Már a BBC-n is téma az ózdi vízelzárás

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A 40 fokos hőségben az ózdi önkormányzat 28 utcai kutat záratott el és 60-ban csökkenttette a nyomást- írják. Az ellenzék tiltakozik, a városvezetés nem érti, miért lett az esetből ügy, amikor ugyanezt csinálták Tiszavasváriban is.

Külföldi újságok is felkapták az ózdi vízelzárásról szóló hírt- írja az Origo. A lap szerint a BBC budapesti tudósítója azt jelentette, hogy a 40 fokos hőségben az ózdi önkormányzat 28 utcai kutat záratott el és 60-ban csökkenttette a nyomást.

Az önkormányzat nem kifejezetten a cigány lakosság elleni lépésként tette ezt, hanem azért, mert a helyi lakosság túlságosan pazarolja a vízet, ugyanakkor sok roma család vízellátását szüntették meg ezáltal. "Sok kelet-európai roma ráutalt az utak mentén található kutakra, mert túl szegények ahhoz, hogy megfizessék a vezetékes vizet" - írta a BBC.

A tudósításban az is áll, hogy a város nem kíván 50 ezer eurót (15 millió forintot) kifizetni évente, miközben a vizet autómosásra és medencék feltöltésére használják. A 36 ezres Ózd harmadát kitevő roma lakosság visszautasítja a vádat, és tiltakozik- írják.

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap kiderült, hogy Ózdon a főként romák lakta városrészeiben sorban álltak vízért a közkutaknál, mert a helyi önkormányzat több kutat is lezárt vagy csökkentette bennük a nyomást.

"Helytelen használat"

Az ózdi önkormányzat szerint a közkutak "helytelen használata" több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak, ezért a 123 közcsapból 27-et lezártak, 61 kútnál csökkentették a nyomást, emiatt akár percekig is eltart, hogy tíz liter vizet folyasson valaki vödrébe, palackjaiba.
vizhordo.jpg
 

Gagul

Kitiltott (BANned)
nem kell ebböl a szükségtelennél nagyobb elefántot gyártani ám.Amellett, a BBC jobb lenne, ha a kérdés brit megoldásával foglalkozna - volna mit sepregetnie.

Az érintetteket el kellene vinni valahova a Jordán völgyébe egy kibucba, 2-3 évre.Nem uj dolog, bevált s jol müködik pár évtizede, kiváló pedagogiai élményekkel.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A viz letszukseglet, maga az elet. Eleg demagog szoveg ,hogy uszomedencekbe viszik a vizet ingyen, vodrokkel........ott ahol meg a vezetekes viz be se volt kotve.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem csak a cigány lakosság túl szegény ahhoz, hogy megfizesse a vizet, hanem más lakosság is, mégis kénytelenek megfizetni. Ezért vannak családok százezrei elmaradva a rezsidíjjal, amit ha nem fizetnek ki, elárverezik az otthonukat. Az sem állapot, hogy egyesek helyett mások fizessék a vízdíjat, és miközben ők alig mernek vizet használni a magas vízdíj miatt, addig az ingyenesek korlátlanul használják. Akkor legalább spóroljanak a vízzel azok is, akik mások jóvoltából ingyen kapják. Nyilván ezért korlátozták az illetékesek, de azóta visszaállították.
 

vaton2

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet sajnálkozni, meg port kavarni. MIÉRT IS DOBJÁK KI A ROMÁKAT KANADÁBÓL???????????? Nos itt nem mernek meglépni néhány fajsúlyos dolgot, de tudomásul kell venni, hogy mindenkinek pénzbe kerül - minden. Az már más kérdés, hogy mekkora a haszon rajta. De érdemes egy túlélő túrát megkockáztatni - Kanadából -- Ózdra - s néhány nap szemlélődés , városnézés után szánakozni.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meg nincs visszaallitva csak csokkentve es meg mindig van lezart kut. Lattam tobb videot , akikrol szo van azoknak semilyen "luxus" nincs. Meg a viz sincs bevezetve tehat nem ki van kotve nem fizetes miatt. Svajcbol kaptak igen komoly milliokat pont azert hogy megoldjak a vezetekes vizhalozatot ezeken a teruleteken.
Az indokok elfogadhatatlanok , ebben a kanikulaban sorban allni orakat egy vodor vizert ami eppen csordogal csupan kiszurasbol......ugyan akkor a belvarosban ingyen osztogatjak a vizet, mindenkinek, rendesen locsoljak az utakat, nem veletlen, a hoseg ember eleteket kovetelhet. Belegondolni se lehet mit jelenthet cipelni vodorrel a vizet fozeshez ivashoz mosogatashoz mosashoz tisztalkodashoz. A csalad egy tagja egesz nap csak vizethordhat, ha egyaltalan folyik a viz es nincs elzarva. Akarki hozta ezt a rendeletet , itt orokre elashatna magat es biztos birosagra vinnek.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kedves Vaton2
A viz elzarasrol van szo , es nem Canadarol, Canada amit lehetet megtett, es tesz, hogy segitse azokat akiket nem fogadott el.
Mi tortene akkor ha valaki kiszarad, vagy a hosegtol elajul es nincs viz, hogy lehutsek es esetleg meghal?
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Egyáltalán mi történik a vízzel, hogy egy ilyen országban megfizethetetlenné lehetett tenni, mint a miénk, ahol mindenütt víz folyik lent, fent, az égből, folyókból, néhány méterrel a talpunk alól? Kit kell fenntartanunk a víz árából vajon!?...

Ez a lényeg. Mert ez nem cigánykérdés egyáltalán. Ők csak azért kerülnek ide, mert kétségtelen ez a legszegényebb népréteg.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
A tegnap esti Híradóban azt mondták be, hogy visszaállították, én nem néztem utána. Ilyen időben egyébként mindenhol sokkal lassabban jön a víz.
Az ilyen BBC jelentések azért irritálóak, mert Magyaro. lakosságát már rég nem lehet úgy felosztani, hogy nincstelen romák, és a jobb módban élő egyéb lakosság. Magyaro.-nak közel a fele él létminimum alatt, félmillió gyerek éhezik, és ha mélyszegénységről van szó, nincs különbség roma és magyar között. A lakosság 80 %-a vegetál, és próbál túlélni egyik napról a másikra, a BBC meg azt sejteti, hogy Magyaro. megint a szegény romákkal szúr ki. Ha a szegénységről akar cikkezni, tegye, csak ne tegyen különbséget magyar és cigány között, mert egyformán szív itt mindenki. Ahogy a kutakról is hordja a vizet magyar is meg cigány is, mert a magyar se tudja megfizetni.
 

4xmami

Állandó Tag
Állandó Tag
5 liter/perc szerintem elviselhető sebesség.Konkrétan 2 perc alatt tele lesz egy 10 literes vödör.
És halkan megemlíteném,hogy az ingyen víz sem ingyen van,a lopott áramot is fizeti valaki.És engedtessék meg azoknak az embereknek akik robotolnak,otthon spórolnak a vízzel,hogy ki tudják fizetni a rezsit,akik hónap elején nem kólát meg csipszet vesznek,hanem kifizetik a sárga csekkeket-engedtessék meg nekik,hogy néha kicsit háborogjanak.Most éppen azon,hogy az ő adójukból fizetett "ingyen" vizet határtalanul pazarolják.Mert nem kell ahhoz medence,hogy egy kiékelt nyomós kútból órákig zuhogjon a víz,50 liter percenként.Csak úgy buliból.Egy doboz cigi árából kb 24l ásványvizet lehet venni,és érdekes módon cigire valahogy mindig futja.
És igen,nekem is elegem van abból,hogy mi nem kapunk ingyen lakást,mert keservesen,de kinyögjük a lakbért egy lakásra.És ingyen vizet sem kapunk,még úgy sem,hogy kút lenne a ház előtt,mert nincs,tehát spórolunk a vízzel,hogy fizetni tudjuk a rezsit.
És igen,dogozunk,sokat,néha bagóért,hogy el tudjuk tartani a családunkat,és taníttatni tudjuk a gyerekeinket.Mert nekünk nem jár semmi,mert nem hőbörgünk,nem balhézunk,és fehérebbek vagyunk a kelleténél.Mi oldjuk meg ahogy jól esik,ránk nem kíváncsi se a BBC,se Kanada,se az USA,se más.
Nem azt mondom,hogy milyen remek lehet ebben a melegben percekig várni amíg megtelik a vödör,aztán hazacipelni,de néha kicsit túl kéne látni az erőszakkal felfújt "szörnyűségeken",és gondolkodni kicsit.
 

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
En rengeteg adot szoktam fizetni.
Mindig nagyon orulok, mikor ezt kevesbe szerencses sorsu emberek felemelkedesebe fektetik. A Maslow piramis legaljarol lepesenkent lehet csak elindulni, nem segit az egyetemi osztondij azon, aki vizert all sorba, mint Afrikaban.
 

gandi13

Kitiltott (BANned)
Bocs Melitta de nem igaz amit irtal! Azokban a koloniakbann amikrol itt szo van be volt kotve a viz. Mindaddig(1990) amig a kohászat mukodott az biztositotta itt a vezetékes vizet. Megszunte utan a "lakokozosségeknek" felajanlotta a varosvezetes , hogy amennyiben ok is fizetnek ezert hozzajarulast atkotik oket a városi gerincre, de a lakok akkor is felhaborodva tiltakoztak, es ingyen szerettek volna. Szerencseremmar akkor sem volt szamukra kolbaszbol a kerites igy ez elmaradt. Ma azokban a lakasokban megvan a vizcso, ott a csapok helye, csak az alatt a 20 ev alatt szerintem teljesen tonkrement az a fovezetek amin keresztul a lakasok megkaphatnak az ivovizet.

Ez egyebkent csak a jeghegy csucsa. Nezz utanna kerlek mennyi a koztartozasa azoknak akik olyan lakasokban laknak ahol vezetekes viz van. Boduletesen nagy. Ok ugyan azzal ervelnek mint Te: a viz letszukseglet(meg a villany, a gaz es az osszes kozellatas) ami "jar" nekik.

En mint ozdi lakos, mar unom, hogy azert emelik folyamatosan a kozellatasok dijat, mert valakinek azert ki kell fizetni amit ezek az ingyenelo varosrombolok hasznalnak.

Bocs ha nem ertek egyet veled, de mi nem segelyben elok is szeretnenk ELNI ebben a varosban!!!!!!!
 

gandi13

Kitiltott (BANned)
Ez az egesz cirkusz resze annak a magyarországot lejáratóc programnak ami mar evek ota folyik a nyugati mediakban.

Ma (tudom röhej ilyet irniilyen téma kapcsan) munkaba menet 4 olyan közkut mellett menetm el ami szerepelt a tegnapi fenykepeken.
Nem hogy sor nem volt elottuk, de embert nem lehetett latni a kornyeken:(( Az egesz sorbanallasi cirkuszt megszerveztek, aztan elmentek a sajtósok, es veluk egyutt eloszlott a "vizert sorbanallo" tomeg is:((
Nagyon szomoru ez :(
 

Gagul

Kitiltott (BANned)
A viz letszukseglet, maga az elet. Eleg demagog szoveg ,hogy uszomedencekbe viszik a vizet ingyen, vodrokkel........ott ahol meg a vezetekes viz be se volt kotve.


Melitta,

nincs helyismereted,ez az igazság, s ennek ellenére van véleményed.
Hogy a vizvezeték be van kötve,ezt gandi13 irta.Ezek valamikor bányászkoloniás lakóházak voltak.
Ózd kivételezett abból a szempontból, hogy egyáltalán vannak vizes nyomokutak az utcán.Mert máshol nincsenek.Nincs Szentendrén,nincs Budapesten, nincs Szegeden,stb.
Ózdon azért van, mert nem szerelték le, s a svájci kormány "Keleti projekt"-je (részben) finanszirozza, hogy az utcai kutakban viz legyen.
Viz minden magyar településen igy vagy ugy van.Pl. zacskoban.Pl nyomokutban, vezetéken - igaz ez utobbiért fizetni kell..A minimális ellátási kötelezettségi szint pedig 6l/perc kifolyás.
Ez Ózdon megvan.Ennek ellenére mmegy az összhangzattan nyugaton,hogy elzárták a vizet a szegény romáknál.
Egyszerüen ez igy nem helytálló.

Nekem viszont lenne 1 kérésem.Söt, dijat irok ki.
A dij egy darab jégkrém póstán annak,aki ebböl az évtizedböl származó, az ózdi vizmüveknek szoló s érintett területröl befizetett csekk másolatát beszkenneli.
 

gandi13

Kitiltott (BANned)
A viz letszukseglet, maga az elet. Eleg demagog szoveg ,hogy uszomedencekbe viszik a vizet ingyen, vodrokkel........ott ahol meg a vezetekes viz be se volt kotve.

Nem uszomedencdekbe, es nem vodrokkel.
Addig mig teljes volt a viznyomas muanyagcsovet kotottek a kifolyokra, kitamasztottak a nyomocsapot, es ugy toltottek meg nem az uszomedenceket, hanem azokat a felfujhato medenceket amit nyugatrol mar leselejteztek, de itt turikban ezer forint koruli osszegert lehetett megvenni.
Mi akiknek fel van szerelve a vizmero, nem tudjuk megengedni magunknak azt, hogy 4-5 kobmeteres felfujhato medencekben veszeljuk at a forrosagot.
A BBC es a hozza hasonlo mediak szerint viszont ugy tunik van akiknek ez jar. Biztos azert mert azok megdolgoztak erte.


Gagul sajna nincs scannerem de itt vannak leffuzve evekre viisszamenoen a befizetett csekkjeim az ozdi vizmu meg az osszes tobbi szolgalltato szamara
 
Utoljára módosítva:

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ilyen esetben a polgarmester vagy a viz ugyieknek kikell menni es megbuntetni a tulajdonost es nem elzarni 400 -500 embernek a vizet.
Itt se lehet lopni se aramot se gazt se semmit.
A svajci ceg projectje meg nem keszult el azt mondtak......
Semmivel nem hitelesebb az infod ketes helyekrol.
Nekem mindegy ki milyen eletet el, a viz letszukeglet az elethez azt elzarni nem lehet. ha megis elzarjak akkor lajtos kocsival , vagy mas megoldassal meg kell oldani a gyerekek , emberek idosek ivoviz szuksegletet. /kanikulaban meg foleg , mikor hoseg riado van otszagszerte./
Nem a mediat kell hibaztatni aki beszamolt az esetrol , hanem a polgatmesternek kene sorryt mondania a helytelen dontesert, mint ahogy vegul /lehet a media hatasara?/ kinyitatta az elzart kutakat.
Ugyan is human emberek vagyunk.
 

gandi13

Kitiltott (BANned)
Nem a mediat kell hibaztatni aki beszamolt az esetrol , hanem a polgatmesternek kene sorryt mondania a helytelen dontesert, mint ahogy vegul /lehet a media hatasara?/ kinyitatta az elzart kutakat.
Ugyan is human emberek vagyunk.

Mit tezsel Te????????????
Ez egy hamis alszent szoveg a humanitasrol!
En fizetek kb 1/3-al magasabb vizdijat hogy ok is ihassanak.

Egyebkent 10 literes vizeskanna 1 perc 13 masodperc alatt telik meg a csokkentett nyomasu kuton. Ez az a felhaborito amivel a vilag mediajanak kell telelennie????? INGYEN!!! Senki nem all ott penzert.

Annyira kiforgattok mindent hogy az mar felelmete3s. Itt elek tobb mint 50 eve, a kiskertemet feldultak, a pincembol elloptak a gyarekeim biciklijet, a felesegemet a kiskertunkben akarta megeroszakolni egy cigany, a kocsimat feltortek...soroljam????

ELNI akarunk mi is. Ertunk nem szol a harang??????????

„Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól”

Ok is es mi is! De mi is!!!!!!!!
 
Utoljára módosítva:

inmelius

Állandó Tag
Állandó Tag
Meg nincs visszaallitva csak csokkentve es meg mindig van lezart kut. Lattam tobb videot , akikrol szo van azoknak semilyen "luxus" nincs. Meg a viz sincs bevezetve tehat nem ki van kotve nem fizetes miatt. Svajcbol kaptak igen komoly milliokat pont azert hogy megoldjak a vezetekes vizhalozatot ezeken a teruleteken.
Az indokok elfogadhatatlanok , ebben a kanikulaban sorban allni orakat egy vodor vizert ami eppen csordogal csupan kiszurasbol......ugyan akkor a belvarosban ingyen osztogatjak a vizet, mindenkinek, rendesen locsoljak az utakat, nem veletlen, a hoseg ember eleteket kovetelhet. Belegondolni se lehet mit jelenthet cipelni vodorrel a vizet fozeshez ivashoz mosogatashoz mosashoz tisztalkodashoz. A csalad egy tagja egesz nap csak vizethordhat, ha egyaltalan folyik a viz es nincs elzarva. Akarki hozta ezt a rendeletet , itt orokre elashatna magat es biztos birosagra vinnek.

Nem, Melitta, akiknek nincs vízhálózata, azok sem hordják egész nap a vizet - csak máshogy élnek, mint te vagy akár én. Pl. apáméknál 1980-ban lett bevezettetve a vezetékes víz. Anyámék úgy építettek fel egy házat, hogy nem volt vezetékes víz. Na, akkor hordták láncban a vizet a férfiak a húzós kútból, egyébként anyám, vagy én, amikor már elbírtam egy vödör vizet. Naponta vagy kétszer, esetleg háromszor, de az ritka volt, mentünk kútra, 4 vödörrel/kupával, amelyik kettőből éppen kifogyott. Más volt az életmódunk is. Nagymosás hetente egyszer, de inkább 2 hétben egyszer. És nem ám minden dolgot belerakni a mosásba: a felső ruházatot, amibe nem izzadt bele az ember, de ráfröccsent mondjuk a sár, kiszárítottuk és lekeféltük. Fürdés hetente egyszer. Mosakodás mindennap, kevés vízben. Anyámék pl. fürdőszobát 1998-ban építettek a házhoz, külön toldalék volt. Mosáskor általában nekem volt a dolgom a vízhordás. Olyan 10 család jutott egy kútra, aminek folyamatosan vizsgálták az összetételét. Még ma is megvan a kút, de már senki sem hord róla vizet.

Nekem is van kutam, csak éppen használni nem merem, kertet locsoltam vele, amíg abban a házban éltem. Ugyanis a mi falunkban meg csatorna nincs. NINCS és kész, tehát minden a földbe - és a kutamba - szivárog. Cigány és szegény ember annál több van viszont, és miután nincs csatornázás, az emésztőkbe megy minden. Onnan elvileg ki kellene szippantatni, és elvitetni a szennyvizet (ürülék, vizelet, mosó-mosogatólé, fürdővíz), de erősen döglődik a szennyvizes vállalkozó a faluba, ergo: csendes éjszakákon mennek a zagyszivattyúk, és engedik neki a mezőnek a kloáka tartalmát (aki teheti). Arról nem is írok, akik emésztőt sem készítenek a házaikhoz.

A cigányokhoz, de egyáltalán a hátrányos helyzetűekhez: ide kell jönni, és élni velük, mint ahogy nekem van szerencsém tenni. Nem tudom sajnálni az ózdiakat sem, akkor sem, ha sokan megszívják az ügyeskedő gazdagabbak miatt, akik visszaélnek az ingyen kutak hozamával. Minden kút mellé mégsem lehet őröket állítani, hogy valóban egy-két vödörrel visz-e el a delikvens, vagy a medencéjét tölti az újgazdag... és azt sem lehet, hogy az önkormányzat és kvázi az adófizetők állják a túlzott vízfelhasználást. Kedves ózdi nyilvános kúthasználók, tessék megregulázni azokat, akik miatt most nincs annyi kút, vagy kevesebb a víznyomás. A nyakam rá, hogy mindenki tudja, kikről van szó, csak senki nem mer / nem akar lépni.
 
Oldal tetejére