Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Én pl. szaktanácsadói listán is vagyok. Most a szakértést választottam.
Happoljam el mások elől a tanácsadást mikor úgyis nehezen találnak ?
Igen, igazából az jutott eszembe, hogy ez azoknak jó, akik szakértők, de elvégezték a szaktanácsadói tanfolyamot is. Viszont ha tényleg igaz, hogy hatályát veszti az Önkéntes megállapodás, akkor nekünk is jó. De szerintetek sem hivatalos egy ilyen levélben, szinte lábjegyzetként megírva? Jöhet a kérdőjeles szmájli!!!
 

tomarinna

Állandó Tag
Állandó Tag
Most biztos én vagyok az értetlen, de ezt akkor sem értem. Mindannyian az OFI alkalmazásában állunk, velük kötöttünk szerződést, tehát ez kizár minket elvileg ebből a munkából. De mégsem zár ki, mert lejjebb a levélben azt írja, hogy a szerződésünk márc. 1-jén hatályát veszíti. Az a szerződés, amin a dátum így volt: 2015. jan. 5-2015. júl. 30. Szóval ez az én nagy BAJ-om.
Amit Ti kötöttetek az nem egy önkéntes MEGÁLLAPODÁS volt?
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, hogy nálatok is tudnak már valamit a Ped. Int.-ben? Szóbeli jelzés nem elég a látogatásról, meg kellett volna kapnod a Részletes adattábla című dokumentumot. (ReszlAd). A feladatok találásával vigyázz, erre felhívták a figyelmünket, hogyha elkezdünk lelkesen segíteni, akkor is elvárják, amikor már nagyon sok munkánk lesz. Ha egy embernek segítünk saját intézményben, mi alapján mondjuk a másodiknak, harmadiknak, hogy "Bocs, de neked most nem érek rá segíteni."? A saját intézményben végzett bármilyen jellegű szaktanácsadó munka nem számít a ténylegesen végzett szaktanácsadói munkába. (Ezt minden kollégának elmondom, aki segítséget kér, majd leülünk együtt, és segítek. De legalább tudják, hogy nem biztos, a következőnek is ráérek segíteni. :rolleyes:) Mi nem munkaterv című dokumentumot írunk, munkaidő-nyilvántartást vezetünk. Erre nálunk azt mondták, az OFI nem kéri, csak ők (Ped. Int.), és a mi védelmünket szolgálná, mert abból látszik, hogy valójában dolgozunk. Januárt és február első két hetét ki is töltötték, csak a dátumokat kell ráírnunk. Mintákat is kaptunk: ha verseny, akkor hogyan írjuk, ha jó gyakorlat, akkor hogyan, stb.
Nálam minden így van, de kértek előzetes márciusi munkatervet, amit utólag a nyilvántartó lapomon igazolok.
Az önkéntes akár aláírtad akár nem február 28 után hatályát veszíti mindenkinél!!!Mi alá sem írtuk már
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi ezt kaptuk a pedintézettől írásban, ha mindenki kapott, bocsi az ismétlésért
Lehetőség március 1-től
:
Az OFI felkínálja a névjegyzéken lévő szaktanácsadóknak, hogy kísérleti fejlesztés részeként bevonja őket szaktanácsadói pilot jellegű látogatások megtartásába
Megbízási szerződéssel
Mesterpedagógus feladatokon felüli lehetőség, plusz juttatással
Nem a Pedagógiai Intézet koordinálja
Az OFI tájékoztatása szerint hamarosan felkeresi a szaktanácsadókat a részletes információkkal
A megbízási szerződés várhatóan nem változtatja meg a szaktanácsadás rendjét, a mesterpedagógusok feladatait.
Elsődleges feladat továbbra is a mesterpedagógus léthez kapcsolódó szaktanácsadói látogatások teljesítése.
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gagamail, éppen Te idézted:

16. Költségtérítés: az a bevétel (kivéve, ha a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni /pl. utazási költség térítése /)

Pontosan ezt fogjuk kapni.
A minősítést elvégezzük, a helyszínre valahogy eljutunk, s eljutásunkat - minden bizonnyal kiküldetési utasítást kitöltve, hónapok elteltével -, fogják honorálni.
És az ilyen típusú kiküldetési pénz (tudom, pongyolán fogalmaztam) az SZJA 1987-es bevezetése óta SOHA nem adózott.
Ezért mertem volt kategorikusan fogalmazni.
Kros megkérdezhetem a Te véleményedet a szaktanácsadók költségeinek törvényen kívül hagyásáról?
 

gildi

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, igazából az jutott eszembe, hogy ez azoknak jó, akik szakértők, de elvégezték a szaktanácsadói tanfolyamot is. Viszont ha tényleg igaz, hogy hatályát veszti az Önkéntes megállapodás, akkor nekünk is jó. De szerintetek sem hivatalos egy ilyen levélben, szinte lábjegyzetként megírva? Jöhet a kérdőjeles szmájli!!!

Szerintem ránk is vonatkozik ez a levél.

"Nem köthető megbízási szerződés azzal a személlyel, aki
o az OFI-val jelenleg is munkaviszonyban vagy egyéb szerződéses jogviszonyban áll, vagy
o nyugdíjas vagy
o korábban az OFI alkalmazottjaként szaktanácsadói látogatásokat végzett, és az elvégzett látogatások dokumentumait megfelelő minőségben nem készítette el, illetve nem töltötte fel a portálra, vagy a kapcsolódó munkaidő nyilvántartásokat nem készítette el (ezt a szerződéskötéskor az OFI munkatársai ellenőrzik majd)."
 

gagigagi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon "meredek" lesz, amit írok, de ha van mersz, még bejöhet...

Kolléga, aki "elfelejtett" feltölteni és jelentkezett a minősítésre... c. problémához:

A kolléga minősítésének dátumát a 2015/2016-os tanévre lehet halasztani? (vagy legkorábbra júniusra tenni)???? (de úgy, hogy a szakértők a portfóliót ne nézhessék meg, mert akkor kakis lesz az egész ügy....., hivatkozzon addig betegségre, előjegyzett műtétre, családi feladatokra, ápolásra és az intézményvezető utasítsa el az időpontot ilyen így a kolléga " tiszta" maradhat...)
Indok: válasszon másik tantárgyat, indokoljátok órarend változással, vagy "kimegy az osztály", és a portfóliót megnyitják és azonnal felrakni minden előre elkészített anyagot...
Amennyiben az OH a portfólió feltöltésének hiányát nem szúrja ki, szerintem még menthető lehet a dolog...

Etikus a javaslatom? Nem 100%-osan, de az OH-ról sem mondható ez el...
Tudnia kell erről másnak is????
Segítünk rajta vagy ártunk neki?
Az áprilisi feltöltésnél nekem sem volt időm minden anyagot kellő alapossággal kidolgozni a teljes verzióhoz, de imádkoztam, hogy 6 hónap teljen el a minősítésemig és az újranyitásra dolgoztam rajtuk és már mindegyik dokumentumommal elégedett voltam, csak feltölteni kellett a fájlokat.
Veszélye: már így is "ugrott" a minősítése a kollégának és fizetnie kell majd érte, ennél többet mit veszíthet? Maximum a tájékozatlanságára, gyenge IKT-ra, hivatkozik...
De addig minden feltöltendőt el kell készítenie a kollégának. Neki és nem másnak!!!!!
Vagy az a fajta, aki helyett mások dolgoznak? Mert akkor ne is említsd neki ezt...

Eredményes morfondírozást kívánok MINDENKINEK a fentiekhez!

anett5

PS:
Nagyon megosztó az írásaimra kapott reakciók. Sokan nem értenek egyet velem, mert "odamondogató" vagyok. Mert nem szeretem, ha nekem kell másnak a munkáját elvégezni, számomra az enyém is elegendő. A segítség nem áll tőlem távol - bár sokan kételkedtek ebben véleményem szerint. Én úgy látom, sokunkat kihasználnak és sokan hagyják is magukat.
Nálunk 2 matekos lesz minősítve áprilisban. Mindketten úgy gondolták, hogy csak 2 órát tartanak és "szevasz", ennyi, ppt maaaaaajd valamikor....... talán nyáron.
Mikor említettem nekik, hogy tematikus terv, 2 óravázlat, tanmenet, interjúk, ppt-s védés, aznap nem mennek másik osztályba, az egyikük másik iskolába tanítani.... majdnem leharapták a fejemet és fel voltak háborodva.
Átküldtem nekik Bártfai Judit és Petróczi Gábor linkjeit és talán egy OH-s összefoglalót és kértem, hogy olvassanak, mielőtt bármit kérdeznének tőlem. Nem örültek ennek!!! De nagyon nem!.
Majd olvastak és másnap nagyon köszönték, mert már mindennel képben vannak és ismerik az eljárás menetét, azt, hogy mi a feladatuk, mit várnak el tőlük. Már tervezik, hogy a látogatásnál melyik témakört/ új anyagot dolgozzák fel, ami látványos és a tanulók is aktivizálhatóbbak lennének...
Megjegyzem, van 2 szaktanácsadó a tantestületünkben, akik ezekből semmit sem említettek, sőt! nem megfelelő válaszokkal látták el őket.
A jövő héten pedig nézhetem át a 2 portfóliót - mert egyértelmű, hogy megteszem, mivel még úgysem osztottak be minősítésre és "az apró nüanszokat" is megválaszolom, mert már "egy nyelvet" beszélünk.

Nem az a dolgom, hogy meggyőzzek bárkit is, hogy mi lesz a minősítés során, vagy miért kell ezt-azt előre elkészíteni, hanem segítsem a kollégák önálló munkavégzését személyre szabottan a portfóliójuk és egyéb anyagaik készítése során. Dolgozzon Ő, ötleteit gyűjtse, legyen minden az Övé, Ő.

Elnézést kérek minden szaktanácsadótól, mert eddig még nem láttam sok pozitívumot az iskolámban.
Tudom, itt a fórumon csak a kivételesek vannak...

Bocsi, hogy hosszú lett az irományom....

A

anett5
Kedves Anett5 megtennéd, hogy nekem is elküldöd a

Bártfai Judit és Petróczi Gábor linkjeit és talán egy OH-s összefoglalót melyet az írásodban olvastam. Előre is köszönöm!
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

űóüö

Állandó Tag
Állandó Tag
S ehelyett a Pedintézet leállította a szaktanácsadói látogatásokat márc 1-től, nem véletlenül ;-)
Múlt héten a pedintézeti élő tájékoztatóban egyértelműen közölték, h aki már előre leszervezte a szaktanácsadását, az február végéig még mehet, de márciustól már nem, akk az OFI delegál. Ehelyett jött ez a pilot, ahol mi keressünk mindent...
Külön juttatás jár érte, ez egy kicsit érdekessé teszi.


Igen! Ma biztosan kapunk valamit...csak az a kérdés, hogy mit!
..este hétig nem jött semmi...
 
Utoljára módosítva:

Csip-csup

Állandó Tag
Állandó Tag
Most biztos én vagyok az értetlen, de ezt akkor sem értem. Mindannyian az OFI alkalmazásában állunk, velük kötöttünk szerződést, tehát ez kizár minket elvileg ebből a munkából. De mégsem zár ki, mert lejjebb a levélben azt írja, hogy a szerződésünk márc. 1-jén hatályát veszíti. Az a szerződés, amin a dátum így volt: 2015. jan. 5-2015. júl. 30. Szóval ez az én nagy BAJ-om.
Sajnos én sem értem. Most kinek lehet jelentkezni? Sőt fontosabb a kérdés: mesterped. szaktanácsadóként aláírt szerződésünk van jún. 30-ig, de a levélben az szerepel, hogy megszűnik 03.01-től. Dolgoznom kell- munkát alig mondhatok vissza, ha nem akarom, hogy visszasoroljanak. Miért nem tájékoztat egyértelműen az OFI vagy az OH, ha csak átszervezésről van szó! Vagy miről van szó most? ( S van 2 napunk!)
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
anett5
Kedves Anett5 megtennéd, hogy nekem is elküldöd a

Bártfai Judit és Petróczi Gábor linkjeit és talán egy OH-s összefoglalót melyet az írásodban olvastam. Előre is köszönöm!

Szia!

Ezek az anyagok már korábban a fórumon is fent voltak, érdemes emiatt az oldalakat átfutni (feltöltött anyagok, linkek elkülönülnek a hozzászólásokban, tehát, ha nem vagy szakértő / szaktanácsadó és nem követed rendszeresen, akkor is rábukkanhatsz önállóan is viszonylag rövid idő alatt).

2014. áprilisában Petróczi oldalán sok gyakorlati kérdésemre választ találtam, az ősz folyamán Bártfai Judit írásai segítettek.
Az OH-s útmutató "röviden" azért jó szerintem, mert aki már megcsinálta a portfólióját, az már érti ezt a rövidített változatot is és kicsit könnyebben tudtam benne keresni, eligazodni, nekem logikusabbnak tűnt...

http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/utmutato_kivonat_20140904.pdf

http://bartfai-judit.webnode.hu/pedagogusoknak/minositesi-eljaras/

http://www.petroczigabor.hu/cikkek/tanfelugyelet/Eloadas_a_tanfelugyeletrol_es_a_minositesrol.html

Kellemes olvasgatást / tájékozódást és eredményes felhasználást kívánok!

Üdv: A
 

nefelejcs1

Állandó Tag
Állandó Tag
A Pedagógiai Intézetünk közzétett egy olyan beérkezett kérdést, amely itt is téma volt a napokban:

"Tanügy-igazgatási kérdések és válaszok

Egy kolléga jelentkezett a 2015. évi rendes minősítési eljárásra, és el is fogadták a jelentkezését. Időközben azonban nem töltötte fel a portfólióját 2014. november 30-ig. Még nem kapott újabb értesítést, sor kerül így is a minősítési eljárása lefolytatására?

Az Oktatási Hivatal ebben az esetben saját hatáskörében - minősítő bizottság kirendelése nélkül - megállapítja majd a minősítési eljárás sikertelenségét, és arról értesíti a kollégát.

Fontos tudni azt is, hogy ebben az esetben - mivel nem próbaminősítési eljárásra jelentkezett már - a kolléga az ismételt jelentkezésekor a jogszabályban megállapított eljárási díjat köteles megfizetni. "
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos én sem értem. Most kinek lehet jelentkezni? Sőt fontosabb a kérdés: mesterped. szaktanácsadóként aláírt szerződésünk van jún. 30-ig, de a levélben az szerepel, hogy megszűnik 03.01-től. Dolgoznom kell- munkát alig mondhatok vissza, ha nem akarom, hogy visszasoroljanak. Miért nem tájékoztat egyértelműen az OFI vagy az OH, ha csak átszervezésről van szó! Vagy miről van szó most? ( S van 2 napunk!)
Ha kaptál levelet, jelentkezhetsz.˘Önkéntes megszűnik, mindenkinek.EZ PLUSZFELADAT, a normál szaktanácsadói munka melletti lehetőség, szabadidődben.A 32 óra és a szaktanácsadói napod után ha belefér....
 

zsulike69

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdésem lenne, ha az van írva az OH lapján hogy véglegesítésre vár a minősìtésem időpontja, akkor kinek a jelzésére kell várni és mi a határideje (mintha a mai nap lenne), a vezetőm szerint részünkről minden oké!
Éjfélig még minden belefér??

Köszönöm!
 

gagigagi

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

Ezek az anyagok már korábban a fórumon is fent voltak, érdemes emiatt az oldalakat átfutni (feltöltött anyagok, linkek elkülönülnek a hozzászólásokban, tehát, ha nem vagy szakértő / szaktanácsadó és nem követed rendszeresen, akkor is rábukkanhatsz önállóan is viszonylag rövid idő alatt).

2014. áprilisában Petróczi oldalán sok gyakorlati kérdésemre választ találtam, az ősz folyamán Bártfai Judit írásai segítettek.
Az OH-s útmutató "röviden" azért jó szerintem, mert aki már megcsinálta a portfólióját, az már érti ezt a rövidített változatot is és kicsit könnyebben tudtam benne keresni, eligazodni, nekem logikusabbnak tűnt...

http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/utmutato_kivonat_20140904.pdf

http://bartfai-judit.webnode.hu/pedagogusoknak/minositesi-eljaras/

http://www.petroczigabor.hu/cikkek/tanfelugyelet/Eloadas_a_tanfelugyeletrol_es_a_minositesrol.html

Kellemes olvasgatást / tájékozódást és eredményes felhasználást kívánok!

Üdv: A
Köszönöm a segítségedet!!!
 

Csip-csup

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha kaptál levelet, jelentkezhetsz.˘Önkéntes megszűnik, mindenkinek.EZ PLUSZFELADAT, a normál szaktanácsadói munka melletti lehetőség, szabadidődben.A 32 óra és a szaktanácsadói napod után ha belefér....
Köszi a választ! Szabadidő? Van még olyan? Érdekes az a mondat is a levélben - bár nekünk sem tudnak látogatási helyet ( pedagógust biztosítani)-, hogy akik ezt a munkát elvállalják a ped. intézet ajánl
embereket számukra..
 

nyíregy

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv! Még én sem kaptam semmit....nem tudom, talán összefüggésben lehet azzal, hogy egyházi intézményben dolgozom:oops:
Én sem kaptam. Én is egyháziban dolgozom, bár szerintem ez nem befolyásoló tényező, mert már van aki egyháziban dolgozik, és kapott megbízást.
Gondolom, majd ránk is ránk kerül a sor.
 

Gáspár Zoltánné

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves szaktanácsadó kollégák!
Tegnap társalkodtunk itt a pilot programban levő látogatásról, valamint valaki írta, hogy náluk márc. 1-gyel leállították a szaktanácsadó látogatásokat. Tegnap én csak átfutottam a TÁMOP-os levéln. Ma viszont figyelmesen elolvastam. Ti láttátok a következőt?:
Nem köthető megbízási szerződés azzal a személlyel, aki az OFI-val jelenleg is munkaviszonyban vagy egyéb szerződéses jogviszonyban áll, vagy... - nos, mivel úgy véltem, mi az önkéntes megállapodás szerint július 30-ig szerződésben állunk - hiszen ezt írtuk alá - ezért ránk ez a levél nem vonatkozik. Viszont nem értettem, hogy akkor kikre számítanak, hiszen mindenki úgy lett mesterpedagógus, hogy vagy szaktanácsadó vagy szakértő.
És most figyeljetek, ahol összejön a kétfélének látszó dolog:
Fontos, hogy a Mesterpedagógusok által az OFI-val korábban megkötött minden szaktanácsadói látogatásokkal kapcsolatos Önkéntes megállapodás 2015.03.01. nappal hatályát veszti, függetlenül attól, hogy az érintett kolléga kíván-e a fenti tartalommal megbízási szerződést kötni vagy sem.
Ez a mondat a levél végén van. Érti ezt valaki? A Ped. Int.-től még semmi erre utaló jelzést nem kaptam.
Aki tud valamit, az szóljon, legyen szíves! Én március 17-ére beszéltem meg egy látogatási időpontot, a meglátogatandó kolléga ezerrel dolgozik, már sok mindent előkészített. Saját kollégáimhoz is jönnek, ők is elkezdték a felkészülést.
Dolgozni vagy nem dolgozni? Ez itt a kérdés. :( (Egy olyan szmájli jól jött volna, amelyiknek a fején kérdőjel van - esetleg több is.)
Én azt gondolom, hogy nem kötelező jelentkezni! Viszont a már bevállalt feladatokat elvégezhetjük és még az OFI-tól is kaphatunk új feladatot mert márc 1.-től hozzájuk tartozunk! Csak azt nem értem, hogy most miért bonyolítják a dolgokat ha Márc. 30 után átvesz minket az Oktatási Hivatal?!
 

Camelback

Állandó Tag
Állandó Tag
A Mesterpedagógus fokozatba besorolt kollégák esetében a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő nem lehet több heti 18 (25; 10; 22) óránál, illetve tanítási hetenként legalább egy tanítási napra a munkahelyén történő munkavégzés alól mentesíteni kell. A kötött munkaidővel összefüggésben a jogszabály nem rendelkezik konkrét munkaidő-csökkentésről, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet a Rendelet 19.§ (3) bekezdésében előírt, az arányos és egyenletes feladatelosztás előírásának betartására, valamint arra, hogy a pedagógus munkaidejének húsz százalékáról maga jogosult dönteni.
Nos, akkor értelmezzük a szöveget.
pedagógus munkaidejének húsz százalékáról maga jogosult dönteni: ez az a 8 óra, amikor otthon készülünk fel az órákra, javítunk dolgozatot, IKT tananyagot ygártunk, szókártyákat vagdosunk, stb.
nem rendelkezik konkrét munkaidő-csökkentésről: valóban nem, hiszen továbbra is 40 órás a munkaidőnk, csak ebből 8 órányi a szaktanácsadás/szakértés. Ez a munkaidőm ugyanúgy le van kötve, hiszen ez alatt végzem OFI/OH számára a munkát, a 40 órán belül. A nem lekötött továbbra is az a 20%-nyi 8 óra, amiről feljebb írtam.
Szerintem ezt így is "le lehet fordítani" - magyar szakos vagyok, tudom, miről beszélek. Viszont az állásfoglalást megfogalmazók (pontosabban a törvényt, hiszen ha az egyértelmű, akkor az állásfoglalásra nem is lenne szükség) nem tudják, hogyha egy állítás egyik fele igaz, de a másik fele hamis, akkor az az állítás összességében hamis.
Magyar szakosként én is így látom. De!!!! Akkor hogy van az, hogy nekünk 32 órát 4 nap alatt az intézményben kell töltenünk? nem értem.... Azaz igen, de mégsem!!! /tudjátok, a 32 órát pedig jóval bővebben eltöltjük, csak ehhez táblázat nincs! /
 

pause

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdésem lenne, ha az van írva az OH lapján hogy véglegesítésre vár a minősìtésem időpontja, akkor kinek a jelzésére kell várni és mi a határideje (mintha a mai nap lenne), a vezetőm szerint részünkről minden oké!
Éjfélig még minden belefér??

Köszönöm!

Kedves Zsulike! Ha az intézményvezetőd mindent kitöltött a minősítéssel kapcsolatban(intézményi bizottsági tag, pontos időpont), akkor a szakértők közül nem igazolt valaki vissza.
 
Utoljára módosítva:

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
A szaktanácsadók költségeiről.
(Vélemény)
Egyenlő munkáért egyenlő bér (járna).
Elvileg ez nyilván egyszerű, ám amíg két nagy hal van vízben, addig nem biztos, hogy mindkettő kap elegendő élelmet.
A képes beszédről képtelenre térve, úgy vélem, hogy a háttérben az OH és az OFI korábbi(?) viszálykodása áll.
Az OH megszervezte a tavalyi teszteket, a szakértői képzéseket, magát a minősítést, és akkor hopp, jött úgy májusban-júniusban az OFI, aki az egy évvel korábbi (emlékezzetek!) jelentkezések alapján hirtelen rácsapott ugyanarra a körre, de már mint szaktanácsadókra.
Ez eddig még talán rendben is van, szerintem is tényleg kétfajta beállítottság van, az egyik segít, a másik ellenőriz (meg vannak az öszvérek persze, de most azokat hagyjuk, s nem viccelek, olykor magamat is ide sorolom...) De az már nem volt nagyon rendben, és itt kellett volna figyelni, hogy a szaktanácsadók egy részét (nem tudom hányakat, de sokakat) már eleve akkor átvertek, amikor nem engedték őket a mester minősítő vizsgára. Szerintem tehát látszott, hogy az OFI-nál másként mennek a dolgok...
Annyit hallottam, hogy 2015. április 1-től az OH teljesen átveszi a szaktanácsadókat, az OFI-nál csak a tankönyvek maradnak.
Az OH meg majd szerintem nem teheti meg, hogy kétfajta mércével mér.
Persze eszembe jut Fekete István és a Tüskevár: Ladó, maga javíthatatlan álmodozó.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére