előlap.
A fenéklemeznek tökéletesen megfelel egy olcsóbb horganyzott lemez amit hozzászegelünk a fakerethez de előtte szilikonnal kihúzzuk a találkozási felületeket.
A napkollektor házilag készítésénél törekednünk kell arra hogy a hő leadást a környezetünk felé megakadályozzuk, ezért a kollektor alsó részét szigetelnünk kell. Erre a célra a legalkalmasabb az 5 cm-es üveggyapot.
A vörösrézlemez amelyre a csőkigyót forrasztjuk ennek a vastagsága 0,6-0,8 mm és ez 1-2 mm-el legyen kisebb mint a fakeret belső mérete.
Erre a rézlemezre forrasztjuk rá a 8-10 mm átmérőjű rézcsövet.
A kollektor előlapját pedig olyan anyagból célszerű lefedni amelyen a napsugár zavartalanul áthatol. Ez lehet üveg vagy polikarbonát.
A napkollektor házilagos készítésének legkritikusabb része az hogy a réztáblára rá kell forrasztanunk a 8-10 mm átmérőjű réz csövet.
A csőkígyót kézzel nagyon egyszerűen és könnyen hajtogathatjuk. Az egymással párhuzamosan futó csövek egymástól való távolsága 10-11 cm legyen. Az ívek hajlítását apró kis hajlításokkal fokozatosan végezzük hogy a cső nehogy megtörjön.
Ezután a csőkígyót a teljes hosszon le kell forrasztani a rézlemezre.
Ehhez a művelethez szükségünk lesz gázmelegítőre, forrasztó ónra, folyató szerre, csiszoló papírra.
A napkollektor házilag egyik fontos része hogy a forrasztásnál a felületnek teljesen tisztának és zsírmentesnek kell lenni.
Miután végigforrasztottuk a csővet akkor a megmaradt csőből egy 5 cm-es darabot levágunk és a házilagos napkollektorunk alsó kimenő csővéhez forrasztunk amibe majd a hőmérséklet érzékelő kerül.
Ezután következik az abszorber vagyis a csőkígyó és a rézlemez festése és miután ez megszáradt akkor a kollektorunk összeszerelése, a fent leirtak szerinti sorrendben.
A rézlemez a ráhegesztett csővel 4,5-5 cm magasságban történő elhelyezését úgy oldjuk meg hogy egy L-profilt rögzítünk belül a fakerethez amire a rézlemezt rátesszük.
A két kiálló rézcső végére pedig forrasszunk réz menetes csonkokat.
És legvégül ha még tartósabbá akarjuk tenni a napkollektorunkat házilag akkor egy vékony lemezborítást tehetünk a fakeretre.
Amikor elkészült a napkollektor házilag akkor kialakíthatjuk azt a cirkulációs kört ami a napenergia hasznosítás szerves része. A melegvíz tárolónak egy 150-200 literes hőcserélővel ellátott szigetelt tartályt ajánlok. Keringető szivattyúval ide vezetjük a megtermelt hőt.
A különböző részegységeket 18mm-es rézcső köti össze amelyben fagyálló folyadék áramlik.
Ezt a folyadékot ugy kell beálitani hogy -25 °C-ig fagypontig fagyálló legyen.
Egy 6 bar-os biztonsági szelepet kell beépíteni a nyári üzemelés miatt biztonsági okokból a túlmelegedés ellen.
Be kell építeni még tágulási tartályt a folyadék tágulására és a rendszer nyomását 3-4 bar-ra
kell beállítani.


Tapasztalatok alapján a napkollektorral házilag 1 m2 kolektor felülettel 50 liter 50°C-os
meleg vizet lehet előállítani.
 

bodibandi1

Új tag
Sziaszotok! Azt szeretném kérdezni hogy valaki ismeri ezt a technikát?

Mert most ezt szeretném megtanítani pár gyereknek

De jó valami hasonló is
 

Borsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Szitázást eddig csak nagyüzemben láttam, mert olyan gépek kellettek hozzá, házilag még nem hallottam kivitelezésről.

Remélem jól értettem, hogy erről volt szó :)
 

memphisted

Állandó Tag
Állandó Tag
Karácsonykor zoknimalacokat készítettem, és óriási sikerük volt! Van a zokniállatokról egy egész könyv, egy ázsiai pacák írta. Nagyon jópofák vannak, és viszonylag könnyen elkészíthetőek...
 
Oldal tetejére