Kanadai Magyar Kultúrközpont - programok, hirek, informaciok

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A VEZETŐSÉG ASZTALÁRÓL

MAGYAR-HÁZI HÍRADÓ

Január.2014

image002.jpg

A választásoknál történt bemutatkozáson azt ígértem a tagságnak hogy mindenről tudatni fogom őket, amiről a vezetőségben , igazgatóságban döntések születnek. Ennek első ízben próbálok eleget tenni.Ebben a hideg, rideg, olykor kimondhatatlanul veszélyes télben a Magyar Ház Vezetősége szorgalmasan működik. Az első megbeszéléseket már a 32 Bermondsey Rd. épületében tartottuk. Amiről döntöttünk, az a megvásárolt Magyar Ház mindhamarabbi felépítésével kapcsolatos tervek jóváhagyása volt.

image003.png


A 2O14-es évi első vezetőségi gyűlésen vállaltuk a büfé helyiség kényelmetlenségét.



image005.png

A mérnökökkel való sokszintű tárgyalásokat Koszó Mihály alelnök vezényli Szőcs Klára elnök jelenlétével. A mérnök társaságot Dr.Kókai Tibor szerkezeti mérnök tartja egyben és segíti a kollégák összekovácsolást,minden munkát ingyenesen végezel a magyarság szolgálatában. Köszönet neki az odaadó, hazafias tevékenységért

A megbízott mérnökök, akik a tervezetet készítik :Homonnay Borbála, gépészmérnök; Nilesh Luhar és Shashank Chitale, tervezőszmérnökök; Scott M. Peaker, szerkezeti földtan mérnök; Jay Mardsen, hangerősítő rendszer mérnök; Ray Yousef, electromos mérnök; Jim Laughlin, városrendezési tervező; Warren Gyulay, belsőtervező mérnök; a Magyar Ház igazgatóságától Gergely Imre, Torontó város építész ellenőre. Öröm látni, hogy három magyar származású nevet is felfedezhetünk a mérnökök között,tehát három magyar szakember dolgozik a terven.

Ismerjük meg Dr. Kókai Tibor építészmérnököt



A vezetőség tagjai Török Antal és Bánhegyi Zoltán látogatási napokat szerveztek meg a Magyar Házban. Így voltak önkéntesek, akik jelentkeztek a munkára.



image007.jpg


Varga László önkéntes elmondja véleményét

A társegyesületek kérésére, a tervezett nagyobb terem építését szavaztuk meg. Igy a készülendő építkezési rész 6000 négyzetláb lesz, amelybe beleszámoltatik a terem, a táncrész, a színpad és a raktár. Ugyancsak meg lesznek oldva az iskola helyiségei, az iroda, konyha és a többi mellékhelyiségek, amelyek a MH sikeres működését fogják szolgálni. A könyvtár is tervezetten helyet kap a Magyar Házban. Reméljük, hogy minden magyar szervezet magáénak érzi az új Magyar Házat és nem csak gondolattal, de cselekedettel és anyagi támogatással is hozzájárul a MH mindhamarabbi beindításához. Például, virtuális téglák megvásárlásával is lehet gyarapítani a Magyar Ház építkezésére szükséges pénzállományát. Legyen divat segíteni és beruházni a Magyar Házba!

Szőcs Klára elnök asszony irányítja az állami támogatás (Grant) megszerzésének folyamatát, ami előreláthatóan nagy segítség lenne az építkezés sikeres lebonyolításában.

Az igazgatósági gyűlésen még foglalkoztunk az Alapszabály (By-Law) módosításának kérdésével, amellyel egy bizottság van megbízva Szőcs Kálára vezetésével. Nekünk Mile Jim, volt főtitkár, adta ide az alapszabály első olvasásban lévő változatát. A Kanadai Állam új törvényt vezetett be, melynek értelmében minden jótékony szervezetnek újra kell fogalmazni az Alapszabályát, amelynek újonnan megfogalmazott változata hamarosan a tagság elé lesz terjesztve megbeszélésre és elfogadásra.

Foglalkoztunk még a Bánhegyi Zoltán, pénztárosunk által előterjesztett Magyar Ház pénzügyi beszámolójával és észleltük a kiadások növekedését, mely természetesen csökkenni fog amint sikerül kiadni a bérbe adandó részt. Az Igazgatóság megszavazta azt, hogy saját erőből fogja a meglévő helyiségeket kiadni. Úgy minden tagot kérünk arra, hogy ajánljanak bérlőket.

A honlap egy nagyon fontos szerves része a Magyar Ház működésének, amelyet szeretnénk felújítani. Ennek lehetősége tárgyalások alatt van.

A Kövessy Zsolt, kultúrigazgató rendezésében történő márciusi ünnepségek előkészülete reméljük hozza majd a tavaszi hangulatot a Magyar Ház tagságának növelésére. Újonnan lett megválasztva a felvételi bizottság Endes Erikavezetésével, úgy kérjük lépjenek be minél többen. Legyünk sokan Magyar-Házi tagok, akik építeni szeretnék a magyar jövőt Torontóban.

Török Erzsébet, a Torontói Magyar Ház sajtóigazgatója
 

zmaros

Állandó Tag
Állandó Tag
Variációk egy témára!
Az első levelet a MH websiteján talátuk. A második egy magyar tanárnő átirata.
Nem ártána, ha a MH igénybe venne nyelvünket ismerő szakemberek segitségét, mielőtt közhirré tsznek közleményeket.
Mi magyarok vagyunk és nyelvünk igényes használatát senkinek nem szabadna lesilányitani. A MH közleményeinek tükrözniük kellene az igényes, szép magyar megfogalmazásokat.
Törekedniük kellene az igénytelen, a magyar nyelv stilisztikai és helyerirási szabályait semmibe vevő mondatok helyet az igényes , szép munkára.
Ehhez ezuton is felajánluk segitségünk.


Tisztelt Magyar Ház tagok!

Kanadai létezésünk egyik legégetőbb kérdése az, hogy tudunk megmaradni magyarnak választott, új hazánkban is?

Kulturális és történelmi örökségünk megőrzése és lelkiismeretes ápolása magyarságunk megtartásának egyik legfontosabb záloga. Ennek jegyében rendezi meg a Kanadai Magyar Kultúrközpont a torontói megemlékezéseket nemzeti ünnepeinkre.

Ilyen ünnep Március 15. is, amikor fejet hajtunk őseink szelleme előtt, a magyar nép szabadságharca előtt, és kulturális értékeink, énekeink, szavalataink, táncaink felidézésével, ünnepi beszéddel emlékezünk a forradalmárok és szabadságharcosok önfeláldozó küzdelmére a szebb magyar jövőért.

1848. március 15-e a magyarság sorskérdéseit vetik fel lelkünkben. Nemzeti létünkről, sorsunkról, a jövőről, a megmaradásról és annak titkairól.

Három szervezet együttesen szervezi ezt az ünnepet: a Magyar Ház, a Szent Erzsébet Katolikus Templom, amely helyet ad az ünnepnek és a Kanadai Magyar Kulturális Tanács, amelynek, és a Magyar Ház meghívásának eleget téve Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés Háznagya érkezik közénk, hogy ünnepi beszédével elhozza Magyarországon élő honfitársaink üzenetét is.

A Torontóban működő magyar iskolák tanulói, és torontói kulturális büszkeségeink a Scola Cantorum kórus és a Kodály táncegyüttes is hozzájárulnak fellépésükkel március 15. méltó megünnepléséhez.

Emlékezzünk idén is együtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire március 16-án, vasárnap, a Szent Erzsébet Katolikus Templom dísztermében.


Tisztelt Magyar Ház tagok!

Kanadai létezésünk egyik legégetőbb kérdése az, hogyan tudunk megmaradni magyarnak választott, új hazánkban is.

Magyarságunk megtartásának egyik legfontosabb záloga kulturális és történelmi örökségünk megőrzése és lelkiismeretes ápolása. Ennek jegyében rendezi meg a Kanadai Magyar Kultúrközpont a torontói megemlékezéseket nemzeti ünnepeink alkalmából.
Ilyen ünnep március 15. is, amikor fejet hajtunk őseink szelleme és a szebb magyar jövőért életüket áldozó szabadságharcosok emléke előtt.

Kulturális értékeink, énekeink, szavalataink, táncaink felidézésével, ünnepi beszéddel emlékezünk ekkor a forradalmárok hősi küzdelmére. Magyarságunk lényegét, szabadságszeretetünket az 1848-as forradalom tükrözi legjobban, hiszen március 15-e nemzeti létünk, megmaradásunk és jövőnk sorskérdéseit veti fel lelkünkben.

Idén három szervezet együttesen szervez megemlékezést nemzeti ünnepünk alkalmából: a Magyar Ház, az ünnepség helyszínéül szolgáló Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Templom és a Kanadai Magyar Kulturális Tanács.

Az ünnepség szónoka Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya lesz, aki a Kanadai Magyar Kulturális Tanács és a Magyar Ház meghívásának eleget téve érkezik Torontóba, és tolmácsolja a Magyarországon élő honfitársaink üzenetét.

Március 15. méltó megünnepléséhez a Torontóban működő magyar iskolák tanulói, valamint az itt élő magyarság kulturális büszkeségei: a Scola Cantorum kórus és a Kodály táncegyüttes is hozzájárulnak fellépésükkel.

Emlékezzünk idén is együtt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire március 16-án, vasárnap délután 3 órától, a Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Templom dísztermében.
 

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Tenyleg valamivel gordulekenyebb az atirat, de az eredeti sem volt kirivoan magyartalan, es maradt is benne sutasag boven.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Nem illo... de mi tolleransak vagyunk helyesirasi ugyben, hisz nagyon sokan nem jartak magyar iskolaba, sok magyar erkezett Mo hatarain kivulrol, igy nem varhato el ,hogy tokeletesen irjanak. Arrol nem beszelve akik 56-ban jottek , azota nem hasznaljak aktivan a magyarhelyesirast.
Annak oruljunk hogy aktivizalod egy kicsit a Magyar HAz. /Vagy ne kiabaljam el?;)/
Zoli mint tanar embert, biztos orommel veszik ha segitesz kijavitani a helytelen fogalmazast, helyesirast.
+:dr_24:
 

zmaros

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Melitta,

Természetesen igazad van, ha egy magán levelezésről van szó, akkor az ember tolerálja a hibákat.
Ugyanakkor ha a legnagyobb, legpatinásabb magyar szervezet bocsát ki egy hasonlóan alacsony szintű
irást, azt nem lehet tolerálni. Ha valaki nem járt magyar iskolába, az ne akarjon nyilvánosan magyarul irni.
Az adja át ezt a szerepet olyannak aki irástudó.
Ott az Anti, aki szépen és kulturáltan tudd fogalmazni, lehet, hogy neki kellene átnézni az irásokat vagy megirni
öket. Nézd meg, hogy itt a Canadahun-on milyen kuturált irások jelenne meg tőle.

Zoli
 

zmaros

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdeklődni szeretnék, mikor változott meg a MH alapszabálya? Ugyanis most láttam, hogy van egy új vezetői státusz: media igazgato
Vagy lehet, hogy valaki azt sem tudja milyen pozicióban lett vezetőségi taggá választva?
 

zmaros

Állandó Tag
Állandó Tag
Meg nem tudni, mire lesz penz az uj MH atepitese kapcsan, de mar vannak akik kovetelik, hogy szekely kapu legyen a szinpad elott. Ki tudja, hogy lesz-e penz szinpadra, ami egyaltalan nem olcso dolog. A korona feltevesehez is ragaszkodnak ugyanezek, habar a termek belso magassaga mindossze 10 feet lesz, magyaran majdnem a foldig lelog majd a korona.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
AZ EGYESÜLT MAGYAR ALAP

SZERETETTEL MEGHÍVJA




a torontói magyarság „ARANYKORÚ” tagjait



2014. június 8-án vasárnap délután 3 órakor

a Szent Erzsébet Katolikus Egyházközség dísztermében



432 Sheppard Ave. East, Toronto



rendezendő


műsoros


TEADÉLUTÁNJÁRA

Kérjük meghívottainkat, hogy saját kényelmük érdekében, részvételi szándékukat

a (289) 200-6772 számon szíveskedjenek bejelenteni az üzenet rögzítőn.

Szíves megjelenésükre számítva, előre is kellemes időtöltést és jó szórakozást kíván:



az Egyesült Magyar Alap Igazgatósága

Belépés ingyenes!



images
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Tisztelt Zubovits Károly Úr, tisztelt jelen és volt Tagtársak, 2014, június 02



Fenntartásokkal fogadtuk Zubovits Úr, 2014 május 17-i a magyar közösségért és az új Magyar Házért aggódó levelét.


Először is irigylésre méltó, hogy a rengeteg elfoglaltsága mellett szakított időt és volt ideje arra, hogy egy több órás levélírásra szánta el magát.

Milyen kezdeményezés és gondolat vezérelte ismételten (ez már a harmadik sikertelen neki rugaszkodás), hogy ezt a felelősségtelen levélírást ismét elkezdje?

Mint hogy a levele végig spekulációval van tele tények nélkül, így lehetőséget adott a válasz levélben ugyanúgy, hogy szintén spekuláció képen feltegyük a kérdést, hogy miért teszi mindezt?

A válasz egyszerűnek hallatszik és közhelynek, hogy talán kimaradt az ingatlan eladásából és az új ingatlan vételéből? és ez ennyire fájó? hogy még az eddigi személyi hitelét is kockáztatja a dollárok hulló esője miatt?

Sokkal intelligensebbnek hittük eddig az elmúlt időben, de úgy látszik az ember mindig csalódik.

A levelének egy demokratikusan hangzó formát próbált adni, hogy meggyőzze(a negatív hangulatú és ellenszenves levelével) az eddig semleges álláspontot és békét szerető tagtársainkat. Mivel ez már a harmadik sikertelen alkalom így nyugodjon meg, hogy kísérletei eredménytelenek maradtak.

A fizika törvényei szerint “minden akciót reakció követi”.

Íme a reakció:

A meggondolatlanságára utal akkor amikor a következő szavakat használja, hogy “bandáját”,”csalással” és “a magyar közösség szétzüllesztésért dolgozik a csoport”.


Zubovits Úr!

Ami a szétzüllesztést illeti, kérjük nézzen a tükörbe (ha nincs akkor küldünk egyet)és válaszoljon annak akit a tükörben lát, hogy “igen Te vagy az aki próbálja az ellenségeskedés tűzét szítani a saját személyi érdekei miatt”. Szerencsére nagyon sok tagtársunkat nem tud befolyásolni, mert tudják és ismerik az Ön csoportját és segédeit.

Evvel az idő pocsékolással, mint amibe bele kezdett ha ezt a Magyar Ház javára fordította volna már nagyon messze és eredményes úton járnánk.

Ami a tagság számának csökkenését illeti Ön és segédeinek a csoportos munkájának az eredménye. Az elmúlt időben az igazgatóság békésen szemlélte a rendbontók és azok segédeinek a bomlasztó tevékenységét. Sokan a béke mellett szavaztak azért, hogy magyarok, majd kipihenik magukat és minden rendben lesz. Sajnos nem ez tapasztalható, mert minden közgyűlésre, beszámolóra Önök gyűlölettel jönnek el.


Miért? Ápolják a “turáni” átok történelmi hagyatékát? Azon szervezkednek, hogy milyen úton és hogyan próbálják felforgatni az összejöveteleket. Példa erre az utolsó közgyűlés ahol Isten Szent Házában botrányosan “kocsmai” módon viselkedtek csak, hogy botrányt idézzenek elő. Azt hiszik, hogy a demokratikus szólásszabadság végtelen és ezzel anarchiát tudnak kelteni? Önöknek az sem volna elfogadható ha a belga király lenne a Magyar Ház elnöke.


Zubovits Úr! ha erre alapozzák álláspontjukat akkor nagyon tévednek. Szerencsére eddig minden irányú kísérleteik kudarcba fulladtak.

A jóindulatú, jómódú tagtársaink elmondták véleményüket, hogy ameddig az ilyen személyek és segédeik megjelennek a közgyűléseken addig távol maradnak a Magyar Háztól. A továbbiakban a jövőbeni “anyagi támogatók” az igazgatóságot teszik felelőssé, hogy az Önök csoportja és segédei még mindig a Magyar Ház tagjai!

A kérdés felmerül újra, hogy akkor ki akarja “szétzülleszteni” a közösséget?


Ami az új ingatlan vásárlását illette megelőzően minden magyart, minden Magyar Ház-i tagot értesítettünk arról és kértük, hogy segítsék az új ingatlan keresését.


Zubovits Úr!

Hol volt amikor dörgött az ég és villámlott? Elbújt, majd előállt egy-két nem elfogadható tervezettel amivel kinevettette magát. A tervezet amit bemutatott az a közgyűlés által jóváhagyott szempontok szerint még annak a 25%-nak sem felelt meg. Ezért, (mert nem azzal az ingatlannal foglalkozott az igazgatóság) a továbbiakban Ön és a segédei csoportosultak és “akna”munkába, “izgató” tevékenységbe kezdtek az igazgatóság ellen, amit most próbál folytatni eredménytelenül.


Igen. A vezetőséget megválasztották demokratikus módon már másodszor. Úgy látszik ez a vesszőparipája. Már többször kérdezte a választási eredményeket és erre többször megkapta a hivatalos választ. (Gyerekes módon nem figyel oda amit válaszolnak ezért az általános iskolában már a sarokba állították volna többször). A 2012-es pénzügyi ellenőrzésen jelen volt. Ezt négy hivatalos személy tudja bizonyítani. A 2013-on ahol lehetősége volt átnézni minden dokumentumot erre nem tartott igényt. Miért? Most utólag felébredt?


Érdekes, ön is indult a választáson de az utolsó pillanatban “köpönyegforgatóként” visszalépett. Miért? A bátorság hiánya miatt, vagy az utolsó pillanatban feltűnt a kalapács és az ásó réme, hogy hű ha itt még dolgozni is kell majd a jövőben? Vagy talán nem volt elég támogatója?

Az igazi választ csak Ön tudja. Most pedig egy könnyebb formáját választja a “szétzüllesztésnek”? A háttérben szervezi a segédeit és “orvlövészeket” képez ki?


Zubovits Úr!

Ami a felvett kölcsönöket illeti a következőkről pedig megfeledkezett: Az előzetes vezetőség által felvett kölcsön szerződése 2011 januárjában lejárt. Ebben az időben a Bank visszahívta a kölcsönt. A vevő tényként és határozottan kijelentette, hogy visszavonja az adás-vételi szerződést amennyiben az eladás árát nem csökkenti az eladó 4.5 millióra.


Itt felmerül az a kérdés, hogy kinek vagy kiknek volt az érdeke a vevővel közölni a Magyar Ház kritikus helyzetét? Az akkori bukott vezetőség és azok pártfogói talán ebben közrejátszottak? Érdekes ugye? Milyen véletlenek vannak és ezek, hogy összeadódnak! Szeretnénk a szíves figyelmébe ajánlani, hogy a következetes munkánk eredményeként a MH felújítási munkái folyamatosak és eredményesek.


A könyvtár mindig a MH tulajdonát képezte. A MH csak megvédte azt a könyvtárat ami az övé és nem engedett azoknak akik ki akarták sajátítani.

A MH által rendezett kulturális programok mindig eredményesek voltak és a telt ház biztosította annak sikerét.

Ami a jelenlegi műsor rendezést és programokat illeti, nem vagyunk hajlandók pénzt költeni, bérleti díjakat fizetni előrelátható veszteséges rendezvényekre.


A MH igazgatósága megbízta Gálik Mihály és Koszó Mihály ingatlan ügynököket, hogy az új ingatlan vásárlás ügyét kezdjék el és fejezzék be sikeresen.

A vétel után a komissió összegét hivatalosan is közölték és azt is, hogy azt elosztják a két ingatlan ügynök között. Ez hivatalosan megtörtént.


Az elszámolás után (a brokerage fee, a sok különböző ingatlan megtekintéséhez szükséges autó használati díj és az irodai költségek levonása után) a fennmaradó összeget $15,500-t Koszó Mihály átadott a MH javára mint adományt.


Itt kell megemlíteni és szíves figyelmébe ajánlani a következőket:

Amíg a mérnöki csoport a felújítási munkák tervein dolgozott az ingatlan havi költségeit az eladó tulajdonos fizette. Fizette az adót, gázt, elektromos energiát, és a víz használati havi díját. A kiadásra szánt épület addig nem kiadható ameddig a parkoló csatorna rendszerének átépítéséhez szükséges engedélyt a város nem hagyja jóvá.


Zubovits Úr!

Itt az alkalom arra, hogy bebizonyítsa komoly építő, segítő szándékát a MH-al szemben, hozzon potenciálisan komoly érdeklődőket akik kibérelnék az erre szánt épület részt. Jelenleg az épület kiadása folyamatban van az épület előtti hatalmas tábla ezt hirdeti. Két komoly érdeklődővel tárgyalunk de további belső átalakítási munkák szükségesek ahhoz, hogy a végleges tárgyalást befejezzük. Remélhetőleg amikor önkénteseket keresünk a felújítási munkákhoz akkor majd a Zubovits Úrat is a jelentkezők között köszönthetjük.


Kifogásolta a közgyűléseken megjelenő biztonsági őröket, rendőröket. Az utolsó közgyűlés előtt a vezetőség abban bízott, hogy a biztonsági személyek nélkül is zavartalanul tudjuk lebonyolítani a közgyűlést. Csoportja és segédei bebizonyították, hogy nem képesek kulturált módon viselkedni egy közös összejövetelen. Összetévesztették a templomot egy piaccal, mert olyan hangulatot és magatartást tanúsítottak. Most már megértheti, hogy a következő közgyűlésen is biztonsági őröket fog látni. Eljátszották az előlegezett bizalmat és Önök felelősek a szükségtelen pénz kifizetéséért.


Az új Magyar Ház felújítási munkáinak befejezéséig remélhetőleg megváltoztatja gondolatait és ezzel az új fordulattal megteremthetjük a közös és eredményes megoldás útját ami az új Magyar Ház sikeres jövőjét biztosíthatja.


Köszönjük a megértését.



Honfitársi üdvözlettel:


A Kanadai Magyar Kultúrközpont Vezetősége
 
Oldal tetejére