Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Erről beszéltem előző hozzászólásomban; sajnos az ilyen "típusú" kirendelések nagy ellenszenvet váltanak ki a pedagógusok körében..., ha nem is a szakértő személye ellen, de a rendszer és az eljárásrend ellen IGEN !:( Már most nagyon sok a lázadó....:cool2:Nem egyszer hallottam ".. olyanok értékelnek, akik nem is szakosok, nehogy ők mondják már meg nekem a tutit.." és hasonló megjegyzések. Mindenki legyen őszinte....ő hogy értékeli ezt az eljárásrendet...
Én teljes mértékben egyet tudok érteni az ilyen véleményekkel.:(:dr_64:
Ezeken a területeken - művészetek....- miért nem hívja fel az int vez a kirendelt szakos szakértőt ezt tisztázni????? Ezt a peddel egyeztetve dönthetne az eljárás elfogadásáról... És nem lenne ilyen negatívum, kellemetlen hangulat.

Tudom, az eljárásrend ezt nem írja. De nem is tíltja!!!!
 

hajevica

Állandó Tag
Állandó Tag
Beírtam az útvonaltervezőbe a két hét múlva esedékes minősítés helyszínét. Gondoltam, november végén nem mennék saját autóval, sose tudni, milyen idő lesz:
Útvonal Indulás Érkezés Menetidő

1. Legkevesebb gyaloglás 5:00 8:48 3ó48p

2. 5:00 8:27 3ó27p

3.Legkevesebb átszállás 5:00 8:27 3ó27p

4.Leggyorsabb,
Legrövidebb 6:00 9:27 3ó27p

5.Legkevesebb várakozás 6:00 9:38 3ó38p

6.Leggyorsabb 6:00 9:27 3ó27p

7.Legkevesebb átszállás 6:00 21:38 15ó38p

Marad a GPS, téligumi szerelés, saját autó, kockáztatás ...:dr_4::(
 

lányos

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezeken a területeken - művészetek....- miért nem hívja fel az int vez a kirendelt szakos szakértőt ezt tisztázni????? Ezt a peddel egyeztetve dönthetne az eljárás elfogadásáról... És nem lenne ilyen negatívum, kellemetlen hangulat.

Tudom, az eljárásrend ezt nem írja. De nem is tíltja!!!!

Kedves anett5!

Ugye tudod, hogy
- az OH állásfoglalása alapján az alapfokú művészetoktatásban (azonos művészeti ágon belül) a különböző szakot tanító tanárok között (idézem) "csak kis szakmai különbség van???;)
- ha ötletedet az intézményvezetők komolyan vennék, nagggyon kevés minősítés valósulhatna meg a művészetoktatásban (mert nagyon kevés a "szakértő")...
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kros!

A költségvetésben valóban nincs külön alfejezete, de magába foglalja a továbbképzés támogatását a -277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről- alapján.

Pénzügyi rendelkezések
16. § (1)92 A pedagógus-továbbképzés az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében térítésmentes.

(2)93 A pedagógus-továbbképzési költségek fedezéséhez hozzájárul a központi költségvetés, a fenntartó, a munkáltató. A más által nem fedezett költségeket a résztvevő viseli.
(3)-(4)94
17. §95(1) A finanszírozási alprogramban kell megtervezni
a) a távollevő helyettesítéséhez szükséges költségeket,
b) az egy pedagógusra jutó hozzájárulás legkisebb összege meghatározásának szabályait és
c) a továbbképzésben való részvétel díja és költsége (utazás, szállás, étkezés, könyv stb.) támogatására szolgáló összeget pedagógusonként.
(2) Ha a pedagógus nem az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében vesz részt a továbbképzésen, a részvételi díj kifizetéséhez való hozzájárulás - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - nem lehet több a díj nyolcvan százalékánál.
(3) Ha a továbbképzésben való részvétel a pedagógus minősítéséhez szükséges, a részvételi díj teljes összege finanszírozható.
(4) A részvételi díjhoz történő hozzájárulás meghaladhatja a részvételi díj nyolcvan százalékát, ha
a) az ehhez szükséges fedezetet a fenntartó többlet-költségvetési támogatás nélkül biztosítani tudja,
b) az ehhez szükséges fedezetet - az állami intézményfenntartó központ által fenntartott intézmény kivételével - a köznevelési intézmény saját forrásaiból biztosítani tudja,
c) a szükséges fedezetet pályázati úton biztosítják, vagy
d) a pedagógus a munkáltató által meghatározott munkakörhöz kapcsolódó vagy más olyan továbbképzésben vesz részt, amely a foglalkoztatási gondok megoldását szolgálja, feltéve, hogy helyettesítésére nincs szükség, továbbá a továbbképzésben való részvétel miatt munkavégzésének rendjét nem kell átszervezni, valamint ha a munkáltatóval tanulmányi szerződést kötött.
(5) Ha a pedagógus a beiskolázási tervben szereplő továbbképzésen vesz részt és a résztvevő helyettesítésére nincs szükség, részvételi díja és költségei kifizetéséhez hozzá kell járulni, legalább a nevelési-oktatási intézményben az adott évben helyettesítés céljából egy személyre átlagosan fordított összeggel, kivéve, ha a pedagógus az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében térítésmentesen vesz részt a továbbképzésben.
(6) A továbbképzésben, illetve a szakvizsgára történő felkészítésben való részvétel elrendelése esetén a (2) bekezdésben meghatározottakon túli kiadásokat a munkáltatónak kell fedeznie.
(7) Ha a munkáltató által kifizetett hozzájárulás teljes egészében fedezi a részvételi díj és az egyéb költségek összegét, a munkáltató kikötheti, hogy a megvásárolt könyvek, tankönyvek, segédanyagok a köznevelési intézmény tulajdonába kerülnek.
(8) A munkáltató - a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 285. § (2) bekezdésében szabályozott fizetési felszólítással - a helyettesítésre fordított kiadásai, valamint a (2) és (3) bekezdés alapján a továbbképzésben és a szakvizsgára történő felkészítésben a résztvevőnek kifizetett munkáltatói támogatás visszafizetését kérheti, ha a résztvevő saját hibájából nem teljesítette az előírt követelményeket. E rendelkezések alkalmazásában nem teljesíti az előírt követelményeket az, aki a képzési időt is figyelembe véve a munkáltató által meghatározott ideig nem szerzi meg az 5. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott oklevelet, bizonyítványt vagy a 6. § (11) bekezdésében meghatározott tanúsítványt, illetve nem készíti el az 5. § (4)-(6) bekezdése szerinti beszámolót.
(9) A visszafizetésre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni kell abban az esetben is, ha a (8) bekezdésben meghatározott időn belül a munkavállaló a munkaviszonyát, a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyát megszünteti, vagy a munkáltató munkavállaló esetén a munkaviszonyt rendkívüli felmondással, közalkalmazott esetén a közalkalmazotti jogviszonyt nem megfelelő munkavégzés miatt felmentéssel megszüntette.
(10) Mentesül a visszafizetési kötelezettség alól az, aki igazolja, hogy másik köznevelési intézményben, illetve a köznevelés irányításában helyezkedett el, és folytatja a továbbképzést, illetve a pedagógus-szakvizsgára való felkészülést.
(11) A tanulmányi szerződés alapján nyújtott juttatásokra a tanulmányi szerződésben foglaltakat kell alkalmazni.

Kedves Piri58!
Jó Neked, hogy még bízol a szabályokban - én szkeptikus vagyok.

Nekem túl sok a feltételes mód, és a "ha". Egy példa: meghaladhatja a 80%-os kifizetést, ha foglalkoztatási gondok megoldásához kapcsolódik a továbbképzésed, feltéve, ha nem kell helyettesíteni. Érdekes feltétel, hiszen egy pedagógust csak hétvégén nem kell helyettesíteni, bár még ez sem biztos, pl. a gyp. intézményekben. Van felszólító mód is - pl. a helyettesítésre fordított, egy személyre jutó átlagos összeggel kell kiegészíteni a költségeket (Persze ha minden ha ellenére el tudsz menni.)
Mennyi egy KLIK-es intézmény helyettesítésre fordított "összege"? Mivel nem fizetnek helyettesítést - nulla. Ennyivel én is szívesen hozzájárulok több ezer pedagógus továbbképzéséhez - ilyen feltételekkel lehetek nagyvonalú. Igaz, nem mindenki KLIK-es, de sokan!
Még egy mondat: "A más által nem fedezett költségeket a résztvevő viseli." Ez egy jó mondat, önmagáért beszél.:dr_4:

Én magam álltam a fajsúlyosabb (további szakképesítést adó) továbbképzéseimet, a 12-60 órásakat 1996-1998-ig (!) az állam. A munkáltatóm semmit.

Így számomra olyan mindegy, ki nem fizeti ki azt, amire kötelezett. És még egy, bár erről pedagógusként csak szemlesütve szabadna beszélnem (mert mi nem a pénzért dolgozunk) - arra vigyáztam, hogy olyan képzést válasszak, ha már sokat kell érte fizetnem, ami vissza is hozza az árát. Ami megtérül.
Most keresek több, mint 30 év után annyit, hogy olyan képzést is választhatok, amit "csak" hasznosnak tartok - pl. nyelv, pl. informatikai, pl. x-terapeuta. Sok minden érdekel.

Fáradt és rosszkedvű vagyok ahhoz, hogy pozitívabban lássam az oktatás jövőjét. Úgy gondolom, majd ezt is lenyelik a kollégák, mint annyi mást. Majd valahogy megkerüljük, kecske és káposzta.

A minősítéseken is azt látom, hogy ha elég agilis valaki, kevés barátja marad a testületen belül ("7.4. A diákok érdekében önállóan, tudatosan és kezdeményezően együttműködik a kollégákkal, a szülőkkel, a szakmai partnerekkel, szervezetekkel. 7.5.A megbeszéléseken, a vitákban, az értekezleteken rendszeresen kifejti szakmai álláspontját, a vitákban képes másokat meggyőzni, és ő maga is meggyőzhető. "), hiszen a többség alkalmazkodik - szinte mindenhez.
Nem hisznek magukban, pedig én eddig nagyon jó tanárokkal találkoztam.

Félreértés ne essék, nem vagyok ellendrukker - bár tévednék, és hirtelen pénzt költenének (és nem kivonnának) az oktatásra, eszközökre, továbbképzésre ... pedagógusokra.
A jó munkáltató megteszi ezt. Bár az állam jó munkáltató lenne! Hasznos lenne mindenkinek.


"Lelki egészség" - ez tetszik.
Emlékszem arra az időre, amikor elküldték a listát, elolvastad, kiválasztottad, mert tetszett, elmentél (ingyen volt). Ráadásul érdekesek voltak. Tele vagyok szürke márványmintájú tanúsítványokkal.
 
Utoljára módosítva:

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves anett5!

Ugye tudod, hogy
- az OH állásfoglalása alapján az alapfokú művészetoktatásban (azonos művészeti ágon belül) a különböző szakot tanító tanárok között (idézem) "csak kis szakmai különbség van???;)
- ha ötletedet az intézményvezetők komolyan vennék, nagggyon kevés minősítés valósulhatna meg a művészetoktatásban (mert nagyon kevés a "szakértő")...

Kedves "Lányos"!

Tudom mit írt az OH...
t.s. kifejezetten a nem szakos szakértői értékelésekről ír, ahol a ped "lázadó" ...
Amennyiben az intézmény vagy a ped nem fogadja el a szakos személyét és nem tud benne megbízni, akkor természetesen nem lesz minősítve. Viszont ez egyáltalán nem érdeke a pedagógusnak, mert minősülni szeretne. Egy előzetes beszélgetés ezt az ellenérzést nagyban oldaná, ha a szakértő elmondja, hogy az ő hangszere más, de ismeri a zene azon területét, esetleg a hangszer sem idegen tőle, bár papírja nincsen róla..., a korosztály jellemzőit is ismeri (ált isk / középiskola)....
Ez még mindig jobb, mintha a pf értékelése közben derül ki mindez és az érintettekben csak nő az ellenállás.
Én szakközépiskolai szakmai tanár vagyok. Tanítok 5-10 tárgyat. Nálunk az rendelhető ki, aki "taníthatja" a tárgyat. Ha ő nem a pfban szereplő tantárgy mindentudója, akkor nem nagyon szólhat bele a kifejezetten szaktárgyi kérdésekbe, mert akkor pedagógusként eljárási hiba miatt semmisíttetem meg az eredményt a szakos kompetenciájának hiányából. (a bizottság egy tagjának legalább azonos vagy magasabb szintű képzettsége kell, hogy legyen az adott tárgy tanítására vonatkozóan - mivel nekem van az, ami ... illetve a szakmacsoportos / ágazati papíromnál nincsen magasabb emiatt ha alulértékelne könnyedén igazolható: nem kompetens a szakmacsoport/ágazat kerettantervét, szakmódszertanát illetően...)
Ismerem a "mindent csak én tudok, én csinálom a legjobban" szemléletű kollégákat. Hozzájuk bárkit ki lehet rendelni, nem fogadnák el az értékelést, ha az nem egyezik meg a saját önértékelésükkel.
Azért a ped teljesítménye, hozzáadott értéke megmutatkozik 2 órán/foglalkozáson még akkor is, ha nem vagyok szakos...
Elnökként már sokfelé jártam, a rutin, az óravezetés szokásrendje megjelenik akkor is, ha maga az óra csapnivaló vagy éppen kirakat... Ha ezt meglátod, akkor szakértő vagy, ha nem, akkor alázattal tanulni kell meglátni ezeket a finom jeleket.
Ez az én véleményem, lehet nem egyet érteni vele. Én ezt vállalom. Hibája, hogy önmagamból indulok ki... de sajnos egy van belőlem... De ez nem is baj!
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Beírtam az útvonaltervezőbe a két hét múlva esedékes minősítés helyszínét. Gondoltam, november végén nem mennék saját autóval, sose tudni, milyen idő lesz:
Útvonal Indulás Érkezés Menetidő

1. Legkevesebb gyaloglás 5:00 8:48 3ó48p

2. 5:00 8:27 3ó27p

3.Legkevesebb átszállás 5:00 8:27 3ó27p

4.Leggyorsabb,
Legrövidebb 6:00 9:27 3ó27p

5.Legkevesebb várakozás 6:00 9:38 3ó38p

6.Leggyorsabb 6:00 9:27 3ó27p

7.Legkevesebb átszállás 6:00 21:38 15ó38p

Marad a GPS, téligumi szerelés, saját autó, kockáztatás ...:dr_4::(
És ezt miért nem tetted meg az elfogadás előtt?
Vagy miért nem jelezted a vezető felé, hogy az utazás miatt csak később tudsz odaérni?
Az órát ha később kezdik, esetleg jobb lenne a helyzet?

Sziasztok! Volt valaki tegnap az ELTE TTK ÉLET-PÁLYA-UTAK" című konferenciáján?
nem..
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

lányos

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves "Lányos"!

Tudom mit írt az OH...
t.s. kifejezetten a nem szakos szakértői értékelésekről ír, ahol a ped "lázadó" ...
Amennyiben az intézmény vagy a ped nem fogadja el a szakos személyét és nem tud benne megbízni, akkor természetesen nem lesz minősítve. Viszont ez egyáltalán nem érdeke a pedagógusnak, mert minősülni szeretne. Egy előzetes beszélgetés ezt az ellenérzést nagyban oldaná, ha a szakértő elmondja, hogy az ő hangszere más, de ismeri a zene azon területét, esetleg a hangszer sem idegen tőle, bár papírja nincsen róla..., a korosztály jellemzőit is ismeri (ált isk / középiskola)....
Ez még mindig jobb, mintha a pf értékelése közben derül ki mindez és az érintettekben csak nő az ellenállás.
Én szakközépiskolai szakmai tanár vagyok. Tanítok 5-10 tárgyat. Nálunk az rendelhető ki, aki "taníthatja" a tárgyat. Ha ő nem a pfban szereplő tantárgy mindentudója, akkor nem nagyon szólhat bele a kifejezetten szaktárgyi kérdésekbe, mert akkor pedagógusként eljárási hiba miatt semmisíttetem meg az eredményt a szakos kompetenciájának hiányából. (a bizottság egy tagjának legalább azonos vagy magasabb szintű képzettsége kell, hogy legyen az adott tárgy tanítására vonatkozóan - mivel nekem van az, ami ... illetve a szakmacsoportos / ágazati papíromnál nincsen magasabb emiatt ha alulértékelne könnyedén igazolható: nem kompetens a szakmacsoport/ágazat kerettantervét, szakmódszertanát illetően...)
Ismerem a "mindent csak én tudok, én csinálom a legjobban" szemléletű kollégákat. Hozzájuk bárkit ki lehet rendelni, nem fogadnák el az értékelést, ha az nem egyezik meg a saját önértékelésükkel.
Azért a ped teljesítménye, hozzáadott értéke megmutatkozik 2 órán/foglalkozáson még akkor is, ha nem vagyok szakos...
Elnökként már sokfelé jártam, a rutin, az óravezetés szokásrendje megjelenik akkor is, ha maga az óra csapnivaló vagy éppen kirakat... Ha ezt meglátod, akkor szakértő vagy, ha nem, akkor alázattal tanulni kell meglátni ezeket a finom jeleket.
Ez az én véleményem, lehet nem egyet érteni vele. Én ezt vállalom. Hibája, hogy önmagamból indulok ki... de sajnos egy van belőlem... De ez nem is baj!

Az a rossz hírem van, hogy a zenész - szegény tudja, hogy őt nem "igazi szakos" fogja minősíteni. Mert már megszokta, hogy az oktatáson belül mindig a művészetoktatás az utolsó. Pl. hiába tanít 26 órában, neki nem jár osztályfőnöki pótlék (holott ugyanazt csinálja).

Másik rossz hírem, amivel nem leszek népszerű, hogy igazából a minősítés egyáltalán nem a szaktárgyi tudást veszi górcső alá zenészeket vizsgálva. Ezt azért nagyjából mindannyian tudjuk. Bár van ilyen kompetencia, de nem igazán tetten érhető az indikátormagyarázatokban, mert egész egyszerűen akkor minden hangszerre le kellene bontani az indikátormagyarázatokat. Tudom értékelni, mint pedagógust, mint zenészt - kérdésedre válaszolva. Nagyon kevés zenészt minősített szakos kolléga. És éppen, mivel nincs hangszerspecifikus indikátormagyarázat, nehezen tudja szegény megtámadni a minősítés eredményét.
Megnyugtatlak: első pillanattól tudják a minősülők, hogy nem szakos minősíti őket. Már amikor feltöltik a portfóliót. De hogy vicceset mondjak, engem - velem azonos szakkal rendelkező zenész (próba)minősített és én nem vagyok arra büszke, hogy én meg őt minősítettem, és mesterpedagógus lett: szerinte ugyanis a zene abszolút, vagyis nincsenek benne karakterek, hangulatok, érzelmek, drámai folyamatok, gesztusok stb... Namármost: a zenében CSAK ezek vannak... Ja, és mesterpedagógus lett
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma, nov 15-én voltam az ELTÉn.
Alapvetően egész jó összefoglaló dolgok voltak délelőtt, de nem emlékszem újdonságokra...
Délután az 5. szekcióban voltam, Molnár Karolina moderátor...
Úgy érzékeltem, hogy az OH a szakértőket érintő problémákat látja, de még nem tud tenni, érdemben lépni.
A jogszabályok "finomhangolása" folyamatban, de nem megy egyik napról a másikra.
Nagy szerepe van az intézmények vezetőinek - akár a szakértőt foglalkoztatóról, akár az eljárások helyszíneiről van szó.
A tantestületi hozzáállás formálása is őket tükrözi (én szívesen írnám a minősíti szót, de az erős.... de IGAZ!)
Ezt az időszakot is kipróbálásnak élik meg, ami változni fog (mikor??? - személyes megj.)
A szakértői leterheltség is ismert számukra, de megoldás vagy lépés nincsen.

A szakértő és intézménye közti feszültség a fizetés mértéke, a 18-26 óra (másnak több jut!), ennek pénzügyi háttere (ki fizeti a többletet/kinek kellene?) is szóba került.

A legjobb az volt, hogy találkozhattam VELETEK! És dumcsiztunk egy kicsit... Az ebéd még mindig meleg étel :)
Csütörtökön és szombaton újból tesztelem az ellátást... és szeretnék újabb CH-sokkal is megismerkedni:cool: Ki jön?
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Az a rossz hírem van, hogy a zenész - szegény tudja, hogy őt nem "igazi szakos" fogja minősíteni. Mert már megszokta, hogy az oktatáson belül mindig a művészetoktatás az utolsó. Pl. hiába tanít 26 órában, neki nem jár osztályfőnöki pótlék (holott ugyanazt csinálja).

Másik rossz hírem, amivel nem leszek népszerű, hogy igazából a minősítés egyáltalán nem a szaktárgyi tudást veszi górcső alá zenészeket vizsgálva. Ezt azért nagyjából mindannyian tudjuk. Bár van ilyen kompetencia, de nem igazán tetten érhető az indikátormagyarázatokban, mert egész egyszerűen akkor minden hangszerre le kellene bontani az indikátormagyarázatokat. Tudom értékelni, mint pedagógust, mint zenészt - kérdésedre válaszolva. Nagyon kevés zenészt minősített szakos kolléga. És éppen, mivel nincs hangszerspecifikus indikátormagyarázat, nehezen tudja szegény megtámadni a minősítés eredményét.
Megnyugtatlak: első pillanattól tudják a minősülők, hogy nem szakos minősíti őket. Már amikor feltöltik a portfóliót. De hogy vicceset mondjak, engem - velem azonos szakkal rendelkező zenész (próba)minősített és én nem vagyok arra büszke, hogy én meg őt minősítettem, és mesterpedagógus lett: szerinte ugyanis a zene abszolút, vagyis nincsenek benne karakterek, hangulatok, érzelmek, drámai folyamatok, gesztusok stb... Namármost: a zenében CSAK ezek vannak... Ja, és mesterpedagógus lett
Ezt nagyon sajnálom...
A kívánatos attitűd nélküli szakértővel én sem szívesen találkoznék.
Sajnos a szerep-elvárásokkal sokak nehezen azonosulnak.
"A zseni és mindenttudó én vagyok" hozzáállás zenészek / művészek között valóban gyakoribb lehet, mint a többi szak esetén... de azért máshol is előfordul.
Azért van más is... azonos csoportban képződtem énektanárokkal, tánctanárral, rajztanárokkal, akik mindezt látják, értik és érzékelik. Mintha hangszeresre is emlékeznék... vagy ő már csak vizsgatársuk volt?
Remélem egyre többen lesznek!
 

ati-pati

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma, nov 15-én voltam az ELTÉn.
Alapvetően egész jó összefoglaló dolgok voltak délelőtt, de nem emlékszem újdonságokra...
Délután az 5. szekcióban voltam, Molnár Karolina moderátor...
Úgy érzékeltem, hogy az OH a szakértőket érintő problémákat látja, de még nem tud tenni, érdemben lépni.
A jogszabályok "finomhangolása" folyamatban, de nem megy egyik napról a másikra.
Nagy szerepe van az intézmények vezetőinek - akár a szakértőt foglalkoztatóról, akár az eljárások helyszíneiről van szó.
A tantestületi hozzáállás formálása is őket tükrözi (én szívesen írnám a minősíti szót, de az erős.... de IGAZ!)
Ezt az időszakot is kipróbálásnak élik meg, ami változni fog (mikor??? - személyes megj.)
A szakértői leterheltség is ismert számukra, de megoldás vagy lépés nincsen.

A szakértő és intézménye közti feszültség a fizetés mértéke, a 18-26 óra (másnak több jut!), ennek pénzügyi háttere (ki fizeti a többletet/kinek kellene?) is szóba került.

A legjobb az volt, hogy találkozhattam VELETEK! És dumcsiztunk egy kicsit... Az ebéd még mindig meleg étel :)
Csütörtökön és szombaton újból tesztelem az ellátást... és szeretnék újabb CH-sokkal is megismerkedni:cool: Ki jön?
 

Csatolások

  • ELTE egyik menüje.jpeg
    ELTE egyik menüje.jpeg
    778.7 KB · Olvasás: 69
  • Süti is volt......jpeg
    Süti is volt......jpeg
    746.8 KB · Olvasás: 67

ati-pati

Állandó Tag
Állandó Tag
Az a rossz hírem van, hogy a zenész - szegény tudja, hogy őt nem "igazi szakos" fogja minősíteni. Mert már megszokta, hogy az oktatáson belül mindig a művészetoktatás az utolsó. Pl. hiába tanít 26 órában, neki nem jár osztályfőnöki pótlék (holott ugyanazt csinálja).

Másik rossz hírem, amivel nem leszek népszerű, hogy igazából a minősítés egyáltalán nem a szaktárgyi tudást veszi górcső alá zenészeket vizsgálva. Ezt azért nagyjából mindannyian tudjuk. Bár van ilyen kompetencia, de nem igazán tetten érhető az indikátormagyarázatokban, mert egész egyszerűen akkor minden hangszerre le kellene bontani az indikátormagyarázatokat. Tudom értékelni, mint pedagógust, mint zenészt - kérdésedre válaszolva. Nagyon kevés zenészt minősített szakos kolléga. És éppen, mivel nincs hangszerspecifikus indikátormagyarázat, nehezen tudja szegény megtámadni a minősítés eredményét.
Megnyugtatlak: első pillanattól tudják a minősülők, hogy nem szakos minősíti őket. Már amikor feltöltik a portfóliót. De hogy vicceset mondjak, engem - velem azonos szakkal rendelkező zenész (próba)minősített és én nem vagyok arra büszke, hogy én meg őt minősítettem, és mesterpedagógus lett: szerinte ugyanis a zene abszolút, vagyis nincsenek benne karakterek, hangulatok, érzelmek, drámai folyamatok, gesztusok stb... Namármost: a zenében CSAK ezek vannak... Ja, és mesterpedagógus lett

Szép estét Lányos!
Én is voltam ma az ELTE zárókonferencián (és több más konferencián is). Sajnos megint azt tapasztaltam, hogy a művészetoktatásról egyetlen mondat sem hangzott el. Az 5-ös szekcióban voltam én is, mint Anett. Nagyon gondolkodtam, hogy kérdezni fogok, de néhány indulattól sem mentes felszólalás után úgy döntöttem, hogy még sem szólalok fel. "A táplálék lánc alján helyezkednek el az óvoda pedagógusok, utána a tanító nénik, majd a tanárok, Középiskolában, Gimnáziumban tanítók, és végezetül az egyetemi tanárok, oktatók." Persze ezt csak jelképesen mondta a moderátor, de az alapfokú művészetoktatás így is kimaradt. (most vagy a csúcson a legtetején helyezkedünk el, vagy a vonal vagyis az óvónénik alatt) Azt érzékelem már sokadszorra, hogy nem tud velünk mit kezdeni a rendszer. Szerdán 18-án szintén Budapesten a művészetoktatásban dolgozó mesterpedagógusoknak lesz konferencia, a helyszínt még nem jelölték ki. Az MZMSZ oldalán és személyesen is kaphattál róla információt. :)
 

ati-pati

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma, nov 15-én voltam az ELTÉn.
Alapvetően egész jó összefoglaló dolgok voltak délelőtt, de nem emlékszem újdonságokra...
Délután az 5. szekcióban voltam, Molnár Karolina moderátor...
Úgy érzékeltem, hogy az OH a szakértőket érintő problémákat látja, de még nem tud tenni, érdemben lépni.
A jogszabályok "finomhangolása" folyamatban, de nem megy egyik napról a másikra.
Nagy szerepe van az intézmények vezetőinek - akár a szakértőt foglalkoztatóról, akár az eljárások helyszíneiről van szó.
A tantestületi hozzáállás formálása is őket tükrözi (én szívesen írnám a minősíti szót, de az erős.... de IGAZ!)
Ezt az időszakot is kipróbálásnak élik meg, ami változni fog (mikor??? - személyes megj.)
A szakértői leterheltség is ismert számukra, de megoldás vagy lépés nincsen.

A szakértő és intézménye közti feszültség a fizetés mértéke, a 18-26 óra (másnak több jut!), ennek pénzügyi háttere (ki fizeti a többletet/kinek kellene?) is szóba került.

A legjobb az volt, hogy találkozhattam VELETEK! És dumcsiztunk egy kicsit... Az ebéd még mindig meleg étel :)
Csütörtökön és szombaton újból tesztelem az ellátást... és szeretnék újabb CH-sokkal is megismerkedni:cool: Ki jön?
Ma az ELTE-n a jobb oldali első tömb hátsó bal sarkában ültetek négyen-öten? :)

Szia! "Minősítés a pedagógusok vélekedésének tükrében” című szekcióban Dávid Mária előadásán ott voltál véletlenül?
A szekció ülések 14 órától kezdődtek, én az 5-ben voltam, amit említesz az elsőben volt, így sajnos nem hallhattam azt az előadást. :)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
November 20., Best Western Hungária - akkor igen.
Oda nincsen meghívóm..

Nov. 19: csüt: projekt zárókonferencia Ajtósi Dürer...
http://www.oktatas.hu/kozneveles/projektek/tamop318_minosegfejl/projekthirek/zarokonferencia
Nov 21: OH- képtáron meghirdetett szakértői szakmai fórum, vidéken is lesz ugyanekkor, pontos helyszínről nem érkezett tájékoztatás...

Akkor ez nem kanapé volt ??? :D :D
Kanapé nem volt, fotók is készültek :)

Ma az ELTE-n a jobb oldali első tömb hátsó bal sarkában ültetek négyen-öten? :)
Én inkább jobbra középen délután, délelőtt balra hátsó kijáratnál, 16 óra után újból balra ugyanott...
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Ismerősök érdeklődnek:
kapott már valaki november 21-re valamelyik városhoz pontos helyszínt? Egyáltalán: bármilyen visszajelzést?
 

Karikatúra

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Volt valaki tegnap az ELTE TTK ÉLET-PÁLYA-UTAK" című konferenciáján?
Voltam. Sajnos lehet, hogy én tettem magasra a mércét a konferenciával szemben, de nem sikerült teljesíteni az elvárásaimat. Nagyon sok volt az ismétlés, szinte mindenki azzal nyitott, hogy hogyan épülnek egymásra a gyakornoktól a kutató tanárig a fokozatok, mi a feltétele a továbblépésnek. Annyi tisztázódott pl., hogy most az átmeneti időszakra még nem teljesen azok a "játékszabályok" érvényesek, amelyek majd a 2018-tól kezdődő időszakban már igen. Én sokkal konkrétabb, kézzel fogható segítséget vártam, ehhez képest inkább csak elrémíteni sikerült: a védés kb. ugyanolyan lesz egy mesterped. fokozatról álmodó kollégának, mint a kutató tanári fokozat esetén, azzal a különbséggel, hogy az MTA részéről senki nem fog ott ülni a védésen, viszont a teljes tanári kar - és még aki éppen arra jár - előtt kell védeni, az idő is igen hosszú, az egész folyamat nekem egy kicsit túltervezettnek tűnik. A mesterped. pályázatot többször említették, de hogy pontosan mi is lehetne a tartalma, az már kevésbé derült ki. Értem én, hogy ez iskolatípusonként, munkakörönként nagyon változó lehet, de azért egy-egy "életszerű" példának örültem volna. Sajnos ezen a szekció ülések sem sokat segítettek. Az általam látogatott szekció (szándékosan nem nevezem meg) előadói rendkívül általánosan mutatták be a mesterpedagógusi "pályázatukat", nekem leginkább egy pedagógiai jegyzet kivonatolásával voltak egyenértékűek (de bizonyára az én készülékemben van a hiba). A másik érdekes dolog, hogy júliusban befizettem a mesterpedagógusi minősítés díját (a 71.050.- Ft-ot aránytalanul nagynak értékelem a fizetéshez képest...) - tehát befizettem egy olyan minősítésre, amelynek az előírásaival csak részben voltam tisztában. Na, erről is hallottunk a plenáris ülésen: "Kedves kollégák, a mesterpedagógusok majd csak 2016. augusztus 15-éig kell feltöltsék a portfóliót és a mesterped. pályázatot" - mivel az útmutató számukra nem készült el. Ez nagyjából eddig is ismert volt, erre folytatták, hogy a feltöltőfelület majd januárban nyílik. Az előadó után azonban Thaisz Miklós mindjárt "korrigált", várhatóan februárban nyílik a felület, majd egy újabb előadás után már a kora tavasz hangzott el. Azt említették, hogy a mesterped. útmutató kész, utolsó simításokat végzik rajta. A feltöltőfelületet hosszan magyarázták, ami viszont azért furcsa, mert elvileg aki most szeretne jelentkezni (illetve nyáron jelentkezett mesterre), annak már van feltöltött - legalább egyszerűsített - portfóliója, ezért a feltöltés szerintem már nem gond senkinek. Összegezve: nekem nagyon hiányzott néhány "igazi", gyakorlati életből származó példa a mesterpedagógusi pályázat tartalmát illetően. Bocsánat a kicsit hosszú leírásért, de nem nagyon tudok azonosulni az ilyen jellegű rendezvényekkel. Természetesen a körítés a szokásos, hideg-meleg étel, csapból is folyó üdítő, kávé, sütemény, ingyen pendrive, színes mappa, nyomatott színes beltartalommal ("természetesen" nem szorosan a konferenciához kapcsolódó témával...). Ami nekem a tegnapi nap után világossá vált, hogy hiába írtam teljes portfóliót 2014-ben, annak csak egy töredéke lesz újra felhasználható (nagyjából a 10 óratervből kiszedett 6 óraterv, itt jegyezném meg, hogy aki pl. 5-5 órát töltött, az máris gondban van...), a néhány dokumentum, ami még használható, azt pedig jelentős mértékben át kell alakítsam.A fényképek, monogramok problémájára már rá sem merek térni (2014-ben a tavaszi szünetem kb. 98 %-át az tette ki, hogy megpróbáltam a közel 300 oldalba úgy beilleszteni - a sok pluszmunkával kiválogatott fényképet -, hogy a szövegbe ágyazzam azokat. Rengeteget veszkődtem a szerkesztéssel, most ezt lehet mind kivenni. A konferencián az egyik kollégával épp azt beszéltük, hogy hiába van már anyagunk, azokat átalakítani (fénykép- és monogram-mentesíteni) nem lesz kis feladat... Ennyi. Azt ígérték, hogy a ppt-k felkerülnek az OH oldalára, onnan érdemes átnézni, a lényeg azok alapján is átjön.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Voltam. Sajnos lehet, hogy én tettem magasra a mércét a konferenciával szemben, de nem sikerült teljesíteni az elvárásaimat. Nagyon sok volt az ismétlés, szinte mindenki azzal nyitott, hogy hogyan épülnek egymásra a gyakornoktól a kutató tanárig a fokozatok, mi a feltétele a továbblépésnek. Annyi tisztázódott pl., hogy most az átmeneti időszakra még nem teljesen azok a "játékszabályok" érvényesek, amelyek majd a 2018-tól kezdődő időszakban már igen. Én sokkal konkrétabb, kézzel fogható segítséget vártam, ehhez képest inkább csak elrémíteni sikerült: a védés kb. ugyanolyan lesz egy mesterped. fokozatról álmodó kollégának, mint a kutató tanári fokozat esetén, azzal a különbséggel, hogy az MTA részéről senki nem fog ott ülni a védésen, viszont a teljes tanári kar - és még aki éppen arra jár - előtt kell védeni, az idő is igen hosszú, az egész folyamat nekem egy kicsit túltervezettnek tűnik. A mesterped. pályázatot többször említették, de hogy pontosan mi is lehetne a tartalma, az már kevésbé derült ki. Értem én, hogy ez iskolatípusonként, munkakörönként nagyon változó lehet, de azért egy-egy "életszerű" példának örültem volna. Sajnos ezen a szekció ülések sem sokat segítettek. Az általam látogatott szekció (szándékosan nem nevezem meg) előadói rendkívül általánosan mutatták be a mesterpedagógusi "pályázatukat", nekem leginkább egy pedagógiai jegyzet kivonatolásával voltak egyenértékűek (de bizonyára az én készülékemben van a hiba). A másik érdekes dolog, hogy júliusban befizettem a mesterpedagógusi minősítés díját (a 71.050.- Ft-ot aránytalanul nagynak értékelem a fizetéshez képest...) - tehát befizettem egy olyan minősítésre, amelynek az előírásaival csak részben voltam tisztában. Na, erről is hallottunk a plenáris ülésen: "Kedves kollégák, a mesterpedagógusok majd csak 2016. augusztus 15-éig kell feltöltsék a portfóliót és a mesterped. pályázatot" - mivel az útmutató számukra nem készült el. Ez nagyjából eddig is ismert volt, erre folytatták, hogy a feltöltőfelület majd januárban nyílik. Az előadó után azonban Thaisz Miklós mindjárt "korrigált", várhatóan februárban nyílik a felület, majd egy újabb előadás után már a kora tavasz hangzott el. Azt említették, hogy a mesterped. útmutató kész, utolsó simításokat végzik rajta. A feltöltőfelületet hosszan magyarázták, ami viszont azért furcsa, mert elvileg aki most szeretne jelentkezni (illetve nyáron jelentkezett mesterre), annak már van feltöltött - legalább egyszerűsített - portfóliója, ezért a feltöltés szerintem már nem gond senkinek. Összegezve: nekem nagyon hiányzott néhány "igazi", gyakorlati életből származó példa a mesterpedagógusi pályázat tartalmát illetően. Bocsánat a kicsit hosszú leírásért, de nem nagyon tudok azonosulni az ilyen jellegű rendezvényekkel. Természetesen a körítés a szokásos, hideg-meleg étel, csapból is folyó üdítő, kávé, sütemény, ingyen pendrive, színes mappa, nyomatott színes beltartalommal ("természetesen" nem szorosan a konferenciához kapcsolódó témával...). Ami nekem a tegnapi nap után világossá vált, hogy hiába írtam teljes portfóliót 2014-ben, annak csak egy töredéke lesz újra felhasználható (nagyjából a 10 óratervből kiszedett 6 óraterv, itt jegyezném meg, hogy aki pl. 5-5 órát töltött, az máris gondban van...), a néhány dokumentum, ami még használható, azt pedig jelentős mértékben át kell alakítsam.A fényképek, monogramok problémájára már rá sem merek térni (2014-ben a tavaszi szünetem kb. 98 %-át az tette ki, hogy megpróbáltam a közel 300 oldalba úgy beilleszteni - a sok pluszmunkával kiválogatott fényképet -, hogy a szövegbe ágyazzam azokat. Rengeteget veszkődtem a szerkesztéssel, most ezt lehet mind kivenni. A konferencián az egyik kollégával épp azt beszéltük, hogy hiába van már anyagunk, azokat átalakítani (fénykép- és monogram-mentesíteni) nem lesz kis feladat... Ennyi. Azt ígérték, hogy a ppt-k felkerülnek az OH oldalára, onnan érdemes átnézni, a lényeg azok alapján is átjön.
Az én meglátásom, hogy a képzéseken is az OH a nagy általánosságokról ad információt és A TRÉNEREK-/SZAKÉRTŐ TÁRSAINK ÖNÁLLÓ, KREATÍV MUNKÁJÁVAL, SOK-SOK ÓRÁT IGÉNYBE VEVŐ UTÁNAJÁRÁSÁVAL LESZNEK OLYAN JÓK, HOGY HASZNÁLHATÓ, HASZNOS ÖTLETEKKEL TÉRNEK HAZA A RÉSZTVEVŐK.
Az OH-nál én már leszoktam a magas lécről... szívesebben hallgatom / olvasom a lelkiismeretes, gyakorló szakértőket.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére