Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

lili.77

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nagyon sürgősen kellene érdekes (lehet dalos vagy verse ) tornaperc alsó osztályos gyerekeknek.
Ajánlataitokat előre is köszönöm
 

Naglaci

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy mohácsi óvó néni (Kissné Sági Anita) oldalát májusban ajánlottam a jatektan.hu facebokk-oldalán.
Sajnálom, hogy kevesen adták tovább…, pedig kell legyen mindannyiunk környezetetekben, akik örömmel hasznosítanák tanácsait, ötleteit, a Hálón talált kincseit.
Bízom bennetek! A canadahun.com-ról az a tapasztalatom, hogy a talált értékeket igyekeztek tovább is adni...

Hét éven felülieknek, mostanában pedig többnyire már "csak" pedagógusoknak hirdetem az igét (elmetorna, Játéktan, logikai és táblás játékok).
Nincs alaposabb tapasztalatom a picurokkal, de az elmúlt két hónapban sok ovis WEB-oldalon megfordultam… és ha egyet kéne kiválasztanom, (kályhaként, ahonnan érdemes elindulni), akkor most is ezt választanám…



Az alábbiakat Anita oldaláról szedtem össze. Már az is igencsak hasznos lehet, ha csak ezt az ajánló szöveget olvassák el, netán a linkekbe belekukkantanak…


Játszani tudatosan? Játszani tudatosan!!!
 Ne ülj le azzal a szándékkal játszani, hogy “Na, most okosodni fogunk!” Hiszen abból nem jókedvű játék lesz, hanem valami unalmas, erőltetett együttlét.


 Ne csináld meg helyette a feladatot azzal a jelszóval, hogy “majd én megmutatom!” Abból csak azt fogja érezni, hogy ő még nem képes erre.


 Ne erőltess rá olyan játékokat, amelyeket Te szeretnél, hogy csináljon. A gyerekek automatikusan kikapcsolnak, ha nem érdekli őket egy játék, így úgysem fog semmi hasznos beszivárogni a fejecskéjükbe.


 Hagyd egyedül játszani! Nagyon jó, ha el tud mélyülni egy játékban, ez az igazán fejlesztő foglalatosság a számára! Ilyenkor inkább ne zavard, majd játszotok együtt kicsit később.


· Olyan játékokat adj a kezébe, amelyekkel tartalmasan játszhat, azaz új ötletek kitalálására, gondolkodásra késztetik őt.

Egy példa: nagyon jó játék a fakocka, amiből garázst, királyi palotát, vagy állatkertet is lehet építeni, de meg is lehet számolni, vagy ritmust is lehet vele kopogni. Ezzel szemben egy villogó, beszélő robot, amelyik magától megy, nem sok új játékötlet kitalálására fogja motiválni a kisgyermeket. Persze ideig-óráig biztosan leköti a látvány, de hosszú távon sajnos nem sok haszna van.

Tovább részletesen>>> http://jatsszunk-egyutt.hu/mire-jo-a-jatek/



Jó játék a Kartondoboz!

● A nagyobb méretű kartondobozokba bele lehet ülni, így lehet belőle autó, hajó, vonat, vagy bármilyen jármű. Ki is festhetitek, így még tovább lefoglaljátok a gyerekeket! De az is jó móka, ha csak beülnek a dobozba és magukra csukják a tetejét.


● Ha igazán óriási a doboz, még házikót is barkácsolhattok belőle ajtókkal, ablakokkal.


● Készíthettek dobozból zöldséges standot is. Játszhatjátok igazi gyümölcsökkel, termésekkel, de rajzolhattok is papírra ilyeneket. Jól jöhet egy konyhai mérleg is a játékhoz!


● Készíthettek a kisebb babáknak, állatoknak is házikót, akár emeleteset is. Az autóknak pedig garázs, autómosó, autó szerelő műhely épülhet dobozokból.


● A dobozokba célba dobni is lehet szivacslabdával, összegöngyölt zoknival, vagy kisebb plüss állattal.


Bunki építés

Terítsétek le az asztalt egy nagy lepedővel, vagy takaróval. Rendezzétek be a sátort kispárnákkal, egy-két játékkal, némi harapnivalóval. Bevihetnek egy zseblámpát is, jó móka vele világítani.


Válogatás, párosítás

● Tegyetek különböző terméseket egy tálba, majd válogassátok szét ezeket!


● Színes poharakba válogathatjátok az ugyanolyan színűgyöngyöket, kockákat, díszeket.


● Megadott szempontok szerint kell megkeresni a különbözőformájú és színűépítőkockákból egy darabot (szín, méret, forma).


● A szőnyegre szórunk gesztenyéket, diókat és ezt kell a gyerekeknek a lábujjaikkal, vagy két talppal felemelni, összeszedegetni.


● Egy kis segítség is jól jön: párosítsátok össze a kimosott zoknikat!


Kreatív alkotás

● Műanyag virágcserépből készítsetek harangokat, és mondókázzatok, harangozzatok vele! (Egy fagolyót fűzzetek fonálra és dugjátok ki a cserép tetején, majd ott kössetek a fonalra csomót, hogy ne csússzon vissza.)


● A sógyurmát nem lehet megunni! Formázzatok belőle gyümölcsöket (alma, körte, dió, szőlő), állatokat (kígyó, csiga, kutya, cica), péksüteményeket (csiga, kifli, zsemle).

Lásd részletesebben: >>> http://jatsszunk-egyutt.hu/sogyurma-otletek/


● Műanyag kupakokból kirakhattok sokféle formát, képeket. Ha jól sikerült, fel is ragaszthatjátok egy kartonlapra!


● Távcsőkészítése papírtörlős, vagy wc papír gurigából.


● Gyűjtögetett kövek befestése temperával: virágok, állatok, bogarak készülhetnek belőlük. Végül fújjátok le hajlakkal! Használhatjátok virágcserépbe dísznek, papírnehezéknek, vagy a homokozóban játék során.


● Műanyag kupakokat fúrjatok ki (én gyertyalángnál felmelegített szöggel szoktam, nagyon könnyen átmegy rajta) és fűzzetek belőle nyakláncot, karkötőt!


Még többet láss

>>> https://docs.google.com/document/d/14gYQnSutuafJLkiI-bSv5fFAyGYK0oTLZ3Hq2ngqIoc/edit?usp=sharing



Néhány részletesebben mutatott téma a rengetegből, kedvet csinálhat a további böngészéshez:


http://jatsszunk-egyutt.hu/jatsszunk-a-labdaval/


http://jatsszunk-egyutt.hu/milyen-is-vagyok/


http://oviselet.blogspot.hu/2013/05/hernyok-es-kukacok.html


http://oviselet.blogspot.hu/2012/09/oszi-jatekos-feladatlapok.html


http://jatsszunk-egyutt.hu/jatsszunk-az-autokkal/


http://jatsszunk-egyutt.hu/barkacsolj-az-autoknak/


http://jatsszunk-egyutt.hu/ismerkedjunk-a-szinekkel/


http://jatsszunk-egyutt.hu/jatsszunk-a-vizzel-4-beszelgetunk-epitkezunk/


http://jatsszunk-egyutt.hu/nyomdazzatok-zoldsegekkel/


http://jatsszunk-egyutt.hu/zoldsegbabok/




A (többnyire képekről elindítható) forrás-megjelelölések linkjei pedig… „az internetes szalmakazal aranytű”-kincseihez mutatnak! Lásd pl.:


http://www.beadandcord.com/clipper/sarah.liliman.1364337/cardboard-9077/25191.html


http://www.beadandcord.com/clipper/kellie.mookjai.1369114/diy-toy-26950/201302.html



Segítsetek barátaitoknak, ismerőseiteknek! Küldjétek tovább ezt a kivonatot… Anita bevezető szövegével:


Ha időszűkében vagy, és nem akarsz könyvtárban, internetes oldalakon, gyerekmagazinokban kutatni újabb és újabb játéktippek után, kattints a

>>> Játssz mindennap! oldalra.

Itt hosszabb és rövidebb ötleteket is találsz, válogass aszerint, éppen mennyi időtök van! A játékötletek elsősorban az óvodás korosztálynak szólnak, de nagyobb gyerekek számára is érdekesek…


Anita facebook-oldalára július 28-án feltett (Vekerdy Tamást idéző) korunkban nagyon-nagyon aktuális bejegyzésébe, a 160 megosztás ellenére is, „csak” alig 12000-en nézték… és mindössze 133 lájk?


https://www.facebook.com/Oviselet/p...6788497998324/813715601972278/?type=1&theater

Segítsetek, küldjétek tovább a pdf-et kisgyerekes barátaitoknak...!
:)
 

Csatolások

  • anita.pdf
    315.9 KB · Olvasás: 178

alex0909

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanítónőként és gyakorló anyaként a következő tanácsokat tudom adni iskolába lépés előtt:

1. Bátorítsuk a gyermeket, ne ijesztegessük az iskolával. ( Például ne mondjunk ehhez hasonlókat, hogy majd ha iskolás leszel, nem jöhetsz ám le a játszótérre délután, hanem tanulnod kell!) Biztassuk, hogy milyen sok új dolgot fog tanulni, ami által okosabb lesz. A szülőnek az iskolai évek alatt végig így kell ösztönöznie gyermekét, hogy az ne veszítse le a kedvét, lelkesedését.

2. A gyermeknek tudnia kell bemutatkozni: nevét, szülei nevét és lakcímét ismernie kell.

3. Jó, ha nem okoznak neki nehézséget a napi tevékenységek, mint például öltözködés, cipőkötés, étkezés, WC használat. Gyakoroljuk a hiányosságokat a nyáron. Ha valami nem megy, és a kisgyerek nem mer a tanító nénitől segítséget kérni, akkor szorongás alakulhat ki, ami esetleg betegséget indukál.

4. Gyakoroljuk a napszakokat és az irányokat (jobb, bal)

5. Nagyon fontos az éjszakai alvás, amikor az ismeretek elraktározódnak az agyban. 8-9 óra alvásra van szüksége a gyermeknek! Ezt szigorúan tartsuk be!

6. Reggel legalább egy pohár kakaó/tea elfogyaztása után induljunk iskolába, és lehetőleg még reggel menjen el otthon WC-re. Már nyáron alakítsuk ki ezt a reggeli rutint. Tapasztalatból tudom, milyen nehezen mennek el a gyarekek idegen helyen WC-re, és egész nap nem tudnak figyelni, ha fáj, vagy görcsöl a hasuk.

7. A tanszerek használatát is gyakoroljuk. Hogyan nyílik a táska, a tolltartó, az uzsonnás doboz stb. Hova tegyük a füzeteket, hogy vigyázzunk a könyvekre.

8. Az otthoni tanulósarok legyen világos, zajmentes helyen.

9. Minden gyerek más! Soha ne hasonlítsuk a testvéréhez, kortársához. Ne legyünk türelmetlenek, ha az elején nem a várt eredményt produkálja. Nem könnyű belerázódni az új élethelyzetbe.

10. A pedagógus is ember. Ne bíráljuk rögtön egy nekünk nem tetsző cselekedetért, és soha ne romboljuk a tekintélyét a gyermekünk előtt. A kisgyermek számára a tanító egy olyan példakép, akinek mindent hajlandó megtenni. Az ő szava "szent" és sérthetetlen. Ezért tudja ő elérni a legmakacsabb kisgyereknél is azt, amit a szülő nem, vagy csak nehezen tud.

A következő bejegyzésemben a tanulósarokról és a tanszerekről lesz szó! A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok!

http://anyamese.blogger.hu/
http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/
 

Tűz*

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kollégák!
Egy integrációs kérdőív kitöltésére szeretnélek benneteket megkérni.
A kérdőív mindössze 3 oldal, kitöltési idő 2-3 perc.
A válaszokat közoktatásvezető diplomamunkámhoz szeretném felhasználni.
Minden kedves kollégának előre is köszönöm a segítséget: Timi
http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/d3dd92df59b9f5f70df32d2cbf38b302

Timi!

Kitöltöttem, de kissé furcsa volt. A fele kérdés arra épült, hogy már foglalkozok sérült gyermekekkel.
 

Misscili

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Fórumtársak!
Minden évben igyekszem a nyári élményekről rajzot készíttetni a gyerkőcökkel. Ötleteket szeretnék kérni, hogy mivel lehetne egy kicsit "felturbózni" a rajzot? (Pl. hajtogatott csónak a Balatonon)
Köszi az ötleteket
 

Diusbius

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy nem tudtok olyan anyanyelvi tantárgypedagógiával foglalkozó könyvet amiben le van írva, hogy a betűket hogyan kell lépésenként megtanítani, és az is le van írva milyen betűelemekből áll a betű? Köszönöm szépen ha tudtok segíteni!
 

Szkrat

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy nem tudtok olyan anyanyelvi tantárgypedagógiával foglalkozó könyvet amiben le van írva, hogy a betűket hogyan kell lépésenként megtanítani, és az is le van írva milyen betűelemekből áll a betű? Köszönöm szépen ha tudtok segíteni!
Szia! Ebben minden benne van: Az anyanyelvi nevelés módszerei - Általános iskola 1-4. osztály szerk: Kernya Róza
 

Tűz*

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem az alábbi témakörben: a hő hatása az anyagokra. Egyik ismerősöm kért segítséget tőlem ehhez, de sajnos nem sokat tudtam hozzászólni. Ötleteket szeretnék kérni a téma feldolgozásához!

Előre is köszönöm!
 

Naglaci

Állandó Tag
Állandó Tag
Szervusztok!
Táblajátékokat "tanítok"; de többnyire csak 7-8 éven felüliekkel van tapasztalatom.
Miután sokan kérdezték, hogy mit ajánlanék kisebbeknek, összeraktam egy 4-blokkos anyagot "picuriknak", pontosabban: ovisok szüleinek.
Az eddigi "visszacsatolásaim" azt jelezik, hogy suli 1-3 osztályban is hasznos lehet.
Ez a 4. blokk:
http://www.jatektan.hu/jatektan/____2012_006/picuriknak4.pdf
(Az előző blokkokat eléred, ha átírod a 4.pdf-et >>> 3.pdf , 2.pdf, 1.pdf....)
:)
 

kacsa67

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Újra a segítségeteket szeretném kérni. Igazán azt sem tudom hová írjam a kérésemet, de ha tudnátok javasolni nekem általános iskolás gyerekeknek való önismereti tesztet, annak nagyon örülnék. Köszönöm.
 

Esperantisto

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,
a fiamnak a hosszútávú memóriáját kell fejleszteni. Tudtok ajánlani valamit? Köszönöm

Hány éves?
Könnyebb lenne annak tudatában gondolkodni az ötleteken.

A teljesen nyilvánvaló memoriterek (http://eszleny.hu/tanulasi-problemak/apro-memoriterek, http://figyelemzavar.blogspot.hu/2010/11/memoriter-konnyu-tanulasa-mozgas-es.html), mozgásos mondókák tanulásán túl az alábbi játékok jutottak eszembe:

Tárgykereső, aminek különböző nehézségi fokozatai lehetnek, illetve az időtartamot is fokozatosan érdemes növelni (percek - órák - végül napok, akár hetek is):
1. ő elrejt egy kedvenc tárgyat egy számára jól ismert helységben, majd más jellegű tevékenység(ek) után meg kell találnia (később nehezítés: a rejtekhely-lehetőség térben tágul)
2. más személy, de általa jól láthatóan, esetleg verbálisan is megerősítve (tehát elmondva: mit, hova) elrejt egy tárgyat a számára jól ismert helységben (később nehezítések: vagy csak vizuális vagy csak verbális információ, ill. a rejtekhely-lehetőség térben tágul)
3. több tárgyat rejtünk el egy helyszínen, később több helyiségben
Játszhatjuk úgy is, hogy nem a gyermek "találja meg", hanem hideg-meleg instrukciókkal ő vezet rá egy harmadik személyt, aki nem tudja a tárgy hollétét.

Hasonló fokozatossággal lehet "az én kis okos noteszem"-et is játszani:
megkérjük, hogy segítsen nekünk, és jegyezzen meg valamit, pl. egy számot / szót / mondatot (pl. itt lenne jó tudni, hány éves!), amit később visszakérdezünk tőle. Célszerű, ha ez a valami egy valóságos, funkcionális dolog (telefonszám, ár, név, utcanév, időpont). Természetesen a visszakérdezés idejét fokozatosan növeljük, illetve többször is vissza lehet kérdezni (itt már az ismétlés, többszöri felidézés is segít)

Itt is találsz néhányat:
http://fejlesztok.hu/segedletek/ped...emlekezet-szerepe-a-tanulasi-folyamatban.html
 

FeketeFarkas

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Elsős gyerekeknek keresnék elgondolkoztató, érdekes vagy logikai feladatokat. Olyanokat amit matekórán ki tudok adni azoknak akiknek a rutinszerű számolás már jól megy. Feltétel, hogy a feladatleírást ne kelljen olvasni, mert azt ugye még nem tudják.
Köszönök minden segítséget.
 

peterfii

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Fórumozók
Kooperatív tanítási technikákat keresek az olvasás és szövegértés fejlesztésére. Elméleti és gyakorlati megközelítésből is érdekel.

Esetleg az alternatív technikák hatása is érdekel az olvasás és szövegértésre.

Minden anyag nagyon érdekel.

Köszönöm
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére