Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

GadMar

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt most kaptam:

"Nemrég egy szupermarketben vásároltam, amikor a fiatal pénztáros hölgy azt javasolta nekem, hogy inkább a saját táskáimat használjam, mert a műanyag zacskó nem környezetbarát. Bocsánatot kértem, és elmondtam neki, hogy „az én időmben nem volt még ez a „zöld” dolog.
A hölgy azt válaszolta, hogy „azért van ma ezzel problémánk, mert az Önök generációja nem törődött eléggé azzal, hogy a környezetet megóvja a jövő nemzedékének”.
Elgondolkodtam. Annak idején tényleg nem volt még ez a „zöld” dolog. De akkor mink volt helyette? Nos, leírom, hogy mire emlékszem…
Annak idején visszavittük a tejesüvegeket, üdítősüvegeket és sörösüvegeket a boltba. A boltból visszakerültek az üzembe, ahol mosás és sterilizálás után újratöltötték őket. Így voltak mindig újrahasznosítva. De ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.
A lépcsőn gyalog jártunk, mert nem volt mozgólépcső minden boltban és irodaházban. Gyalog mentünk a boltba, nem pattantunk be a 300 lóerős verdánkba, valahányszor volt valami elintéznivalónk kétsaroknyira. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.
Annak idején kimostuk a gyerekpelenkát, mert nem volt még eldobható pelenka. A ruhát szárítókötélen szárítottuk, nem pedig egy 2,0 kW-ot zabáló masinában. A szél- és a napenergia szárította a ruhákat a mi időnkben. A gyerekek a testvéreiktől örökölt ruhákban jártak, nem kaptak mindig vadonatúj göncöket. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.
Annak idején egy tévé volt egy háztartásban, nem pedig szobánként. A konyhában kézzel kavartuk az ételt, mert nem volt elektromos gépünk, ami mindent megcsinált volna helyettünk. Ha törékeny tárgyat akartunk postán küldeni, régi újságpapírokba csomagoltuk, hogy megvédjük, nem pedig buborékfóliába.
Annak idején nem használtunk benzinmotoros fűnyírót. A füvet emberi erővel hajtott tologatós fűnyíróval nyírtuk. A munka jelentette számunkra a testmozgást, ezért nem kellett fitnesztermekbe járnunk, hogy árammal működő futópadon fussunk. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.
Ivókútból ittunk, ha szomjasak voltunk, nem vettünk műanyag palackos vizet, valahányszor inni akartunk. A tollakat újratöltöttük tintával, ahelyett, hogy mindig új tollat vettünk volna. A borotvában csak a pengét cseréltük, nem dobtuk el a teljes borotvát csak azért, mert a pengéje életlen lett. De ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.
Annak idején az emberek buszra szálltak, a gyerekek biciklivel vagy gyalog mentek iskolába, és nem használták az anyukájukat 24 órás taxi szolgálatként. Egy szobában egyetlen konnektor volt. Nem volt szükségünk egy rakás konnektorra, hogy több tucat készüléknek áramot biztosítsunk. És nem volt szükségünk számítógépes kütyüre és az űrben keringő műholdaktól érkező jelekre ahhoz, hogy megtaláljuk a legközelebbi pizzériát.
Hát nem szomorú, hogy a mostani generáció arra panaszkodik, hogy mi öregek milyen pazarlók voltunk, csak mert ez a „zöld” dolog még nem létezett annak idején?
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag

Nagyon örülök, hogy megosztottad, remek!
A tejes üveget, kicsiként, hazafelé menet a boltból, sikerült úgy odaütnöm a járdaszegélyhez, hogy eltört, tartalma az aszfalton árulkodott... ez is egy emlék; és valóban, tisztára mosva vittük vissza az üveget.
Zsebpénzt nem kaptam, de a szódás töltő mellett lévő kocsmából néha elszórták a fűben a sörös palackokat; azokat hazavittem, kimostam, elvittem visszaváltani, a csorbákért természetesen nem fizettek. Egy idő után, mivel felfigyeltek a kocsmából a felnőttek a gyerekek szedegetésére, rendszeresen volt palack, amit összeszedhettünk... így lett cigirágóm, és még sok más apró finomság!
Gyermekem pelenkázására sokáig csak anyag pelenkát használhattam, mert bőrallergiát kapott az eldobhatóktól.
Lehet, már akkor környezettudatosak voltunk?:rohog:
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
filteres cigarettát "utánzó" rágógumi
... én még 30 fillérre emlékeztem a kis-Boci csokinál ...
(ez már kicsit későbbi =) sokszínű kóla (sárga kóla = jaffa, piros kóla = meggylé, zöld kóla = traubi, barna kóla = tényleg cola ...)
csokis sajt (húúú, de utáltam...)
 
B

baggins

Vendég
Igaz kereszt-szüleimnél mint régi kiadványt, de olvastam gyerekkoromban Pesti Hírlap nagy naptára évkönyveket, ahol pl Kossuth temetéséről volt tudósítás.
 
B

baggins

Vendég
rhea.jpg

Orion űrhajó fantasztikus kalandjai. Gyerekkoromban megépítettem a makettjét is. :) Nemrég sikerült megszereznem az eredeti magyar szinkronos teljes sorozatot.
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
(csak pár dolog, amikkel mostanában néha-néha újra lehet találkozni ...)
Pille-cukor, Melódia szelet (a múmia-csoki !!), Dunakavics, fekete Negró, klasszikus üdítők (Traubi, Márka Meggy, Márka Málna, Schwepps Tonic), Bocskorszíj (zöld-barna), Sport-szelet, ...
 
Most kaptam egy olyan gyüjteményt, ami a régi iskoláim tablóképeit tartalmazza 1917-től 2009-ig.
Ezek közt nem szerepeltek olyanok, amik humoros tablóképek voltak (régebben divat volt a szokásos tablók mellé készítettek egy másikat, ami kifigurázta a tanárokat, diákokat is karikatúra szerűen). Ezeket is élmény volt átnézni.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor gyerek voltam nagyszüleimnél gyakran lapoztam náluk a Tolnai Világlapja több évfolyamának összekötött példányát. Ez eltünt, nem tudom hova került. Sajnos azóta sem találkoztam velük.
(Egyébként több olyan dolog van, aminek lába kelt a haláluk után. A rokonok, közeli ismerősök közül senki nem válalja. Sajnos vannak köztük olyanok is, ami a mienk volt, de helyszűke miatt egyelőre ott hagytuk.)
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
44.jpg


Lázmérő csík


Ne gondoljátok, hogy ez valami új dolog már a 80-as években is lehetett vásárolni. Nekem a mai napig megvan és az unokáknak nagyon tetszik. Bár az enyém nem fehér hanem bordós borítóban van.

és még

a28.jpg
 
Oldal tetejére