Foltvarrás/ Patchwork

magyarpuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyönyörű munkák!

Hol kell kezdeni?

Milyen textil a legalkalmasabb?

Legjobb, ha veszel egy könyvet, ami a foltvarrás alapjait ismerteti meg, (én Dolányi Anna könyvéből tanultam)
vagy a lakókörnyezetedben (esetleg) található csoporthoz csatlakozol, ahol nagyon sokat lehet tanulni.

A foltvarráshoz általában pamut anyagot használunk, amit mindenképpen beavatunk, nehogy engedje a színét és a rengeteg belefordított munka tönkremenjen attól, hogy egyik szín összefogja a másikat.

Sok sikert!
 

kbzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Ügyes vagy és nagyon szép.
Látom már le maradtam,mint a borravaló:oops:
Hogy is van a varrása? Szeretném én is meg csinálni, de a mintával nem hiszem, hogy lesz időm veszkődni.
Megadnád? Előre is köszike. Üdv Katus.
A mintát úgy eltettem, hogy most nem találom. A facebookról töltöttem le valamikor.
Majd még keresem!
Én az alapra két oldalán ragasztós vetex-szel ragasztottam fel az elemeket bolti ferdepánttal keretezve. Kézzel varrtam le mindenhol, mert úgy pontosabban tudom. Aki ügyes, bátor, géppel is varrhatja. A képet a neten találtam. Köszönet a feltöltőjének.
 

Csatolások

  • IMG_3688.JPG
    IMG_3688.JPG
    870.2 KB · Olvasás: 82

rezsobea

Állandó Tag
Állandó Tag
A mintát úgy eltettem, hogy most nem találom. A facebookról töltöttem le valamikor.
Majd még keresem!
Én az alapra két oldalán ragasztós vetex-szel ragasztottam fel az elemeket bolti ferdepánttal keretezve. Kézzel varrtam le mindenhol, mert úgy pontosabban tudom. Aki ügyes, bátor, géppel is varrhatja. A képet a neten találtam. Köszönet a feltöltőjének.
Sziasztok!
Ez az én művem.
Az íveket kivágtam, szintén rávasaltam a közbélést, majd saját anyagából készített ferdepántot varrtam rá. Utolsó fázisban pedig a belső négyzetek kerültek felvarrásra.
 

Csatolások

  • IMG_3854.JPG
    IMG_3854.JPG
    1.2 MB · Olvasás: 83
  • futo _ 0. Szint.pdf
    10.4 KB · Olvasás: 41

katusom

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Ez az én művem.
Az íveket kivágtam, szintén rávasaltam a közbélést, majd saját anyagából készített ferdepántot varrtam rá. Utolsó fázisban pedig a belső négyzetek kerültek felvarrásra.
Ügyes vagy,mondtam már?
Köszi a rajzot.Na most aztán én is meg csinálhatom a sajátomat. Ha elkészült meg mutatom.
 

schzso

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyönyörű munkák!

Hol kell kezdeni?

Milyen textil a legalkalmasabb?

Szia!

A kezdő lépésekhez szerintem ez egy jó kis anyag.
Csak bátran...:)
Ha egyszer belekóstolsz, nagyon fogod kedvelni.
Üdv.: Zsóka
Eszközök,amire feltétlenül szükséged van:
ollók, (külön a textilhez,külön egyebekhez), éles, vékony tűk, gyűszű, pamut varrócérna, grafitceruza, kockáspapír, radír, szinesceruzák, vonalzó, vasalo, mérőszalag, gombostűk, bontótű, szabókréta, rajzlap, körző, sablon, varrógép (de anélkül sem lehetetlen)
* Ha megvan a terved, hogy mit szeretnél varrni,vessd papírra az elképzelésedet. Rajzold le a fobb vonalakat. A tervezés négyzethálós papíron, méretarányosan kicsinyítve, színezve készül. Ennek alapján számithatjuk ki az anyagszükségletet.

* Ha kiválasztottad a mintát,vagy mintákat, szerkesszd meg életnagyságban, aztán pedig készítsd el egyes részleteinek szabásmintáit is.
* A szabásmintadarabokat célszerü valami maradandó anyagból csinálni,amit egy késobbi munkánál azonnal lehethasználni.Számomra bevált ,hogy a mintát egy vékony papírlapra rajzolom,amit papírragasztóval ráragasztok használt Rtg-filmre,majd csak az erre a célra használt ollóval kivágok. Ez egy örökös darab lesz,bármikor eloveheto,használható. A sablont úgy készítjük, hogy az adott elemet (pl négyszöget) vastag kartonpapírra (vagy vékony műanyag lapra) átmásoljuk. A varrásráhagyás mértéke a varrógép talpának szélességétől függ (gépenként változik, általában 5ü7 mm). A lyukas sablonnál a sablon belső éle jelzi a varrásvonalat a külső peddig a szabásvonalat (varrásráhagyással együtt).
* Ha megvannak a szabásmintáid,hozzáláthatsz az anyagok kiválasztásához. Akár csupán gazdagon tömött rongyoszsákodból, akár erre a célra vásárolt anyagból akarsz dolgozni, kérlek,mindig mosd ki azokat, és gondosan vasald is ki mindet. Bármilyen textilt fel lehet használni a foltvarráshoz de az anyagok amelyekkel igazán lehet alkotni inkább a temészetes anyagok és azok amelyek előnyösek tűzés és varrás szempontjából, mint példáula: pamutvászon, karton, flanel, puplin, gyapjú, vászon. Láttam műszálas anyagból összeállított takarót, csupa szines 10x10-es négyzetek, nagyon barátságos, a hátsó oldala viszont pamutból van! Nyúlós, nem formatartó anyagokkal ne kisérletezzünk! Profi varrók készíthetnek selyemből, hurkolt pólóanyagból. Ügyesség kell a flokon és a hasonló lágyesésű anyagok varrásához is. Egy munkán belül azonos vagy megközelítőleg űazonos minőségű anyagokat használjunk fel!
Minden anyagot fel lehet használni, kinőtt ruhák, már nem divatos holmik, elnyűtt ágyneműk darabjait. Lehet festeni házilag. Én szétbontok minden felhasználhatót, kimosom, kivágom a hasznos részeket , kivasalom és elteszem dobozokba, színek szerint válogatva. Egyszer biztos jó lesz valamire!!
* A vasalt anyagok balfelére rajzold körül mintáidat,és az összevarráshoz elegendo,kb 1/2 cm-es ráhagyás mentén vágd ki
azokat.Amikor minden darabka együtt van, rakd ki az egészet,nézd meg, megvan-e minden,és olyan-e,amit akartál.Érdemes mindig többet kivágni,hogy legyenek tartalék darabok,Egy plusz blokkot mindenképpen csinálj, mert bármi történhet menet közben - elveszhet egy darabka,észreveszel utólag egy gyári hibát...stb.

* Ezután jöhet a darabok összeillesztése,összevarrása. A munka visszáján dolgozz,és apró, sűrű oda-vissza öltésekkel
férceld" össze a foltokat - mintától függoen,ha lehet soronként haladj,vagy ha van megadott sorrend,aszerint,illetve ahogyan jónak látszik.

Minden újabb folt odavarrását kövesse a varrási vonalak gondos levasalása.
* Az elkészült blokkok összevarrása után attól függoen,hogy mi készül belole,bélelni,illetve hátlapozni kell. Erre a célre vékony vatelinféle anyag, flanell, flíz megfelelo lesz. Flízzel és egy hátlappal állítjuk össze a munkát, mint egy szendvics. A hátlap lehet molinó, (olcsó, elég széles, könnyű tűzni, semleges) vagy bármilyen anyag, de legyen összhangban az előlappal. Tehát, egy szép pasztell-virágmintás előlapot ne béleljünk barna kockás flanellelHátlapja is legyen jó minoségű anyagból,
* A hatlapozas nem egy konnyu dolog, ha nagy a muvunk, ehhez majd meg raerunk trukkoket gyujteni....de nem maganyos tevkenyseg, jo, ha vannak segitotarsak...ha csak egy kisebb falikeped van,megbirkozol magad is vele...az elolapot, a belest es a hatlapot, mint egy szendvicset osszerakod, majd pedig vagy fercelessel, vagy biztosito, esetleg gombostuvel, kozepetol a szele fele haladva, simara igazitva ideiglenesen osszetuzod, hogy elkezdhesd majd a tuzeset...de ez meg a jovo zeneje....Kívánom,hogy gyönyöro legyen az elso munkád! Sok
sikert!

A pontos szép munka a pontos sablonoknál kezdődik. Nem árt elsajátitani a sablon készítés csinját binját, mert így mi dönthetjük el mekkora is legyen egy-egy blokk, és sokszor csak egy képet látunk egy munkáról ami megtetszi de nincs hozzá sablon, vagy ami van az nem jó nekünk valamilyen okból kifolyólag.

A sablo készítéshez szükséges derékszögű és egyenes vonalzó, körző és ceruza. a legtöbb foltvarrús blokk a következő mértani alakzatokból áll: négyzet, téglalap, köt, derékszögű és egyenlő oldalú háromszög, rombusz, trapéz és hatszög ( a hatszög készítéséről van egy filmecske a videók patchwork rovatában). Ezek az alakzatok a fenti eszközökkel mind megszerkeszthetőek. a körzővel mint tudott kívnt méretű kör rajzolható aminél a kör sugarát állitjuk be (r) (1. ábra).
A hatszög a körből megszerkeszthető úgy, hogy a kör sugarát folyamatosan rámérjük a körzőnkkel a kör kerületére, majd a kapott metszéspontokat egyenesekkel összekötjük (2. ábra) Az egyenlő oldalú háromszöget két egymás melletti csúcs és aa középpont összekötésével kapjuk (3. ábra).
A rombusz is megrajzolható a hatszög segitségével. Három egymás melletti csúcsát és a középpontot kötjük össze ( 3. ábra). Az egyenlő szárú trapézt megkapjuk, ha a hatszögünk szembe levő két csúcsát a középponton keresztül összekötjük ( 2. ábra).
Derékszögű vonalzónk segítségével megrajzolhatjuk a négyzetet és a téglalapot és a derékszögű háromszöget, bár ezeket könnyebb kockás papíron megtervezni.
A könyvben lévő sablonokat másoljuk át átlátszó papírral vagy fénymásoljuk őket.
A kivágot sablont érdemes keményebb felületre ragsztani, úgy könnyebb vele dolgozni. Nagyon jó ötlet dörzspapírra ragasztani, mert az nem csúszik el az anyagon.
a sablonokon mindig tüntessük fel a szálírányt nyilacskával, így elkerülhetjük a bosszúságot a pontatlanásogok miatt amit a nem jó szálírány okoz mert elcsúszik, deformálódik a kivágott anyagunk.
Ha géppel varrunk mindig számoljuk hozzá a sablonhoz a varrásráhagyást ami leg jobb ha talpszélesség. Persze kézzel varrásnál is rá kell számolni a varrásráhagyást csak itt nem a sablonra számítjuk rá ( a sablon eredeti méretben készül), hanem amikor a sablon segítségével felrajzoljuk akkor adjuk hozzá, illetve annyival nagyobbra vágjuk az anyag darabunkat.
Hasznos dolog a sablonra ráírni a méretét, így ha később keressük könnyebb dolgunk lesz.

Miután az alapfogalmakkal már mindenki tisztában van munkához is láthatunk. Kezdjük a párnához szükséges négyzetelemekkel, elő a varrógéppel!A négyzet - mindenek előtt kockás papíron - méretarányosan - megtervezzük az elkészítendő darabot (a pontos leírást lásd lejebb). A munka kezdete előtt, a tervezésnél döntjük el, hogy milyen legyen a kész darab. Itt most csupán három példát mutatunk, de a variációk lehetősége színte végtelen: pl. állhat a blokk két színből, vagy a középső négyzet lehet egy harmadik szín, de már úgy is más mintát hozhatunk létre , ha a blokkokat közvtlenül egymás mellé varrjuk vagy elválasztó sávot teszünk közé.

Jó tanácsok

A beavatásról: Az új anyagok az első mosásnál általában összemennek, és nem minden esetben színtartóak. Szabás előtt tegyük az anyagot forró vízbe, és hagyjuk benne kihülni. Mielőtt teljesen megszáradna gondosan vasaljuk ki , mert csak a sima anyagon tudjuk majd a sablont körül rajzolni.

A sablonkészítésről:A pontosság nagyon fontos a bejelölésnél (berajzolásnál), a szabásnál és az összevarrásnál is. A szerkesztéshez használjunk derékszögű vonalzót vagy körzőt! A sablon a blokk alkotóelemeinek a szabásmintája. Mivel ennél a mintánál minden elem egyforma, csak egy lesz szükségünk. Méretarányos rajzunkról leolvasható, hogy hány cm a négyzet oldala. Mivel a rajzon a kész méret látható, a sablonra minden oldalon a varrásráhagyást is rá kell rajzolnunk. A varrásráhagyás általában a saját gépünk talpszélessége - a tűtől a talp széléig mért távolság (ez nem minden gépnél azonos, de általában 6-7 mm).

Ha az összevarrandó darabokat (színt színre forditva, pontosan illesztve) mindig úgy tesszük a gép talpa alá, hogy az éppen takarja az anyag szélét, akkor a tű pontosan a varrás vonalon halad majd , így nem kell külön berajzolnunk a varrásvonalat.

A blokkok elkészítése:

- a sablont körberajzoljuk az anyagon;
- a négyzeteket mindig szálirányban szabjuk. szálirányt mindig rajzoljuk a sablonra.
A blokk kilenc darab négyzetből áll. Ha mindegyiket kiszabtuk, rakjuk ki egymás mellé sorrendben, soronként varrjuk össze, és vasaljuk le a varrásráhagyást

Jó tanács:Varrjuk zsinórban a darabokat - egymás után a gép talpa alá tolva, így nem kell állandóan emelgetni a talpat, és kevesebb cérna is fogy!


Állitsuk össze a sorokat. (Miután minden ráhagyást egy oldalra vasaltunk és a sötét-világos darabok váltják egymást varráskor, nem torlódnak a rétegek egymáson.) A sorokat varrjuk össze, és ismét vasaljuk le a ráhagyást - most már szétvasalhatjuk, az anyag szebben kisimul.A vasalásról:Ennél a mintánál célszerű egy oldalra vasalni (mindig a sötétebb anyag felé, így kevésbé látszik át a színoldalra). Az egyirányba vasalás előnye, hogy a varrás tartósabb lesz, ráadásul sok időt takaritunk meg azzal, hogy nem kell folyton szétsimogatnunk a két varrásszélt. A szétvasalt munka szebben kifekszik, de így a két anyag között feszöl a cérna, és gyakori használat során (pl. ágytakaró) előbb elszakadhat.

Párnák:Ha elkészültünk a blokkokkal, hasonló módon - soronként varrjuk össze őket. Ha elválasztó csíkot terveztünk, akkor a blokkok közé, majd a sorok közé is egy-egy csíkot varrunk.
Keretezzük körbe - először a két ellentétes oldalra varrjuk rá a csíkot - és vasaljuk le a kész munkát.
Akkor lesz igazán szép a párna előlapja, ha egy réteg vatelint és hátlapot (vászondarabot) teszünk alá és letúzzük (steppeljük). A párna belsejét is eldolgozzuk igy nem foszlik tovább. Tűzéssel és hátlapozással később foglalkozunk majd. Utolsó lépés ként varrjuk össze a párna elő- és hátoldalát, cikcakkültéssel dolgozzuk el a széleket, forditsuk ki a nyíláson, és kész a párnahuzat. A záródást tetszés szerint gombokkal, cipzárral, szalagokkal, tépőzárral oldhatjuk meg.


A rendkivül népszerű és egyszerű minta neve: "Utazás a világ körül". A négyzetek átlós elrendezése, a sötét-világos átmenetek váltakozása adja ezt a szép formát. Miután kiraktuk a mintát, ugyanúgy soronként varrjuk össze, mint az egyszrű blokkot. Bulath Éva munkája

A négyzetek után most itt vannak a csíkok, illetve két csíkvarrásos módszer, a "beforgatós" és a bargello technika. Lehet hogy elsőre bonyolultnak látszanak de nem kell tőlük megijedni, hisz elég egyszerűen megvalósíthatók.

"Beforgatós" technika

Igy készül: Különböző színű és/vagy mintájú textilcsíkokbó varrjunk egy alapot, és ezt a csíkos textilt használjuk a továbbiakban alapanyagként. Erre a csíkos alapra helyezzük rá elforgatva a sablonunkat. (Ez a sablon általában négyzet alakú, de lehet rombusz, háromszög stb...) Az így kiszabott négyzeteket blokként használjuk és soronként varrjuk össze.


Az elrendezésről: A formák egyáltalán nem kötöttek. Sokféleképpen elrendezhetjük a textileket, ennek csak a fantáziánk szabhat határt... A szélén kimaradó darabokat is felhasználhatjuk - így szinte hulladék nélkül dolgozhatunk. (Ne felejtsük el, hogy a háromszögeket összevarrva két varrásszélességgel kisebb négyzetet kapunk, mint amilyen az eredeti négyzetsablon mérete!)Bargello: Nagy odafigyelést igényel, de gyorsan elkészül. Célszerű előtte kockás papíron megtervezni. ez a technika csak a nagyobb felületeken érvényesül. Alegfontosabb a kontrasztok érvényesülése, azaz a világos-sötét átmenet. A minta változatosságát az adja, hogy a sávok változó szélességűek és a lépcsőket le-föl váltogatjuk. Attól is megváltozik az összhatás, ha kisvirágos anyag helyett nagyvirágosat használunk.

A sablon a beforgatós technikához:Első lépésként elkészítjük a négyzetsablont (átlósan négy darab egyenlő széles csíkra oszlik majd), amire a kb. 7 mm varrásráhagyást is rámérjük.Anyagszükséglet:Miután eldöntöttük, hogy hány blokkra lesz szükségünk a kész munkához, annyiszor vesszük a négyzetsablo átlóját (az ábrán vastag vonallal+kétszer ennyi varrásráhagyás). Ennyi cm lesz a csíkok hossza .

A szabás:A csíkok szélességét sablonunk alapján határozzuk meg; a rajz szerinti méretre kétoldalt a varrásráhagyást is rászámoljuk (a két szélső csík a biztonság kedvéért lehet 0,5-1 cm-rel szélesebb). A csíkokat színátmenet szerint összevarrjuk. Színével fölfelé kiterítjük a csíkos anyagot, a sablont átlósan ráhelyezve körberajzoljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a két szemközti csúcs mindig a középső vonalra essen.)

Ez után kiszabjuk a négyzeteket ( a maradék háromszögeket tegyük félre). Állítsuk össze a blokkokat a nekünk tetsző módon beforgatva. A négy összeállítási lehetőség az ábrán van bemutatva. Soronként varrjuk össze, vasaljuk le, majd a sorokat varrjuk egymáshoz.

A mardék háromszögekből is készíthetünk blokkokat, ahogy az ábrákon látható, vagy felhasználhatjuk cikcakkmintás szegélyhez egymással, illetve egyszínű háromszögekkel kombinálva.

A bargello:Kockás papíron méretarányosan tervezzük meg az elkészítendő munkát. Színes ceruzával jelöljük az árnyalatokat, és számozzuk be a függőleges csíkokat. A rajzról a számok alapján leolvashatjuk, hogy hány db vízszintes csíkra lesz szükségünk. Akkor lesz ezép a minta, ha egymással harmonizáló, sötétebb és világosabb árnyalatokat használunk. A sorok ismétlődhetnek is.

Anyagszükséglet. A rajzon látszik majd a kész méret, a "megvarrandó mű" szélessége, valamint az is, hogy hány föggőleges sávra daraboljuk fel az anyagot. Kétszer ennyi varrásráhagyás, plusz a kész munka szélessége lesz a csíkok hossza. (Ne feledkezzünk meg a 7-7 mm-es, függőleges sávok mindkét oldalára rámérni a varrásráhagyást!).Varrjuk össze a csíkokat, vasaljuk a varrásráhagyásokat egyirányba. (Az ábrán kétirányú a vasalás.) Most varrjuk össze az anyagunk két végét (az 1. és a 8. csíkot), így kapunk egy hosszában csíkos hengert, melynek a színoldala van belül (ahogy az ábrán is látszik). Szépen elsimogatva , pontosan félbehajtva fektessük le magunk elé az asztalra. (Fontos, hogy a két réteg ne csúszkáljon el a szabásnál. )

Ez után jelöljük be függőlegesen a tervünkön szereplő méret szerinti szélességben a leszabandó sávokat. (A varrásráhagyást ne felejtsük el rászámolnia rajzön látható méretre!) Szabjuk ki az anyagot a vonalak mentén, így sok kis gyűrűt kapunk, csíkokra osztva. Fektessük le őket magunk elé, ez után már ne bolygassuk meg, mert összekeveredik. Öntapadós papírcetlivel megszámozzuk csíkokat, így nem tévesztjük el, hogy hol kell bontani. Legyen a legelső oszlop legelső sora az egyes, így ha minden gyűrűn bejelöltük az egyes helyét, onnan leszámoljuk, hogy hányadik csíkot kell kibontanunk. Ez után ez első gyűrűn bontsuk ki a varratfejtővel a két csík közötti varrást, így újra egy hosszú sávot kapunk, amely csíkokra oszlik. A második gyűrűt a szomszédos két csík közöt bontsuk fel, a harmadikat az azután következőnél és így tovább...

A sávokat egymás mellé fektetve lépcsőzetes mintát kapunk, amelyben minden sáv egyenlő hosszú (ezért kellett hengerré összevarrni). A sávokat ez után egymáshoz varrjuk - ügyeljünk arra, nehogy véletlenül fejjel lefelé varrjuk össze őket, majd szétvasaljuk.

Koszorú
A blokk varrásának menete megegyezik a negyedik leckében ismertetett egyszerű gerendakunyhó blokkéval.
A számozás itt is az összevarrás sorrendjét jelöli. A kész blokk mérete 16x16 cm, a középső négyzet 2x2 cm, a csíkok pedig 2 és 4 cm szélesek. (Vigyázat, ez a kész méret, ne feledd rászámolni a talpszélességnyi varrásráhagyást!)
Ha valaki gyakorlottabb, és mívesebb munkát szeretne készíteni, tovább építheti a blokkját. Most csak az egyszerűbb változatot ismertetjük mérettel együtt. Az összeállítás módja az előzővel azonos.










A blokkok elhelyezése és keretezése.

Összesen 16 db blokkra van szükség a következő színösszeállításban:

- 4 db piros-fehér (a fehér csík keskenyebb),
- 4 db zöld-fehér (a zöld csík keskenyebb),
- 4 db piros-zöld (a piros csík keskenyebb),
- 4 db piros-zöld (a zöld csík keskenyebb).

A blokkokat soronként varrjuk egymáshoz, majd a sorokat egymáshoz. Ezután két sor 2 cm-es keret következik a rajz szerinti piros toldással, hogy a koszorú íve szebb legyen, majd 2 cm-es fehér keret, végül 4 cm-es zöld keret.

A három csillag részletes elkészítési módja

Elöljáróban annyit, hogy nem ismételünk meg mindent, amit az előző leckékben a háromszögek és a négyzetek szabásáról és varrásáról tanultunk, a nélkülözhetetlen tudnivalókat azonban újra megemlítjük.

Fűrészfogas csillag

Sablonkészítés
A szokásos módon, kockás papíron méretarányos vázlatot készítünk, majd ezek alapján - és a ráhagyások hozzáadás után, keményebb kartonpapírból - kivágjuk a sablonokat. A sablon hátuljára kerülhet a blokk neve, melyre előre ráírjuk a betűjelét, és felrajzoljuk a szálirányt. A fűrészfogas csillag blokkjának megvarrásához négyféle (A, B, C, D) sablonra lesz szükségünk (1. ábra). Ne felejtsük el bejelölni a varrásráhagyást (saját varrógépünk talpszélessége) a sablonon!Szabás
Mivel a csillagminták is tartalmaznak háromszög elemeket, szabáskor itt is fokozottan ügyeljünk a szálirányra, nehogy az anyag rossz irányba nyúljon meg.
Figyelem! az 1. ábrán látszik, hogy a kis háromszögnek a befogói lesznek szálirányban (értelemszerűen az egyik az anyag hosszanti, a másik a keresztirányú szálirányban), a nagy háromszögnek viszont az átfogója. Ezt ne hagyjuk számításon kívül még akkor sem, ha maradék anyagból dolgozunk, mert nem éri meg. Jó ha tudjuk, hogy az anyag a hosszanti szálirányban nyúlik legkevésbé.Összevarrás
Miután a sablonokat - ügyelve a szálirányra - ráfektetjük az anyagra és kivágjuk az 1/a ábráról leolvasható sorrendben, összevarrunk két kis (B) háromszöget egy nagy (C) háromszöggel; ezt háromszor megismételjük. Így néz ki elölnézetből a két B háromszög egy nagy C háromszöghöz varrva, ha a kisebb háromszög irányába vasaljuk a ráhagyásokat. A csücsköket a blokk elkészülte után nyisszantsuk le (1/b ábra).
Két ilyen egységhez hozzávarrunk 2-2 (A) sarok négyzetet. A másik kettőt a központi nagy (D) négyzethez varrjuk hozzá kétfelől (1/b ábra). Nagyon pontos lesz az illesztés, és szép hegyes a csillag csúcsa, ha az 1/c ábrát pontosan követjük. Amikor készen van mind a három sorunk, ezeket is összevarrjuk.Most a fonákját látjuk ugyanannak a munkadarabnak (1/c ábra). Amikor ezt a háromszögből álló darabot hozzávarrjuk a középső D négyzethez, a vízszintes varrás egy hajszálnyival az X varrástalálkozások fölé kerüljön, így nem csipjük le a csúcsot.


Ohio csillag

Mindössze kétféle sablonra van szükségünk az elkészítéséhez (2. ábra). Ugyanúgy dolgozunk, mint az előző blokk esetében, csak az összevarrás sorrendjében van eltérés, ez a 2/a ábráról olvasható le. Legelőször két (B) háromszöget varrunk össze, ezt hétszer megismételjük, ekkor nyolc nagyobb háromszögünk lesz, most ezeket varrjuk össze négyzetekké; ennél a lépésnél ügyeljünk arra, hogy a csillag középpontja felé kerüljön a megfelelő (itt világos) pici háromszög. Ha ezzel készen vagyunk, már csak a négyzeteket kell összevarrnunk, majd a legvégén a sorokat.

Ismeretlen csillag

háromféle sablon kell hozzá (3. ábra). A munka menete hasonlít az első csillagnál leírtakhoz, de valamivel nehezebb dolgunk lesz a hegyesebb szögek miatt. Az összevarrás sorrendje a 3/a ábráról olvasható le. Gyakori hiba, hogy menet közben "elvékonyitjuk" a varrásráhagyást. A varrás során mindig tartsuk a varrógép talpszélességét! Itt is a sorok összevarrása az utolsó lépés.



A Gerendakunyhó készítéseA munka menete egyszerre négy blokkon:A számozás a varrás sorrendjét jelentni.Az anyagokat a kiválasztás után tetszőleges nagyságú, de mindenképpen egyforma széles csíkokra szabdaljuk. A csíkok hossza a középső négyzet mérete szerint alakul (annak kétszerese vagy háromszorosa stb., plusz a varrásráhagyás). Vághatunk teljes anyagszélességű csíkokat, de az sem baj, ha éppen csak akkora a csíkunk, amekkorára az adott lépéshez szükségünk lesz.Ennél a munkánál különösen fontos, hogy az ábra alapján lépésről-lépésre kövessük a munkafázisokat!

Első lépés: A középre kerülő négy textilnégyzetet a kívánt méretűre vágjuk, majdaz ábra (baloldali) szerint ráhelyezzük őket a kettes számú világos textilcsíkra (a négyzetek majdnem összeérnek). Összevarrjuk a négyzeteket és a textilcsíkot úgy, hogy folyamatosan varrunk, nem emeljük fel a varrógép talpát. Ha mind a négy négyzetet rávarrtuk a csíkra, az ollóval jelölt helyen szétvágjuk a négy darabot. (Az anyag nem fog fesleni, mert egy merőleges varrással az elnyisszantott cérnaszálakat nyomban rögzítjük.) A ráhagyást egyirányban, a középponttól kifelé levasaljuk.Második lépés: Mind a négy darabot az ábra (jobboldali) alapján ráfektetjük ahármasszámú, szintén világos csíkra, és az előzőekben leírt módon haladunk.Összevarrjuk a négy darabot a csíkkal, szétvágjuk és levasaljuk.

Harmadik lépés: A bal oldali ábra alapján balra elforgatva ( a hármassal jelölt anyagdarab legyen vízszintesen fölül) ráfektetjük a következő - ezúttal sötét - csíkra, és megismételjük az előző lépésben közölt folyamatot. Ügyeljünk arra, hogy minden esetben a legutóljára felvarrt csík helyezkedjen el vízszintesen és felül. Ebben az ábrákon lévő számozás segít.

Negyedik lépés: a baloldali ábra szerint haladunk tovább, ésmost újra sötét csík következik, aztán ismét két világos (jobboldali ábra), és így tovább, amíg a számozás szerinti utolsó csíkhoz nem érünk. A kész blokkot többféle módon állíthajuk össze, ehhez a színes képeken látható tárgyak nyújtanak segítséget.



Bírósági lépcső technikai leírása:Ennél a mintánál a középső négyzethez egyszer alul-fölül, egyszer pedig jobb-bal oldalon varrjuk rá az egyforma széles, de kifelé haladva egyre hosszabb tectilcsíkokat. A számozás az összevarrás sorrendjét jelöli. A blokk színeinek váltakozása megegyezik a varrás sorrendjével. Két szemközti oldal azonos színű és méretű. Igy jön létre a jel

 

Csatolások

  • FOLTVARRÁS.rar
    567 KB · Olvasás: 150

schzso

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Volna valakinek nyomtatható papírra varós mintája (sablonja? )
A neten van egy csomó, de sajnos picike ha kinyomtatom.
Vera :)

Szia!
Nekem ez a gyűjtemény van meg.
[HIDE-THANKS]https://picasaweb.google.com/103347389438699763584/Patchwork[/HIDE-THANKS]
Jó munkát!
Üdv .: zsóka
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

sorcier

Kormanyos
Fórumvezető
Kormányos
Sajnos nem engedi letölteni, vagyis nincs mit. :(
megpróbálod feltenni máshová?
Köszi
A linkre kattintas utan talalsz egy kis teglalapot"get link" felirattal.Raklikkelsz,ujabb oldal jon be,az ures kis teglalapba beirod a megadott szamokat vagy betuket,majd kattints a piros file letoltesre.Kapsz egy ujabb pldalt,innen mae induthatog a letoltest.:)a jelszot ne felejtsd el a kibontashoz
 

Bidlekj

Állandó Tag
Állandó Tag
Legjobb, ha veszel egy könyvet, ami a foltvarrás alapjait ismerteti meg, (én Dolányi Anna könyvéből tanultam)
vagy a lakókörnyezetedben (esetleg) található csoporthoz csatlakozol, ahol nagyon sokat lehet tanulni.

A foltvarráshoz általában pamut anyagot használunk, amit mindenképpen beavatunk, nehogy engedje a színét és a rengeteg belefordított munka tönkremenjen attól, hogy egyik szín összefogja a másikat.

Sok sikert!

én is ezzel a könyvvel kezdtem :)
 

sorcier

Kormanyos
Fórumvezető
Kormányos
én sem .mert a link amit beírok nem jön be csak az alap oldal a hirdetésekkel.tehát a szürke alatt csak hirdetés van.lehet,hogy a gépem nem engedi
***A rejtett tartalom, beidézésnél nem jelenik meg.***
Csak ezt az alap oldalt.
Fogalmam sincs miért.:mad2:
Nem tudom melyik linket probaltad Evelyn,a legutolsot neztem most meg,nekem behozza problema nelkul.Talan elgepeltel valamit?
Kijelolom es bemasolom,igy nem tevedhetek.
 

evelyn13

Állandó Tag
Állandó Tag
Feltettem datára. Innen egy idő után törlik, de addig letölthető. Sorcier esetleg beteheted ezt a linket is a másik mellé.
***A rejtett tartalom, beidézésnél nem jelenik meg.***
Köszönöm.
Én a DATA-n otthon vagyok! regisztrál tag vagyok nekem így egyszerűbb.
A linket jelöltem ki az előzőnél és azt raktam be ,de mindig az alapra állt.
Most így jó!:dr_24::dr_24::dr_24::dr_24::dr_24::dr_24:
 
Oldal tetejére