Tanács a 20 hozzászólás könnyű megszerzéséhez ‎

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Az alap pizza tészta receptje.
Az alábbiakban az én személyes pizza receptemet osztanám meg veletek. Sok-sok próbálkozás és az adagok közötti változtatások után, végre elmondhatom, hogy egy nagyon jó pizza receptet sikerült kialakítanom. Az alábbi mennyiségből nagyjából 3-4 szép kis pizzakorong készülhet.
4 főre
  • 500 gramm „00”-ás liszt
  • 500 gramm „0”-ás liszt
  • 500 ml víz
  • 1 evőkanál só
  • 25 gramm élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Csipetnyi cukor
Helyezzük a lisztet egy gyúródeszkára.
Alakítsunk ki egy kis fészket a liszt halom közepén. Majd öntsük bele a langyos vízben feloldott cukrot és élesztőt.
Kezdjük el gyúrni a tésztát, amíg felveszi a vizet. Ezután adjuk hozzá az olívaolajat és sót, és gyúrjuk erősen. Amíg a tészta sima és rugalmas lesz. (Akár 20 percen keresztül is gyúrhatjuk a tésztát ahhoz, hogy szép puha legyen)
Ezután kicsit belisztezve tegyük melegebb helyre.
Fedjük le a tésztát, és hagyjuk állni kb. 3 órán keresztül, amíg megkel.

Miután megkelt a tészta, elkezdhetjük kinyújtani, majd megrakhatjuk a finom feltétekkel.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
A bivaly mozzarella bivalytejből készül. Tradicionálisan a bivalyok Campania és Lazio régió legelőin nevelkedtek, és a tejüket ezen sajt készítéséhez használták. Amíg a tehéntejből készült mozzarellák nem kerültek képbe, nem volt szükség megkülönböztetni, hogy milyen tejből készült a sajt.

A mozzarellát frissen kell megenni. Nem szabad közvetlenül a hűtőből fogyasztani, mivel nem lesz íze. Szobahőmérsékleten hagyd pihenni egy fél órát, és érezni fogod a különbséget.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Az oregánó, azaz a szurokfű egy fűszernövény, amely a majoránna közeli rokona, vadmajoránna néven is ismert. Nyugat és dél-nyugat Eurázsia, valamint a mediterrán régió meleg területeinek őshonos növénye. Évelő növény, azonban hűvösebb régiókban évente újraültetik, mivel gyakran nem vészeli át a téli időszakokat. A forró, viszonylag száraz klímát kedveli, azonban jól megél más viszonyok között is.

Az oregánó egy igen fontos fűszernövény, amelyet Európa nagy részén előszeretettel használnak, különösen fontos szerepe van az olasz konyhában is. A leveleit frissen és szárítva is szokás használni, a szárított változat azonban sokkal erőteljesebb ízvilággal rendelkezik.

Dél-Olaszországban évszázadok óta fogyasztják, itt a legkedveltebb, mivel jól passzol a fűszeresebb ételek mellé is, északon inkább a majorannát részesítik előnyben. Leggyakrabban pizzákra, paradicsom szószokba teszik, azonban kiválóan passzol a grillezett vagy sült zöldségekhez, húsokhoz, és halakhoz is.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
A bazsalikom Indiában és egyéb dél-ázsiai területeken őshonos növény, amelyet már több mint 5000 éve termesztenek. Különösen közkedvelt fűszernövénye az olasz konyhának, azonban fontos szerep jut neki a délkelet-ázsiai konyhákban is, úgy mint az indonéz, tájföldi, vietnámi, vagy tajvani gasztronómiában.

A konyhákban egyaránt használják szárítva és frissen is. Jellemzően a főzési idő legvégén kerül az ételbe, mivel a nagy hőhatás gyorsan tönkreteszi az ízét. A bazsalikom a legfontosabb összetevője például a híres genovai pestónak. Olaszországban Genova, és Nápoly környékén a legelterjedtebb a felhasználása. A tipikus nápolyi ételek elmaradhatatlan ízesítője a bazsalikom. Időnként desszertek, koktélok ízesítésére is használják, illetve az olyan ázsiai levesekben is fontos szerepe van, mint például a vietnámi húsleves, a phó.

A finom íze mellett sokféle hasznos hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de a népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak is használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák, illetve megfázás esetén inhalálni is szokták.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Balzsamecet
A középkor vége óta készült feljegyzések azt mutatják, hogy a "fanyar szirup", az ecet elődje, Modena környékén már megtalálható volt. A szirupot elsősorban gyógyászati és nem pedig étkezési célokra használták.

Az ecet konyhai használatának első említése 1046-ból származik, amikor II. Henrik útban Róma felé megállt Piacenza-ban. A toszkánai márki pedig egy speciális ecetet adott neki, ami nagyon jónak bizonyult.

A reneszánsz kori nemesi családok nagyon szenvedélyes termelői és fogyasztói voltak a balzsamecetnek. Külön raktár szobát építtetek ezen értékes folyadék számára, ahol hosszú ideig tárolták az ecetet. Ami nem is csoda, ha valaki már kóstolt eredeti modenai balzsam ecetet, és érezte aromáinak összetettségét: édes és fűszeres, bársonyos, de savas.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Linguine cukkínis carbonara szósszal baconnal és sajttal.
Egy igen egyszerű, mégis elég különleges recept. Alapjában véve a klasszikus carbonara tészta egy kis cukkínivel felturbózva. Nagyon ízletes finomság, amit télen-nyáron készíthetünk, hiszen cukkínit szinte mindig lehet kapni.
4-6 főre
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2-3 darab tojás
  • 3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy zúzva
  • Fekete bors
  • Egy csipetnyi szerecsendió
  • 4 dl főzőtejszín (vagy tej)
  • 15-20 dkg bacon (kolozsvári vagy császárszalonna a legmegfelelőbb)
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 1-2 darab közepes cukkíni (ízlés szerint)
  • 500 g linguine tészta (vagy spaghetti)
Enyhén sós, olajos vizet tegyünk fel főni. Közben reszeljük le a parmezánt.
Ezalatt szeljük fel a cukkínit
Aztán vágjuk őket hosszú csíkokra. Aprítsunk fel nagyjából 3 gerezd fokhagymát, és kockázzuk fel a bacont. Egy serpenyőben egy kis olívaolajon csúsztassuk meg a cukkínit, amíg puha lesz, de vigyázzunk, nehogy túlfőzzük. Ezután tegyük félre.
Most pirítsuk meg a bacont és a fokhagymát. Én ugyanazt az edényt használtam erre, amit a cukkínihez is.
A tészta vize mostanra már biztosan forr. Sózzuk meg, és tegyük bele a tésztát. Megjegyzés: Láttál már valaha igazi olasz tésztát, amelyet nagyon drágán adtak? És elgondolkodtál rajta, hogy vajon megéri-e az árát? Nos, én is így voltam vele, amíg ki nem próbáltam. Inkább kevesebbszer csinálok tésztát, de akkor igazi olasz tésztát főzők, mert a jó minőségű tészta tényleg minden forintot megér.
Amíg a tészta fő, addig verjünk fel két tojást, majd keverjük hozzá a tejet, egy kis szerecsendiót, és őrölt borsot. Amikor a tészta al dente, akkor tegyük a tésztát egy nagyobb edénybe, és adjuk hozzá a cukkínit.
Keverjük össze a tésztát és a cukkínit, majd adjuk hozzá a szalonnás alapot, és öntsük fel a tojással. Alacsony lángon kavargassuk, és adjunk hozzá egy kis reszelt sajtot.
Főzzük még 1-2 percig, amíg kicsit megsül a tojás. És már tálalhatjuk is.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Olívabogyók mediterrán fűszerekkel marinálva.
Tarts mindig egy üveg ilyen olívabogyót a hűtődben, hogy bármikor előkaphasd egy ízletes kis hidegtál összeállításához, vagy egy jó borozgatás mellé. Ez egy nagyszerű, és könnyű előétel, amely mindig jó, ha kéznél van. A marinád hetekig eláll a hűtőben, így folyamatosan rátöltögetheted az olívabogyókat, és csak egy kis extra olívaolajjal, ecettel, esetleg fűszerrel kell megspékelned időnként.
4 főre
  • 500 gramm magozott zöld olívabogyó
  • 500 gramm magozott fekete olívabogyó
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1 ág friss kakukkfű
  • 2 evőkanál friss (vagy szárítottból egy kicsit kevesebb) oregánó
  • 2 babérlevél
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • Extra szűz olívaolaj
  • Borecet
  • 2 evőkanál frissen őrölt feketebors
  • 1 teáskanál tört chili (kihagyható)
1. Keverjük össze az olívabogyókat a fűszerekkel, és tegyük őket egy nagy befőttes üvegbe.

2. Adjunk hozzá annyi olívaolajat és borecetet, hogy feléig elfedje a bogyókat. Az olívaolaj és borecet aránya 3 az 1-hez legyen.

3. Fedjük le, és legalább egy éjszakára tegyük a hűtőbe. A kívánt mennyiséget tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba hőmérsékletre melegedjen.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezek az olívák hetekig kibírják a hűtőben. Csak időnként ne felejtsd el megmozgatni a mixedet, hogy a hozzávalók jól összekeveredjenek. Fogyasztás előtt csak vegyél ki annyi olívabogyót, amennyit gondolsz, és pótold a kivett olívákat, hogy mindig tele legyen az üveged.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy igazi különlegesség, a rukkolás pestó.
Az alábbi recept a számtalan pestó variáció egy különleges változata. A klasszikus bazsalikom helyett rukkolát, míg a fenyőmag helyett mandulát használunk, így egy édeskés ízű, mégis fűszeres pestót kapunk. Ez a pestó kiválóan használható különböző tésztákhoz, sült húsokhoz, salátákhoz, vagy akár pirítósokhoz is.
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
4 főre

  • 100 gr rukkola
  • 50 gr mandula
  • 60 gr parmezán (vagy 30 gr parmezán és 30 gr pecorino)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 150 ml extra szűz olívaolaj
 

kikus2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Mossuk meg a rukkolát, és tegyük félre száradni. A sajtot, fokhagymát, és mandulát, valamint 50 ml olívaolajat tegyük egy turmixgépbe.
Turmixoljuk össze, amíg krémes lesz.
Tegyük a krémet egy tálba. Majd tegyük a rukkolát a turmixgépbe, és ezt is aprítsuk fel.
Adjuk hozzá a kimert krémet, és a maradék olívaolajat.
Majd turmixoljuk össze, amíg egy sima krémet kapunk.
Merjük a szószt egy tálba, vagy egy kis üvegbe, és hűtőszekrényben tároljuk fogyasztásig, ahol néhány napig gond nélkül eláll.
 
Oldal tetejére