Meghalt Efraim Kishon

Efike

Állandó Tag
Állandó Tag
Tegnap, 80 éves korában meghalt svájci otthonában Efraim Kishon, Izrael-díjas író, humorista.
Article_Title_712992.jpg

Efraim Kishon Budapesten született 1924-ben, Hoffmann Ferenc néven. Mint nagyon sok társa, ő is felkerült a lengyelországi megsemmisítőtáborokba tartó halálvonatra, de csodával határos módon sikerült megszöknie, visszament Budapestra és családját is megmentette. A Rákosi rendszerben szinleg együttműködött az uralkodó kommunista rezsimmel, de az első adódó alkalommal 1941-ben egy prágai kiküldetéséről Szalonikiba távozott, majd onnan Izraelbe települt. Könyveit 37 nyelvre fordították le, Németországban a legismertebb és legolvasottabb írók egyike. Svájcban diszpolgár.
Humorát és bölcsességét jellemzi az alábbi írása:
"
EZ AZ ORSZÁG...
Ez az ország olyan kicsi, hogy a globuszon nem fér el a neve a területén.
Ez az ország az egyetlen a világon, amelyet külföldön tartózkodó adófizetői alapítottak.
Ez az ország, amelyben a fiúk az apjukra ütnek.
Ez az ország, amelyben az anyák tanulják a fiaiktól az anyanyelvet.
Ez az ország, amelyben héberül írnak, angolul olvasnak és jiddisül beszélnek.
Ez az ország, amelyben minden polgárnak joga van a véleményét megmondani, de a törvény senkit sem kötelez arra, hogy odafigyeljen.
Ez az ország a legfelvilágosultabb a Közelkeleten - hála az araboknak.
Ez az ország, amelyben a nagytőke úgyszólván teljesen zsidó kézben van - nagy is az elkeseredés miatta.
Ez az ország, ahol mindent megvehetsz a pénzedért, kivéve a lakást, mert az drága.
Ez az ország a választások országa, de nincs benne választék.
Ez az ország szakszervezeteinek elválaszthatatlan szerves részét képezi.
Ez az ország, amelyben senki nem akar dolgozni, ezért minden héten három nap alatt építenek fel egy új várost, hogy aztán a hét végéig lóghassanak.
Ez az ország többet eszik, mint amennyit termel és pont itt nem hal senki éhen.
Ez az ország, amelyben nem várnak csodára, hanem ceruzával a kézben tervszerűen számolnak vele.
Ez az ország az egyetlen a nemében, ahol az államforma autóbuszkooperativa.
Ez az ország, amelynek léte állandó veszélyben forog szomszédaitól, de lakosai mégis az emeleten lakó szomszédoktól kapnak ulkuszt.
Ez az ország, amelyben minden ember katona és a katonák mégis emberek.
Ez az ország csak 19 éves, de olyan okos és tapasztalt, mintha már 20 volna.
És mégis.
Ez az ország az egyetlen, amely a miénk.
Ez az ország az én országom.
"

Béke poraira
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Rengeteg jo konyve van. Remek humoru iro volt.
Nagyon sajnalom,hogy o is elment.
 

Laci

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnálom! Pár éve láttam vele egy riportot a tévében. Ha jól emlékszem,valamilyen magyar kitüntetést vett éppen át.
Efi ! Valamit elkutyultál az életrajzi részen.Mert vagy nem 1941-ben hagyta el az országot vagy nem a Rákosi idejében.De gondolom a 41' a pontatlan,mert Izrael állam nem volt még akkor.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meghalt Efrájim Kishon

Svájcban szívinfarktus végzett a Magyarországon született Efrájim Kishonnal. A huszonöt éves koráig Kishont Ferencként Magyarországon élt író, humorista, újságíró 81 éves volt. 2003-ban megkapta Izrael legmagasabb állami kitüntetését.


Életének 81. évében vasárnapra virradóra Svájcban elhunyt Efrájim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású izraeli író, közölte az izraeli rádió. A halál oka szívinfarktus volt. A Hárec című izraeli lap úgy tudja, hogy a koporsóját vasárnap szállítják Izraelbe és Tel Avivban temetik el.
Megszökött a munkaszolgálatból

Efrájim Kishon Budapesten látta meg a napvilágot 1924. augusztus 23-án. Eredeti neve Hoffmann, apja bankigazgató volt. Az érettségi után egyetemre nem mehetett zsidósága miatt, ötvösséget tanult. A háború alatt munkaszolgálatra hurcolták. "Elkövettek egy hibát és életben hagytak egy humoristát" - idézi a Hárec című lap egyik mondását.

A jolsvai táborból hamis igazolvánnyal megszökött, s néhány nap alatt vasúton megérkezett Budapestre. Számos családtagja a lágerekben pusztult el. Itthon bujkált, illegális okiratokat, pecséteket hamisított. A második világháború után a Ludas Matyi és a Szabad Száj munkatársa, 1949-ben Ausztriából vándorol ki Izraelbe.

Negyvenmillió példány

Egy kibucban mezőgazdasági munkásként dolgozott, majd az Új Kelet munkatársa. Humoreszkeket, szatírákat, karcolatokat, színpadi jeleneteket írt. 1952-ben állandó rovatot kapott a Mááriv című napilapban. 1957-ben alapította meg a Zöldhagyma Kabarét Tel-Avivban.

1964 és 1974 között Hollywoodban filmeket rendezett. Regényei és humoreszkjei több világnyelven megjelentek. Ivrit nyelven kiadott írásai az izraeli irodalom jellegzetes képviselőjévé avatják. A sajátos pesti zsidó humor hagyományait folytatja. Munkáiért többek között a Sokolov- (1958), az Arany Glóbusz- (1964) és a Herzl-díjat (1970) kapta. Két évvel ezelőtt a legmagasabb izraeli kitüntetésben, az Izrael-díjban részesült. Harminchét nyelvre lefordított könyvei negyvenmillió példányban keltek el.

Kishonnak három gyermeke és öt unokája volt.
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos nem hallottam róla .Mindig a nagyok mennek el . köszönöm efike,hogy írtál bővebben róla, és néked is Melitta kata53
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak most jutott el hozzátok a hir?
Már majdnem egy éve halott. Nem vettétek észre? Januar 29.-én halt meg.
Vagy 25 éve, hogy elöször találkoztam vele egy Hannoveri könyvesboltba.

Egy kicsit keserüen mesélte, hogy annak ellenére, hogy az apja az elsö világháboruban kitüntetett katonatiszt volt és ö is mindig egy "magyar srácnak" vallotta magát a negyvenes években kiutálták, lezsidozták ötet. Kénytelen kelletlen hagyta el az országot.
Erdekes, hogy sok könyvét direkt németül irta mert magyarrol fordito müfordito kevés van.
Ennek ellenére megörizte a magyaros kiejését.
Egy elégedettség tölt el modta, hogy " a hohéraim gyermekei sorbanállnak nállam egy autogrammért."
Korábban rendszeresen lehetett vele találkozni a Frankfurti könyvkiállitáson.
A kisfiammal ezt mindig kihasználtuk és minden évben kezetráztunk vele. Jo magas ember volt ezért mélyen megkellett hajoljon a fiam elött. Nem csoda, hogy a poronyty ilyen megtiszteltetés után maga is iro akar lenni.
Na meg ügy egy "bátor" ember is volt. Ha meghivták egy podiumdiszkusziora akkor vigyáztak is egy ilyen közismert ember biztonságára. Két három testör furakodott a közelébe, de a dobogorol eltávozva mindig elküldte öket és elvegyült a tömegben. "Egy ilyen nagy ember ugyis megtudja magát védeni. Ö nem fél." mondta a fiam.
Sajnos az utolso évben hirtelen megöregedett. Ereztem, hogy nem fogjuk többet látni.
 

andika

Állandó Tag
Állandó Tag
A kaja jól hangzik.

Az nem ugy van ám, hogy csak ugy kinevezed magad, és ha nem szavazzuk, meg, a zártosztályon minden lehetséges?
 

zew33

Állandó Tag
Állandó Tag
Hangoskönyvben hallgattam cd-ről legtöbbször mosogatás közben...mondanom sem kell, sokszor kihűlt a viz a "közbenröhögések" miatt...
kedvencem Az egész estét betöltő mogyoró! zseniális!:)
 

janos-Buda

Állandó Tag
Állandó Tag
A Rákosi rendszerben szinleg együttműködött az uralkodó kommunista rezsimmel, de az első adódó alkalommal 1941-ben egy prágai kiküldetéséről Szalonikiba távozott, majd onnan Izraelbe települt. Béke poraira

A dátum nyilván téves. Amikor megtanultam olvasni (1948), még olvastam az írásait. Vagy a Szabad Száj-ban, vagy a Ludas Matyiban. És a Szabad Száj-t elég hamar betiltották.
 

L.Magdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem olvastam még könyvét. De megteszem. (Már annyi könyvet szeretnék elolvasni, hogy egész nap olvasnom kellene.) Nyugodjék békében!
 

haliha

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok könyvét olvastam, rendkivül érdekes látásmóddal és kiváló humorral volt megáldva. Mindig szerzett nekem feledhetetlen, lelket gyógyitó perceket.
Irhatna még .
 

ffero

Állandó Tag
Állandó Tag
Magyar neve Kishon Ferenc. Évekkel ezelőtt láttam egy vigjátékát a szinházban, nagyon jo volt.
 
Oldal tetejére