400 éves csontvázat találtak a kertjükben, fizetni fognak

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Négyszáz éves csontvázat talált kertjében egy házaspár Kanadában, ami 5 ezer dollárjukba kerülhet: nekik kell fizetni ugyanis a további régészeti feltárást. Ezzel a hatályos kanadai törvények "kecsegtetik" őket.

A pár háza hátsó kertjében bukkant a csontokra ásás közben. Jelentették a leletet a hatóságnak, mire a rendőrség lezárta a kertet és régészt hívatott. A szakvélemény szerint egy 24 évesen elhunyt őslakos nő csontjai kerültek elő. A pár hamarosan megtudta, hogy ezek után fel kell táratni kertjük további részeit is, és nekik kell fizetniük a költséget. Kaptak is már számlát 5 ezer kanadai dollárról - 1,2 millió forintról -, amelyet nem szeretnének kifizetni.

A pár lakhelyük, Sarnia polgármesteréhez fordult, de még nem tudni, hogy sikerül-e az állammal kifizettetni a számlát. A feleség igencsak nehezményezi a törvényi előírást és az eljárást, rámutatva, hogy ha valaki régészeti leletet talál az ingatlanán, az ő esetükből okulva inkább elhallgatja majd, mert nem akarja megkockáztatni, hogy vaskos számlát sózzanak rá. Mindezek tetejébe akár gyilkosság kiderítését is akadályozhatja a törvény, mivel akadhatnak páréves csontvázak is kertekben.
csontvaz1.jpg
 

jedilovag

Állandó Tag
Állandó Tag
Ugyan ezt éltem át mikor Szombathelyen laktam. Ott ha építkezni akart az ember akkor az alap kiásását csak is hétvégén végezhette mikor a közterület felügyelők is pihennek. Ha hétköznap végzett a szegény polgár hasonló tevékenységet és nem volt engedélye a régészektől, hogy megkezdheti az építkezést akkor fizethette a telkén vizsgálódó régészek díját, plusz a büntetést. A poén az, hogy Szombathelyen bárhol leásol 1-2 méter mélyre valami ókori törmeléket a felszínre fogsz hozni. Szóval bukta utca.
Viszont ha a házadnak kész az alapja senki nem fog foglalkozni a te régészeti engedélyeddel.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
ha én találnék valami ilyesmit a kertemben, én is egyből visszatemetném. Az egyik barátom azért lett öngyilkos, mert a hülye feltárás miatt bebukott a vállakozása....
 

henibaboca

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, hogy tisztelt törvényhozóink nem jönnek rá, hogy mennyire kiszúrnak a régészekkel, kutatókkal, velünk stb. Életszerűen gondolkozva, egy családapa aki alapot ás a családi otthon építéshez, ismerve ezt a baromságot, nyilván vissza fogja taposni a földbe a mégoly értékes ősi leletet is és gyorsan betonoztat rá, mert neki nem lenne ideje, pénze, energiája erre az egészre és fedél kell a gyerekei feje fölé...
 

anoto

Állandó Tag
Állandó Tag
Agyament törvények mindenhol vannak. (sajnos) Csatlakozom az előttem szólok véleményéhez, miszerint hasonló esetben a hallgatás ösvényét követném.
Ráadásul ezt a régészeti feltárás költségét arra tudnám hasonlítani mintha valaki szeretne pl. buszozni, és a buszvállalatnak kellene fizetnie a hobbijáért.
Ha valaki szeret ásogatni, a leletek alapján a történelemben elmerülni, akkor az a saját pénzén tegye és ne boldogulni próbáló embereket rövidítsen meg, ráadásul törvényi támogatással a háta mögött.
Nekem legalábbis lesülne a bőr a képemről a régész szaka képviselői helyében!
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Ráadásul az órabért is a régészek állapítják meg. És nem egy villámkezű banda.... hónapokig elszöszmötölnek a kis kefécskéikkel....
 

shenmen

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát nem tudom Kanadában hogyan dolgoznak a régészek, de ahol eddig én dolgoztam ott hónapok alatt több hektárnyi régészeti objektumokkal és leletekkel teli területet szöszmötöltünk végig a kefécskéinkkel (ami manapság az általában rövid határidős munkáknál inkább ásó és lapát). Ettől függetlenül tényleg nonszensz, hogy nekik kell ezt finanszírozni. Mondjuk nem derül ki egyértelműen a cikkből, miért kell a teljes kertet feltárni.
 
P

pacisi

Vendég
Valahogy nem áll össze!Ilyen formában nem hiszem hogy a törvényhozók
szándékát tükrözné teljes egészében.Kié a lelet ?Valószínű a telek tulajdonosé.
Van e becsült értéke a leletnek? Mi van ha Seuso nagyságú kincset találnak? Ismerni kellene az ide vonatkozó törvényt! Minden részletére kiterjedően.Nem csak a kép nem ide való Meglehet a törvény sem!
 

Tompory

Állandó Tag
Állandó Tag
A magyar törvények szerint ami a föld alatt van, az az államé. Ezért illegális a fémdetektoros magánrégészkedés is.
A lelet a föld alatt van, tehát az államé a költségeivel együtt.
Szvsz. ez így korrekt.
 
Oldal tetejére