Várak, erődök

Mazarin

Új tag
Díjak

E szép műemlékek képeit talán fel kellene tölteni a Wikipédiára is, és megírni a hozzájuk tartozó szócikket.
Csak azért mert ott azért sokkal többen olvassák, mint itt, és nem utolsó sorban sok iskolás és diák onnan tájékozódik ezekről.
A feltöltést itt kell kezdeni, a szócikk írását a fent említett linken.
Ráadásul, ott most van valamilyen verseny, tehát nyerni is lehet a feltöltésekért.
 

Mazarin

Új tag
A család tagja volt ugyanis Báthori Erzsébet is, akit fiatal lányokon elkövetett kéjgyilkosság vádjával előbb halálra, majd életfogytiglan börtönre ítéltek. A bűntetteket Báthori a csejtei és a sárvári várban követte el, ám a szóbeszéd szerint orgiák színtere lehetett a lékai vár is.
Ez nem biztos, hogy így van. Nemrég néztem meg egy szlovák rendező filmjét, és elgondolkodtam a dolgon, hogy esetleg jogtalanul vádolták meg Báthory grófnőt.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Fort Boyard

Erőd Aix és Oléron szigetei között, a Pertuis d’Antioche szorosban, Franciaország nyugati partjánál.
61 méter hosszú, 31 méter széles. Falai 20 méter magasak.
Építése:1801-től 1857-ig.​



800px-Location_Fort_Boyard_Nasa.jpg chateaudutaureauiy5.jpg


Az erődöt először a francia fegyveres erőknek szánták.
Napóleon alatt azzal a céllal kezdték építeni, hogy védjék a partot az idegen haditengerészettől.

A tervet 1809-ben felfüggesztették.​
Abban az időben az ágyúk csak kis távolságban hatottak, és Oléron és Aix szigetei között túl nagy volt a távolság, hogy feltartóztassák a behatoló ellenséges hajókat.

Továbbá műszaki nehézségek miatt (kőblokkokat kellett leereszteni a homokos tengeri ágyba apály idején, de a puha talajban a kövek már saját súlyuk miatt is megsüllyedtek).


arc71_boyard_001f.jpg

Az építkezést 1837-ben Lajos Fülöp király idején folytatták, az Egyesült Királysággal megújult politikai feszültség miatt. Befejezésekor, 1857-ben az erődítmény 250 ember számára elegendő helyet biztosított

1871-től egy ideig börtönként használták, majd végleg elhagyták.
Az erőd állaga idővel leromlott, falai omlásnak indultak.
1961-ben a város vezetése eladta az erődöt Charente-Maritime megyének.


 
Erdély déli részén, Brassó környékén épült ez a mesebeli vár, pontosabban Rozsnyón, amely az egyik legjobb állapotban megmaradt parasztvár ezen a környéken. Építésének kezdete valószínűleg a XIII. századra tehető.

http://www.transylvaniatop10.com/HU/Brasso/Around/25.aspx
wV1EHma8xf3rgAAAABJRU5ErkJggg==
MU5Wl5zTv5IAAAAASUVORK5CYII=
 

Bodka

Állandó Tag
Állandó Tag
Mecseknádasd Schlossberg

Csatolás megtekintése 941377Csatolás megtekintése 941378 Mecseknádasd (62).jpg
Mecseknádasd - Schlossberg-templomrom- (A középkori Alsónádasd plébániatemploma) -

Nádasd legkorábbi említése 1235-ből, II. Endre adományleveléből ismert. A falu fölötti dombon fekszik az erősség, amely eredetileg egy XIV. századi, háromhajós templom volt. Nyugati homlokzata elé még ugyanabban a században egy önálló tornyot építettek. Pécs eleste után (1543) Nádasd is török kézre került, a megszállók a templomot erődítménnyé alakították át. A főhajót és a mellékhajót elválasztó pillérek vonalában emelt fallal három szakaszra osztották a hosszházat, sőt, a déli mellékhajó alá még boltozott pincéket is ástak. A templom kerítőfalának keleti oldalán előkerült egy kisebb torony maradványa is, mely valószínűleg a kaput védte. A déli oldalon a kerítőfal nyomvonalának folytatásában palánkfalra utaló cölöplyukakat is feltártak.
Evlia Cselebi török utazó is megemlékezik leírásában Nádasdról: „Egy földhalom mandula alakú, kettős kerítésű palánk erős fallal. (…) A várban templomból átalakított Szulejmán dzsámi és negyven deszkatetejű ház van…”
A törökök kiűzése után a romok még sokáig látszottak, amint arról az újkori források is beszámolnak.
A templom és az erődítés feltárását 1973-1980 között végezték, az ásatás során felszínre került a többször átépített plébániatemplom, valamint a templom körüli kerítőfal.
Jelenleg a késő gótikus templom maradványai láthatóak a török kori átépítések nyomaival, a korábbi épületek a föld alatt rejtőznek.
 

Bodka

Állandó Tag
Állandó Tag
Nehaj-vár Horvátországban

Csatolás megtekintése 941400Csatolás megtekintése 941401Csatolás megtekintése 941402Csatolás megtekintése 941403Csatolás megtekintése 941404

A Velebiti-csatornában megtelepedett Senj város
[FONT=&amp]a középkorban a kalózkodó uszkókok központja volt, akik 1558-ban vezérük Iván Lenkovics parancsára erődöt (a Nehaj-várat) emeltek ide és 120 évig ellenálltak a török hódításnak. Az erőd építésekor pusztult el a Szent Péter templom a pálos kolostorral és az ókori épületek maradványaival együtt.[/FONT] A kockaformájú építmény négy sarka a világ négy égtája felé néz. Az erőd teteje a múltban is kilátóhelyként szolgált - az éber strázsák ugyan is innen figyelték Senj szárazföldi és tenger felőli bejáratait, és vették a szigetekről és a tengerpartról a füst- és fényjeleket. A várcsúcsról szép kilátás nyílik a horvát Tengermellékre, Rab, Goli, Prvić, Cres és Krk szigetekre, valamint a Gorski kotar, az Učka és a Velebit hegységre. A Nehaj-vár napjainkban a Senji uszkókok és a senji tengerparti kapitányság kiállításoknak ad otthont.
 

balazs123456

Állandó Tag
Állandó Tag
Mo. -i várak sajnos igen rossz állapotban vannak. Még ifjú koromba az volt a vágyam, hogyha nagyon gazdag lennék akkor az összese Mo.-i várat újjáépíteném és minimálisan de berendezném.
Erre talán unkáink is büszkék lennének.
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Krak des Chevaliers - kulturális világörökség

x
640px-Krak_des_Chevaliers_01.jpg



A szíriai Homsz városától 60 kilométerre nyugatra, a libanoni-szír határ közelében, 35 kilométerrel a tengerparttól egy 650 magas magas vulkáni kúpon elhelyezkedő kurd erődítményt 1110-ben foglalták el a keresztesek.
A vár stratégiailag igen előnyös helyen állt, a „középkori országút” mentén elhelyezkedve birtoklóik könnyen ellenőrizhették a kikötőkből érkező karavánutak forgalmát.
A helyszín már az ókorban is fontos szerepet töltött be a Közel-Keleten, például itt zajlott le a híres kádesi csata II. Ramszesz Egyiptoma és a hettiták között, amely a történelem legnagyobb harci szekeres ütközete volt.



SIRIA4_Crociate.gif



Az arabul Qalʿat al-Ḥosn nevű erőd francia elnevezése a szíriai karak (erőd) szóból ered.
A nagy veszély során akár négyezer embert is ellátó építményt a johannita lovagrend a Közel-Kelet egyik leghatalmasabb és legmodernebb várává építette át, miután 1144-ben rájuk bízták.
A 12. század közepétől terjedt el a vár másik elnevezése, a Crak de l'Hôpital az ispotályos lovagrendről.



300px-Krak_des_chevaliers_-_artist_rendering.jpg

Az erődítmény már méreteivel is lenyűgözi a szemlélőt: 13 bástyával védett 3000 négyzetméteres alapterületén békeidőben is legalább kétezer ember lakhatott, miközben akár ezer ló is elfért az istállókban.
A korabeli szóbeszéd szerint a vár készleteivel élelmiszertámogatás nélkül akár fél évtizedig is ellenállhatott volna egy nagyobb erejű támadásnak.



krak-des-chevaliers-landmark-1.jpg

A században két nagyobb ostrommal is szembe kellett nézniük a johannitáknak, előbb 1163-ban, majd a térség legnagyobb katonai potenciáljával rendelkező Szaladin egyiptomi és szíriai szultán 1188-ban sikertelenül próbálta bevenni az erőd várárokkal is védett három méter vastag falait.



Le+Krak3.jpg

Krak des Chevaliers-nek magyar vonatkozásai is vannak: II. András királyunk turistaútnak beillő keresztes hadjárata alkalmával 1218-ban meglátogatta a híres erődöt, s évi pénzbeli ajándékot ígért a franciáknak.



5833-l-sor45.jpg

Végül 1271-ben az-Záher Baibarsz mameluk szultán seregei csellel foglalták el a johannita erősséget, amelyet a muszlimok jelentős erődjévé tettek.

Az egyik legjobban fennmaradt keresztes erődöt ma régészek és turisták hadai (legutóbb sajnálatos módon a szír kormányerők) ostromolják, 2006-ban pedig az UNESCO kulturális világörökségi helyszínévé vált.


***

krak-des-chevaliers11.jpg * krak-des-chevaliers10.jpg * krak-des-chevaliers09.jpg

*

krak-des-chevaliers08.jpg * krak-des-chevaliers06.jpg * krak-des-chevaliers05.jpg
*
krak-des-chevaliers04.jpg * krak-des-chevaliers02.jpg * krak-des-chevaliers03.jpg *
027_krak_des_chevaliers.jpg * craqcas.jpg * Krak-des-Chevaliers.jpg


F:.mult-kor.hu
Képek:Internet
 

Dr.Jutas

Kitiltott (BANned)
[h=1]A Lázár-család ősi kastélya[/h]
24lazark.jpg
A falu központjától alig 200 méterre látható. Hossza 100, szélessége 75 méter. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván. A Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása.
A Lázár-kastély pártázatos reneszánsz kastély, a 17. századi Erdély egyik legvonzóbb főúri hajléka. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót betűs felirat van (Cristus Maria 1532). A legkorábbi lakótornya 1450-ből való. Három sarokbástyája szabályos négyszög alakú, a negyedik (az északkeleti) hétszögű. Déli falának közepén kiugró emeletes kapubástyának nevezett boltíves bejáraton juthatunk be a kastély udvarába. A bejárat két oldalát díszesen tagolt pártázatos, fülkés díszítésű, reneszánsz ízlésű fal köti össze a sarokbástyákkal. Az egykori falképek nyomai ma is kivehetők.
24lazark4k.jpg
A kastélyt, annak homlokzati részét Lázár István (Lázár András fia), Bethlen Gábor hajdani játszótársa és főembere, Csík-, Gyergyó- és Kászonszék főkirálybírája építette ki, aki az 1596. évi agyagfalvi székely gyűlésen elnökölt. Címere alatt a főbejárattól balra levő bástyán az 1632-es évszám olvasható. Ez építkezés befejezését jelzi. Az udvarban a magas falak mentén romos gazdasági épületek sorakoznak: a konyha, kemence, cselédlakás, katonai lakás, kút, kovácsműhely, istálló.
1590-től 1594-ig ebben a kastélyban töltötte gyermekkorát Bethlen Gábor erdélyi fejedelem. 1707-ben a kurucpárti Lázár Ferenc ellen indított megtorló akció során a labancok a kastélyt felégették. Lázár Ferenc a romos kastélyt kijavíttatta. Neki tulajdonították a "nagypalota" (lovagterem) építését, amelyben akkoriban a széki gyűléseket tartották. Halálával lezárult Szárhegy fénykora. 1748-ban egy része újból leégett. Az 1872-es tűzvésznek a kastély is áldozatául esett. A kastélyban megfordult Petru Rareş (1527-1538 között) és Mihnea Vodă román uralkodó (1660) is.
24lazark01m.jpg
24lazark08m.jpg
24lazark02m.jpg

A kastélyt 1967-től csaknem két évtizede lépésről lépésre restaurálják. Elkészült a főépületből a központi épületrész (a galéria), majd az épület hátsó részében levő Lovagterem (Tanácsterem), a Gólyás bástya és restaurálják az Asszonyok házát valamint a Túrós bástyát. A Lovagteremben faragott bútorok, székek (erdélyi nemesi címerekkel díszítve), vaslámpák láthatók. Az eredeti kazettás mennyezetet is visszaállították.
24lazark10m.jpg
24lazark14m.jpg
24lazark15m.jpg

Az udvar közepén levő kis épületben, a kaszatömlöcben a hagyomány szerint a felkelések résztvevőit tartották fogva.Szárhegy ma a hazai képzőművészet közös műhelyévé vált. A kastélyban ma a megyei múzeum képzőművészeti kiállítása van. A Barátság Képzőművészeti Galéria(festészeti kiállítás) a kastély kapubástyájában, nyolc nagy teremben és a Lovagteremben kapott helyet. Itt mintegy 150 festmény látható. A galéria a hazai képzőművészet utóbbi tíz esztendejének keresztmetszetét nyújtja. Három nemzedék képviselteti magát. Jelentős alkotók: Aurel Ciupe (Sétány c. olajfestménye), Băndărău Nicolae (Harcos c. szobra), Grigore Patrichi (Figura c. alkotása), Gaál András (Kőbánya c. olajfestménye), Liviu Suhar (Farsang c. olajfestménye), Barabás István (A mezőn c. olajfestménye), Balla József (A festő c. olajfestménye), Dumitrescu Mircea (Folyosó színes rajza), Bálint Károly (Ifjúság c. márványszobra). Itt látható Bethlen Gábor szobra is (Ferenc Ernő szobrászművész alkotása).
24lazark16.jpg
A Lovagterem feletti 300 négyzetméteres teremben kaptak helyet a grafikai munkák.
[h=2]Szárhegyen két alkotótábor működik.[/h]A Barátság Képzőművészeti Alkotótábor 1974-ben alakult meg. Évente, augusztusban szobrászok, festők, grafikusok találkoznak itt a táborban. A 10 rendezvény során több mint 200 jeles művész vett részt, és egy-egy alkotást adományozott a tábornak. 1999-re a 25 éves alkotótáborban közel 1000 képzőművészeti alkotás gyűlt össze. Az alkotótábor intézményes szerepet játszott a Hargita megyei művészeti élet sokszínűségének biztosításában.
A szobortelepen látható alkotások közül kiemelendő Puskás Klára, a tatárokkal küzdő hős székely asszony emlékköve, a Szárhegyi Szfinksz nevű alkotások. A millecentenárium alkalmából 11 kis tujafát ültettek a 11 kiemelkedő magyar személyiség tiszteletére.
A népművészeti alkotótábor (Szépteremtő Kaláka) 1978-ban alakult meg, melynek célja a népművészeti hagyományok ápolása, a kastély méltó berendezési tárgyainak elkészítése. Résztvevői készítették a faragott és festett bútorokat, varrottasokat, szőtteseket, kerámia és kovácsoltvas-munkákat. A Lovagterem reneszánsz stílusú bútorzatát is a népművészek faragták.
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Castel dell’Ovo (Tojásvár)

x
2228773155_6178219b1b.jpg



0238-0181_castel_dell-ovo_in_neapel.jpg



A vár Megarides kis szigetén áll, ahol az első Cumae-i telepesek az i. e. 4. században megalapították a régi város magját.
Az 1. században egy római patrícius, Lucius Licinius Lucullus villát épített ezen a helyen, melyet a 5. század elején III. Valentinus római császár megerősített.
Az utolsó nyugatrómai császár, Romulus Augustus ide vonult vissza, miután Odoaker 476-ban elűzte.
Eugippius 492-ben kolostort épített itt.


A római kori épületeket a 9. században a helyi lakosok lebontották, nehogy aszaracén fosztogatók elfoglalják őket.
Az első várat ezen a helyen a normannoképítették a XII. században.
Jelentőségéből az I.Anjou Károly által elképzelt Castel Nuovo felépítése után veszített.
A Castel dell'Ovo a királyi udvartartás és kincstár székhelye lett.
1387. április 19-éről, a Castel dell’Ovo falai közül keltek László nápolyi király levelei, melyekben atyja,
II. Károly halálával együtt a magyar királyi méltóság birtokbavételét is közhírré tette, Zsigmond magyar király ellenében.



15625_napoli_interno_castel_dell__ovo.jpg



15712769-deatils-of-the-castel-dell-ovo-in-naples-italy.jpg


A vár mai formáját az aragon fennhatóság alatt kapta (15. század).
Az Olasz Háborúk során a franciák és spanyolok ágyúzták.
A Nápolyi Köztársaság felkelői 1799-ben a Bourbon-pártiakat lőtték innen.



Napoli%20Castel%20dell'Ovo%20interno.jpg



Az 1800-as években egy kis halászfalu alakult ki a vár tövében, Borgo Marinari.
A falucska ma is létezik, viszont inkább vendéglőiről és motorcsónakkikötőjéről ismert.


CastelDellOvo2b.jpg




A várat egy 100 m hosszú töltés köti össze a szárazfölddel, melynek elején két bástya áll.

A vár szögletes, kb. 200 m hosszú és 45 m széles.
A belső épületkeben kiállításokat és különféle rendezvényeket tartanak.
A kastély mögötti nyúlványt eredetileg kikötőnek használták.
A vár délkeleti oldalán egy impozáns kerek torony áll.



9079358.jpg



f

Forr:Internet
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Bodiam vár

x
Bodiam Castle
. East Sussex. England


wp9a739089_05.jpg




Bodiam a britek egyik leglátványosabb vára.
Ez az, amire a „festői” jelzőt kitalálták – aki emlékszik a mesekönyvek borítójára, vagy elképzelt már egy romantikus lovagvárat, az tudja, miről beszélek.

Bodiam a lovagvárak archetípusa.
A középkor elég kései gyermeke, abban a korszakban épült, amikor több impozáns normann és walesi vár falain már a pusztulás első nyomai voltak láthatók.

Sir Edward Dalyngrigge a franciák ellen vívott százéves háború alatt, 1385-ben kapott engedélyt a királytól, hogy „csipkézett falakkal megerődítse” a családi udvarházát.

xxxxxxx bodiam024.jpg


Erre azért volt szükség szinte lóhalálában, mert a háború éppen úgy alakult, hogy a Sluys kikötőjében gyülekező mintegy 1200 francia gályát angol szemmel nehezen lehetett optimista módon magyarázni – ennyi hajó éppen elégnek tűnt egy invázióhoz.
Sir Edward egyébként kalandvágyó lovag volt, maga is ellátogatott a francia földekre teljes fegyverzetben, hogy részesüljön a lehetséges zsákmányból, így azzal is tisztában volt, hogy ez fordítva is igaz lehet.
Bodiam pedig, Anglia déli vidékén elkerülhetetlenül útjába esik a francia portyáknak (ahogy volt is már rá példa korábban).

II. Richard, angol király nem is habozott sokáig, az engedély Bodiam erődítésére rekordgyorsasággal megérkezett.


xxxxxxx
Richard-II-Angliae-et-Franciae-Rex.jpg



Sir Edward azonban úgy vélte, az udvarház átalakítása helyett okosabb, ha egy teljesen új várat épít néhány száz méterrel arrább.
A változtatásnak stratégiai oka volt – a Rother-folyó itteni átkelője már a rómaiak korában is fontos szerepet játszott (ezen át vezetett a római út Hastingsből Rochesterbe), és a franciák is valószínűleg ezen a folyón szándékoztak felhajózni a sziget belseje felé.

Bodiam vára így az átkelő melletti enyhe magaslatra épült, hogy nyakon csíphesse a folyón közelítő franciákat is.

Első pillantásra az ember azt hiheti, ez a vár egy jól sikerült blöff, ennyi erővel a LEGOLAND-ok várait is lehetne védeni a francia turisták ellen.
Az alapterülete kicsi, a falak nem túl magasak, ráadásul vékonyak és lőrések is csak a tornyokon vannak.
Sir Edward Dalyngrigge ugyanis olyan várat akart, amelyik kettős célt szolgál – egyrészt védhető erősség, másrészt kényelmes és pompás lakóépület.
Ez természetesen kompromisszumokkal járt, de ha alaposabban szemügyre vesszük a várat, látható, hogy igen átgondolt módon valósult meg.



300px-Bodiam_Castle_ground_plan.jpg




Bodiam egy szabályos négyzet alapú kastély, négy körtoronnyal a sarkokon, egy-egy kisebb, négyszögletes toronnyal az oldalfalakon, az északi oldalon pedig egy erős, ikertornyos kapuépülettel.

A vár körül egy széles vizesárok húzódik, amire – amellett, hogy szép – azért volt szükség, mert a franciákról mindenki tudta, hogy remek technikával szokták aláásni a tornyokat egy-egy ostrom idején, de egy vizesárok ezt szinte lehetetlenné tette.
A vár bejáratát a folyóval átellenes, északi oldalra helyezték, hogy a támadóknak a lehető leghosszabb utat kelljen megtenni a bejutáshoz – a vizesárok északnyugati részéről egy hídon keresztül lehetett eljutni a gyakorlatilag külön kis szigeten emelkedő, nyolcszögletű barbakánhoz, onnan egy újabb, rövidebb híd vezetett a vár egyetlen bejáratához, a kaputoronyhoz.
Mindeközben az ellenség végig a „pajzs nélküli”, jobb oldalát mutatta a védők felé, akik szitává lőhették őket körben a falakról, tornyokból.
A barbakán és a kaputorony is saját felvonóhíddal, hullórostéllyal, gyilkos lyukakkal, kő gyilokjáróval (machicolation) rendelkezett, így az elsőre szépnek, de gyengécskének mutatkozó vár képes volt alakítani a felületes szemlélők elképzelésein.
A védelmi szempontok tehát inkább érvényesültek a tervezés zsenialitásában, mint a várba épített kövek mennyiségében.

A várudvar épületei a kényelmi szempontokat voltak hivatottak szolgálni. Sir Edward gondolt rá, hogy egész udvartartása megtalálja a helyét új otthonában.
Ez nagyjából 150 embert jelentett, és beleszámítottak a vár őrségén kívül a lovagok, fegyverhordozók, istállófiúk, solymászok, kovácsok, a konyhaszemélyzet, a kincstárnok, a káplán, és még a vendégeknek is volt kényelmes helye egy-egy toronyszobában. Ezen a területen is csupa mestermunka született, a hall például úgy lett tervezve, hogy a lenyugvó nap az ablakokon át éppen a vacsoraasztalon nyújtózzon végig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vizesárokra és a tájra mögötte…

A francia támadás pedig soha nem következett be.
A kastély így öröklődő főúri birtokként élte mindennapjait a polgárháborúig, amikor a parlamentiek – sok más erősséghez hasonlóan – a lerombolása mellett döntöttek, hogy ne lehessen a rojalisták fészke többé.
A 18. században már csak egy borostyánnal benőtt víziója a romantikus lovagkornak…
(1784-ben egy S.H. Grimm nevű romantikus festő több képet is készített a bokros-fás-borostyánlepte, lepusztult romokról, ma mindegyik festmény a British Museum tárlatát gazdagítja – óriási hangulatú képek, érdemes megnézni őket!)





A 19. században kezdődött meg a kastély feltárása és helyreállítása, ez pedig Bodiam esetében sokkal érdekesebbnek tűnik az addigi történeténél.


-
75.jpg
-Lord Curzon 1916-ban vette meg a birtokot, miután egy George nevű barátja kihozta őt ide.

Lord Curzon első találkozása a romokkal igazi romantikus mese.
Bodiam falujába érve George kérte a sofőrt, vezessen lassan, mert egy apró rést, egy ösvényt keresett az út menti fák közt.
Amikor megtalálta, megfogta Lord Curzon kezét, és kérte, csukja be a szemét is, amíg felmennek egy kisebb domboldalon.
George felsegítette a lordot, majd szólt: „És most nézd!”

Emlékirataiban így emlékezett meg erről Lord Curzon: „A látvány, ami elém tárult, örökre bevéste magát a szívembe. Lenézni a várra olyan volt, mintha egy másik világba pillantanék be, szavakat sem találok, amivel leírhatnám ezt a szépséget. Mennyei nyári reggel volt, és úgy éreztem, ahogy bámultam ezt az isteni sugallattal festett képet, nem vagyok elég bátor levenni róla a tekintetem, mert félek, eltűnik valamiféle ködben, mire visszanézek rá – ez csakis a tündérek kastélya lehet.”






Lord Curzon óriási kedvvel vetette bele magát a kalandos ásatásokba és a restaurációba.

A vizesárok lecsapolásával és az iszap óvatos eltávolításával (mégha az elviselhetetlen szagokat is árasztott a rothadó vízililiom-gyökerektől) sikerült felkutatni a várépület alapjait.
Ekkor találták meg az északnyugati oldalon az eredeti hídfő talapzatát is, itt vált nyilvánvalóvá a várba vezető út tervezési zsenialitása.
(A mai híd a kaputoronyig egy egyenes, északi fahíd, ami durva leegyszerűsítése az eredetinek.)


2808439706_f4a7a160b7_z.jpg


Konyha


Az árokból fegyverek, ágyúgolyók és némi fazekasmunka maradványai is előkerültek, amelyekből további következtetéseket lehetett levonni az egyes korszakokra vonatkozóan.
A falak és tornyok csipkézett oromzatának egy-egy darabját is az iszapból emelték ki és építették vissza a falakra.
A korábban vita tárgyát képező esztétikus, de kártékony borostyánt mind eltávolították (sokan a romanticizmus egyik természetes hatáskeltő eszközének tartották, ezért védték), az udvarra nőtt fákat kivágták (egy kivételével, ami „kellemes hatást adott az összképben”, de az meg az 1950-es években pusztult el).
Feltárták és helyreállították a kutat a délnyugati toronyban, ez ma is látható.




well.jpg



*

bodiam-castle-well.jpg




A lord megtalálta az elsüllyedt kikötőt is a vizesárok mögött, a folyónál, és a malom régi tavát a nyugati oldalon (ma már ennek is csak a földsáncai láthatók).

Az eredetiség szépen lassan kitöltötte a réseket a romantikus képzeletben…



[video=youtube;4EQuWGjfCkc]http://www.youtube.com/watch?v=4EQuWGjfCkc[/video]



F: swatopluc.wix.com/castles
Internet
 
Oldal tetejére