Borkedvelőknek, minden, ami borral kapcsolatos

zsu74

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Lehet, nem ide tartozik, de sehol sem találom ( könyvesboltokban sem ) Márai Sándor: Magyar borok című könyvét, ha valaki hozzásegítene - megköszönném!

Látom elhangzanak itt nagy "boros" nevek is, mindenkinek ajánlom, hogy egy-egy (bor)vidékre elutazva kóstolja meg az "öreg bácsi" borait is. Lehet, meglepetésben lesz része...

Ezt próbáltad már?
http://www.libri.hu/konyv/magyar-borok.html
 

cusco830

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha már bor....tegnap volt János-napi borszentelés....úgyhogy a családi pince és a családi borok már megszentelődve vannak. A tavalyi gyér szőlők és borok után igen jól induló kékfrankos a favorit :)
 

fradiata

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha már bor....tegnap volt János-napi borszentelés....úgyhogy a családi pince és a családi borok már megszentelődve vannak. A tavalyi gyér szőlők és borok után igen jól induló kékfrankos a favorit :)

Szeretem a jófajta Kékfrankost, most éppen egy ajándékba kapott Villányit kóstoltam(Molnár Pincészet) 2004-es évjáratút.Szép bor, közepesen tanninos:)
 

Prücsike

Új tag
Egri Borvidék

EGRI BORÚT
Az egri borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így Eger várost és következő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, és Szomolya az Egri, illetve Aldebrő, Feldebrő, Tófalu és Verpelét a Debrői körzetbe.


A BORVIDÉK KÖZPONTJA: EGER
foto_borut02.jpg
Eger városa, ez a több mint ezeréves kisváros, dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és diákok városát. Már első királyunk, Szent István uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték a várost, a tatárjárás idején majdnem elpusztult, de a XII. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a negyvenszeres török túlerőnek. Eger a barokk városa, városképét a barokk uralja. A XVII. században jelentős kulturális és művelődési központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségben: a vár és erődrendszere, a vármúzeum, a kazamata, a kőtár, a Gótikus Palota, a Líceum, a Főegyházmegyei Könyvtár, a Specula obscura (a Csillagvizsgáló), a periszkóp, az Érseki Palota, a városfalrészlet és a bástya, a Török fürdő, a Megyeháza épülete a Fazola Henrik kovácsolta vaskapukkal, az egykori megyei börtön, az Irgalmasok temploma a kórházzal, a Ciszter és a jezsuita gimnáziumok, a Foglárium, az ortodox parochia és a templom, a rokokó kispréposti palota, a Főszékesegyház, a barokk ciszter, minorita és ferences templomok, a szervita templom, a Minaret, a nagypréposti palota, az Érseki Gyűjteményi Központ, a Telekessy István Patikamúzeum habán edényekkel, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum az író lakóházában.
A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc. Az egri borvidék a rendszerváltozás után rendkívül gyors fejlődésen ment át. A szőlőültetvények területe a hagyományos és az új fajták legjobb termőhelyekre történő újratelepítésével jelentősen növekedett (Nagy-Eged, Pajdos). A fejlett nyugati borkultúrákban működő AOC rendszert meghonosították. Az egy nagy állami borászati vállalat mellett több száz közepes és kisméretű borászat megalapításával és látványos fejlődésével a borvidék borainak minősége jelentősen javult. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Eger a borok bástyája.
foto_borut03.jpg
A térség gyógyító hatású vizeit már a XV. században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdő működött, amelyek közül a felújított, Török fürdő néven ismert Arnaut pasa fürdője ma is várja a gyógyulni vágyókat. Közvetlen szomszédságában található az egri termál strandfürdő, ugyancsak itt található a Bitskey fedett versenyuszoda is. A látnivalók mellett évente visszatérő programsorozatok várják az idelátogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk- és moderntánc bemutatók.



Az egri borvidék jellegzetes borfajtái
Egri Bikavér, Egri Cabernet sauvignon, Egri Cabernet franc, Egri Kékfrankos, Egri Merlot, Egri Kékfrankos.
Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egerszóláti Olaszrizling, Egri Chardonnay, Egri Muskotály.
 

Nora82

Állandó Tag
Állandó Tag
A villányi Sauska Rosé 2011 ismételten egy jól sikerült rozébor. Jóivású, könnyed, gyümölcsös bor.
 

vykyke

Állandó Tag
Állandó Tag
Minden este egy kis pohár vörösbor jót tesz a szervezetnek
és még a vörösvérsejteket is szaporítja.
 

Bors Máté

Állandó Tag
Állandó Tag
A villányi borokat szeretem talán a legjobban, de majdnem minden borvidékről van kedvencem. És 22 borvidék van hazánkban. :)
Amit mostanában Villányban kóstoltam és nagyon ízlett: Jekl Kadarka 2008, Vyiyan Merlot 2008, Sauska Cabernet Franc 2008.
 

solarka

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem rossz mindaz, ami ide le lett írva, de én mindenhez villányi, Gere féle bort választok. A Solus-a döbbenetesen jó!
 
Oldal tetejére