Nem kell megtanulni kézzel írni? Amerikában már nem kötelező

C

CanadaHun

Vendég
nem-kell-megtanulni-kezzel1.jpg

Az amerikai államok többségében már nem kötelező az iskolásoknak a hagyományos folyóírást megtanulniuk, helyette a tízujjas gépelés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Az ott élő szakemberek szerint a jövőben úgyis mindent valamilyen gépen írunk majd, így felesleges ilyen elavult tudományokra oktatni a kicsiket.

Ragadós lesz az amerikai példa?


Miközben sok vállalat grafológiai elemzés nélkül nem is vesz fel dolgozókat, és az írástudatlan embereket megbélyegzik, egyes helyeken már a hagyományos folyóírás tanulását is feleslegesnek tartják, és a gyerekeknek inkább a nyomtatott betűk felismerését tanítják meg.
Hazánkban ezzel szemben egységes állásponton vannak a szakértők: a kézzel írás olyan képesség, melyet minden embernek ismernie és használnia kell. Az írástanulás emellett fejleszti a kisiskolások finommotorikai képességeit, figyelmet és összepontosítást igényel, és a helyesírásra is jobban megtanít, mivel nincs helyesírás-ellenőrző program, mely kisegítene.


Bár a szakértők közül is sokan úgy vélik, hogy az amerikai minta a következő 15-20 évben világszerte elterjed majd, nálunk ennek egyelőre nyomai sincsenek. Tavaly Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is kijelentette, hogy a kézírástanítás továbbra is kötelező marad a magyar iskolákban - viszont a gépírás továbbra sem.


Nálunk a gépírás tanítását hanyagolják el.


Míg egyes amerikai államokban a szépírásórák helyett harmadik osztálytól a tízujjas gépelésre helyezik a hangsúlyt, és felső tagozatban már minden házi feladatot géppel írva kell beadni, addig nálunk még a gépírást is csak ritkán oktatják. Így ugyan az amerikai gyerekekkel ellentétben a mieink gond nélkül el tudják olvasni a folyóírást is, és nem csak nyomtatott betűkkel képesek írni, a tízujjas, vak gépelést általános és középiskolában alig ismerik. A számítógépet már kisiskolás koruktól használó gyerekek ezért saját módszerrel tanulnak meg gépelni, ami lassú, és a szemnek sem tesz jót. A hozzáértők javaslata szerint emiatt jó ötlet lenne kicsit haladni a korral, és negyedik osztálytól kezdve tízujjas gépelési technikát is tanítani a gyerekeknek. Mindezeket kiegészíthetnék a szövegszerkesztési szabályokkal és a számítógépes kultúrára oktatással, hiszen a gyerekek tanórákon kívüli géphasználat közben - pláne a barátaiktól - biztos, hogy nem fogják elsajátítani.


Kézzel írni jó!


A kézzel történő írás nemcsak azért fontos, mert egyelőre nem mindenki szaladgál laptoppal vagy okostelefonnal a táskájában - mellesleg így egy nagyobb áramszünet esetén sem áll meg az életünk -, hanem azért is, mert a folyóírás megtanulása sok összetett képességet fejleszt, többek között a gondolkodásét is, ezért ha megszüntetnék az oktatását, az kiszámíthatatlan hatással lehetne ránk és kultúránkra. A grafológusok szerint írásképünknek szociokulturális jelentése is van: ahogy például a szöveget tagoljuk a papíron, az gondolkodásunkról, szociális funkcióinkról is képet ad.


Kézzel írni egyébként három éven át tanulunk, és bár kétféle szabvány közül választhatnánk, leggyakrabban az 1978-as tanterv szerinti kör alapú írást oktatják. 1987-ben a Virágvölgyi Péter, Ligeti Róbert és Kutiné Sahin-Tóth Katalin által kidolgozott dőlt folyóírást is választhatóvá tették, de ezt, bár sokkal könnyebb vele gyorsan írni, szinte senki sem használja. Az alsó tagozatban megtanult gömbölyű betűk és kötések viszont a diktálás utáni lendületes jegyzetelésre egyáltalán nem alkalmasak, így felsőben, de legkésőbb a középiskolában szinte minden diák kialakít magának egy sajátos változatot, melyet könnyen használni tud.


Már füzetre sem lesz szükség?


A jövőben azokban a családokban, ahol a szülők megengedhetik maguknak, szinte biztos, hogy az általános iskolás gyerekek mindegyikének lesz okostelefonja és laptopja otthon, és inkább azokon tartja majd a kapcsolatot barátaival levelezőlapok helyett. Két belgiumi iskolában emellett már nemcsak be lehet, hanem be is kell vinni a gépet a füzet helyett: az iPad táblagép órai használatát kötelezővé tették ugyanis a 12-19 éves korosztálynak. De a táblagépek Ázsiában is nagyon népszerűek, Dél-Koreában és Szingapúrban egy sor iskolában már most teljesen kiszorították a tankönyveket és a füzeteket.
Mindezek ellenére a szakemberek sem félnek attól, hogy a kézírás teljesen eltűnne a jövőben: inkább különlegességnek számít, mivel egy kézzel írt levél vagy képeslap személyessége miatt nagyobb értéket képvisel, mintha gépre billentyűztük volna a sorokat - kamasz unokáink talán majd azon lesznek felháborodva, ha szerelmük nem a most oly lenézett, romantikus kézírásos változatban vall szerelmet.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
"Ragadós lesz az amerikai példa?"

Reméljük, hogy nem !

Mielőtt majmolni kezdünk minden hülyeséget, nem árt gondolkozni.
Az sem ártana, ha a kormány is figyelemmel kísérné a túlkapásokat a "ragadós példákkal" szemben.
 

Dany1984

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes egy téma egyébként.
A kézírás fontos. Jól fejleszti a gyerekek finommotoros készségét.

Azt viszont el kell ismerni, hogy a gyakorlatban ma már egyre kevesebb helyen van rá szükség.
Én pl amióta nem járok suliba és dolgozok - vagyis az elmúlt 7 évben - a vázlatszerű skiccelésen és aláíráson kívül szó szerint nem írtam kézzel semmit! Egyáltalán semmit. Még a bevásárló listát is a telefonba írom. :) Abszolút nincs rá szükségem.

De ettől függetlenül az oktatás még kötelező kéne hogy legyen.
 

vvica

Állandó Tag
Állandó Tag
Lassan de biztosan a prioritás tényleg a gépírás felé fog tolódni. Egyetértek azzal, hogy jó lenne, ha a gyerekeknek kézírás mellet gépírást is tanítanának. Azzal viszont egyetértek, hogy a kézírást sohasem szabad a süllyesztőbe dobni, mindenkinek az egyéniségéhez tartozik a kézírása is. Én sokat gépelek, de a fontos gondolatokat még mindig papírra vetem.
 

eszes hajlék

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvastam arról.hogy a finom kézmunka fejleszti a jobb agyféltekét is ( kölcsönös hatás),ami viszont a tudati szintünkre is hat.
 

Sheft

Állandó Tag
Állandó Tag
Maradok a kézírásnál. Szerintem mégiscsak könnyebb egy cetlire felírni a vásárlási listát, mint bepötyögni valami kütyübe.
 
B

baggins

Vendég
"Az ott élő szakemberek szerint a jövőben úgyis mindent valamilyen gépen írunk majd, így felesleges ilyen elavult tudományokra oktatni a kicsiket."

És ha áramszünet van?
 

Dany1984

Állandó Tag
Állandó Tag
Sheft;3556723 írta:
Maradok a kézírásnál. Szerintem mégiscsak könnyebb egy cetlire felírni a vásárlási listát, mint bepötyögni valami kütyübe.


Ebben tévedsz. :) Ugyanis a telefonba elég egyszer bepötyögni az összetevőket. Utána már úgy zajlik az egész, hogy végiggörgetem a listát és amire szükségem van bejelölöm. Nyomok egy OK-ot és a program összerakja nekem a komplett bevásárló listát árakkal, mennyiségekkel együtt összegezve.

Sőt, van olyan program is, ahol elég felvinni egy étel adatait. Hogy mondjuk a kurmplifőzelékhez mennyi krumpli kell , mennyi tejföl, mennyi hagyma stb... Így elég egyszer megírni egy étlapot kajákkal, később már csak magát a heti menüt választod ki és a program magától összerakja a hozzávalókat. Összesíti összesen hány kg krumpli kell hány db tejföl stb...

Szóval egyszer kell csak mindent bepötyögni, utána pár perc alatt kész egy komplett két heti bevásárlólista.
 

Dany1984

Állandó Tag
Állandó Tag
Tűz*;3556891 írta:
Nagyon megnézném azt a hivatalos okmányt, amit számítógéppel írnak alá!:D

Ezt meg elbagatellizálod. :) Egy aláírást bárki tud firkantani. Ha megnézed a legtöbb ember aláírását elolvasni sem lehet, mert csak kriksz-kraksz az egész. Ezt meg bárki megtudja csinálni.

De azt én is baromságnak tartom, hogy ne tanítsanak kézírást. Ahogy előttem is írták, mivan ha áramszünet van? Plusz ezek a kütyük elromolhatnak, tönkremehetnek, lemerülhetnek. Ellenben a kézírást bármikor lehet használni! Az mindig kéznél van. :)

És megintcsak de, azt el kell ismerni, hogy mai világban egy átlagos embernek szinte semmi szüksége sincs a kézírásra. Ma már a hivatalos leveleket is gépen írjuk. Magánlevelezésre meg már évek óta nem használunk postát.
Teljesen megváltozott a helyzet a 15-20 évvel ezelőttihez.
Ahogy írtam is én az elmúlt 7 évben az aláíráson és skiccelésen kívül egyáltalán nem írtam kézzel semmit.
Egyszerűen mára a kézírás abba a kategóriába esett, hogy: "szükségtelen, de jó ha tud az ember!"
 

mannix

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, a mai technika mellett a kézzel való írás eltörpül, de lesznek-lehetnek olyan helyzetek, hogy csak szükség lesz. A másik és nagyobb probléma a manuális finom motorika fejlesztése. A gépíráshoz nem szükséges a manuális finom motorka fejlesztése, őedig a mindennapi életben nagy haszna van! Ha ez elmarad kiskorban, a későbbiekben ez már nem valósul meg, "fa- kezű" emberek lesznek!
 

trixy72

Állandó Tag
Állandó Tag
Haladunk a korral, mindenki számítógépet meg okostelefont használ, az emberek meg nem tudnak helyesen írni meg szövegértési problémáik vannak. Nem kellene lemondani a kézírásról, nem mindig az a jó, amit az amerikaiak csinálnak.
 

zsóka2.

Állandó Tag
Állandó Tag
és mi van akkor ,ha elveszíted az állásodat,nincs jövedelmed,ergó nem tudod fizetni a telefont,internetet és még csak írni sem tudsz?????
 

Atrana

Új tag
Nyílvánvalóan nem azért nem tanítják majd a kézírást, mert a jövőben nem lesz rá szűkség! A másodfokú egyenletre sincs szűksége jóformán senkinek, simán elég lenne szakirányon tanítani, a szorzás-osztásról már ne is beszéljük, ki szokott manapság papíron osztani? Ez az emberiség tudatos elbutítása miatt kell. Ez csak a folyamat egyik része. Ott vannak mellette az egyre idegbetegebb, zaklatottabb mesék, filmek, reklámok, stb. Sajnos ez ellen tudatosan védekeznünk kell. Egyébként a kézírás valóban nagyon fontos a képességeink kifejlesztésekor. Én speciel nagyon sokat körmölök a sulin kívül is, minden szakkönyvet, kutatásaimat papírra vetem, egyszerűen azért mert szeretek írni, könnyebben megjegyzem így, és megvan az a középkori kutató hangulata is! :D:D
 

welentze

Állandó Tag
Állandó Tag
A kézzel írás alapvető és nélkülözhetetlen, szerintem még a jövőben is az lesz.
Maga a kézírás elsajátításának folyamata is számos fejlődési „mellékhatással” jár.
Pl. finommotorika, helyesírás, koncentráció párhuzamos fejlődik vele. Remélem nem lesz nálunk ragadós az amerikai példa.
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Tűz*;3556891 írta:
Nagyon megnézném azt a hivatalos okmányt, amit számítógéppel írnak alá!:D
Magyarországon (és számtalan más országban is) ilyen pl. a vállalkozói adóbevallások jelentős része, pontosabban szinte mind, mert a NAV - leánykori nevén APEH - felé csak elektronikusan lehet zömüket jelenteni és ott bizony az un. virtuális/digitális aláírásoddal hitelesíted a beküldött bevallást.
Állambácsi meg totál hivatalosan a saját digitális aláírásával (időpecsét) igazolja vissza, hogy megkapta
 

venomagitor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nevezzetek maradinak, de annak ellenére, hogy csak a kezem ügyében 4 olyan ,,kütyü" akad, amivel lehet írni, én mégis a papíralapú ,,ósdi" kézírás mellett teszem le a voksomat: MINDENT kézzel írok. Bevásárlólistától novelláig, napi teendőktől a képeslapig. Nem korszerű? Szerintem az. A kézzel történő írás nem divat, vagy korszellem függvénye: MINDENKINEK ismernie kell!
 

bepeter

Állandó Tag
Állandó Tag
A kézírás tanulása szerintem is fontos, nekem a szép írás örömöt okoz. Az amerikai példában viszont jónak tartom a gépelés tanítását mert szükséges lesz az életben és ha rosszul tanulja meg akkor már szinte lehetetlen később jól csinálni. A laptopos iskolának nagy előnye lehet a tananyagok megszerzése sokkal egyszerűbb és jobb, mint a hagyományos tankönyvek.
Szerintem ezt 30 perc alatt át lehetne gondolni és megtalálni a jövő emberének legmegfelelőbb megoldást!
 
Oldal tetejére