Mága Zoltán-A királyok hegedűse

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Mága Zoltán örömmel, tiszta szívvel tér vissza Székelyföldre



Nagyszabású, fergeteges koncertkörútba kezd jövő szombattól Mága Zoltán hegedűművész, hogy az erdélyi magyarok számára is elvigye a tőle megszokott exkluzív, varázslatos és pompás show műsorát!

A világhírű hegedűmész már nem először jár Székelyföldön, hiszen legutóbb a tavaly augusztusban zárult 100 templomi jótékonysági koncertkörútján Erdélyország több nagyvárosában is tartott fellépést. A helyenként több ezer fős közönséget, mint minden egyes fellépése alkalmával, elvarázsolta és feledhetetlen, boldog órákat szerzett az elcsatolt, magyar lakta településeken élőknek.
magapiros_20120411193523_97.jpg
Mága Zoltán április 21-én kezdi koncertkörútját Szatmárnémetiben. A tőle megszokott színvonalas produkciók mellett igazi kuriózumnak számító produkciókkal is készül, de minden egyes városban külön-külön meglepetéseket is tartogat az ottani rajongói, közönsége számára. A nagy virtuóz darabok mellett szerepet kap a klasszikus zene, így Bach, Mozart, Vivaldi, Sarasate ,Liszt ,Kodály ,Bartók, Erkel, Strauss, Brahms. Legnépszerűbb művei mellett az operett és musical, illetve a pop és a jazz irányágai is szerepelnek, felcsendülnek majd. A hegedűmész legutóbbi, Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című, immár platinalemezes CD-jéről is felcsendülnek a legnépszerűbb dallamok és a népdalok mellett természetesen a Székely Himnusz is megszólal majd egyedi, különleges feldolgozásban. Mága Zoltán örömmel és tiszta szívvel tér vissza Székelyföldre, mert szívén viseli a magyar emberek sorsát, akiktől olyan szeretet kap, amelyre a királyi paloták szalonjaiban, báltermeiben sem volt példa. A művész, az Erélyben élő embereket tekinti a magyar kultúra őrzőinek, mert ők más állampolgárként még ma is hűen ápolják a magyar hagyományokat, nyelvet, népzenét, kultúrát és élik az igazi, történelmi Magyarországot. Mindezért örömmel tölti el, hogy egyre többen veszik fel újra a kettős állampolgárságot, így az emberek jelzik kötődésüket, szeretetüket anyaországuk felé, és a kormány is mindent megtesz annak érdekében, hogy támogatást, segítséget nyújtson határainkon túl élő honfitársainknak.
magaszep_20120411193523_84.jpg
Nem csak a 100 templomi koncert keretein belül, hanem más karitatív tevékenysége során is segítséget, támogatást nyújtott az erdélyi magyarságnak, így templomok, közösségi terek kaphattak új arcot, települések élvezhették a szeretete és a jótékonykodása példamutató erejét. A hegedűművész fiatal kora ellenére hatalmas rajongó táborral rendelkezik, a gyermekektől az idős generációig idehaza, az elcsatolt országrészekben, de még a tengerentúlon is. Művészetével, emberi cselekedeteivel a gyermekeknek példát mutat, az időseknek örömet ad. Számtalan jótékonysági, karitatív tevékenysége mellett kiemelt figyelmet fordít a tehetséges, hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésére, tanulmányik támogatására, ezért tervei között szerepel egy tehetséggondozó központ létrehozása. Népszerűségét és társadalmi elismertségét latba vetve minden jó ügy mellett kiáll, segít közösségeken, intézményeken, embereken. Legutóbb a Fogadj örökbe egy macit! kampány árverésen közel hárommillió forinttal támogatta a fogyatékkal élők munkahely-teremtési programját, hozzájárulva így a kormány ezen irányú törekvésének megvalósításához. A szegény körülmények közül származó művész tervei között szerepel az is, hogy egy nagyszabású, hosszú távú programon keresztül a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének megteremtése mellett olyan tartós munkahelyek létrehozásáért lobbizzon, amely a biztos egzisztencia megteremtésének alapját biztosíthatja, az embereknek, hozzájárulva így a társadalmi béke megteremtéséhez, az országunkat is sújtó gazdasági válság leküzdéséhez. Mága Zoltán számtalan színvonalas produkciója, karitatív tevékenysége, a 100 templomi koncert sikere hatására több állami és civil elismerése, kitüntetése mellet rajongói több százezer szavazatával decemberben elnyerte a magyar Oscar-díjnak számító Prima Primissima Közönségdíját, és hamarosan átveheti a „Hűség a hazáért Nagykeresztet, amelyet a magyar zenei kultúra terjesztéséért érdemelt ki.Mága Zoltán hegedűművésszel április 21-én Szatmárnémetiben, 22-én Marosvásárhelyen, 23-án Kolozsváron, 24-én Nagyváradon, 25-én Brassóban és 26-án Sepsiszentgyörgyön találkozhatnak a rajongók, zenekedvelők.
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
<b style="color: rgb(62, 62, 62); line-height: 15px; ">
Hatalmas megtiszteltetés érte Mága Zoltán hegedűművészt. A híresség a napokban Budapest díszpolgára lett.



Maga-Zoltan-fonogram-dij(210x140).jpg
Méltó marad a kitüntetéshez

„Hatalmas megtiszteltetés és felelősség számomra a magyar szabadság napja alkalmából kapott elismerés. Megtiszteltetés, mert az eddigi legfiatalabbként, elismert és méltán hírnevet szerzett művészek, tudósok és sportolók társaságában kaptam ezt a kimagasló díjat, amely így még nagyobb rangot ad. Felelősség, mert nem csak budapesti lakosként, hanem Magyarország polgáraként, a főváros megbecsült, kitüntetett tagjaként, méltónak kell maradnom a díszpolgári címhez. Meggyőződésem, hogy tovább kell folytatnom azt a missziót, amelyet az elmúlt évek során elindítottam; karitatív tevékenységeimmel segíteni bajba jutott embertársaimon, közösségeken, ápolnom és védelmeznem a magyar kultúrát, amelynek – mint azt a most kapott díszpolgári címem és Prima Primissima Díjam is bizonyítja – jeles képviselője vagyok” – mondta a Hír24-nek Mága Zoltán, aki a közelmúltban szülővárosának, Szolnoknak, szintén díszpolgára lett.
A hegedűművész azt is elmondta, hogy az elismerést az elkövetkezendő időszakban rendezendő, a szombati Syma csarnokban útjára indított Hegedűvarázs című, 100 állomásos gálaest-sorozattal is szeretnék meghálálni

/Forrás: Hir24/




</b>
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
[h=1]Mága Zoltán Horthy Miklós vitéze lett[/h]
  • Herczeg Márk
  • Még hogy a kormányzó tisztelői nácik! Most már cigány tagja is van a Horthy Miklós által alapított Vitézi Rendnek. Többek között vitéz bácsalmási Mága Zoltán és vitéz budapesti Bencsik András vállát is megérintette a kard, és több kitüntetést adtak át, mint egy bányásznapon. A hegedű mellett egy büszke anyuka is sírt a fóti plébániatemplomban.
Huszárruhás urak vonultak be méltóságteljesen (azaz lassan) a fóti plébániatemplomba, közben előttük remegő kezű operatőr moonwalkolt az oltár felé – ez a kép fogadott minket szombat délelőtt Fóton, amikor beléptünk a plébániatemplomba, hogy megnézzük a Vitézi Rend avatási ünnepségét, amin a Magyar Demokrata főszerkesztőjét és egy cigány hegedűst is felvettek a rendbe.
A már paródiszerűen hamis orgonajátékra bevonuló menet élén Ferenc József-ruhában lépkedett a góré, Molnár-Gazsó János, hátul pedig a Szent Korona másolatát hozták. A vitézi rend egyébként jogforrásul, illetve legfőbb védnökéül a koronát ismerte el.
Képeink a Vitézi Rend avatási ünnepségérőlFotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A ceremónia ünnepi misével kezdődött. A liturgia best of latin slágereit hallgatva eszembe jutott az a jelenet, amikor egyszer egy faluban láttam, hogy a katolikus kisiskolások azzal idegesítették a református társaikat, hogy a szemükre vetették, hogy ők legalább nézegethetik a festményeket a dögunalmas prédikáció alatt, nemcsak a csupasz falat bámulhatják. Teljes egészében átéreztem ezt a bölcsességet, pedig ez még csak a kezdet volt, ezután kellett igazán a Szabó Zoltán-i értelemben vett türelem.
[h=3]Hol vannak a vitézek?[/h]A vitézi rendet nagybányai Horthy Miklós kormányzó alapította 1920-ban, de a második világháború után feloszlatták. Ezután az első magyarországi vitézavatás 1992. október 26-án, Bicskén volt. A vitézi rend szervezte meg Horthy Miklós 1993-as kenderesi újratemetését is. Egyadatbázisban található névsorban 26 500 név szerepel, de a mostani rivális szervezeteknek – amik mind jogutódnak tekintik magukat – nem sok közük van az eredeti Vitézi Rendhez. A vitézi cím használatát Magyarországon máig törvény tiltja.

Molnár-Gazsó János a beszédében – a Ferenc József-kosztümhöz méltóan – a szabadkőműves cselszövés eredményeként kitört első világháborúval indított, majd áttért a vörösterrorra, onnan pedig a magyarság ellen áskálódó pénzemberekre. Elmondta, hogy bár az Amerikai Népszava szerint ők fasiszták, a rend Horthy óta elhatárolódik a politikai szélsőségektől.
Panaszkodott amiatt is, hogy amikor bejelentették, hogy életnagyságú lovas szobrot terveznek állítani a kormányzónak, azt hitték, hogy ez az egész országot meg fogja mozgatni, de sajnos a „szinte csak a balliberális erők kezében lévő média” nem foglalkozott az üggyel. A lovas szoborra itt is gyűjtöttek, és Mága Zoltán is beleadott.
A beszéd azért az ünnephez méltóan happy enddel zárult: Molnár-Gazsó elmondta, hogy a Vitézi Rend ma erősebb, mint valaha.
Vitéz budapesti Bencsik András és vitéz bácsalmási Mága Zoltán várja a sorátFotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A mindent betöltő pátosz ellenére azért mégis betört a templomba a XXI. század: egy férfi a máltai lovagrend szimbólumával ellátott palást alól például táblagéppel fotózta az avatást.
A Horthy-korszak osztálytársadalmát idéző ünnepség fényéből csak néhány fotont nyelt el az a sötét folt, hogy az avatásra váró vitézek nem rang, kor, származás vagy egyéb érdemek alapján kerültek sorra, hanem ábécésorrendben ültették le őket.
Ezután finoman visszavágtak a kommunistáknak: még a bányásznapi kitüntetés-osztogatást is felülmúlták, és szinte az összes vitéz érmet kapott. Az áprilisban félreállított Bencsik Andrásra ekkor ismét egy kis fénysugár vetült, amikor a mainstream bocskaisokat megszégyenítve klasszikus huszárruhában vette át a sajátját.

Miután kiosztottak egy mázsa kitüntetést, az ország egyik legerősebb facebookos képgalériájávalrendelkező Mága Zoltán csapott a húrok közé. „Kezdődjék a mulatság!” – ordíthatta volna valaki, ha Mága Zoltán megint technobasszusra csapatja a csárdást, de szerencsére most csak halkan sírt a hegedű.
Ezután minden vitéz a szívére tett kézzel letette az esküt, és még három vitéz helyett is kimondták, hogy jelen, mert azok „posztumusz nyertek felvételt a rendbe”.
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Az új tagok avatása alatt újra megszólalt az embert próbáló orgonajáték. A friss vitézek feladata annyi volt, hogy menjenek fel egy lépcsőn, térdeljenek le, és miután a fővitéz karddal illeti a vállukat, forduljanak meg, és mondják azt, hogy: „Hazámat szolgálom!” Ez egy kosztümös teleregénybe illő, szívszorító jelenethez vezetett. Amikor az egyik bocskais vitéz megpróbált még vitézebb lenni a többieknél, és úgy cifrázta, hogy: „Szeretett hazámat szolgálom!”, a nézők között egy idős asszony szeméből könny fakadt, és egy kisfiú kezdte el kérlelni, hogy: „Mama, se sírj!”, mire ő a második kérésre feleszmélt: „Csak az örömtől...”
E jeles napon a Magyar Demokrata főszerkesztője és a Vitéz Mikecz Kálmán huszár bandérium tagja, Bencsik András mellett nők is vitézzé avattattak. A vitézcsináló egy öreg bácsival kivételt tett, neki nem kellett letérdelnie, és a lépcső aljában lett felavatva.
Az új tagokat a díjazottakkal ellentétben jellemzően nem tapsolták meg, de amikor a bocskais vitéz bácsalmási Mága Zoltán a szívére tette a kezét, és a lépcsőre rálógó Horthy-molinó mellett állva kimondta, hogy a hazáját szolgálja, nagy tapsot kapott.
Vitéz bácsalmási Mága ZoltánFotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Az ünnepség végére viszont maradt egy ellentmondás, amit azóta sem tudtunk megfejteni: acigány származására büszke Mága Zoltán vajon tudja-e, hogy ha a Horthy-korszakban öltözött volna be vitéznek, valószínűleg kinevették vagy meghurcolták volna?
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A roma hegedűművészt a hét végén, Fóton avatták az eredetileg Horthy Miklós által alapított szervezet tagjává. A kereskedelmi televíziónak nyilatkozva Mága Zoltán az őt ért támadásokkal indokolta a „körülményeket mérlegelve” hozott döntését, valamint azzal, hogy nem szeretne politizálni.
Mint mondta, akaratán kívül sok embertársát megbántotta. Fellépéseket azért továbbra is vállalni kíván a Vitézi Rend jótékonysági rendezvényein.
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
A roma hegedűművészt a hét végén, Fóton avatták az eredetileg Horthy Miklós által alapított szervezet tagjává. A kereskedelmi televíziónak nyilatkozva Mága Zoltán az őt ért támadásokkal indokolta a „körülményeket mérlegelve” hozott döntését, valamint azzal, hogy nem szeretne politizálni.
Mint mondta, akaratán kívül sok embertársát megbántotta. Fellépéseket azért továbbra is vállalni kíván a Vitézi Rend jótékonysági rendezvényein.
Azt hiszem, hogy a lényeg maradt ki: Kilépett a vitézi rendből.
 
Oldal tetejére