El lehet menni - de törvényt sérthet, ha a gyereket is viszi!

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
menekulok.jpg

Ellentétes az Európai Unió alapelveivel, például az emberek szabad mozgásával az a hazai jogszabály, amely szerint külföldre költözésnél a magyarok csak a gyámhatóság engedélyével vihetik magukkal a gyerekeiket. Ha ilyet nem kérnek, olyan - hosszas, kínos pillanatokkal járó - procedúrával nézhetnek szembe, mint a hvg.hu-nak erről mesélő orvos házaspár.


Egy Spanyolországban négy éve orvosként dolgozó magyar házaspár ügyében kezdett vizsgálatot tavaly a gyámügy. A szülőknek utólag kellett igazolniuk, hogy ikerlányaik megfelelő körülmények között élnek és iskolába is járnak új lakóhelyükön „Megunván a magyarországi szélmalomharcot, az egyre növekvő orvosellenességet, az európai viszonylatban röhejesen alacsony fizetést és a betegek által hihetetlen magasnak hitt paraszolvenciát, optimistán nekivágtunk a világnak, és a véletlen úgy hozta, hogy a spanyol tengerparton sikerült állást találni. Nem rossz kis véletlen, igaz? :)” Így mesélte el blogján a Bodnár-család, hogyan is kerültek ki Spanyolországba.

Levél a gyámhivataltól

Nem gondoltak semmi rosszra, amikor tavaly februárban a madridi nagykövet felhívta az édesanyát, Bodnár Editet, és arról értesítette, hogy a magyar gyámügy levelét szeretné neki elküldeni, amihez szüksége lenne egy e-mail címre. Ebből derült ki, hogy a szülőknek 30 napon belül be kell szerezniük egy gyámhatósági jóváhagyást kiskorú gyerekeik kivándorlásához, mert a kiköltözésnél ezt elmulasztották, és ezzel megsértették a magyar szabályokat.

A feladatot az édesanyának a gyámügynél is megerősítették. „Igazolni kell, hogy nem a híd alatt lakom, járatom őket iskolába, a jövedelmem elegendő a két gyerek megfelelő életszínvonalának biztosításához, a környezet megfelelő a gyermekek testi-lelki-szellemi fejlődéséhez stb.” – írta blogjában az édesanya, megjegyezve: „nagyon kedves, hogy így aggódnak (a gyámhatóságnál), de akkor felőlük az elmúlt három évben éhen is halhattak volna? A gyámügy részéről közölték azt is, hogy iskolába is tök illegálisan járnak a csajok, mert ahhoz is az ő engedélyük kellett volna.”

Kiskorú gyerekkel annyira nem is egyszerű legálisan külföldre távozni

Ezek után a szülők rákérdeztek arra, mi van akkor, ha esetleg nem találnák megfelelőnek a körülményeket, csak nem állami gondozásba vennék a lányaikat? „Azt hiszem a hivatalnok érezhetett némi iróniát a hangunkban, mert megfenyegetett minket: ha nem érezzük át a helyzet komolyságát és nem nyújtjuk be a papírokat időben, akkor 'magasabb szintre helyezi az ügyet'” – idézte fel a beszélgetést Bodnár Edit.

Edit e-mailben válaszolt a hvg.hu kérdéseire. Mint írta, a megindult gyámügyi eljárásban nem egyeztek bele, hogy részletes átvilágítás készüljön anyagi helyzetükről. Ehhez be kellett volna mutatniuk a lakás tulajdoni vagy bérleti szerződését, valamint jövedelemigazolásokat, iskolalátogatási igazolást, és részletes környezettanulmány is készült volna. Nem értettük – tette hozzá az anya –, hogy mennyiben befolyásolja a döntést az, hogy van-e automata mosógépük, autójuk, hiszen nem ezeken múlik, ki miként neveli a gyerekét.

Repülőtéren őrizetbe vett szülő

Hogy a történet nem egyedülálló, arról Illés Blanka családjogi ügyvéd beszélt a hvg.hu-nak. Elmondta, volt olyan eset, amikor a külföldről hazatérő szülőket a repülőtéren vették őrizetbe kiskorú jogellenes elvitele miatt. „Amikor ugyanis a gyámhivatalnál kiderül, mondjuk az iskola révén, hogy a tanköteles gyerek már nem oda jár, akkor a magyar jogszabályok alapján kiskorú jogellenes elvitele miatt indul eljárás a szülőkkel szemben, és körözést adnak ki ellenük.” Illés Blanka megjegyezte, az őrizetbe vett házaspár esetében sikerült tisztázni az ügyet, de "ad absurdum az is előfordulhatott volna, hogy csemetéiket gyerekotthonban helyezik el".


„Igaz, a törvény ellentétes az Európai Unió elveivel, így az emberek mozgásának szabadságával, de eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy változtassanak a jogszabályokon. A gyámhivatal engedélyéhez jövedelemigazolást kell benyújtani, a lakhatás körülményeiről környezettanulmány készül, illetve a szülőnek nyilatkoznia kell arról is, hogy a gyerek hova jár iskolába és mit tanul. Igazolás kell az egészségbiztosítási jogviszonyról is – sorolta a teljesítendő penzumokat Illés Blanka. Ha a szülők külön élnek vagy elváltak, és az egyik fél nem járul hozzá a gyerek külföldre viteléhez, akkor automatikusan bíróság elé kerül az ügy.


Editék esetében a spanyol ügyintézők igazolását magyarra fordíttatva eljuttatták a területileg illetékes gyámhivatalhoz, ott azonban ezt nem fogadták el, részletes környezettanulmányt kérnek tőlük – írta a hvg.hu-nak az édesanya. "Emiatt a gyámügyi eljárás megakadt, és jelenleg ott tartunk, hogy illegálisan tartjuk a lányokat külföldön", így várják a Polgári törvénykönyv módosítását, vagy azt, hogy a gyerekek elérjék a 18 éves életkort és maguk kijelentkezzenek. „Meglátjuk melyik lesz előbb...” – jegyezte meg.

A kérelmek többségét engedélyezik

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Szociális és Gyámhivatalának 2011. szeptember 1-jétől 2012 júliusáig tizenkét esetben kellett döntenie arról, engedélyezi-e a „gyermek végleges külföldre távozását” – tájékoztatta a hvg.hu-t a BFKH sajtófőnöke, Szivák Bernadett. Az egy tucat kérelemből hetet hagytak jóvá, öt eljárás pedig megszűnt.

(Az eljárások akkor szűnnek meg, ha az ügyfél a kérelmét visszavonta, vagy mert megváltoztatta külföldre távozási szándékát, esetleg, mert a különélő szülők nem értettek egyet a külföldre távozás kérdésében, s bíróság elé került az ügy.) Elutasítás ebben az időszakban nem volt, és 2011. január és augusztus között is csak egy ügyet zártak le ezzel. Akkor tíz kérelemhez hozzájárultak, három eljárás pedig megszűnt.

A sajtófőnök közlése szerint az elutasítás oka az, ha a szülők között vita alakul ki arról, hogy külföldre menjen-e a gyerek, ekkor előbb-utóbb bírói útra terelik az ügyet. A másik indok az, ha az itthon maradó szülő és a gyerek közötti kapcsolattartás nem biztosított.

„Az ügyek jellemzően a családok kitelepedését követően indultak” – mondta Szivák Bernadett, mivel az emberek abban a tudatban lépnek, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, ők pedig szabadon mozoghatnak, költözhetnek, letelepedhetnek. Pedig gyermekeik esetében a végleges külföldre távozás gyámhivatali engedélyhez kötött. Hozzátette: ha kiskorú jogellenes elvitele ügyében eljárás indul, akkor az már a bírósági hatásköre. Szivák Bernadett a hvg.hu kérdésre, hogy a jogszabály nem ellentétes-e az EU elveivel és korlátozza az emberek szabad mozgását, azt mondta, „ennek eldöntése az Alkotmánybíróság hatásköre”.


Csikász Brigitta
 

Tűz*

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egészből azt érzem, hogy a szülők a saját gyermekeiket rabolják el, maguktól és az országtól.

Azt nem értem, hogy a gyámügynek mi a köze, hogy a szülők hova viszik saját gyermekeiket!:mad: Ez megint csak arra jó, hogy ezért súlyos pénzeket zsebeljenek be az amúgy is szegény családoktól, akik itt már nem kapnak munkát, ezért külföldön próbálkoznak!

Abban az esetben tartom jogosnak, ha a bizonytalanba mennek ki (ami, valljuk be, gyakran fordul elő).
 

decsebál

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy okosan kitervelt emberrablás. Itt nem a szülő, hanem a gyámhivatal viselkedik úgy mintha a gyermek az ő tulajdona lenne, Felháborító, hogy sorsáról nem sokat tud, etetni nem akarja, de tulajdonának tekinti.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ugy csinal az allam mintha nem lenne eleg gyerek akit el kene latniuk ,jobban mint teszik. Az ehes gyerekeket megetetni, mert tizezrevel vannak, nem egy csalad dontesebe bele vauzni.
Megha bizonytalanba megy is ki ,ehen nem fog halni sehol ,mert minden fejlett orszagban a minimumrol gondosokodnak.
Ez a torveny szuletese pillanataban mar elbukott az eu ba.
Ezzel nem fogjak haza csalogatnia felmilllio tavozot az orszagba.
1956 utan Kadar is kiengedte a gyerekeket akiknek szuleik disszidaltak, igaz az egesz fejlett vilag nyomast gyakorolt az ilyen hulye torvenyeikre.
Egyet elore, kettot hatra lepuk?
 

bubu

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondolom ez nem Uj Torveny, ez az atkosban is meg volt vagy akkor hoztak torvenybe!Viszont nagyon sok orszagbaan hasonlo a Torveny ilyenre vonatkozoan?! Az Orvosok alacsony fizeteset is (ami szerintem) felhaboritoan alacsony, a hatvanas evekbol maratt vissza, sajnos, de erdekes modon
PL: Fogorvosok atlagban a 2-Milliot megkeresik havonta, abbol meg szepen ellehett tengodni.;):p
 

Ganita79

Állandó Tag
Állandó Tag
Hol van a gyámügy, mikor itthon éheznek gyermekek? Mikor mindenki tudja, hogy az anya alkoholista, az apa veri őket, és még a gyámügyesek se veszik el a gyereket, mert apuka fenyegetőzik? Borzasztó, hogy ez az ország így áll, ahogy...
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Megszokhattátok volna már kedves kommentelők, hogy drága szép Magyarországunk tiszteletre nem méltó vezetői mindig minden szarsággal foglalkoznak, egyedül a fontos dolgokkal nem... Azaz, én ezen nem is csodálkozom. Ti igen? Mégis, miért? Talán még hisztek a mesékben?! Errefelé ez a "normális". Az lenne a csoda ha nem így lenne.
 

susan28

Új tag
Ezt a cikket én is olvastam.Nem életszerű,és remélhetőleg lesz annyi esze a 2/3-nak,hogy módosítják.Az én gyerekeim,még nem iskolás korúak,és még idén szeretnénk elhagyni az országot,úgy hogy ennek én is utána fogok nézni,hogy mire számítsak.Úgy gondolom,hogy a gyámügynek elsősorban rendeznie kellene sorait,és hatékonnyá kéne válnia,a ténylegesen problémás esetek megoldására!
 

bobbi64

Állandó Tag
Állandó Tag
Adófizető, normális életvitelt folytató, törvénykövető emberek családi életébe semmi belepofázási joga nem lehetne az államnak. Nem az állam tulajdonai vagyunk. Belőlünk áll, és él az állam. Gondolhatnánk...
 

Baby92

Új tag
na ezért megy mindenki külföldre csesze meg a kormány...így lesz bérelt a külföldieknek magyarország mert a magyarok nyugatra mennek a keletiek is nyugatabbra jönnek....
 

csilla001

Állandó Tag
Állandó Tag
A cikkben nagyon erös erös csusztatasok vannak. Mivel mi is erintettek lehettünk volna utanna neztem a tövenynek. Az ujsagiro nagyon igyekezett hallgatni a tenyröl, h ez csak elvalt szülök eseteben ervenyes.
Az edes szülök barmikor barhova elvihetik a gyerekeiket barmilyen engedely nelkül.
Persze ha ez is benne let volna cikkben akkor nem keltett volna felhaborodast igy meg kar let volna megirni...
 

csilla001

Állandó Tag
Állandó Tag
A cikkben nagyon erös erös csusztatasok vannak. Mivel mi is erintettek lehettünk volna utanna neztem a tövenynek. Az ujsagiro nagyon igyekezett hallgatni a tenyröl, h ez csak elvalt szülök eseteben ervenyes.
Az edes szülök barmikor barhova elvihetik a gyerekeiket barmilyen engedely nelkül.
Persze ha ez is benne let volna cikkben akkor nem keltett volna felhaborodast igy meg kar let volna megirni...
 
Oldal tetejére