A Föld napja - Mérgezed vagy megmented?

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
fold napja.jpg

Már az is elegendő, ha csak az eldobott szemetet elvisszük a legközelebbi kukáig. Mert ha mi megtesszük, talán mások is követni fogják a példánkat. Ahogy 1970-ben Gaylord Nelson szenátorét, aki életre hívta a Föld napját. Azóta évente 200 millió ember mobilizálja magát április 22-én.



Az idei, 2013-as Föld napjának központi témája a klímaváltozás, aminek rengeteg arca van. Emberi arcok, akiket megviseltek a hurrikánok, a kevés halfogás, a gabona elszáradása, vagy a tsunami, ami elsodorta az egész életüket. De vannak állati arcok is, mint a tigriseké Indiában, ahol egyre kevesebb az élőhely, vagy a vörös orángután kölyöké, aminek lemészárolták az anyját.


És természetesen minden olyan személy is a klímaváltozás arcához tartozik, aki megoldani próbálja a gondokat. Aktivisták és önkéntesek, akik felhívják a figyelmet a lehetőségekre, designerek és mérnökök, akik hajlandóak zöldben gondolkodni, vagy olyan politikusok, akik számára tényleg fontos, hogy egyik reggel ne egy szeméttelep mellett ébredjünk fel. És persze azok a polgárok, akik nem mennek el az eldobott szemét mellett az utcán, hisz egy lépésre van tőlük a kuka.


2013. április 22-én egy milliárd ember vesz majd részt a 43. jubileumát ünneplő Föld napján, szerte a világon. Pekingtől Kairóig, Melbourne-től Londonig, Riótól Johannesburgig, Új Delhitől New York-ig és persze Magyarország. A természetbarát közösségek mindenhol felemelik majd a szavukat a tiszta levegő, az élhetőbb városok, és legfőképpen egy egészséges planéta érdekében. Ez a nap arról szól, hogy hallassuk a hangunkat és kiálljunk a változásért.


A Föld napjának születése
A Föld napján, április 22-én, annak a természetvédő mozgalomnak a megszületésére emlékezünk, ami 1970-ben indult útjára. Ez az időszak Amerikában a hippiké volt, azoké a szabad szellemű fiataloké, akik szembe álltak minden törvénnyel és háborúval. Ez az év volt az, mikor Jimi Hendrix eltávozott közülünk, mikor megjelent a Beatles utolsó albuma és Simon & Garfunkel kiadta "Bridge Over
A kezedben tarthatod az életet.
Fotó: scientificamerican.comTroubled Water" című lemezét. Az ellenállás és tüntetés mindennapos dolog volt, de nem a bolygó megmentése érdekében. Javában dúlt a Vietnami háború és a fiatalok ezt nem tűrhették szó nélkül.


Ekkor az emberek friss levegő helyett, masszív V8-as szedánok kipufogó gázát lélegezték be, és a gyárak mindenféle következmény nélkül, szabadon eregették a füstöt. Egészen addig, míg 1962-ben meg nem jelent egy könyv, ami előkészítette a terepet a változáshoz. Rachel Carson New York Times bestseller könyve, a Silent Spring (Néma tavasz) megijesztette az embereket és ráébresztette őket arra, hogy igenis oda kell figyelni a körülöttünk élő többi organizmusra is, a környezetre és a közegészségügyre. Carson 1962-es írása, 24 országban, több mint 500 000 példányban kelt el.


Egy szenátori ötlet
Az 1970-ben megalapított Föld napja, a fiatalok anti-háborús energiáit szerette volna a természeti problémák felé fordítani, azokat előre és a középpontba helyezni. Ennek az lépésnek a kiötlője Gaylord Nelson volt Wisconsin szenátora. Miután szemtanúja volt a '69-es Santa Barbara-i olaj katasztrófának elhatározta, hogy a fiatalok energiájának segítségével, rávilágít arra, milyen nagy bajban is van a Földünk, mind víz, mind pedig levegőszennyezettséget illetően.


A szenátor eleinte csak egy amerikai mozgalomban gondolkozott és társvezetőenk felkérte Pete McCloskey kongresszusi tagot és Denis Hayest, mint nemzeti koordinátort. Hayes egy 85 fős csapattal neki is állt a projekt országos reklámozásának. A végeredmény az lett, hogy április 22-én 20 millió amerikai vonult az utcára, parkokba, egyetemekre, hogy egy egészséges és élhetőbb környezetért álljanak ki.


Végül 1990-ben, Hayes szervezésében ebből alakult ki a globális Föld napja mozgalom, ami abban az évben 200 millió embert mozdított meg, összesen 141 országból.


Idén, április 22. hétfőre esett, így a legtöbb programot a hétvégén tartották meg. De sok projekt nem ért véget ezzel a pár nappal, ami azt jelenti, hogy nekünk sem szabad leállnunk a tudatos életmóddal, hisz a bolygó jövője a tét.
 

aranko

Új tag
Szépek ezek a kezdeményezések, de nekem kicsit sántítanak.Mi lenne ha csak egyzserűen minél több ember szeretné ezt a bolygót?
 
A kis kék bolygónkra vigyázni kéne. Nem is értem miért akarja az ember függetleníteni magát a földtől. Pl.: ha valaki szemetel akkor miért nem érti hogy otthonában ,életterében szemetel.
 

Bonibabba

Állandó Tag
Állandó Tag
Hozzáteszem, hogy ami tőlem telik azt megteszem, szétválogatom a szemetet, külön rakom a papírt, a műanyagot és a háztartási hulladékot. Nem szemetelek, és nem dohányzom. Nincs autóm, szeretek bringázni, ennél többet nem tudok tenni.
 
Oldal tetejére