Könyvkiadás

runa

Állandó Tag
Állandó Tag
Runa!
Igazi valóságot írtál!
Elsőkőrben azért mert ma, legalábbis itthon - az emberek minimum fele, kalóz fordításokat olvas, azért írtam fordításokat, mert a magyar műveket általában maguk a szerzők osztják meg a neten.
A kiadók általában tényleg csak a bevétellel foglalkoznak - azzal, hogy az eladható könyv tartalmilag is minőséget hordozzon, azzal már nem.

Másodszor pedig a neten fellelhető úgymond amatőr írók.
Talán egyre kevesebbükre illik az amatőr jelző. Én is sok, úgynevezett fandomban olvasok - sőt bevallottan írok is, nem is keveset.
Ismerek jó pár embert akik fanfictionnal kezdték - mára már saját kiadott kötetük van. Tényleg igazi gyöngyszemeket lehet találni közöttük...)))




Köszönöm, hogy válaszra méltattál :)

Én is nagy fanfiction rajongó vagyok, szerintem egy nagyszerű műfaj a tehetség kibontakoztatásához, és a gyakorláshoz, mert "hozott anyagból" dolgozni éppúgy könnyebb, mint nehezebb, van benn kihívás (karakterben/műfajban maradni vagy attól ügyesen eltávolodni, stb.), ugyanakkor közösségi háttérrel rendelkezik, így könnyebb olvasóhoz és így visszajelzéshez jutni általa.

Látod, ezért nem szeretem az 'amatőr' vagy 'profi író' elnevezést, mert akad olyan sokat publikáló, ismert író, akinek legszívesebben a fejét csapkodnám a közhelyparádét felvonultató tucatműveivel, így demonstrálva azt a már-már fizikai fájdalmat, amit nekem okozott; és vannak olyan írók, aki névtelenül, arctalanul elkápráztatnak...
 

.ST.

Állandó Tag
Állandó Tag
Engem a könyvkiadás a másik oldalról érdekel. Nem én szeretném kiadatni valamilyen írásomat, hanem nagy álmom könyvkiadóként működni. Nyitni egy új kiadót, vagy egy már meglévőnél dolgozni (ez esetben a Magvető, az Európa és az Athenaeum jöhetne szóba). Csak előbbihez nagyon sok pénz kéne, ami nekem nincs, utóbbihoz pedig kapcsolatok. És még ha be is kerülnék egy kiadóhoz, akkor is csak kávét főznék és papírokat tologatnék. Szóval nem egyszerű ez sem. Főleg, hogy manapság már lektorokat sem alkalmaznak (nincs aki ellenőrizze a helyesírást, átolvassa, amit kiadnak), mert nincs pénz semmire... :/
 

Yenna

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Pár évvel ezelőtt én is próbálkoztam, hátha kiadják a regényemet, de a kiadók fele nem is válaszolt, és csak a Novum jelentkezett, de mivel kis pedagógus fizetésem van, nem tudtam kifizetni nekik a kért összeget. Pedig nagyon szeretek írni, és már 3 regényem is készen áll (239, 409, 168 oldalasak).
Egyébként a fanfiction-öket én is szeretem. Jelenleg egy forma-1-es történetet írok Kimi Räikkönen szereplésével. :)
 

Zöldskoda

Állandó Tag
Állandó Tag
Én sok mindent nem értek, és olyan jó lenne, ha egyszer egy kiadónál dolgozó okos ember ezeket megmagyarázná nekem.
Például elkezdenek egy sorozatot, és a könyvek gerincén a szerző és cím, esetleg a kiadó logója nem azonos helyen, vonalban van. Számomra esztétikai élményt is jelentenek, ha a könyvek a polcomon szépen sorakoznak, de néha el-elcsúszik a kiadásoknál a feliratozás.
Szintén nem tudom megérteni, nyilván valamilyen üzletpolitikai megfontolás van a dolog mögött, hogy ha elkezdenek egy sorozatot, miért hagyják abba a 4.,5. kötetnél, majd kezdik újra kiadni, más borítóval (a kiadó azonos).
Ha már a borítóknál tartunk - mitől függ, hogy eredeti borító vagy új magyar tervezésű lesz? Én mindig is úgy gondoltam, hogy egy könyv a külcsín és a belbecs együtt - és mégis úgy tűnik, néha a borító külön jogdíjas.
 

adamek62

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Pár évvel ezelőtt én is próbálkoztam, hátha kiadják a regényemet, de a kiadók fele nem is válaszolt, és csak a Novum jelentkezett, de mivel kis pedagógus fizetésem van, nem tudtam kifizetni nekik a kért összeget. Pedig nagyon szeretek írni, és már 3 regényem is készen áll (239, 409, 168 oldalasak).
Egyébként a fanfiction-öket én is szeretem. Jelenleg egy forma-1-es történetet írok Kimi Räikkönen szereplésével. :)

A kiadás kérdésére Vásárhelyi Lajos, a Supernova 7 (1989) című fanzin lapjain megadja a választ a "Viszkető írógép" c. írásában.
Először is: érdemes először valamilyen irodalmi újsághoz fordulni a rövidebb írásokkal, és ha már ott megjelentek, van rá esély, hogy egy kiadó elkezd érdeklődni egyéb novellák, esetleg regények iránt is. Persze annyi önkritikának kell lenni, hogy tudjuk; tényleg olyan-e az az írás, hogy érdemes lenne kiadni! Erre nagyon jó dolog, ha itt, vagy más olyan irodalmi fórumon megjelenne valamilyen írás/részlet, azzal kéréssel, hogy aki elolvasta, véleményezze. Persze ez még csak egy előzetes felmérés lehetne, de már lenne egy alap, amiből el lehetne indulni.
Ettől még a kiadók nem biztos, hogy kapkodni fognak a regényekért.
Mindenki, aki írásba fog, úgy gondolja, hogy nagyszerűt alkotott, de több szerzőtől olvastam, hogy miután kiadták a könyvet, még akkor is azon gondolkodott, hogy mit írhatott volna meg jobban, vagy mit kellett volna a regényből/novellából kihagyni.
Brandon Hackett, akinek már több könyve megjelent (, ezek között van amelyik egy irodalmi díjat is elnyert), még ma is feltölti a készülő regényének egy-egy részletét a honlapjára, olvasói véleményezésre.
 

MaszatBoszi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én a kész művemet a Novum publishing [FONT=arial, sans-serif](most már más neve van United P.C.) kiadóhoz küldtem. Pár hónap múlva kaptam tőlük egy levelet, h kiadnák, ingyen. Kaptam az alkalmon és belementem. Persze könyvesboltokban nem lehet kapni. Az ingyenes rész, az csak azt biztosította, hogy felkerültem az oldalukra, és meg lehet tőlük rendelni a könyvet, persze elég horror áron. Ha ebookban vagy extrákat akarsz, azért már fizetni kéne, de én nem éltem ezzel a "kedves" ajánlattal. De mindegy is... csak azért küldtem el, mert a barátom (akinek mellesleg karácsonyra írtam a könyvet) rávett. Szóval, nem panaszkodhatok. Amin viszont meglepődtem, hogy az Amazonra is felkerült a könyv és onnan is meg lehet rendelni. : )

Egyenlőre az én sztorim ennyi. : )
Jah... egyébként, ha valakit érdekelne... Mag Rog - Menekülés
[/FONT]
 

Taki86

Új tag
Nagyjából egy éve kezdtem el újra, novellákat írni és lassan összejött egy gyűjteményre való. Az én fejemben is megfordult a kiadás gondolata, de olvasva a fórumokat arra jutottam, hogy valahogy saját zsebből kell megoldanom. Google a barátod, mondással élve, szétnéztem a miskolci (lakhelyem) nyomdák között. Kettő akadt, amelyik említésre méltónak bizonyult és kértem árajánlatot is.
Röviden tömören a következő a lényeg: Ha nincs ISBN száma a könyvnek (egyfajta azonosító) akkor 27% az áfa, ellenben ha már van ilyen akkor csak 5. ISBN számhoz jutni, nem túl bonyolult, a választott nyomda leveszi a vállamról a gondot (nyilván nem ingyen) 6 köteles példánynak nevezett művet kell létrehozni és elküldeni a megfelelő helyekre (levéltárak, könyvtárak) A könyv formára pofozásért egyszeri díjként 20000-et kérnek. A könyvek ára pedig oldalszámtól és példányszámtól függ. Egyelőre az én novelláskötetem ott tart, hogy egy barátomtól kértem néhány illusztrációt és borítótervet. De amint lesz előrelépés, akkor megosztom a fejleményeket.
 

Ferko48

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy ismerősöm könyvet szeretne kiadatni, több könyvkiadót felhívott, és mindenhol azt mondták, hogy az ötlet remek, érdekelné őket a könyv, csak nincs rá pénzük. Akkor hogy működnek?
 

senussya

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenképpen hasznos ez a téma, engem kimondottan érdekel ez. Szomorú a sok negatívot olvasni. A Novummal én is hasonlóan jártam...
 

apwbdum

Állandó Tag
Állandó Tag
Engem is nagyon zavar a könyvespolcom kinézete!! Az ember nem azért vesz meg egy könyv sorozatot (főleg az elektronikus világban amikor egy e-book elég könnyen elérhető és nem foglal helyet) hegy ott éktelenkedjen az összevisszaságával a polcon. Vagy a zárható részbe tegyem?
De sajnos tudom, hogy megy ez ugyanis grafikusként dolgozom, az esztétika és a szépérzék általában elvész, mikor a szempontokat a megrendelő diktálj és neki fogalma sincs az egészről (tehát ne a grafikust okold), csak látott valahol valamit és hasonlót akar. Az nem számít hogy nem megy a többihez. Még egy olyan apróságokon mint a betűtípus és a betűméret is nagy harc-folyik.
 

triglav

Állandó Tag
Állandó Tag
A könykiadásban, akár a gazdasági élet más területein, azok söprik be a hasznot, akik közvetítőként beékelődnek az író és az olvasótábora közé. Ha a szerző saját maga terjeszti a neten ekönyv formájában műveit, egy minimális árat bárki megad azért, hogy jó minőségben, sajtóhibáktól mentesen élvezhesse a könyvet. Már vannak erre példák. A jó és színvonalas alkotásokat sokan szívesen támogatnánk, de azt nem, hogy a pénzünk a médiacézárok profitját növelje.
 

inmelius

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, öröm nézni, amikor a kiadónak negyed-ötöd áron is "megéri" közvetlenül eladni a könyvét. Miután sokat rendelek, és kihasználom ezeket az akciókat, így csak nézek, mint Rozi a moziban...:cool:
 

inmelius

Állandó Tag
Állandó Tag
Mint világéletemben jó tollú ember, én is megnéztem a Novum Verlag hirdetését, majd jót kacagtam rajta, amikor belementem a részletekbe. Más vonalra igaz, de erre is: az a munka, ahol nekem fizetnek, és nem az, ahol nekem kell fizetni:) Persze, ehhez olyan könyv kell, hogy ránéznek, és rimánkodnak a kiadásáért:) Meg a kapcsolatok se rosszak, már ha vannak:)
 

Vilicica

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Érdekelne, hogy hogyan lehet saját kiadót alapítani. Tud valaki ebben segíteni? Elsősorban saját műveket és saját, már nem szerzői jogdíjas fordításokat szeretnék kiadni.
 

Barrydo1

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Az én könyvem is a Novumnál (most már united p.c.) jelent meg. Valójában azon kívül, hogy elég magas kereskedelmi árat szabtak meg, nem panaszkodhatom rájuk. Mindent korrektül előre elmondtak, leírtak. Azt gondolom, hogy ha valaki egy fillér nélkül próbálja meg kiadatni az írását, és semmilyen "hátszéllel", ismeretséggel nem rendelkezik, nem nagyon van más választása. Ha kicsit ügyes, és meg tudja oldani a reklámot maga, akkor ez az egyetlen (legalább is számomra ismert) útja a megjelenésnek. Én is kaptam több kiadótól is ajánlatot, de a bekerülési költséget évek alatt sem lettem volna képes összeszedni. És azt is el kell mondanom, hogy nagyon élveztem a háttérmunkát is. Lehet, hogy ezért sokan kinevetnek, de elmondhatatlan érzés volt, amikor először a kezembe foghattam a könyvemet. Azt nem állítom, hogy a többi írásomat is velük fogom kiadatni, de nagyon sokat tanultam az idő alatt, míg a kezembe került a kész mű.:)
 
Mivel lehúztam pár évet ebben a dologban, így akaratlanul is rám rakódott egy kevés a kiadósdi, terjesztős vonalon.
Ami nálunk nagy probléma volt (természetesen a nyomda horror költségei mellett), hogy a hazai könyv- és lapterjesztés egyfajta maffiaként működik, amiből nagyon nehéz kitörni. Értsd.: ahhoz, hogy eladj valamit, ismertség kell, amihez viszont ott kell lenned a legnagyobb hálózatok könyvespolcain. Ez így oké, de a probléma ott kezdődik, amikor a hazai legnagyobb hálózatok egyszerűen nem fizetnek. Természetesen ez így nem teljesen igaz, a szitu a következő: rendszerint korrekten megvannak az elszámolások és egyebek (legalább 40-50% lejön minden eladott példány árából a terjesztő javára) és ott szerepel a kifizetendő összeg és pont. A pénz meg majd jön. Valamikor. Egyszer. Ha reklamálsz, akkor levesznek a polcról és ennyi.
Emellett kiváló alternatíva, ha a kiadónak van saját boltja/webboltja, de ugye erről is csak akkor szerez tudomást a nagyközönség, ha előtte már megsütötte a retinájukat egy-egy példány az adott cég kínálatából egy nagyobb hálózat üzletének a polcán.
Az újságterjesztés pedig ennél is rosszabb helyzetben van.
Ha egy picit matekozunk, akkor a képlet így alakulhat:
- új író első műve = maximum 2-3000 példány
- kereskedelmi ár = 2200 HUF
- terjesztői rész = 1100 HUF/példány
- megmaradó összeg = 3,3 millió HUF

Ebből a pénzből legalább a fele elmegy még nyomdára, azaz marad 1,65 misi. Ebből kifizeted még a reklámot, ami szintén horror, ha nem tudod barterban megoldani. Fizetned kell még mondjuk egy olvasószerkesztőt is, aki általában jobban keres, mint az író, nyalogathatod a kritikusokat és egyéb lényeket, hogy jót írjanak róla (szintén pénz), ha illusztrálva van a könyv, vagy egyedi borítója van, akkor nem árt, ha azt egy grafikus csinálja, ez a mondat meg már vesszőkkel is túl hosszú, de marad a végén kb. fél milla a zsebedben.
Ebből kifizetsz mondjuk (egy jobb helyen) 200-250k pénzt az írónak egy 300 oldalas könyvért és ott vagy, hogy egy fél évet rohantál 100-200.000 HUF-ért. Ha a könyv bukta és jön a zúzda, akkor meg...
 

Vilicica

Állandó Tag
Állandó Tag
Tehát, ha a terjesztést meg tudom oldani és én magam el tudom adni a könyveket, akkor az a legszerencsésebb, hogy saját kiadót alapítok. Főleg úgy, ha az írónak/fordítónak nem kell fizetni, mert saját magam csináltam, szerkesztési feladatot szintén, akkor csak a nyomdaköltség és a reklám marad.
Meg persze a vállalkozás költségei. Erre lennék igazából kíváncsi, hogy ehhez milyen hivatalos lépések szükségesek, mennyibe kerül egy könyvkiadó alapítása. Tudom, hogy vannak a köteles példányok, de ezen kívül van még valami olyan dolog, aminek anyagi vonzata van és kötelező? Mi szükséges például jogilag ahhoz, hogy egy 80 éve halott író saját magam által lefordított művét kiadjam? Be kell jelenteni valamilyen hivatalnak és kell hozzá engedély? Mert a szerzői jog ebben az esetben ugye lejárt.
 
Ezt műve válogatja. Anno még ezt a trükköt alkalmazták a hazai fantasy piac gyermekkorában is: régi, már nem jogdíj köteles könyveket adtak ki.
A szerzői jog azonban csak abban az esetben jár le, ha itthon nincs senkinek a tulajdonában az adott mű.
Amúgy egy emberes kiadó maximum fan szinten, amatőr kiadványokkal életképes (és úgy sem sokáig), de ez persze magánvélemény.
 

Nemzetes

Állandó Tag
Állandó Tag
Jézusom!
Csak olvasom a fórumot és egyre jobban elkeseredek. Hova jut így a magyar elsőkönyves írói társadalom? Nekem is van néhány könyvem, van ami kész, van ami majdnem. Most kezdtem el gondolkozni a kiadási procedúra felől, de amint látom, már az elején tragikus véleményekre leltem. Ez az elektronikus saját kiadás hogy meg? Tud erről valaki bővebbet? Szívesen fogadnék bármilyen infót, ami meglódítja a dágványba ragadt szekeremet. Részleteket ide várom, már ha lesznek:
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Muciparipa

Állandó Tag
Állandó Tag
És mi lenne, ha összefognátok néhányan, akik ki akarjátok adni a műveiteket magatok, alapítanátok egy könyvkiadót, mindenki befizetne egy elkülönített bankszámlára a cégre valamennyi pénzt, és együtt kezdenétek el? Szerintem, mint volt gyakorló ügyvéd, nem kellene más, - először - mint összefogás, közös érdekképviselet (valaki, akit magatok közül választotok), egy kisebb tőke a bankszámláján a cégnek, és egy vállalkozó szellemű ráérő ember, aki utánajár a jogi procedúrának, meg a technikai lebonyolítás részleteinek, áraknak, segítőknek, stb. A kérdés, hogy Magyarországon, vagy máshol akarjátok ezt csinálni. És persze, az e-könyvkiadó jóval egyszerűbb, és olcsóbb, de ha az bejön - sacc/kb. 2 év - akkor lehet keresni nyomdát, akkor már a bevételből. Addigra ha jók a művek, amiket kiadtok, ismertek is lesztek valamennyire. Csak kell valaki, aki szervezi a dolgokat. És lehetőleg ott, ahol a legtöbben alkottok és éltek. Mert írásban nehezebb. Van, amihez személyes ügyintézés szükségeltetik. Ez az e-kiadóra nem vonatkozik. Sokan ismeritek már a kiadói tevékenység menetét, vagy legalábbis egy részét. Tegyétek össze, amitek van. Úgy egyszerűbb, és kifizetődőbb. Én felajánlom a segítségemet, ha valakit érdekel, jogi dolgokban, levelezésben. De én Uruguayban élek, így személyes eljárásra nem vagyok alkalmas. De jogi tanácsot díjtalanul tudok adni bármikor, és szívesen segítek, időmből kitelik.
 
Oldal tetejére